icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

viper3000
24. sep 2017

@gab
@zuzukaja je tolko moznosti na t

viper3000
24. sep 2017

@gab @zuzukaja je tolko moznosti na tie vlocky ze az ;) ja si ich robim na niekolko sposobov aj s hocicim ovocie,javor sirup, atd atd inac poviem vam ze ja som zmenil cele stravovanie ked mi prvy krat doktorka povedala ze mamreflux

danielkadandy
25. sep 2017

@gab ake napr.?

danielkadandy
25. sep 2017

@katharinka1 iba mlieko konkretne alebo vsetky mliecne vyrobky( syry, smotany, jogurty) ???

danielkadandy
25. sep 2017

@zlatica3510 akoze napr.po diete alebo ako pises rozumnom stravovani to moze zmiznut?? Ja som myslela ze ta hernia je uz na cely zivot ..ci sa mylim??

katharinka1
25. sep 2017

@danielkadandy mlieko, jogurty, smotany. Len tvrdý syr trocha.

danielkadandy
25. sep 2017

@viper3000 a aku si kupujes a odkial?

gab
25. sep 2017

@danielkadandy nerozumiem otazke co si myslela?

danielkadandy
25. sep 2017

@gab si tam niekde davnejsoe pisala ze su aj ine moznosti ako chranit sliznicu nielen liekmi..tak sa pytam na tie ine moznosti 🙂

gab
25. sep 2017

@danielkadandy jaj, ja som tu vela toho popisala, tak som nevedela ohladom coho sa pytas....
sliznicu môzes chranit napr. rakytnikovym olejom - ten chrani aj pazerak,
dalej su to caje obsahujuce sliz, napr. slezovy, ibišový,
potom su aj caje z
palina - to je prirodne antibiotikum
puskvorec - to je prirodne probiotikum...

danielkadandy
25. sep 2017

@gab aha a ty teda skusas tieto veco tak ze nemusis lieky? Ci beries aj lieky?

viper3000
25. sep 2017

@danielkadandy
taktiez ani ja nerozumiem otazke ....aku si kupujme ? co ? ....musis troska konkretizovat lebo tato skupinka si tu toho vela popiseme....

danielkadandy
25. sep 2017

@viper3000 aha prepac 🙂
Citam uplne od zaciatku celu diskusiu a robim si poznamky a co ma zaujme hned reagujem ..myslela som ze koment hodi hned ku konkretnej casti ..no nic...ospravedlnujem sa 🙂
Ze teda tu aloe vera stavu ze ktoru konkretne uzivas a kde kupujes??..som citala ze ti robi dobre.. 🙂 vdaka

danielkadandy
25. sep 2017

A co hovorite na antidepresiva?
Ja ich totizto uzivam uz 15 rokov kvoli uzkostiam...pytala som sa lekarky ci mi to nesposobuje reflux a traviace problemy( casto citam ze priciny vzniku mozu byt aj vedlajsie ucinky liekov a su tam ze antidepresiva a lieky proti uzkosti)..lenze ona popierala ze tieto nie..ze vraj je dobre ze ich beriem ..ze som krehka osoba a ze oni skludnuju aj zaludok :/ no ale neviem teda..co vy nato? Nemate nejaku taku skusenost s tym?

iwesska
25. sep 2017

@danielkadandy Sposobuju aj AD reflux, kedze oslabuju zvierac, to je priama umera. Ked raz uvolnuju vsetko nervstvo vegetativne, tak zaludok nie je vynimka predsa. Ja uzivam zas betablokatory a tie su tiez v tej skupine uvolnovacov. Ale bez nich tiez byt nemozem.

gab
27. sep 2017

@danielkadandy lieky som brala ale tie mi nerobili dobre, ale som brala skoro 5 mesiacov supracid a astomin z fy diochi, vybrala som 2 balenia z kazdeho a je mozne, ze aj to mi pomohlo
myslim, ze lieky + tieto doplnky vyzivy pomahaju prekonat reflux ale hlavna vec je uprava stravy,
ked sme boli na dovolenke jedla som vsetko, ale skoro ziadne mliecne a smotanove veci, Greci väcsinou vsetko robia na olivovom oleji, hodne zeleniny, grilovanej, zemiaky, brokolica, aj mäso ale smotanove veci, veci na slanine, udene a pod to som tam nejedla (sice to nejem ani tu doma) ale niekedy robim smotanovu omacku, su to zivocisne tuky a tie velmi tazko spracovava dvanastornik a preto aj pomaly potom putuje strava crevami, dalej je fakt zla cokolada ked uz je chut na sladke, skôr nejake piskotove cesto aj s ovocim je fajn, ale ta cokolada je fakt zla.. a dôlezite je nemiesat jedlo.. robit väcsie pauzy aby to telo malo ako stravit a hlavne upratat si v hlave... stres, a zaludok reflux je strach strach strach a okrem lasky clovek najitenzivnejsie z pocitov citi strach.. 😉

danielkadandy
4. okt 2017

@hedka23 ahoj a vies mi do spravy napisat aky prirodny pripravok pouzivas na ten reflux?

danielkadandy
6. okt 2017

@tanika ahoj super ..ja som tuto knihu raz listovala v pantha rhei a tiez sa mi pozdavala len som jy nakoniec nekupila...no a teda riadis sa podla nej? Funguje to?

danielkadandy
6. okt 2017

@tanika mna este napadlo ze ano stres je velky spustac traviacich problemov a tiwz nechapem ze v dnesnej dobe ked ma kazdy stres ze niektory ludia nemaju traviace problemy..ze ci napr.im nepomaha pohyb alebo nejaky pravidelny sport...ze to mozno treba vypotit sportom aby sa vyplavili endorfiny a tak...lebo ja sport som uz dlhsie zanedbala a myslim ze odvtedy to mam aj horsie s tym travenim...napr.kamoska mala dokonca vredy na pazeraku ale nebrala lieky lebo nechcela ale pila puskvorec a este hovorila ze chodievala cvicit a ze sa jej polepsilo...ale napr . mi je divne ze ona neriesila vobec ze ma reflux pricom ked som sa jej pytala tak povedala ze vraj ho ma aj ona asi lebo jej to pise v papieroch od lekara...divne...

gab
6. okt 2017

@danielkadandy uprimne? vies kolko ludi ho ma a neriesi to? 😔
pretoze sa u nich mozno neprejavuje tak, ako je to vsade popisane,
povedzme, ze maju sucho v ustach, no tak si povedia, no malo som dnes pil...
alebo napr. po mliecnych jedlach pocit hladu, a to je taky zvlastny pocit v hrdle, a potrebujes to niecim znova potlacit, lebo si myslis, ze mas hlad...
pripadne ak maju nocny reflux, tam to je tiez tazsie zistit...
ja som mala velke bolesti zaludka a to preto, ze tam bol helikobakter, inak by som na to nebola neprisla ze mam nejaky reflux (myslela som, ze je to predovsetkym ochorenie malych deti, a ze sa to u nich casom upravi) to sa zistilo len na gastro ze mam zväcsenu herniu...je to stres, ale aj zle stravovacie navyky, prilis vela tukovych jedal...

mandy29
6. okt 2017

@gab ja ho nemam potvrdeny len tusim ze ho mam...a zrejme aj travenie v haji a podla vsetkeho aj problem s mliekom( to som prisla nahodne na to,ked po mlieku ma chytali krce a raz po chvatnom jedeni treska,zajedla som to tvarohovym kolacom a zapila s kavou s mliekom som sa nevedela hnaciek zbavit skoro tyzden a pol a tak som zistila ze pi mlieku ma chytaju take iste krce...) u mna sa podla vsetkeho prejavuje reflux kaslom a tlakom na hrudi a vtedy citim celu trubicu ze je podrazdena...uz mi treba zajst za gastro lekarom nech to potvrdi alwbo vyluci,lebo vsetko ostatne mam v poriadku...jedine ze ten tlak by bol od chrbtice ale to si nemyslim

mandy29
6. okt 2017

Mate pocit ze vam je tazsie ked sedite? Napr.ked sedim v aute mi je nejak tazsie,akokeby mi nieco tlacilo na dychacie cesty...a vtedy aj viac odkasliavam,suchy kasel?alebo ked sa prehnem mam pocit tlaku na hrudi...mohlo by to mat suvis s travenim a refluxom?
Uz si pripadam ako hypochonder 😒

zlatica3510
7. okt 2017

@zuzukaja ahoj,citala som si tvoju spravu od lekara co si prefotila na nete,mam presne taku istu dg ako ty?pomaha ti ten liek venter?mna dost bolieva zaludok.ked nieco zjem nevhodne.ty si ako na tom ty?uzivas aj ten ganaton?mna z toho bolelo brucho..

zuzukaja
14. okt 2017

@zlatica3510 ahoj.myslim že trochu pomohlo,kyselinu ani horkosť v ústach už nemavam vôbec - tfuj tfuj 😜 v stredu na kontrolné gastro tak uvidim ako to vyzerá .
Ganaton si davam keď mám nechutenstvo . Mna prehanalo z itopridu, to je podivný liek. Ganaton ok.

zuzukaja
14. okt 2017

Podobný liek malo byt ;) ja si ho davam len keď mi je na zvracanie a cítim nechutenstvo ..

danielkadandy
19. okt 2017

Ahojte zaujima ma ci tomu nerozumiete viac..stale studujem moje lekarske spravy a stale sa v tom motam..toto su vysledky po rocnej kontrole..
Mala som zo stresu zrejme zapal zaludka, pazeraka aj dvanastnika s eroziami :(
Povedal ze je to lepsie, ale mne sa zda že nieje to vyliecene ani po roku :(
a nerozumiem niektorým pojmom
napr. fokalny erytem
foveolarna hyperplazia

a tiež pri pažeraku mam napisane že bez hernie a pod tým mi stale udava sklzna hiatova hernia

Dakujem

leontttynka
19. okt 2017

je tu niektora ktora ma reflux a otehotnela? beriem Ozion a viem keby som bola tehu nemozem ho brat, mozem nieco ine? ako ste to vydrzali? mali ste cele tehu palanie zahy ?

jessinocka
20. okt 2017

Ahojte, tak helikobakter asi vylieceny, ale nasiel mi dudenogastricky reflux a zlc v zaludku a dal ganaton a pantoprazol. Brali ste ganaton, zabral?

zlatica3510
20. okt 2017

@leontttynka ahoj moja dcera je tehotna a pali ju po vsetkom zaha,gynekologicka odporucila ranital,tak dava si ho tak raz tyzdenne,plus dodrziava stravu..

zlatica3510
20. okt 2017

@jessinocka ahoj presne tu dg mam aj ja..liecim sa na to uz rok,,a mam dost silne bolesti zaludka,helikobaktera nemam,mam nejake zapalove zmeny v duodene,,,vraj to moze byt z tej zcle...brala som i ganaton..