Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
Mate skusenosti s chiropraktikom co napravi hiatovu herniu?
Nasla som zaujimavy clanok o refluxe a celkovom traveni ako ma vplyv na nase zdravie a rozvoj inych chorob a tiez ako tomu neprospievaju amalgamove zubne vyplne...zaujimal by ma vas nazor na to o com sa tam pise...
@danielkadandy to by aj mňa zaujímalo lebo ja mám to iste
Ahojte baby ako sa máte? Prečítala som si celú diskusiu. Mňa tiež pravdepodobne trápi reflux nenormálne ma páli hrdlo a podnebie a mam pocit ze nemôžem prehltat. Tie stavy nejako extra necítim ale mam pocit ze sa mi vracia potrava je to hrozne. Teraz sa mi to strašne zhorsilo. Musím sa hodiť na prísnu diétu a robiť zo sebou niečo 🙄
@cottoncandy ,o tom hnizdilovy som čitala aj ja, dobre čitanie, ono je to naozaj o strese, ale pane bože ,ako to mam dokazat , robota, decka, proste akosi nezvladam,,bojim sa všetkeho
@tomasko9 Úplne ti rozumiem. Dlho som sa s refluxom trápila, ale rovnako dlho už mám pokoj. U mňa to bol definitívne stres, keď som sa ho naučila spracovávať, všetko sa časom vrátilo do normálu. Držím palce🙂
@cottoncandy , presne si to myslim aj ja ,že je to tym stresom, od dnešneho dna mam mesiac dovolenku, a som si povedala že ani net nechcem vidiet, a ani žiadne diskusie, ono ani to človeku neprida, ale som rada, že sme si mohli napisat ake člevek ma zdravotne problemy
Mate aj zvysenu tvorbu hlienov? Ja som v poslednú dobu taka zahlienena... Čítala som ze reflux spôsobuje aj tvorbu hlienov...
Mna pritom trapi hnusna chut v ustach a pachnuci dych...pomaha mi zuvacka ale ta asi nieje stale dobra tvori sa viac kyseliny asi nie? Mna tusim potom zaludok boli....co s tym robite vy? Cim mam osviezit dych?
@danielkadandy mne zuvacka pomaha,
zuvacka pomaha tvorbe slin , ktoré udržiavajú neutrálne pH v ústach a pôsobia antibakteriálne.
zuvacka prispieva k zvýšeniu produkcie slín, ktorá podporuje častejšie prehĺtanie. Tým zabraňuje kyseline, aby sa dostala zo žalúdka späť do krku, t.j. odstraňuje pálenie záhy, ktoré trápi množstvo ľudí. Skúste si dať žuvačku po každom jedle, bude vám lepšie tráviť a pálenie záhy môže byť minulosťou.
https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/1342366...
@gab fakt?? Ked mne sa zda ze nerobia dobre...mozno zalezi aj aku?? Napr.sladke s prichutami asi nie ze? Mne staci ze zjem trochu sladkeho a citim kyselinu...a zas tie mentolove su drazdive na reflux nie??
Mate niekto s tym skusenost ze to ozaj pomaha?
Nieje to dobre pre tych kt.maju malo kyseliny?
@danielkadandy fakt, ja ked citim, ze ma pali v ustach, , orbitky mam, zo zaciatku su sice silne, ale potom to prejde a je mi dobre, ja sa takto "zachranujem" ked som niekde v meste, nieco vybavujem a nestiham pit, tak si dam zuvacku 😉🙂
A ako sa prosim stravujete? Ja viem uz sa to tu vela o tom pisalo ale je toho strasne vela ...stale sa v tom motam..teraz som si pobabrala zas zaludok tak ze zo xsetkeho citim kyselinu
Nahodou mi neviete poradit v Kosiciach dobru lekarku odbornicku gastro? Vdaka 🙂
@danielkadandy v Košiciach mám zatiaľ skúsenosť s MUDr. Trebuňom na Smetanovej ulici.. ako jediný ma vzal v apríli hneď s mojím problémom- bolo to dosť akútne - všade 3-4 mesačné čakanie.. robil mi aj endoskopiu - dosť som sa toho vyšetrenia bála a bolo to u nich úplne v pohode ...
Zuvacky su fajn na reflux,ale mentolove ho praveze provokuju. Ja tie prve sliny vyplujem a potom uz mi to nevadi.
Ahojte 🙂 pridávam sa do klubu s diagnozou gastroezofágový reflux a axiálna hiátová hernia, ktoré mi diagnostikovali v apríli... občas je lepšie no niekedy sa stav zhorší ako cca pred týždňom, odvtedy som na prísnej diete no ako som si prečítala vaše skúsenosti, zrejme si každý musí nájsť čo mu vyhovuje a čo nie.. moje problémy začali zrejme oveľa oveľa skôr možno cca aj 6-7 rokov no nemala som typické prejavy refluxu - nikdy ma nepálila záha, bolesti žalúdka občas.. až na kašeľ, časté zápaly hrdla, následne priedušiek ale kašeľ z toho bol najhorší... zopár rokov ten kašeľ trval takmer stále až to vyústilo do astmy, kde liečba sprejmi tiež nebola veľmi úspešna... nikdy nikto z lekárov nemal podozrenie na reflux až teraz v marci keď sa okrem iných zdravotných problémov objavili aj bolesti žalúdka, neutíchajúce grganie tak som sa odhodlala na gastro a tam mi po endoskopickom vyšetrení stanovili diagnozy refluxu a hernie.. nasadili mi helicid 2x a ganaton 3x1 tbl.. minulý týždeň sa moje problémy znova zhoršili tak mi lekár zmenil helicid za emaneru 40mg 1x denne..
@peknycas Ja užívam raz to raz ono ...skúšam všetko možné....essox si davam ked idem spať a dal so msi nejaky alkohol na većeru... teraz skúšam glg mineralky VINCENTKY pred spaním... napríklad...
@danielkadandy ak chcete skusit nejake zuvacky ... skoro kazda je s matou
ale mozete skusit nieco takéto
https://www.mamazem.sk/elma-lemon-mastichova-zu...
masticha poma pri vredoch/paleni zahy/problem zo zaludkom atd....a toto su zuvacky z nej...skuste si pohladat na googli urcite najdete aj lecnejsie niekde. (toto mi prve vyhodilo ked som to dal vyhladat)
Mne pomáha minerálka fatra 😊 a samozrejme dieta, mne napríklad rajčiny nerobia vôbec pálenie, nepijem vôbec kávu aj keď ju milujem, radšej si dám čaj.
@viper3000 Aha, ok, ďakujem. Lekár mi odporúčal dať si ho pol hodinu pred ťažším jedlom. Ale teraz sa snažím vyhýbať sa takým jedlám, resp, ktoré dráždia a neodporúčajú sa pri refluxe ( nedoviera mi celkom kardia ). Keď som si prečítala leták, tam bolo napísané, že dať si po hlavnom jedle a pred spaním. Dosť je to drahé. Asi si to dám preventívne občas pred spaním.
@peknycas Doktor Ti povedal ze polhodiny pred jedlom tomu nejako nechapem - pretoze je to husty gel ktory ti ma ostat na pazeraku aby ho kyselina nevyzrala - ked si to das pred jedlom tak ti to nepomoze pretoze vsetok ten GEL pojde s jedlom do zaludka. Presne ako jenapísane v letáku " PO HLAVNOM JEDLE a PRED SPANÍM"
Mám dobru správu.... 🙂 je to od jedneho doktora Mark David Noar dakde z USA ci odkial.
Pre tých, ktorí môžu mať obavy o chronickú reflux a riziko barrett, a teda riziko rakoviny pažeráka, existuje nedávna publikácia, ktorá potvrdzuje to, čo som už mnoho rokov učil, a to, že riziko rozvoja rakoviny od barrett Je bol extrémne nadhodnotené. Z preskúmania tohto článku uvidíte, že riziko rozvoja rakoviny z krátkych segment barretts je mimoriadne malé, 0.07 % v riziku rozvoja rakoviny a pažeráku pažeráku je tiež výnimočne malé. Aj keď je to vždy obava, že existuje aj extrémne malé percento ľudí, ktorí by mohli vyvinúť rakovinu pred reflux chorobou alebo barrett pažeráku, nemalo by to dominovať na vašom rozhodnutí mať alebo nemá liečbu. Dôvodom terapie, najmä na nápravu reflux, je skutočne získať späť kvalitu života a vyhnúť sa symptómom a brať lieky chronicky. Tu je link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/30012433/
Ked mavate obdobia,ze mate viac kyseliny,tiez citite stale hlad? Mam sustavne pocit hladu po dost hektickom,stresovom tyzdni a neviem sa dojest,aj ked jem male mnozstva-detske porcie kazde 2h a neviem,ci to ma suvis s GERD,alebo s cukrom.
@iwesska ano, aj u mna to tak je, myslim, ze skutocny hlad sa prejavuje skvrkanim zaludku, ale tento pocit v ustach, akoby hlad, co si myslim, ze nie je, vyvolava v cloveku akoby chut na nieco ine, co som prave zjedol...
inak mne sa osvedcilo v podlednej dobe (zacala som to na dovolenke v hoteli, kedze sme chodili jest do restiky a jedlo nebolo ako doma, stale v chladnice 😅) nejest tak casto, skôr sa najem 3x denne, ale kvalitne, lebo prave tym, ze som v kuse cosi "zobkala" mi skôr drazdilo zaludocnu kyselinu, v podstate si ten môj zaludok vôbec neoddychol, lebo v kuse cosi dostal do seba...
@wojtowitch chcem vyskúšať nastrúhané jablko nalačno, ako ste písala vašu skúsenosť. Zjedli ste to celé aj so šťavou z jablka ? Pred tým ste aj niečo vypili, napríklad vodu ?
ja som minuly tyžden absolvovala pasaž pažeraka, ktory dopadol dobre, že ta potrava čo sa zje, sa nevracia spät do pažeraka,
@gab a teba obduvujem, ako to zvladaš, jest 3xdenne, lebo ja mam pocit jedenia častejšie, aj ked po troške. a ked papaš 3xdenne tak čo si davaš?? vratane obeda, dakujem pekne
@tomasko9 ranajky kvaskovy chlieb, maslo, zeleny salat, pripadne naklicene klicky, obed polievka + obed (priprava jedla - to som uz pisala davnejsie v mojich prispevkoch) vecera nieco jednoduchsie, cestoviny s dusenou mrkvou, brokolicou, ryza + dusena zelenina, jem menej, zaludok nie je taky roztiahnuty, staci mi to, ked som jedla casto, v malych davkach, tak som mala pocit v kuse, ze mi vybehne cosi hore... snazim sa jest max. do 18 teraz v lete, v zime skôr, uz nie som tolko von, nepotrebujem, ani tolko pohybu nie je

@iwesska prepac,asi som to zle pochopila..mna zaha nepali...ale boli ma zaludok...mam tam erozie..teraz idem na kontrolu😢