icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

falbala132
16. jan 2023

@sefannn11 ten novy priznak guča v krku mas z tej Nolpazy. mna zacala palit zasa az ked mi nasadili lieky, dovtedy mi prakticky nic nebolo okrem kyslej chuti v ustach.
a ak ti mozem z vlastnej skusenosti poradit, neber to ak ti to robi toto, lebo si uplne rozrbes travenie, tak ako sa to podarilo s tymi liekmi mne.

viky173
16. jan 2023

@sefannn11 co sa tyka tej guci v krku, zachripnutia, kaslania a bolesti pod hrudnou kostou, pripadne za nou su to prejavy GERD, aj ked netusim ako Vam obvodna stanovila tuto diagnozu, kedze na to je potrebne vysetrenie na gastre
pri GERD vsak nezvykne byt bolest na dotyk/zatlacenie, to mi pride zvlastne

kukulienka89
29. jan 2023

@sefannn11 Ahojky ako to dopadlo gastro a u koho si bola?

sefannn11
29. jan 2023

@kukulienka89 ahoj. Tak robila len sono tam to bolo uplne v poriadku. buduci týžden idem na krv. a marci až na hadičku moj stav sa ale zlepšil. bolest su sporadické 2 dni nic den ano. reagujem zle na štiplavé a kávu a palila ma záha od mätového čaju.

kukulienka89
29. jan 2023

@sefannn11a u koho si bola?

danielkadandy
1. feb 2023

@anina1211 ale ani lieky nebral??

anina1211
1. feb 2023

@danielkadandy Bral sporadicky,ked si spomenul

sefannn11
2. feb 2023

Tak dnes som bol na krvi vysledky ze az ked budem mat 9 marca endoskopicke vysetrenie. Zatial co mám nové poznatky: zle reagujem na kávu aj na štiplavé jedlá a mlieko. Vtedy ked si dam tieto veci 2 dni ma boli žalúdok. Ale ked jem rezeň bryndzáky alebo nieco lahšie tak ma neboli už skoro vôbec ale hlieny mi ostali po jedle aj ta guča v hrdle ale len po jedle. Takže neviem kčomu to pripísať ale celkový môj stav sa zlepšil ked nepapam hore spomínané jedlá.

falbala132
2. feb 2023

@sefannn11 kava aj stiplave jedla uvolnuju zvierač, takze preto na ne zle reagujes.

sefannn11
2. feb 2023

@falbala132 dnes ani kápia mi neprospela. Normalne na vracanie mi je stoho

zlatican
2. feb 2023

@sefannn11 Ja čerstvé mlieko tiež nemôžem, lebo mám alergiu na kazeín. Aj z jednej kvapky mi je zle. Ale kyslé mliečne výrobky, jogurty a sušené mlieko môžem, lebo tam je už kazeín spracovaný a rozložený, čo potom žalúdok bez problémov strávi. A čaj tiež nemôžem dlhé roky, asi mi tam vadí teín. Kávu pijem aj 3 krát denne.

danielkadandy
Autor odpoveď zmazal
silvia2013
14. apr 2023

@viky173 ja mam presne tieto priznaky a obvodny mi stanovil GERD, poslal ma na krčne, kde mi potvrdili GERD a potom na gastro. Robili mi gastroskopiu, Bola bez zapalov .Cakam vysledky vzoriek. ale zachripnutie, hrca v krku, zachvaty kasla s napinanim na vracanie , zatekanie hlienov som mala 2mesiace. Zmizlo to same. Lieky neberiem ziadne, nemam palenie zahy . Kontrolujem si jedlo, ale mozem vsetko , v malom mnozstve apo 18 nejest. Takto som uz 6 kil dala dole za 3mesiace .

norbertv
10. jún 2023

Ahojte.
Chcel by som sa spýtať na Váš názor či sú moje príznaky typické pre reflux ?
Pokasliavanie, dráždenie za hrudníkom a občas taká akoby horká chuť v ústach. Ale hlavne ten kašeľ. Nemám však žiadne pálenie čo popisujú iný. Skôr taký fiskomfort za hruďou v oblasti pažeráka.. bol som u pľúcneho tam mi povedali že je všetko ok bol som u krvného s aj tam je všetko ok no a bol som na gastro, kde mi dali hadičky s povedali že to má skoro jazdy vraj je tam niečo viac otvorené.dostal som na 14 dní lieky na reflux ale zatiaľ nepomohli. Už si začínam nsmyslst či nemám niečo iné. Stále iba kašlem. V noci však spím dobre. Ale musím podotknúť že mám aj panickú poruchu s úzkosť. Neviem či mi to ťa úzkosť celé nezhoduje. Najviac ma trápi kašeľ s taký divný pocit za hruďou. Prosím o radu či je to naozaj reflux s čo robiť. Ďakujem vopref

danielkadandy
10. jún 2023

@norbertv ano je to reflux...lieky nezaberu vzdy hned...chce to cas a hlavne stravu aj upravit...sledovat ktore potraviny mi to zhorsuju ...a uzkost to samozrejme zhorsuje..vela ludi ma s tym problem ..treba pracovat aj na psychickej pohode

norbertv
10. jún 2023

@danielkadandy ďakujem

viky173
10. jún 2023

@norbertv ahoj, ano moze to byt reflux. Ake lieky si dostal a ake davkovanie? Za 14 dni sa to este nemusi zmiernit, lieky treba brat niekedy aj mesiac ci 2 a treba hlavne dozriet na dodrzanie diety, neist spat najedeny, mat polohovatelny rost a zdvihnut hornu cast tela vyssie. Uzkost to samozrejme tiez moze zhorsovat.

dlucy
11. jún 2023

@norbertv ano vklude reflux. Ja s nim bojujem od januara. Teraz som mesiac aj na diete

norbertv
13. jún 2023

Dobrý večer.
Ešte by som chcel vedieť akú máte skúsenosť s dodržiavaním diéty ? Práve som s tým začal a tak by ma zaujímalo kedy asi po koľkých dňoch začne byť lepšie ? Dnes som mal naozaj prísnu diétu ale zlepšenie necítim . Nič som skoro nezjefol a predsa cítim dráždenie za hrudníkom. Ďakujem.

viky173
13. jún 2023

@norbertv S upravou stravy je to velmi individualne, jeden den je vsak velmi malo. Viem iba povedat z vlastnej skusenosti, ze niekedy som pocitila zlepsenie po 3-4 dnoch diety, raz dokonca az po vyse mesiaci.
A hlavne je aj ked pride zlepsenie, velmi v diete nepolavit. Odsledovat, ktore potraviny su najhorsie, zvacsa to byva kava, alkohol, mastne, vyprazane, cesnak, cibula, cokolada, koreniste a cerstve kysnute pecivo. Tie sa snazit uplne vynechat, aj ked rozumiem, ze z dlhodobeho hladiska je to dost narocne, drzim palce.

norbertv
13. jún 2023

@viky173 ďakujem

dlucy
13. jún 2023

@norbertv Dobry vecer, ja drzim dietu mesiac a ulavu citim tak po 3 tyzdnoch ale stale to nie je uplne bez palenia zahy. Trosku som uz skusala dake veci ked si dam kavu raz za tyzden ok ale mala som teraz par dni po sebe a bolo zle. Je to dlhy boj drzim palce

ivanuska8879
13. jún 2023

Dobrý večer, prosím vás o pomoc, v apríli mi diagnostikovali zápal pažeráka- dostala som pantomyl, ten som brala mesiac, išla som na kontrolu povedala som doktorovi, že mám hnačky a že sa mi stále grga hlavne nalačno ale v podstate cely deň a vracajú sa mi kusy jedla aj po 2 hodinách do úst, doktor mi ale nadalej predpísal pantomyl plus ešte ganatom a normix, beriem to dva týždne ale stale úplne všetko to iste, myslím si, že mám málo kyseliny, dost ťažko mi je po jedle… prosim už som zúfalá pomôžte mi niekto, bojím sa, že keď budem brat ďalej pantomyl na znižovanie kyseliny, že sa nijako neposuniem :(

ivanuska8879
13. jún 2023

cele mi to vlastne naštartovalo pálenie záhy, cely deň som grcala a kyselina mi úplne rozleptala pažerák,od vtedy som si dala diétu, nepijem vôbec alkohol ani kávu, nefajcim, no stále sa to nezlepšuje, jedine čo nepociťujem je kyselina pretože žiadnu nemám z tabletiek :(

dlucy
14. jún 2023

@ivanuska8879 ahojky, treba upravit aj stravu bohuzial inak to nejde. Tiez mi dr daval nolpazu, emaneru chvilku lepsie ale stale som mala kyselinu. Ja som na diete mesiac. Beriem famosan esox one a magnezium to je vsetko.

ivanuska8879
14. jún 2023

@dlucy ano ako som napisala dala som si aj diétu, ja kyselinu práveže vôbec nemám už teraz ako beriem tie lieky, mám už len to grganie a hnačky a vracajú sa mi cele kusy jedla do úst, snažím sa aj pomaly jesť a hrýzť ale to vôbec nepomáha

ivanuska8879
14. jún 2023

preto sa pytam, či by som nemala vysadiť pantomyl (IPP) a skúsiť to riesit opačnou cestou a to doplnenie hcl

viky173
14. jún 2023

@ivanuska8879 toto je uz otazka na lekara, my Ti tu nikto nepovieme ci je to tak alebo nie, bude asi nutne podstupit gastro vysetrenie

dlucy
14. jún 2023

@ivanuska8879 tak sa opytaj dr asi budes musiet ist opat na vysetrenie.

falbala132
14. jún 2023

@ivanuska8879 ahoj, mne tiez lekar predpisal IPP a po 10 dnoch som mu s placom volala, ze mi je este horsie, uplne mi prestalo travit, za den som si grgla aj 150 krat a vracalo sa mi jedlo smerom hore. sam mi povedal, nech to okamzite vysadim, ze niektori pacienti takto reaguju a namiesto toho mi predpsial kratkodobo lieky na podporu motility vyprazdnovania zaludka. zacala som pit horke caje, kupila si traviace enzymy a tablety jablcneho octu a laktobacily a do takych 2 mesiacov sa mi to zrazu upravilo uplne.
potom som ale dostala kovid a reflux sa mi vratil v plnej sile. ale uz su to 3 mesiace odvtedy a zacinam pocitovat konecne mierne zlepsenie. kovid totizto napada aj centralnu nervovu sustavu a mne to asi zase "vyplo" travenie, takze momentalne regenerujem nervy vysokou davkou vitaminov B a opat uzivam traviace enzymy a laktobacily. velmi dobre mi robi aj caj "Pankreas".
pokial nemas problem ako helikobaktera, oslabenu kardiu alebo herniu, tak sa da z toho dostat, ale alfa omega je nastartovat travenie a obnovit crevnu mikrofloru. IPP by som na tvojom mieste nebrala, neverim, ze sa to zlepsi ak je ti z toho tak zle. mozes si akurat tak privodit SIBO a kandidozu.