icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

ladia
29. máj 2017

@viper3000 skusim precitat ohladne toho ak sa dovolas daj vediet ako to dopadlo som zvedava .

viper3000
30. máj 2017

Takze zatial so msa pozrel na ine veci na nete a v bilinkovom herbare
Pekne poporiadku

Nechtik lekarsky - celkovo upokojuje zaludok a pazerak
Slez lesny - obali pazerak aj zaludok a pomaha mu teda zregenerovat sa

Skorocel - tiez pomaha - ale tento uz zvysuje zaludocne stavy
Kurkuma - tiez pomaha - ale tiez zvysuje zaludocne stavy
Rebricek - to iste
Rumancek upokojuje ale taktiez zevraj zvysuje zlc

Teraz veci ktore by nam mali poct ak naozaj mame vela kyseliny

Sladke drievko - znizuje
Agat biely - znizuje
Riasy - tiez znizuju kyselinu takze by som napr navrhoval Chlorelu spirulinu

Je to zaujimave citanie ak si dava niekto rano kurkumu a nic mu to nespravy a taktiez pouziva veci ktore zvysuju zlc tak asi ma menej kyseli a traviacich enzimov a nie vela.

Treba poskusat toho viac ...🙂 Zatial pekny vecer - mozno uz toto vsetko viete ale chcem pomoct aj sebe a mozno aj vam.

ladia
31. máj 2017

@viper3000 ano ja skusam sladke dfrievko uzivam vo forme DGL A to mi skutocne ulavi na chvilu ked je zle. ale znizuje aj tlak cize to nemozme prehanat.
bilinky mne robia strasnu zahu ake kolvek ine.
pijem este GSL co je vytazok z graperfruitovych semien je to horke. Kurkumu uzivam v tabletkach ale teda nevidim ziaden efekt jem to hadam dva roky . ale to dgl co je vlastne sladke drievko mozem len odporucit. este by som odporucala jest psylium a inulin vela vlakniny to som teraz ked som mala takyto tazky mesiac jedla dva krat denne. Mne to trochu pomaha. pomahaju mi ak banany niekomu robia zle mne to upokoji tu zahu na chvilu ked pali. ja som rada ze to tu takto zdielame vsetci cize kazdy prispevok kto co pouziva alebo komu co pomaha je super. poskusame.

gab
31. máj 2017

@viper3000 tam je pekne slovicko... AK... ved prave to, mame sice diagnostikovany reflux, ale nikde nemame zistene, ci tej kyseliny mame vela alebo malo... ani jedno ani druhe nie je dobre, to vieme... ak je malo, jedlo hnije v zaludku
mne osobne pomaha vselico co je horke, horec, puskvorec, palina a pod.. ale nie vela, v malom mnozstve, uplne v pohode...
repik môzem, ale ten by sa na vecer uz nemal,
rumancek pôsobi ako prirodne antibiotikum,
puskvorec ako prirodne probiotikum,
môzem aj mätovy caj, co hovoria, ze sa nie je az taky dobry,
skusala som medovku - ta moc neee, s tej sa mi grga...
rebricek môzem -
zihlavovy caj nemôzem - prehana ma, aloe vera nemôzem - mam krce v crevach,
banany vôbec, z tych mi trpne jazyk a ustna dutina,

viper3000
31. máj 2017

Nasiel som americke forum kde velka vetsina ludi si pomohla skor tak ze si dodala betain hcl + pepsin tabletky ....Hmm problem je v tom ze niekto moze potrebovat iba malo betainu a tabletky co som nasiel suu 650mg betainu co uz moze byt vela...ale nakoniec som nasiel aj take co maju iba 175mg....mozno skusim este to ale vsetko poporiadku lebo - ak vsetko dam naraz tak mi bude este horsie ...teraz skusam caje.....zatial je to naozaj tak ze Rano si davam kurkumu, (potom za niekolko minut kolidne striebro (to davam 3x denne) - velmi pomaha na Hb Pylori.mal som aj ten a myslim ze ho mam zas) a potom este pred jedlom rakytnikovu tinkturu - zatial rano zvladam v poriadku - najhorsie je cez den nakolko v mojej praci len neustale sedim a ked pride vecer tak som tiez v poriadku na vecer si davam kombinaciu bylliniek Agat,Slez,Nechtik,Repik 🙂 zatial kombinacia paradna rano sa budim bez akeho kolvek pocitu ze by som mal palenie zahy 🙂 ale nieco bude na tom ako spominala GAB - ranajky ako kral,obed ako princ a vecer ako zobrak ...

Inac - som za to ze ak niekto nevie ze co a ako - ja by som asi skusil si dat tie riasy - tie mozu velmi pomoct ak mas vela kyseliny. AK ma clovek malo kyseliny bude mat pocit tazoby na zaludku co znamena ze treba skusit betain-pepsin.

viper3000
13. jún 2017

No vcera a dnes som si pridal do cajov este skorocel - a musim povedat nebola to dobra volba ....:( dnes ma cely cas bolelo za hrudnou kostou (teda palenie zahy) certa tam :(:( pomohol az vecer doma jablcny ocot 🙂 vcera som nasiel konecne niekoho na akupunkturu ...a vraj dobre idem zistovat nejake info o tom...inac nasiel som paradnu vec pre niekoho kto ma ze uz naozaj velke problemy
http://www.toraxmedical.com/linx/ ale neviem ci to vobec robia na slovensku...ale vyzera ze by to mohlo naozaj super pomahat....ja som zatial za prirodnu cestu)

viper3000
13. jún 2017

juj troska mi to tu padlo .....zabudol som este napisat ze rano som si skusil dat na ranajky - parizsky salat a rozky a 2dcl coca coly....to bol teda napad..nikdy viac...

zlatica3510
15. jún 2017

ahojte,chcela som sa spytat ako sa mate ked ste prestali brat lieky?necitite palenie alebo zaludok,,?

zlatica3510
15. jún 2017

ja ano,aj zaludok aj palenie...

micusa
15. jún 2017

ja tiež skúšam vysadiť postupne beriem už len obdeň ráno a už som mala v noci pálenie

viper3000
16. jún 2017

baby tabletky su casto uz natrvalo(ale to uz viete) .. skusame ine alternative ....palenie mozes pocitovat aj preto lebo co som sa docital ked zacnes vysaadzat lieky zevraj telo si to nejako pameta ze nevytvorilo dostato kyselin a produkuje ich zrazu viac...aj ked neviem ci toto je pravda....

Teraz som akurat docital clanok kde pan kazde rano si dava Aloe Vera Stavu + Stavu z Granatov jablk. A pisal tam ze mu to pomohlo. Vraj je velmi dobry jablcny ocot-skusam a zatial super vysledky. A dalsia vec - co som sa vcera docital je ze velmi pomaha doplnit CALCIUM - podporuje činnosť ostatných svalov a horčík najdôležitejším vnútrobunkovým minerálom a je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. Hlavne tie svaly a svalove stahy - nakolko je ta kardia sval-stalo by to za skusku.

tanika
16. jún 2017

@viper3000
@micusa ďakujekm za vaše príspevky . ja s refluxom bojujem už od septembra ale mne sa zdá že je čím ďalej hošie a to beriem lieky 20 mg ráno večer pantoptazol a zle sa mi prehlata ,ako keby som mala niečo v krku nalepené a prilepené, keď idem prehtnuť tabletku malú aj tá sa mi tam prilepí, mám kašel mierny a bolesť hrdla a zachrípnutie neviem kde robím chybu a samozrejme mám k tomu kopec iných nežiaducich účinkov z týchto liekov ozaj neviem ako ďalej a samozrejme ani lekár neviem ....o dva týždne idem na kontrolné hadičku že v akom stave mám pažerák a čo bude ďalej neviem ale je mi jasné či jem lieky alebo nie je mi rovnako, už neviem ako sa mám zdravšie stravovať a čo jesť samozrejme že chudnem a som slabá veď aj z čoho by som mala byť o.k. kedže ovocie nie zelenina , nie mliečne nie , chlebík nie...čo vlastne jesť a to sa bojím čo budem mať s tým pažerákom ....naposledy som bola na hadičke v januári 2017 bolo všetko o.k. ale od apríla to mám horšie a horšie a to sa liečim a držím dietu ...jasné že ozaj občas hreším ale ako mám fungovať a jesť ?

tanika
17. jún 2017

@ladia chcela som ti napísať že bola som na RTG pasáž pažeráka, a zistilo sa že všetko je o.k. dokonca aj kardia je v poriadku čiže kyselina sa mi nevylieva do pažeráka, hoci dva krát mi na hadičke povedali že kardia nedoviera tak ja už nechápem 27.6. idem na kontrolnú hadičku teda kde je problém, lebo bolesť hrdla, zachrípnutie, kašel , sťažené prehltanie, a to beriem lieky pantoprazol 20 ráno a 20 večer, ja si osobne myslím že by mi pomohla PH metria lebo problém mám v noci kedže ráno vstávam a je problém, ešte ma čaká ORL vyšetrenie, inak B12 z krvi mám v norme, takže ja budem tlačiť na lekára nech ma pošle na PH metriu a ak nie ja si ju vybavím sama. lebo už ozaj neviem ako fungovať...jesť a žisť s týmto refluxom

ericka2503
17. jún 2017

@zlatica3510 Presne ako píšete,zaludok-pichanie,krc,pri prudsom pohybe,alebo rano,ked sa vystriem,natiahnem v posteli,aj pálenie po jedle,obcas a krc za hrudnou kostou,az ku srdcu,zase palivy jazyk,ako po popaleni,alebo po feferonke.Po väčšom objeme jedla "stlpec"potravy smerom hore.

micusa
17. jún 2017

@tanika skúš ešte, či náhodou nemáš zväčšenú štítnu žlazu, nech ti urobia aj testy z krvi , či nemáš hypotyreózu, teda zníženú činnosť štítnej žlazy, moja švaginá, tiež stále cítila hrču v krku, a to bola štítna žlaza, ja mám tiež hypotyreózu, teda zníženú činnosť štínej žlazy na základe autoimúnneho ochorenia, ale nemám ju zväčšenú, a teda hrču v krku necítim.

viper3000
17. jún 2017

@tanika

Ahoj neboj sa ...to je to najdolezitejsie...pochopil som ze vela robi stres...
ja som s refluxom uz 4 rok pokial som sa dostal na hadicu ..tak ma niekedy palila zaaha tak neskutocne ze som nevedel uz ani dychat bez bolesti..(a v krku som mal akoby nieco co som nevedel stale prehlltnut)
A na hadici mi povedali ze kardia doviera a nieje tam ziadne poskodeniepazeraka - skoro som odpadol z vysledku (nasli mi tam ale helikobaktera)...Ale doktorka na ORL mi povedala ze ona tam vidi jemne podrazdenie - asi ked spim ze sa mi vracia kyselina...a odvety so muz nebol na ziadnom vysetreni...dnes sa za posledne dva tyzdne citim najlepsie okrem jedneho razu ked som pocitil palenie nad zaludkom tak vsetko ok....Dufam ze sa mi to podari nejako dat doporiadku....ale aj GAB to tu uz napisala treba sa snazit odputat pozornost od toho...skusam teraz jednu vec a to je dat si na noc jednu tabletku vapnik+magnezium...cital som ze by to mohlo pomct..

viper3000
18. jún 2017

Baby preposielam vam asi najlepsi prehlad veci co som zatial kedy nasiel na nete ohladom jedla zasadotvorne a kyselinotvorne.....

http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/images/sto...

tanika
18. jún 2017

@viper3000 ďakujem za povzbudenie ale čo jesť to je katastrofa ....ako fungovať lebo lieky beriem a nič...takže za mňa či ich beriem alebo nie je to jedno....len mám pocit že na tú stravu si ozaj musím davať pozor ...ale to ozaj do konca života budem takto fungovať...dala som si zmrzlinu no už mám problém seknuté v krku no hruza ....napiš mi prosim ťa ako sa stravuješ ? liečiš a ozaj lieky berieš ? Ja teda uvidím čo bude na tej kontrol hadičke o týždeň a čo povie lekár ale neviem oni sami nevedia....inak ten vápnik a hočík nasadím pravidelne....o tom som aj ja čítala a ešte B12 a celkovo b čka nám chýbajú.....

viper3000
24. jún 2017

Caute chcem sa opytat...rano ked vstanete - mate zlte sliny v ustach ? ked si idem rano umyt zuby tak mam v slinach aj zlty povlak alebo ak oto povedat....neviem ze ci je to normalne - teda ak mame reflux - alebo je to aj kvol itomu ze vecer pijem este nejaky tmavy caj ....

viper3000
24. jún 2017

A @tanika - ako si dopadla na tom vysetreni???

sonata888
26. jún 2017

Zdravím ,
Pred 6 rokmi som bol na gastrovysetreni u Dr.Totha(Ružinov) napísal mi ze mam nedomykavost kardie, teda dal mi Helicid 20 1 x denne ,odvtedy som nemal pálenie záhy . Po roku mi povedal ze nech ho beriem podľa potreby , skúšal som obden ale nevydržal som to a tak som si Helicid dával každý večer pred spaním (6 rokov) nic mi nebolo až do 9.6.2017 išiel som si ľahnúť , predtým som si dal vitamín c +kalcium (1000mg šumivy) ako som ležal prišla obrovská bolesť na hrudi ktorá prešla po hodine . Objednal som sa na gastro .
19.6.2017 som bol vyšetrení gastroskopiou (Dr.Slezák)
Kde mi povedal ze mam ochabnutý zvierač a erózie na pažeráku do 5mm
Zmenil mi liek na Emaneru 40mg ráno. (1x denne). Dal mi diétu kde mi napísal ze nemôžem jesť cibuľu,cesnak,papriku,paradajky,redkovku,mastné koreniste jedla,kečup,horčicu. Deň staré pečivo mozem akékoľvek . Ale zatiaľ sa mi vôbec nezlepšilo , akurát nemôžem spať v noci ( asi s tej emanery) som ako keby unavený .... neviete koľko sa ten pažerák hojí ? Ďakujem

viper3000
26. jún 2017

@sonata888
Ahoj - mozem len taku jednu malu otazku - ako je mozne ze mate poskodeny pazerak ked ste nemaval palenie zahy uz 6 rokov....z jedneho razu nemozete mat poskodeny pazerak - to je mi troska divne...a pazerak sa dokaze zhojit rychlo aj za dva tyzdne moze byt uz aj 50 percentne zlepsenie - po mesiaci ho mozete mat zhojeny uplne...aspon podla seba...co viem...

sonata888
26. jún 2017

@viper3000
Mna sa nepýtaj zrazu to prišlo ako som písal (jedol som co som chcel aj som sa prejedal ale aj stresu som mal požehnane , ze by s toho ? )

viper3000
26. jún 2017

@sonata888 ...urcite aj z toho ale - to znamena ze aj ked ste jedol ten helicid tak vam aj ked ste to necitil tak sa vam poskodzoval pazerak..
tu na fore rozpravame o tom ako sa vyhnut tabletkam - pretoze maju neskutocne vela vedlajsich ucinkov - a su navikove ked ich zacnete uzivat uzivate az do konca zivota....

sonata888
26. jún 2017

@viper3000
Ďakujem a ako sa teda ja tomu vyhnem ?

viper3000
26. jún 2017

precitajte si toto forum od stranky cislo jedna a uvidite co kto pouziva co mu robi lepsie co horsie... 🙂🙂 kazdy musi vyskusat na sebe

sonata888
27. jún 2017

Ináč keby niekto chcel zistil som koľko stojí ten krúžok na pažerák ( bohužiaľ s ceny mi je zle)
Thank you for your email regarding the LINX Reflux Management System.

The LINX System is available privately at hospitals throughout the UK costing approximately £9000. Please click here for further information on our centres - http://www.toraxmedical.co.uk/find-a-centre-linx/

I hope our website is able to answer a lot of your questions, however if you need further information, please do not hesitate to contact me or a LINX centre.

Many thanks & Regards

Torax Medical, Inc.
Email: info-ous@toraxmedical.com
www.toraxmedical.co.uk

viper3000
27. jún 2017

Inac - ze vraj ked mame reflux nemali by sme jest ale ani PIT 3-4 hodiny pred spanim...

sonata888
27. jún 2017

Presne to robim ale ked si idem ľahnúť cítim tlak na hrudi ...

zuzukaja
28. jún 2017

Ma tu niekto ako súčasť problémov aj to chudnutie?? Nedarí sa mi pribrať a keď mi je zle,trvá to aj týždeň ( tazoba,pocit na zvracanie,nechuť k jedlu) vždy schudnem 😔