Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
Ahojte, prejavuje sa u niekoho z vás refluxná choroba aj neustálym dráždením v krku a kašlom po jedle?
@laskykvet01 mne sa prejavuje skrabanim v hrdle neboli ma za hrudnou kostou len ma skrabe v krku zatial nekaslem . citala som ze ide laryngofaryngeálny reflux kde drazdi kyselina hrtan nic mi nepomaha na to ziadna nolpaza emanera nic.
@laskykvet01 ano, aj mne, roky som ani len netusila, ze sa jedna o reflux, vzdy som bola v tom, ze ide o alergiu, kedze som alergická na pele a roztoce a toto mi prislo ako len reakcia na urcity druh potraviny, co ma postupne dohnalo az do plucnej ambulancie a nakoniec smer gastro...bol z toho celkom slusny reflux so zapalom pazeraka, dvanastnika a zaludka spolu s vacsim vredom, nasledne uzivanie Nolpazy a prisna dieta, a po 3 mesiacoch bolo po zapaloch a vrede.
Reflux ma uz zisteny aj moja mama a tiez aj dcerka, vsetky mame rovnake prejavy - kasel a podrazdene hrdlo. Dolezite je dodrziavat dietu, vylucenie kyselinotvornych potravin, a mne osobne najviac pomaha po jedle voda s citronom.
@ladia Mňa tiež nebolí za hrudnou kosťou. Nemám ani bežné prejavy refluxu ako pálenie záhy a pod., len ten kašeľ a škriabanie v hrdle. Tabletky mi zatiaľ tiež nezaberajú, beriem helicid 20
@viera77 ja som zatiaľ bola len u obvodného a ten hneď povedal, že sú to príznaky refluxu. Predpísal mi lieky a vravel, že keď nezaberú pôjdem na hadičku. Beriem ich viac ako mesiac a zatiaľ žiadna zmena. Môžeš mi prosím napísať aké potraviny si vylúčila z jedálnička. Tú vodu s citrónom vyskúšam
@laskykvet01 ja som bola aj na alergologii a mam alergiu aj na mliecne aj na soju cize nejem nic mliecne snazim sa obmedzovat biely cukor a celkovo sladkosti , biele pecivo taktiez nejem , nejem ani maso , nepijem vobec sladene napoje ani bublinkate . kavu mam raz denne niekedy dvakrat . no priznaky mam len to skrabanie v hrdle proste take palive skrabanie nekaslem . prosim ta ked kasles je to take ako steklenie v tom krku ? aj ked jem relativne zdravo mam pocit ze to nepomaha lebo niekedy aj len ked vodu vypijem tak ma skrabe v tom krku na orl ked som bola pred pol rokom bolo vsetko . na hadicu chodim kazdy rok lebo mame v rodine rakovinu zaludka tak pre istotu tam mi sice povedal ze reflux nemam ale mam sklznu herniu malu takze to moze sposobovat aj to . no najhrosi je takyto skryty reflux ked nie su tie priznaky uplne jasne ale u mna je to isto z toho . nolpaza mi vobec nepomaha to je uplne to iste aj ked som ju dlhoddobo uzivala takze som niekedy tiez uz zufala . Ked si dam kysle ako je citron tak mi ide krk vypalit cize to u mna vobec nefunguje
@ladia Ja sa tiež snažím jesť zdravo. Nejem nič vysmážané, žiadne mastné a údené jedlá, sladké som obmedzila na minimum, prestala som aj fajčiť, alkohol pijem raz za uhorský rok a do posilovne chodím 4 krát do týždňa ale tiež to akosi nepomáha. Ten pocit v krku je presne tak ako píšeš, také šteklenie. Ja som už tiež zúfalá. Najhoršie je to keď som na verejnosti a začne ma drhnúť po jedle. Je to veľmi nepríjemné. Som zvedavá, čo mi povedia, keď pôjdem na hadičku. Inak sa riadne bojím toho vyšetrenia 😨😨
@laskykvet01 neboj sa vobec ja tam chodim ako na klavir je to neprijemne ale da sa to vydrzat ak to doktro vie tak rob presne to co ti hovori dychaj tak ako ti povie a da sa to fakt . o mne si uz myslia ze som asi sado maso lebo sa tam sama pytam ale proste chcem vediet v akom je to stave po roku. idem na tam v utorok rano.
to je ale zaujimave mna vobec nedrhne iba take podrazdene hrdlo po jedle . o to je tazsie vysvetlit tym lekarom ked nema clovek uplne jasne priznaky. mne povedal moj gastros ze ma nemoz enic palit ked uzivam nolpazu a viac sa so mnou nebavi na tutuo temu
@laskykvet01 Pre mna bolo gastroskopicke vysetrenie doslova vykupenim, doktor mi hned povedal, ze urcite ziadna kava, cokolada, sladkosti, vyprazane, mastne jedla, ziadne udeniny. A nic korenene, pikantne a vylucit kysnute, alkohol a aj mentolove (napr. aj tuhe cukriky).
S mliecnymi vyrobkami tiez opatrne, nic plnotucne, ja som nahradila klasicke mlieko mandlovym a sojovym, vylucila som biely cukor a nahradila medom a trstinovym a hnedym cukrom, bielu muku nahradila špaldovou mukou, napr. do cesta na pizzu som nedala drozdie, teda bolo nekysnute....hnedu cokoladu som nahradila kvalitnou bielou, kedze bez cokolady urcite neprezijem a zase kava mi nerobila dobre ani bezkofeinova, a to ani rozpustna a ani mleta a spolu s mliekom to bola doslova vrazedna kombinacia. Neodporuca sa tiez cierny caj.
Z ovocia bol pre mna uplne nevhodny cerveny melon, marhule a citrusy...ale ta voda s citronom je ok, kedze citron neutralizuje kyselinu. A zo zeleniny boli uplne nevhodne paradajky a paprika, musela som zabudnut na moju oblubenu mozzarellu s paradajkami.
A ozaj, klasicky chlieb a pecivo som nahradila cisto len spaldovym a vylucila skoro uplne strukoviny, ostala som verna len ciceru, obcas polievka so sušeneho hrachu.
Vela veci som vycitala z netu, nahradila som, co sa len dalo a oplatilo sa. Mna od kasla uz doslova napinalo na vracanie, nedalo sa to ovladat, ludia na mna zazerali ako na tuberáčku, v noci sa zase nedalo zaspat, lebo hned ako som si lahla, tak ma zacalo hrozne škriabat v krku + ten hrozny kasel, taky dusivy, drazdivy a "štekavy", ziadne lieky na kasel a podrazdene hrdlo nepomahali. Bol vtedy jul, vonku teplo, teda sme spali pri otvorenych oknach, ale stavim sa, ze vela ludi naokolo som tym kaslom urcite aj zobudila, vtedy ak som spala 3-4hodiny denne, tak bolo asi aj vela, od unavy a vycerpania z kasla som zaspala v posteli posediacky s vankusmi za chrbtom, no hrozne obdobie to vtedy bolo, nechcem uz nikdy viac zazit. Po nasadeni Nolpazy a diety sa stav zacal uz po tyzdni zlepsovat a kasel uplne prestal do 4 tyzdnov. A skoro som zabudla, urcite spat na vyvysenom a odporuca sa na lavom boku.
@viera77 a mala si aj zapal ci len ti povedal ze mas reflux? Ja mam reflux GERD a tiez aj tu sklznu hiat.herniu..o tej som sa vela nedozvedela..nevies o tom nieco viac? Teda preco vznika a ci sa s tym neda nic robit..je to uz dozivotne? A tu nolpazu uzivas stale?
@danielkadandy Ano, vnutri som mala silny zapal s vredom. O hernii ale neviem nic, ani neviem, ci som ju mala/mám, musela by som sa pozriet do lekarskych sprav. Nemala som ziadne bolesti, ani len pocit kyseliny v hrdle, len ten kasel a skriabanie v hrdle. Viem, ze reflux je dozivotna zalezitost a da sa odstranit operacne, urcite v buducnosti operaciu absolvujem.
Nolpazu 40mg som uzivala pocas prvych 3 mesiacov 2x denne, po kontrolnej gastroskopii mi bola odporucena uz len 20mg prvy mesiac 1x denne a potom uz len nepravidelne, podla potreby. Poslednych par mesiacov som ju vobec neuzivala, ale prave vcera vecer som si opat nasadila, kedze teraz trochu porusujem dietu koli testovaniu sa a zial, tazkosti su opat na svete 😒
Ahojte, dnes som bola na gastroskopii, kardia pažeráka uzatvára, veľa žlče v žalúdku, pylorus neuzatvara. Toľko žlče išlo zo mňa že ty kokos. Dostala som Ganaton a Pantomyl, zobrali krv aj na celiakiu a alergiu na mliečne. O 3 týždne kontrola.Konečne sa prišlo aspoň na časť mojich problémov. Predpokladám že tieto lieky poznáte, pomohli?
@mandy29 Mne Ganaton po prvych par dnoch uzivania zapricinil neustavajuce silne hnacky, v priebehu par dni som schudla 4 kila, no velmi neprijemne obdobie. Tento neziaduci ucinok je uvedeny ako prvy v pribalovom letaku. Po naslednej konzultacii s lekarom som ho vysadila a uz bolo opat dobre. Bolo mi vysvetlene, ze Ganaton nie je v liecbe zapalov nevyhnutne potrebny, v mojom pripade bolo a je dolezite uzivat Nolpazu, ktora mi nesposobuje ziadne tazkosti, prave naopak.
Ja mám crohnovu v tehotenstve som brala medrol a tým začalo to vracanie do úst potravy kyseliny... Čistú vodu mám spať... Nasadil mi nolpazu 2x denne čo pomáha ale aj tak to niekedy mám... Super je fatra minerálka a dávať si pozor na stravu najviac mi vadí korenené a kysnuté alkohol káva ... Asi si to treba odsledovať a piť hlavne veľa vody najlepšie ciistej
@katarinka134 prosím ťa brala si lieky na Reflux aj v tehotenstve ?
Len taka uvaha...nechceli by ste radsej zalozit skupinu miesto tejto diskusie? Lebo hladat spatne info v tomto fore je velmi neprehladne a pracne,hmm?? Minule som hladala skusenost s jednou bylinou a slak ma triafal citst to pracne stranu po strane.
Inak ma celkom zaujima,ci mavate take obdobia,ze mate zahu len napr.2-x za tyzden max.a zrazu pride obdobie zo dna na den,ze vas to pali non-stop po kazdom jedle a trva zas par dni,kym sa to stabilizuje?Stravu uz 3r.dodrziavam antirefluxnu,spavam na zvysenom a aj ked nemam prave stres to pride. Neviem ci to mam pripisat prichodu jari,alebo comu uz.
@iwesska je ale ani jeden príspevok tam nie je...
@iwesska ahoj a neskusala sitebou zistit ci nemasnejaku potravinovu alergiu?
@danielkadandy Ahoj, nie nemam, mam komplet imuno-alergologicke vysetrenie vratane HIT, na gastre tiez vyvratena potravinova alergia, celiakia, laktoza...atd...
@larosabigi No ved keby sme sa hromadne prestahovali tam, tak by tam bolo viac 🙂
@larosabigi nolpazu 2x denne
@katarinka134 ďakujem 😊
Keď sa vám vracia kyselina aj to cítite? Alebo vás potom boli hrdlo a kašlete? Mne je celý deň fajn, vypila som kávu a do hodiny horko v ustach a potom ma začalo bolieť hrdlo... Uz som z toho jeleň, raz to hrdlo boli potom nie... Nie je to taka klasická bolesť hrdla ako angínu, ale taky zvláštny pocit...
@mandy29 mňa bolieva hrdlo a jazyk mávam taký ako keby vyzraty od toho... Cítim ju v ústach len keď ležím alebo sa zohnem
strasne rád by som chel vediet ze co reflux spusta....ci naozaj ta dnesna strava plna sacharidov...alebo alkohol ....alebo co??? proste zrazu prestane pazerak fungovat na 100 percent a objavi sa raflux....vyzera ze este neprisli na nieco co by riadne pomohlo ...proste brat PPI a hotovo....dlho so mtu nebol ...(bolo mi fajn) az do vcera ...zas sa mi to nejako vratilo a to teda posledny mesiac som bol na dvoch dovolenkach jedol som hocico a nic ziadny reflux....(jedn jediny krat) ....a pridem domov a bac a uz ma pali za hrudnou kostou:( ....
@viper3000 vies co si myslim, pozerala som znova tie videa na cvicenie s loptickou a dychanie a chlapik tam hovori, ze ak su ochabnute svaly v oblasti hrudneho kosa, hmmm nemôze to mat nejaky suvis, v podstate aj svaly su dôlezite a drzanie tela, ja sa niekedy pristihnem pri prechadzke ze zle stojim, narovnam sa , lepsie sa mi dycha a netlaci tak hrudny kôs na zaludok, na zvierac... on tam aj hovori, posilovat svaly , jednak zaludka, pazerak a spol..
Skusali stesa niekto Aloe vera? Pri paleni zahy,refluxe..mate skusenosti? Ak ano mate typ na konkretny vyrobok? Dakujem 🙂
@laskykvet01 Ahoj konkretne u mna nie, ale moj priatel ma s týmto problém co sa týka pálenia záhy... a to nehovorím o tom ako stále pokiaslava lebo mu to ide hore a tým padom ho to drazdi v krku a to aj hocikedy pocas spánku mu to vybehne a potom sa dusí...

@danielkadandy Imunoalergologická ambulacia - ti musi urobit testy ja som bola v takej