Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
@zuzukaja áno to ti povedal dobre...že mesiac sa samozrejme neporušiť dietu lebo ja som porušila- porušovala a lieky mi už potom nezaberajú----- mám teraz zmenené lieky a musím ich brať 1 mesiac a potom uvidíme ako bude mám ísť na tú PH metriu do Martina.... nech teda viem či mám málo alebo veľa kyselina ale ako smee to tu písali asi je to jedno lebo kardia to je ten problém všetkého to si myslím ja.....ale jedno je pravda ak by sa zistilo že jej mám málo tak to znamená že mi musia oni nadstaviť inú liečbu ,,,nie IPP....preto stále uvažujem či mám začať s betadinom HCL alebo nie keedže 8.8 idem na kontrolu čo a ako ...
no kazdy nejako bojujeme svojim sposobom
@zuzukaja
Padol som až na take dno ze som musel dnes navštíviť psychiatra (všetko som jej povedal) povedala ze som úplne K.O dala mi liek o týžden kontrola . No problém mam taký ze ráno má mierne boli žalúdok ... napijem sa vody (na lacno a prejde to ) potom mi tak skvrka v celom bruchu ze to zobudí manželku ... idem do práce . Dám si jeden rožok a presne za 3 hodiny na mna príde únava bolesť v bruchu, a take divne pocity v bruchu. Potom bolesť odíde ale furt som unavený ... bez sili
Ešte som chcel napísať moje stravovanie 1 rožok ráno , obed , večera všetko v diéte a cca 3 l vody(čistej) a aj tak mam ráno cca o 0,6kg menej ...furt sa sledujem asi aj to je zle :(
@sonata888 presne som to robila pred týždňom! Vážila som sa každé,ráno,potom po každom jedle.a Vies čo?? Váha išla dole denne o pól kilá!! Aj keď som jedla raňajky a normálny obed.stale mi bolo na vracanie ...
A Vies čo som urobila?isla som na pohotovosť,kde mi porobili rtg brucha,krv,sono brucha.vsetko ok!!!!
Sadla Som si do auta a dala si dve silne facky! Prisaham.
Povedala som si že do riti nič ti nieje,odlož tu sprostu váhu,vypni to že ti je zle a dosť!!! Netráp seba a rodinu!!!
A Viesco? Mne sa to od toho piatku upravuje.jem normálne,včera má vážili na gastre a váha ako pred 7 Mimi dňami...
Takze zamna- je to psychika!!!!!!
@sonata888 tiež som ju schovala úplne!😜
Naozaj je to o tom..sledujeme sa,ja som nechápala ako môže ísť váha denne dole keď sa najem 3-4x denne.
Išla podľa mna tou psychikou !
Je to tak..človeku ostane zle,zľakne sa,žalúdok stiahne a už to ide.mysel... ".bude mi zle,zase schudnem,nemôžem jesť,je mi na grcanie,niečo mi je,som chorá a pod"...
Proste NIE!!!
Som ok,ostalo mi ťažko? Dám si lieky,diétnejšiu večeru a upraví sa to.. ja tu váhu nechcem ani vidieť !
Doktor mi včera v RK inak čistil žalúdok. Zahoďte strach,to čo bolo ťažké cim ste prešli to už bolo a ukľudní sa aj žalúdok a váha pôjde hore.
Ako určite je tam aj ten reflux a pod.,ale hlavným spúšťačom a problémom je STRES.
Verím tomu.
Keď nám je zle,stále viac sa kontrolujeme a ešte si to zhorsujeme .😔
@zuzukaja zuzukaja nemozem ti povedat presne co a jako ;( RNG doporucoval preliecit ten pazerak liekmy od doktora a potom nasledne zacat uzivat betain hcl.
@gab ano podla toho vsetke co mi napisal aj sonata888 co mu povedal doktor - ta kardia funguje ako plavak proste ked je vela kyseliny tak sa natvrdo uzavrie ked mas malo kyseliny (mas vela vzduchu,peny) ktora da dostava do pazeraka - si zober mne ked robili hadicu kardia dovierala a jazierko bolo primerane ale aj tak ma palievalo brutalne na hrudi tak kde je potom pravda ? ;)
@tanika tanika co som cital tak na PH metrii zi dokazu zistit ako casto mavas refluxny stav za dobu 24 hodin a ci je ten reflux kysl alebo zasadity .... jeden doktor z novych zamkov povedal a ma aj napisane na stranke ze urcity pocet refluxov za 24 hodin je v poriadku - (neviem ale predne ze kolko je normalne)
@viper3000 ja som mala prví krát 07/2016 že kadria doviera, ale potom iný lekár 09/2016 že kardia nedoviera, a taktiež iný lekár mi robil dva krát v jan. a teraz v na konci juna 2017 že kardia nedoviera ...a bola som na RTG pasáži esofagu a dali mi vypiť kontrastnú látku a aj má polohovali a MUdr. mi povedala že vám kadria krásne doviera....tak ja neviem
Ja som po roku a troch mes.nechala lieky,jedla som vsetko,citila sa dobre,alebo oveľa lepšie ako na zac.liecby.Po asi 3mes.po vynechani liekov som mala ko a este horsi stav,ako po prvý krat na hadici.Zapal nielen pazeraka,ale aj žalúdka,dvanastnika a som tam kde som bola,na liekoch a teraz uz prisnej diete.Banan,biely jogurt,med,sucháre,vseko supane,nic mastne,jadierkove a pod....
@ericka2503 Prepac nechcem mudrovat ale .........tie lieky co si brala na kyselinu ti znizili kyselinu uplne a praave preto sa ti v zaludku mohli rozmnozit bakterie a zapal...a takto to bude dookola.....moj bratranec sa preliecil kombinaciuo na HP ...potom kvoli refluxu mu dali nolpazu a za pol ci trisvrte roka ma znova HP.... vsetko co som zatial precital je vedene tak ze ked mas malo kyseliny tak sa ti mozu v zaludku rozmonozavat bakterie...
@viper3000 Ano,to vsetko viem.Kyselina v zaludku aj chrani pred infekciami.Aj preto sme pri liekoch nachylni na salmonely a ine nakazy.Nemali by sme jest napr.syr niva a pod..Lenze ako z tohoto kruhu von?Ja som necitila kyselinu,teraz obcas sa stane,ale trva to chvilku.Aj druhy dr.tvrdi,ze liecba,co mam je spravna.Lieky nicia aj enzymy a tenke crevo musi viac pracovat,lahsie vznikne aj zapal slepeho creva.Strach zo zapalu je silnejsi.Caje,oleje mi velmi nepomahaju.A sama necitim,ci zapal mam,ci nemam,takze bez liekov riskujem.Neobhajujem tuto liecbu,som z nej zufala a chytam paniku,obmedzuje a obtazuje ma a mam tuzbu sa jej zbavit.Lenze ako,to neviem.Hlavne v tomto case gulasov,grilovaciek a zmrzlin je mi obcas luto,ked sedim s rodinou a zujem miesto pecenej slaninky suchar,ci banan.Neuzila som si alkohol,bujare vyzieracky,cigarety ani nic podobne a brucho mam vnutri ako stary pozitkar.
Nie to bolo prvý krát v 2011/2012 vtedy doktor Toth povedal vtedy som nebral nic len som prišiel s bolesťami žalúdka a mal som erytem cely žalúdok od dvanástnika až po vrch (zápal) a vtedy napil hladína zvýšená . A ON POVEDAL ZE TO SA MÁLOKEDY VIDÍ ( na lacný žalúdok ) preto hneď dal USG pankreas či nie je zväčšený koli rakovine a to by vysvetľovalo viac Štiav
no takze po dnesnom ORL ...mi povedala ze tam mam granulaciu z refluxu ....:( to znamena ze tie stavy co som maval ze ma bolelo za hrudnou kostou naozaj vyvolaval reflux :( .....povedala ze dodrziavat rezimove opatrenia :( takze ziadny alkohol ani nic - a proste stravoat sa castejsie amensie porcie :( ....atd ved to poznate - povedal som jej ze je mi lepsie ked uzivam lieky na travenie 🙂 (ale nepovedal som ze Betain HCL) musim ale povedat ze za posledne dni mam naozaj pocit zlepsenia stavu ...odkedy beriem HCL 🙂 takze idem pokracovat s Betainom a uvidime - zatial mi nedala lieky - a ked som sa opytal na gastro - tak povedala ze to nieje potrebne zatial hmmmm...takze ....nechapem... je tam reflux ale nemusim sa bat lebo ma neposlala na gastro??? ked som spomenul gastro vyslo z nej ze na gastre ti nevedia povedat ci mavas reflux alebo nie - tam ti vedia len povedat ci tam mas nejake erozie a podla toho zistia ci mavas reflux alebo nie.......a ked som sa jej opytal na tie sliny ked sa rano zobudim ze mam take zltsie sliny povedala ze ano ze to je z toho refluxu:(:(:( poslala ma na 24h PH metriu do MT...takze pojdem sa tam dnes objednat a uvidim...co a jako...och jemine ...mam depku...:(:(
Pardon v blave
ahojte,
nasla som videa na cviky pre ludi trpacich refluxom
je to v nemcine,
preklad pre tych, co nerozumeju nemecky z druheho videa
miesto, kde sa rebra spajaju, v mieste kde si pritlacis prstom, miesto je velmi citlive (toto miesto je u ludi s refluxom mimoriadne citlive) to sa da nahmatat prstom a stlacit (je to ukazane na tej kostre- skusala som a boli to fakt dost, tam treba pomalymi dlhymi pohybmi kruzit loptickou a masirovat dolava, nadol, doprava a pomaly nahor, tu hlbku lopticky ako silno s nou dotlacis na bod zalezi na tom, aku bolest znesies a citis , tam kde je to najcitlivejsie treba chvilu podrzat lopticku (opakovat 3-5x) ...
toto cvicenie je dobre robit pred spanim... na lepsie spanie, na uvolnenie...
dychanie, hlboky nadych a hlboky vydych, vydychnut vsetko co mame v plucach aj zaludku a pritom sa predklonit a este vydychnut aj nejake zbytky vzduchu ktore mame, zapchat nos aj usta, vzpriamit sa a v tomto stave sa skusit "vysavat" nosom, nachychovat aj vydychovat so zavretym nosom aj ustami, aby tam vznikol vakuum a snazit sa dychat so zavretym nosom a ustami - opakovat aj 2-3 x
tretie cvicenie je v rohu miestnosti, tam myslim nejaky preklad netreba, snad len tolko, ze ked ideme s nohou dopredu, sa nesmieme pohojdavat, vzdy pevne drzat telo, nadych a pri vydychu sa posunut dopredu, ale stale drzat telo aj ruky vo vzpriamenej polohe a vydrzat cca 2-3 min..
je to uzasne na uvolnenie...
cviky robit denne
a ku koncu hovori ze po par sedeniach sa vyliecili aj niekolko rocne problemy s refluxom u pacientov...
https://www.youtube.com/watch?v=Ra19cZ3uAys
dalsia doktorka tiez hovori, ze pocas jej dlhorocnej praxe je prave problem, ze ludia maju menej zaludocnej kyseliny , lebo s pribudajucimi rokmi sa kyselina straca, doporucuje hodne pohybu, ovocie, zeleninu, vyhybat sa alkoholu, cigarety (ale tak to vieme)
a este jednu vec tam hovori, ze v zaludku sa spracovavaju bielkoviny, na ktore potrebujeme zaludocnu kysleninu aby to slo dobre spracovane do tenkeho creva, takze logiku by to dalo, ak je tej kyseliny malo, hnije to tam, zostava v zaludku a nemôze to dobre do tenkeho creva a v podstate bielkoviny to je mäso, smotany, syry a mliecne veci, takze logicky nam je z toho zle,
@ericka2503 a dr, ti co na to povedal? moja otazka, je mozne sa v priebehu 3 mesiacov (teda ked si nebrala lieky ) dopracovat k takym zapalovym hodnotam na zaludku a pod., ved si vlastne dlhu dobu brala lieky , cize by mal byt ten zaludok chraneny
ako to je recnicka otazkam, to nemudrujem ani nerypem.. bozemoj, to nie,
len ma to zaujima, ze vlastne po liecbe (chemickej - lieky ) mas takyto stav a preco je to tak... to ma zaujima..
ako ja uz som sa s tym nejako vysporiadala, ok, bez cokolady, zmrzliny, smotany, croissantov a pod, dokazem zit, bez syrov, zvladam, aj ked je to tazke, ale da sa, sakris, ale aj bez ovocia, niektorej zeleniny, cesnaku a vlastne v podstate zdravych veci, tak s tym mam kus problem...
ale ti poviem z vlastnej skusenosti, ze grilovane mäso s grilovanou cukinou je mensie zlo pre mna ako maly drobny sladky zakusok, to je ovela horsie,
znami co ma poznaju, vedia, ake ochorenie mam a respektuju to, skôr mam problem v novej spolocnosti nieco vysvetlovat a znasat pohlady, ale zrejme to tak ma byt a musim sa naucit byt silnejsia a nerobit si starosti z druhych, lebo to je ich problem a nie môj...
a ked citam na nete, refluxom trpia ludia s nadvahou ☹ - v zivote som nemala, fajcenie - v zivote som nefajcila, alkohol, - no to jedno pivo raz za cas... a predsa mam takeho problemy, to ma tak trochu stve, ze som sa snazila naozaj dbat o svoje zdravie a aj tak je to prd platne... na druhej strane si hovorim, ze mozno keby som sa nestarala mohlo to byt horsie 🙂
@gab Tiez nechápem preco taky stav,preto som sa obj.inemu dr.,ten odmietol urobit hadicu,vraj idem k nemu od staršieho skusenejsieho gastrosa,nemám pochybovať,že ma vyšetril dobre a dal vhodnu liečbu.Suhlasil aspon s testom na Hp,tak cakam výsledok.Nadvahu nemam,ani som nikdy nemala.Vyska 160cm,váha 53kg,pribrala som,pomaly v priebehu 4rokov,mavala som 47kg.Ale nie je to poznať velmi.
@gab A dr sa zhrozil,vraj stres,nesprávne stravovanie,inak nevie co to mohlo spôsobiť,ked uz som bola tak zaliecena.Je pravda,že o vynechani liekov som par dni citila pálenie v zludku,ale len obcas.Mozno sa žalúdok zase osidloval kyselinou a sliznica to schytala,neviem.

@tanika
Ani tu v BA po známosti mi nechceli spraviť pH metriu...zevraj zbytočnosť ...