icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

zlatica3510
20. okt 2017

@danielkadandy ahoj,ja som tiez bola gastrofibr.a tiez som mala taky zaver ako ty..plus este aj pridane nieco..tak erytem je zapal,a hyperplazia je nieco zvacsene,,,z toho zapalu...

jessinocka
20. okt 2017

@zlatica3510 a vobec nepomohol? No ja si ho dam dnes 1x, tak som zvedava.

zlatica3510
20. okt 2017

mam ho znova naordinovany,,ale mna stale boli zaludok,,,a neviem ci z liekov alebo z mojej dg...uvidis co a ako..ale ma to schopnost ocistovat...tahat dolu zlc...

danielkadandy
20. okt 2017

@zlatica3510 och a je to normalne ze po roku mam stale zapal? Co s tym? Bojim sa toho a ta hyperplazia je nebezpecna?

leontttynka
20. okt 2017

@zlatica3510 a ten ranital jej dal gastroen. alebo iba obvodny ? dakujem 🙂 lebo ja niesom sledovana pravidelne iba v pripade potreby keby sa stav zhorsil.

zlatica3510
20. okt 2017

@danielkadandy hyperplazia je len nieco zvacsene od zapalu..ale ty ten zapal tam nemusis mat...len to zostalo po nom..ja to mam tiez uz rok,,,a stale chodim na gastro...neboj ak si sledovana nic sa ti nestane..x ludi ani nechodia s takymito dg po lekaroch..

zlatica3510
20. okt 2017

@leontttynka to jej povedala gynekologicka..ze v pripade potreby si ho ma dat..ale neprehanat to..

simca06022011
20. okt 2017

@zuzukaja mozes to povarit aj s vodou ak mlieko nechces... pripadne ak niekto iny nechce 🙂 ja som na to ucila dceru medzi prikrmami este a robilo sa to vo vode 🙂 prevarit, pridat ovocie... alebo aj orechy ak moze.. hocico co ti robi dobre 🙂

daasenqa
3. nov 2017

@cottoncandy Dobry den prajem,prosim vas ako ste na tom teraz?Ja mam to iste ako opisujete,,palenie,guca v hrdle no nieco hrozne,,preslo vam to uz?vopred velmi pekne dakujem za odopved.

jessinocka
4. nov 2017

@zlatica3510 tak u mna ganaton urobil velky rozdiel, citim sa o tristvrtku lepsie, uz sa mi iba obcas stava, ze mam horko v ustach a bolesti zaludka a zlcnika tiez len obcas a to nedrzim ziadnu dietu, aj kavu si dam tak 3x do tyzdna. Ze to mam brat s nolpazou pol roka a potom postupne vysadzat.

viper3000
15. nov 2017

@ericka2503
Ahoj tak ako dopadla 24h PH metria - zvladla si to ? vysledky uz mas? c ot ipovedali?

@gab
Ahoj Gab a tebe sa ako dari ?

Inak musim povedat ale nieso msi isty na 100 percent ze ta akupunktura moc nepomohla...idem si dat este jednu davku ...5 sedeni a uvidime 🙂

Ten caj ukko ale naozaj zabera🙂 a este k tom uten puskvorec (alebo Horec)..musim povedat ze sa mi polepsilo...

ericka2503
17. nov 2017

@viper3000 Ahoj.Zvládla som,ale už by som to nechcela,našťastie dr bol veľmi ústretový.Horšie na tom,že som bola tri týždne bez liekov a dosť som strážila stravu,šla som tam bez ťažkostí,dr povedal,že v takom prípade vyšetrenie veľa neukáže.Pažerák vraj pracuje normálne,výsledky pošle poštou.Odobrali mi aj nosné riasinky,na výskum,ako ich liečba ger obnovuje,či také niečo.Volal mi zrovna včera,som obj. do Rk na orl.To malo byť v prípade skreslených,príp.nič.neukazujúcich výsledkov.Počas merania ph,som mala asi dva krát" šplechnutie"jedla do krku a raz pálenie,ako na potvoru,nie,že by som po tom túžila.Skôr mi bolo strašne nevoľno od žalúdka,ale žalúdok mi nevyšetroval.Doteraz som bez liekov,u svojho dr som nebola,hoci som mala mať ko o 3týždne,len čakám,čo teda tie výsl.z Mt.Jem zase po svojom,nediétujem a je to katastrofa,ako mi býva zle.

jessinocka
20. nov 2017

Ahojte, nemate niekto problem s tym, ze vas pali zaha na lacny zaludok? Na gastroskopii som bola a zaludocne vredy nemam, akurat sa mi hromadi zlc v zaludku, myslite, ze to moze sposobovat plaenie zahy nalacno?

gab
20. nov 2017

@viper3000 ked drzim jest do polosyta a pit do polopita je to ok, cize striedmo, syry ziadne, je to ok, akuratik ma problem, teraz ked je von zima a vôjdem do vykurenej miestnosti (v obchodoch ) tak citim ze sa mi tam tazsie dycha a zacina ma boliet zaludok, inak fajn, pijem caj na palenie zahy, cokoladu skoro vôbec, je to ok, snazim sa mysliet pozitivne ...
ozaj ako chuti ten ukko caj, je sladky, ci skôr horky, lebo ja mam dost problem dostat do seba sladke caje, mne vadi taka nasladkasta vôna v tom 😒
skoda, ze ti nepomohla ta akupunktura, ja neviem, to naozaj treba opakovat 10-20x aby to pomohlo? nie je to len tahanie penazi, ako to je len môj osobny nazor,
mne pomaha aj masirovanie reflexnych bodov, tie co si pridaval ty, okolo zaludka, na rukach aj na nohach, je to ovela lepsie , aj som kus pribrala, co je ´fajn, len mi zacali zas padat vlasy, zrejme zas bude treba precistit pecen

@jessinocka ano môze to byt z tej zlce, zaludok je spojeny s inymi vnutornymi organmi a v mnohom je to nedostatujuca funkcia bud zlcnik, dvanastornik, slezina, pankreas... to ide jedno s druhym,
ak je to od zlcnika, tam je dobre to precistit bylinkovymi cajmi, nejakou dietkou - nic udene, majonezy, udene syry, cesnak, cerstva cibula a pod...

jessinocka
20. nov 2017

@gab to davno uz nic take nejem, poyzivam len minimum olivoveho oleja, aj mlieko a maslo som vylucila, kavu, cokoladu tiez, brala som nolpazu a stale beriem ganaton. Z nolpazy mi stalo jedlo v zaludku, ale takmer ma nepalila zaha, tak som ju prestala jest, ale asi si ju znova nasadim, lebo sa to zase zhorsilo ☹ inak mne pomaha nepit studene a horuce, pijem vlazne nesladene bylinkove caje, na struedacku repik, rebricek, zazvor a veroniku lekarsku. Ine organy mi nikto nekontroloval, ale zlcnik ma zvykne pobolievat.

danielkadandy
8. jan 2018

@jessinocka mna nalacno akoby tlaci nie pali...ked sa najem prejde....ale aj niekedy cez den to mam ked dlhsie nejem

danielkadandy
8. jan 2018

Ahojte, prosim vas existuju aj nejake poradenstva ohladom stravovania? Stale aa v tom motam, vsetko ma prekysluje..man aj alergiu na mliecnu bielkovinu..neviem ako zdravo nahradzat veci na kt.som zvyknuta aby to aj chutilo...vdaka

ladia
8. jan 2018

@danielkadandy aj ja mam alergiu na mliecnu bielkovinu kazein aj na soju cize vylucit vsetko kde sa toto nachadza , da sa zvyknut mne je lepsie od vtedy ako mi toto zistili ale trvalo to 5 rokov hadam aj. veganske nahrady su ale nie vsetky su chutne treba hladat a hlavne pozerat zlozenie.

danielkadandy
8. jan 2018

@ladia a mas aj reflux? Sa ti zlepsil? A ako vies ze aj na soju? Si bola na alergologii? Na to mlieko viem len z gastra...tam ine testy na potraviny nrtobia

ladia
9. jan 2018

@danielkadandy mne na gastre vyslo vsetko negativne tak som bola na alergologii lebo sa to uz nedalo krce v bruchu zaha do kola dokola, a tam mi urobili testy a vysli mi pozitivne na mliecnu bielkovinu aj na soju chvilu trvalo kym som to vysadila ale citim sa lepsie .

danielkadandy
31. jan 2018

Myslite si ze teda pricinou refluxu resp.jeho zhorsenim mozu byt aj potravinove alergie?

gab
31. jan 2018

@danielkadandy ano, ja si myslim, ze to môze byt aj jedna z pricin... a telo nevie akoby to malo dat najavo, tak to riesi palenim zahy, hlavne spracovanie tukov - dvanastornik a tenke crevo mne napr. v poslednej dobe kysle uhorky robia dobre, aj horcica, zmrzlinu nemôzem vôbec a tak isto nie maliny, to citim hned kysle a podrazdenie sliznice... ale môzem rakytnikovy lekvar

iwesska
31. jan 2018

Prosim,niekto tu davnejsie spominal,ze existuju nejake cviky na spevnenie zvieraca. Kde to najdem? Nemohli by ste pridat este raz link? Chcela by som to vyskusat.

iwesska
31. jan 2018

@gab Dakujeem 😊 Skusala si?Pomohlo?

gab
1. feb 2018

@iwesska ano pomohlo, ale ako jedinu pomoc to neberiem, je to sucast + jedlo uprava + pitny rezim, proste nielen cvicenie, ale aj ina disciplina k tomu, a niekedy ked mam stres tak si to predycham podla jeho videi a super, lepsie zvladam potom stresove situacie

danielkadandy
1. feb 2018

@gab jaaj skoda ze nerozumiem :(

gab
1. feb 2018

@danielkadandy na str. 25 som to prelozila, si to môzes zrolovat ak chces, ale davam to este raz
preklad pre tych, co nerozumeju nemecky z druheho videa

miesto, kde sa rebra spajaju, v mieste kde si pritlacis prstom, miesto je velmi citlive (toto miesto je u ludi s refluxom mimoriadne citlive) to sa da nahmatat prstom a stlacit (je to ukazane na tej kostre- skusala som a boli to fakt dost, tam treba pomalymi dlhymi pohybmi kruzit loptickou a masirovat dolava, nadol, doprava a pomaly nahor, tu hlbku lopticky ako silno s nou dotlacis na bod zalezi na tom, aku bolest znesies a citis , tam kde je to najcitlivejsie treba chvilu podrzat lopticku (opakovat 3-5x) ...
toto cvicenie je dobre robit pred spanim... na lepsie spanie, na uvolnenie...

dychanie, hlboky nadych a hlboky vydych, vydychnut vsetko co mame v plucach aj zaludku a pritom sa predklonit a este vydychnut aj nejake zbytky vzduchu ktore mame, zapchat nos aj usta, vzpriamit sa a v tomto stave sa skusit "vysavat" nosom, nachychovat aj vydychovat so zavretym nosom aj ustami, aby tam vznikol vakuum a snazit sa dychat so zavretym nosom a ustami - opakovat aj 2-3 x

tretie cvicenie je v rohu miestnosti, tam myslim nejaky preklad netreba, snad len tolko, ze ked ideme s nohou dopredu, sa nesmieme pohojdavat, vzdy pevne drzat telo, nadych a pri vydychu sa posunut dopredu, ale stale drzat telo aj ruky vo vzpriamenej polohe a vydrzat cca 2-3 min..
je to uzasne na uvolnenie...

cviky robit denne

a ku koncu hovori ze po par sedeniach sa vyliecili aj niekolko rocne problemy s refluxom u pacientov...

https://www.youtube.com/watch?v=Ra19cZ3uAys
danielkadandy
5. feb 2018

@gab dakujem super 🙂

danielkadandy
5. feb 2018

Prosim vas aky lekar vysetruje vlastne alergie na potraviny? Mam uz vymenny listok od obvodneho.Volala som na alergologiu a imunologiu k jednemu lekarovi a sestricka mi povedala ze oni nerobia testy na potraviny:/ ???