Gastroezofageálny reflux u dospelých
Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.
@zlatica3510 ja ten caj poznam, pila som ho , vyborny, len sa mi minul a nevedela som ho vôbec zohnat, ani na nete a v kamennych predajniach tiez nie,dokonca ani agrokarpaty ho nemali v ponuke, tak som rada,ze je vôbec kdesi k "zohnani"..
inak mne ta horcina vôbec nevadi, mne to chuti .... 😉
@tanika
@zlatica3510
ten rakytnikovy som si uz tiez objednala, rakytnik ako taky lieci sliznice, takze by to mohlo pomôct a na druhu stranu je aj vyborny ako podpora imunity, a kedze môj zaludok ovocie moc neznesie, tak to aspon v zimnych mesiacoch budem takto riesit a ja si tiez myslim, ze reflux ako taky je problem travenia myslim v tom zmysle, ze zaludok nedostava potrebne mnozstvo stiav na rozklad potravy, bud teda pankreas, zlcnik, slezina,
inak aj na mna niekedy dolahne take, ze si nemôzem dat to a to ostatni sa hostia a ja len tak podietkovo... a niekedy si myslim, ze to je aj v nasej hlave , ze ked uz mame dopredu strach, ze z toho mi bude zle a co ak to zjem a neviem, ako mi bude... robi tiez vela, proste sa asi nastavit, ze mi to neublizi, bude to fajn a bude mi dobre....🙂
@gab ja si teb rakytnikovy olej davam rano do teplej vody a potom si dam to moje slavne psylium..🙂ja si to presne myslim tiez,,ze reflux je problem travenia..ozaj prisli mi dnes aj tie enzymy c z tej kompavy..nechcem brat pankreolan atd..tak obcas si dam tie co mi prisli..uvidime co to bude..nas mozog je celkovo neprebadany..presne ako pises,,tak ja som milovala kavu ,,a hned ako som si precitala ze skodi..uplne som ju vylucila..neboj gab bude dobre..verim tomu..vsetko je v nasich hlavach..😉len ma mrzi ze vsade pisu ze sa to nikdy neuzavrie😢
@tanika ahoj.no mrzi ma to ale nepamatam si uz odkial to mam..mala som taky osual a objednavala si vlakniny a vsetko mozne..je tam napisane bio takytnikovy olej..
@tanika daj si do vyhladavaca bio rakytnovy olej tereza company
@zlatica3510 o.ki leboo neviem či z dužiny či z jadier...vybrať aký je dobrý alebo máte overný
@tanika ja pouzivam z duziny..len tento som mala
Prave som sa vratila z konzultacie u gastroenterologa, bola som v nemocnici Ruzinov. Len na tento termin som cakala dva mesiace a lekar ma vypoklonkoval z ordinacie za pat minut. Vraj reflux ma kazdy druhy clovek a riesenim je iba operacia alebo diéta. Dokonca mi povedal, ze naco mi bude robit gastroskopiu, vraj to nie je nutne! A on uz nema terminy, az v marci nasledujuci rok! Mam dalej uzivat Nolpazu, ma mi ju predpisovat obvodna a ked mi bude fajn,tak ju mam brat len dva-trikrat tyzdenne, inak kazdy den. A pytam sa ho, ze co ak sa mi poskodi pazerak alebo mam vredy...jeho odpoved, vraj ked uzivam Nolpazu, tak sa mi to isto nestane. Absolutny nezaujem o pacienta, len si tam tukal do pocitaca... velke sklamanie, vobec nic sa ma nepytal, len ma rychlo vybavil a dovidenia. Pomoz si sam...
@zlatica3510 Ten olej pouzivam aj ja.A vďaka za odpoveď.Caj uz zhanam.
@cottoncandy ahoj.tak to je typicke zdravotnictvo..inak to je pravda ze reflux ma kazdy druhy clovek..ja som osobne bola v lete v pro care,lebo som mala silne bolesti a moj gastroenterolog mal dovolenku..ale bola som velmi sklamana..zistili mi tam ze mam aj zapal pazeraka..naordinoval lieky a potom nic...ziadna kontrola nic..tak som sa hned objednala k mojmu lekarovi.je to sice v Malackach..a poviem ti nepoznam cloveka co k nemu chodi zeby nanho povedal krive slovo..hned mi vysvetlil co a ako a naordinoval aj kontrolu pazeraka..co v pro care podla lekara nebolo potrebne urobit..ten moj lekar sa vola Mudr.Peter Hegyi..robil mi uz gastro asi 5 krat uplne bezbolestne..dokonca ma ani nenapinalo ,,a robil mi aj kolonoskopiu 2 x uplne bezbolestne bez nejakych injekcii...fakt je to velmi prijemny mily clovek..ktory vsetko vysvetli..
@tanika
Ja zas pouzivam tento...Som snim spokojny ...neviem presne z akejstranky som ho uz objednaval.
@cottoncandy
@ericka2503
@zlatica3510 kočky no ja som sa dnes vrátia od gastroša čakala som jak blbec na kontrolu žee odbery, fibroskopia a nakoniec mi ledva spravil sono že ako je na tom ten žlčník....jediné pozitívne že sono je o.k. žiadne blato sa tam už nenachádza, ale môj problém s refluxom jediné čo spravil že mii vymenil Ozzion za Noflux 20 mg ráno a večer pred jedlom a naďalej mám brať Itoprid a nestresovať ale že by sa na to pozrel nič a to že sa necítim dobre ...tak to je stresom, a pichá ma vpravo po jedle, mám sucho v puse, niekedy sa mi až ťažšie dýcha a visí mi niečo v krku a tlačí sa to hore, mám pocit ako keby ma bolelo na hrudi a cítim to tak k ramenu až ....na to som odpoveď nedostala viete to je ten tam je problém reflux kontrola v apríl....no des ☹ a to mi mal odbery robiť na pankreas či je teda o.k.ale spravil sono a žlčník a žlčník.cesty sú čisté pankreas o.k. a bolo hadica sa nekonala som veľmi sklamaná ....keby mi bolo dobre tak to chápem že ma nerieši...ale ja mám stále problém s tým refluxom a liekami a na otázku či mám vlastne dosť kyseliny a či mi tie lieky vôbec robia dobre ani nijako neodpovedal len že ich mám úžívať akeď ich užívam žiaden zápal pažeráka ani žalúdka nemôžem dostať asi tak mi to povedal a nemám stresovať a jesť aby som si nevyhladovala ten žlčník a aby sa mi tam netvorilo blato...... takže neviiem ako som na tom s tým refluxom a či tam mám erozie alebo nie alebo či tá kardia doviera alebo nie proste nič neviem.....musím skúsiť iného tento evidentne dáva odo mňa ruky preč - nezáujem.😢 som znechutená ....
@tanikamne dr.povedal,že" hadicu"staci raz za pol roka,ak nie je HP,prip.zhorsenie.A som tomu aj rada 😊.
@ericka2503 no ja viem , ale neboli by dobré skontrolovať to po 3 mesiacoch užívania liekov a nie je dobre....mám len vymenené lieky Noflux 20 mg veď ako vie čo je tam.Ja by som tú hadicu bola vydržala len aby som vedela ako som na tom....Inak kočky na ten žlčník mi nepomohli od neho lieky ale bylinky a všetkz možné rady tu z MK ale určite nie lieky čo mi dal😉 asi tak si myslím o tých liekoch od lekárov.
@tanika ...ahoj..tak to si nedopadla bohvieako..ale aspon pozitivum ze zlcnik je ok..asi sa ti to blato vyplavilo..ja som prestala brat tie lieky,,postupne som vynechavala...ale necitim sa byt uplne ok...myslim si ze to je choroba na dlhe trate...uz ani neviem co si mam dat..a pojdes k inemu lekarovi?
@tanika ,,mala si pred branim liekov zapal zaludka a pazeraka?
@viper3000 ahoj,ako sa ti dari s tvojou liecbou/bez liekov/?ja som sice uz prestala brat lieky..ale nie som ok...zacala som si davat homeopatika,a caje...bojim sa ze sa to vsetko vrati
@zlatica3510 no zápal som nemala žalúdka, ale nejaké erozie na sliznici pažeráka do 5 mm a to som chcela zistiť či sú tam alebo nie proste ako to vyzerá...a on že netreba robiť fibroskopiu, hoci fakt sa znažím dodržiavať dietu občas ju aj poruším ale to len preto že už neviem čoo by som si dala iné aby som aj trocha pribrala...nie len chudla, ak niečo zjem mávam to ako keby seknuté v krku nno proste ,,,celé zle....na čo sa zmohol boli nové lieky Noflux vraj sú účinnejšie ale určite majú kopec nežiaducich vedl.učin. ja neviem mne sa aj zdá že beriem lieky a nie je proste dobre...musím najsť iného lekára tento to berie akosi na lehkú váhuu veď lieky máte tak nemôžete dostať zápal žalúdka ani pažeráka takže asi tak mi to povedal....proste som sklamaná z prístupu....
@zlatica3510 a ešte som chcela ako sa cítiš ty ? mávaš tú hrču v krku stáva sa ti to po jedle alebo ako ...a čo horkosť v puse...ja hlavne ráno...
@tanika ahoj tanika,no ja som pomaly zacala vynechavat lieky..ale neviem ako som pisala necitim sa ok...nie som uplne bez kyseliny..dokonca som si znova dala emaneru...ja ked som bola cez leto v pro care tak tam mi zistil erozie nad z linou...tam ten lekar mi nepovedal o ziadnej kontrole..potom som isla k tomu mojmu do malaciek/vtedy mal dovolenku/a temn mi hned povedal ze kontrola pazeraka musi byt.a tu mi robil ked som lieky brala 2 mesiace...ale mala som to ok...hrcu az tak nemavam..lebo jem maloa velmi casto,aj 8 krat za den...ja chcem ist po vianociah do toho Martina na ph metriu..pretoze tam naordinuju lieky podla toho co zistia..momentalne ma zacalo palit za hrudnou kostou..a co sa tyka rano..ano mavam horko,aj ked mavam zvyseny matrac nespim uplne na rovnom...moja kamaratka toto iste ma a brala lieky 1 rok..ale teraz sa uz aj napchava slaninou...ja neviem..ja teraz idem na kontrolu 14.12, na gastro...tak uvidime..ja si myslim ze najdes lepsieho gastroeneterologa...
@zlatica3510 no a ty máš toho Mudr. z Malaciek ?
@tanika ano vola sa Peter Hegyi..precitaj si recenzie nanho..kedysi som chodila aj do Senice...mudr.Slezakovi..on bol predtym v Malackach..ale potom prisiel hegyi..tak som zacala chodit k nemu..ale teraz ku koncu decembra sa maju stahovat do inej ambulancie..ak by si sa tam chcela objednat tak treba volat az po 12 hodine...za pokus to stoji..ale treba volat aj viackrat-lebo maju vela toho a sestricka niekedy nestiha..neplati sa tam nic,len musis mat na zaciatok sprievodny listok..ale ked si uz liecena tak mozno ani nieved to by ti sestricka povedala..🙂
@zlatica3510 no za mňa MUdr. Slezák nič moc..teda u nás v Senici ho nemusia už stratil tú slávu čo mal. ja v pondelok skúsim toho Mudr. Hegyiho a ozaj má tam aj sono ? a zoberia ma keď som zo Senice?
@zlatica3510
Inak Zlati čo sú tie lineárne erozie do 5 mm tak mi to napísal....našiel mi to 19.10.2016 tak by som aj bola rada či to tam mám alebo nie: a ty si na tie erozie brala tú emaneru ?
@tanika hej mas pravdu..Slezak sa zopsul..v Senici uz bol arogantny..ale ked bol v Malackach bol to taky mily doktor,,no ta emanera.,helicid a co ja viem co je uplne jedno..obsahuje to latku omeprazol alebo pantoprazol.a to je na kyselinu....ja som mavala zvysenu kyselinu aj kedysi.ale vtedy sa mi kardia dovierala.,bravala som emaneru tak mi ju dal aj teraz..ja som brala este ganaton...to je na take ocistovanie pazeraka smerom dolu..ale z toho ma bolel zaludok..tak mi povedal aby som to nebrala.ja si myslim ze ta zoberie...nepyta sa odkial si..aspon mna sa sestricka nikdy nepytala..najprv berie na konzultaciu..a potom dava termin na vysetrenie..ma tam aj sono,...a erozie su take jazvicky ktore vznikaju vplyvom zapalu pazeraka..ale neboj beries teraz lieky..je to este velmi kratka doba..poznam ludi co si daju liek len obcas tak raz do tyzdna..vsetko sa upravi...ak sa dostanes k tomu lekarovi na vsetko sa spytaj...ja uz ked idem k nemu..tak si to normalne napisem na papier.lebo polku veci zabudnem...a hlavne sa pytaj ze chces kontrolu..ale on ti to sam navrhne..ja sama chcem chodit raz do roka na gastro na hadicu..inak tie erozie som mala aj do 5mm...neskusala si pit tu zemiakovu stavu?mne to velmi pomaha..stahuje to kyselinu...ty mas aj herniu?
@tanika to je uzasna sprava s tym zlcnikom, 🙂 ... to uz je krok k dobremu, aspon vies, ze ten je v poriadku , este poriesit ten zaludok... ako je fakt pravda, ze je to beh na dhe trate a hlavne to nejde zo dna na den.... chce to len trpezlivost ale pôjde to... ja som teraz uz pribrala 2 kg, a vytesujem sa z toho... dôlezite je odsledovat si aj ktora kombinacia jedal robi zle... myslim si, ze kazde telo reaguje inak, ja som napr. jedla bryndove pirohy, ale môzem ich s kyslym mliekom, keby som ich jedla bez neho,tak ma boli zaludok, s tym mliekom je to super, ked robim makove sulance prilejem do nich trochu tepleho mlieka a to zneutralizuje mak... ked varim zemiaky, vzdy dam rascu, ta neutralizuje a odburava vsetky skodliviny zo zemiakov, ked vyprazam rybu, pokvapkam citronom a pod....
uvidis, bude to dobre,
hlavne kocky, @zlatica3510 @tanika mysliet pozitivne a verit, ze to bude dobre, clovek si pritahuje do zivota to, z coho ma strach, takze touto cestou nie, mysliet, ze to bude dobre, ze to prejde...
a este podla duchovnych pricin chorôb je zaludok - robime veci, na ktore a do ktorych nas nuti okolie a nerobime a nerozhodujeme sa podla toho co citime a co chceme, ale sa snazime velmi prispôsobovat... ci je to tak... hm.. to necham na vlastny usudok... 😉
Drzim všetkým palce.Ja,keď sa citim lepšie,"doprajem si",teraz som si "dopriala" asi po dva 2tyzdne.Samozrejme nie kavu,mastné,salamy,cerstve pecivo...Ale jablko so supkou,cibulu a cesnak do jedla,trochu horcice,väčšie porcie jedla...a už mam "kameň v zaludku" a "hrcu v krku"...Takze idem zase tvrdo obmedzovat 😊.Verila som,ze bude dobre,len to chce cas,tak ktovie kolko casu...Najviac sa bojim tych zlomenin kosti.Včera na stv 2 bol dokument o liekoch.Bola reč aj o týchto.Sposobuju potravinove alergie,mlieko,lepok,aj na roznu zeleninu,ovocie.V zaludku lieky blokuju okrem kyseliny aj nejaké enzymy a urcite potraviny potom začnú sposobovat alergiu.

@zlatica3510 áno mas pravdu chce to čas🙂 som rada ze si tu ozaj pomáhame a vela tu z MK čerpáme a vidim ze nie som sama🙂