icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

beruska9561
6. feb 2019

@theologik držím palce,potom napíš ako sa cítiš, ja dlhodobejšie pijem čaj zo zemezlce a mám sa dobre,výrazne podporuje tvorbu žalúdočných štiav a enzýmov,ale podporuje aj chuť do jedl črevnú peristaltiku. Uvidím, ako mi bude na jar a hlavne na jeseň 😛

theologik
6. feb 2019

A ešte niečo: https://integralna-zdravoveda.webnode.sk/news/v...
Začínam byť presvedčený, že reflux je spôsobený nedostatočným množstvom tráviacich kyselín v žalúdku. Lekári väčšinou predpisujú lieky na zníženie kyselín, tzv antacidá, ale to je nesprávne. Aby sa zvierač žalúdka zatvoril, je potrebné mať v žalúdku kyseliny v patričnom množstve a nie ich ešte liekmi znižovať.
Taktiež som presvedčený, že potrebné množstvo žalúdočných štiav sa obnoví automaticky pri dodržaní správnej životosprávy, čiže okrem iného kvalitnou stravou.
Nech sú nami prijímané potraviny zároveň liekmi. To je motto Programu Daniel 😉

viper3000
7. feb 2019

Preane toro iste som tvrdil niekde na zaciatku tejto temy... Presne toto mam. Od jedneho slovakanco zije v USA a mal ma SVK aj nejake predajne pripravkov ci co... Mal toho vela precitaneho o vsetkom moznom...a tiez vravel ze treba doplnat kyselinu ale pozor nie moc.... Trba zacat opatrne... Ja teraz uzivam Iberogast.... A zatial teda musim poveda citim. Sa. Skvelo (ja tabletky neberiem. Iba az ked mi je 3-4 dni za sebou zle tak ai dam tyzden az dva na nolplaze raz za 3 dni... ) ale to bolo naposled prwd 2 mes. A iberogast som zacal uzivat tak pred 1.5 mes... A doteraz vsetko ok..

theologik
8. feb 2019

Ja som zase začal užívať Helicid - je to inhibítor protónovej pumpy, ale práve som sa dočítal, že inhibítory protónovej pumpy majú za úlohu znížiť kyseliny v žalúdku, ale ja pravdepodobne potrebujem opak a to zvýšiť kyseliny. Takže to asi vysadím😒

tribratri
20. feb 2019

Preco by sa mali tie IPP vysadzovat postupne? Co sa stane ked to vysadim naraz?

magduliacik
22. feb 2019

@theologik myslim si, ze tie lieky na znizenie kyseliny lekari predpisuju kvoli tomu, aby sa preliecili sliznice pazeraka a aj zaludka, aby ich kyselina docasne netrapila a mali priestor sa zregenerovat. Treba ich brat 2-3 tyzdne a skusat vysadzovat, samozrejme upravit zivotospravu inak sa to vrati do starych kolaji. Upravou stravy by sa mala ta kyselina opat obnovit do nejakej svojej rovnovahy, moze to trvat dost dlho, hlavne kym clovek pochopi, ze treba naozaj vela upravit, zo zaciatku radsej prisne, potom postupne zaradovat veci a skusit, ci robia dobre alebo nie, kazdemu nieco ine 🙂. Vtedy, ked nam kyselina zacne robit problemy, nastala v traviacom systeme nejaka nerovnovaha, ktoru potrebujeme opat obnovit...docasne pomozu lieky, ale potom je to na nas...menej stresu, zdrava strava, relaxacia, cvicenie, cajicky, ak treba nejake doplnky vyzivy a celkovo zivotny styl.
Mam vyskusane, ze lieky IPP maju priblizne tyzdnovy nabeh (priblizne tyzden trva, kym zacnu ucinkovat a clovek sa citi lepsie) a po vysadeni trva priblizne tyzden ich ucinok (ak sa neupravi strava atd., tak sa po tyzdni bez IPP clovek opat citi naprd)...mozno aj preto odporucaju vysadzovat postupne, neviem...
U mna po roku na jesen trochu zacali problemy, ale asi na 3 dni som nasadila IPP, potom vysadila s tym, ze sa uz nechcem spoliehat na tieto lieky, radsej som nasadila opat prisnejsiu dietku (hlavne uplne vylucila kavu), rozcvicila chrbticu, pila repik a viac relaxovala a podotknem, ze uz asi rok s malou prestavkou beriem melatonin...velmi rychlo som sa citilia OK a aj sa citim nadalej. Drzim vsetkym palce.
@tribratri

tribratri
23. feb 2019

@magduliacik a co tomu pomaha melatonin?

magduliacik
25. feb 2019

@tribratri pisalo sa o tom na tomto fore, ja mozno najcastejsie...odporuca ho Dr.Bukovsky (kniha Zachrante svoje crevo). Davka do 5 mg denne je bezpecna aj pri dlhodobom uzivani...okrem ineho prospesneho co melatonin robi odporuje uzatvorenie pazeraka a napomaha regeneracii organizmu.

beruska9561
25. feb 2019

Potvrdzujem pri užívaní melatonínu reflux prakticky vymizol.

tribratri
25. feb 2019

@magduliacik @beruska9561 a jete ho na noc?

beruska9561
25. feb 2019

@tribratri áno na noc, ja som brala len mesiac , už dva mesiace neberiem, reflux sa mi nevrátil gucu v hrdle necitim

magduliacik
25. feb 2019

@tribratri ano, na noc, idem spat, tak si "slahnem" melatonin 🙂

tribratri
26. feb 2019

@beruska9561 @magduliacik ďakujem vám 😆

theologik
26. feb 2019

V Čechách je melatonin zakázaný.👽
https://cs.wikipedia.org/wiki/Melatonin
V niektorých krajinách je ale voľne dostupný, Slovensko k nim patrí.

theologik
26. feb 2019

Ja prechádzam na komplexné ozdravenie organizmu, inšpiroval som sa knihou Petra Tuhárskeho: http://rizikaockovania.sk/dok/Vitamin_C-liecba.pdf
👍

magduliacik
26. feb 2019

@theologik neviem aky je ten clanok stary...objednala som si ho zo stranky docsimon, ktora ma sidlo v Prahe, je to slovensky vyrobok a je tam adresa na distributora v cechach

viper3000
26. feb 2019

@beruska9561 Ahoj kolko melatoninu beriete? na noc?

theologik
27. feb 2019

Ospravedlňujem sa, predáva sa voľne aj v Čechách 😉
https://www.heureka.cz/?h[fraze]=Melatonin

magduliacik
27. feb 2019

@viper3000 ja rovno 5 mg, ak by som chcela menej, musela by som delit tabletku a zle sa to robi, tak som to prestala delit, ale asi by som si mohla davat uz aj menej, skusim ine balenie nabuduce

tribratri
27. feb 2019

ja som zacal 1mg, balenie od Dr.Max 30ks, uvidime co to spravi

iwesska
7. mar 2019

Mate skusenost s tymito traviacimi enzymamy? https://m.heureka.sk/doplnky-stravy/kompava-bio...
Je tam pepermintovy a spearmintovy olej,tak ma zaujima,ci to je fakt vhodne aj pri refluxe. Pripadne privitam tip na ine,kvalitne,co rychlo rozlozia potravu a nevyvolaju zahu ako Weber Natural,co som mala.

lenka1209
10. mar 2019

Ahojte no ako ste na tom s refluxom? Ja som bola minuly rok vo februári zistili mi reflux ale ze daco mnierny..... v januari zase palenie az take silne ze v zaludku a za hrudou kostou akoby mi zapálili vatru brala som pantoprazol 20 rano vecer palenie preslo ale nastalo neskutočne stipanie v ustach chut akoby po mydle a neviem sa toho uz mesiac zbavit doktor mi bral krv a nasadil vitaminy ale nepomohlo tak zade som na pantoprazole ale stipanie neprestava vie mi dakto poradit prosiiiim uz som zufala 😢

zlatica3510
10. mar 2019

@lenka1209 ahoj mala som to iste a mne osobne lekar poradil cmulat probiotika bio gaia..a preslo to..

lenka1209
10. mar 2019

@zlatica3510 boze ty si anjel z neba 😘 dakujem skusim peknu nedelu

zlatica3510
10. mar 2019

skus snad pomoze aj tebe🙂

lenka1209
10. mar 2019

@zlatica3510 dufam uz od januara s tym bojujem obcas na 3 dni prejde a potom zase z mesiaca asi 80%zle zaludok dako nepali ani pazerak iba to hrdlo a usta hrozneee

zlatica3510
10. mar 2019

@lenka1209 ja bojujem so zaludkom 2 roky..raz lepsie raz horsie..ale lieky neberiem..nemam palenie..len sa mi dostava zlc do zaludka a to mi tam robi zle..ale ked som mala palenie..tiez som to citila na jazyku..bolel ma jazyk..a take male vriedky som tam mala..bol to vraj dosledok liekov..skus..su dost drahe ale ja som to pctivo cmulal,myslim ze tam bola nejaka citronova prichut..odvtedy mam pokoj..dokonca si spominam.mala som ten jazyk aj taky velmi biely...

lenka1209
10. mar 2019

@zlatica3510 presne biely jazyk a akoby mi hrdlo horelo a jazyk akoby vkuse mydlom ponatierane uz mam dost... Vkuse to citim... Dufam ze pomoze ďakujem este raz za typ aspom aka taka nadej svitla 😉

lenka1209
10. mar 2019

@zlatica3510 dokonca mna obcas az v nose štípe ked sa vonku zadycham az tak neprijemne to je akoby sa mi savo alebo daka chemia tam dosala a tak neprijemne to štípe 😢