icon

Graves-Basedowova choroba - choroba štítnej žľazy

ive82
17. jún 2016

Dievcata, velmi rada by som nadviazala kontakt s niekym,kto trpi rovnakou chkrobou ako ja, Graves Basedovou chorobou,t.j. nadprodukciou stitnej zlazy na autoimunitnom zaklade. Stravila som vela casu citanim zahranicnych vedeckych prac, pocula o roznych alternativnych i.konvencnych sposoboch liecby a chcela by som sa o ne podelit a pripadne sa dozvediet viac o skusenostiach inych pacientov. V zahranici je mnoho online for, u nas nic...ale neverim,ze nas nie je viac...tak.si pomozme,poradme navzajom aby nas z tej choroby neporazilo 🙂

nevenka
22. okt 2017

@ive82 mozes napisat, aku chorobu si mala (mas) a co si robila? Uzivala? Ja som nemala zvacsenu, skor mam mensie rozmery. Najprv GB,nebrala som thyrozol ani nic, len molekularny jod (zakazany doktormi), protilatky proti GB zmizli, ale ostali tie anti TPO a anti TG a idem do hypofunkcie. Zmeny na sone mam ako pri autoimunitnom zapale. Porad nam, pripadne mi napis sukromnu spravu. Ja som dost na alternativu 😉

nevenka
22. okt 2017

@didulka85 Ty to mas pekne v papieroch, ja som sa to dozvedela az teraz, po 2 rokoch, co presne mam. Moj doktor mi nebol schopny to povedat alebo vysvetlit, stale pisal remisia GB choroby. Ibaze v Lubochni mi konecne zistili spravnu diagnozu, teda subklinicku hypofunkciu na autoimunitnom podklade a faza hyper je uz za mnou, aj ta prechodna faza pohody, ked mi bolo dobre. A teraz unava, depjy, kysnutie, zimomrivost...ale caka sa, ako sa to vyvinie. Preto bysom chcela este nieco prirodne skusit.

didulka85
22. okt 2017

@nevenka ja som si kupila kadeco... Bylinkovy caj od Serafinu, ktory sa ma uzivat s tinkturou, Koenzym q10 na srdce, selen...
Ale ja som vo faze hyperfunkcie...
Takze mame rovnaku diagnozu, len ja som este na zaciatku.
Zaviatkom decembra mam sono, odbery plus doktora. Planujem sa opytat par otazok a hlavne tam zobrat aj manzela.

eleonora1
26. okt 2017

Ahojte som tak rada,že som konečne narazila na aktuálnu tému o štítnej zlaze. Prosím Vás , ak mi viete poradiť budem rada. Mám výsledky z krvi,len celkom nerozumiem. Poslali mi to poštou, bez receptu tak som to pochopila ,že ok. Ale dole nejaká poznámka. T.c. tyroidalny status zodpovedá eutyreoze. Poprípade doplním výsledky laboratórne ho vyšetrenia krvi. Ďakujem pekne dopredu za odpovede.

bobsent
27. okt 2017

@eleonora1 eutyreoza znamená normálna činnosť štítnej žlazy.

nevenka
27. okt 2017

@eleonora1 ahoj, mala by to byt normalna cinnost zlazy. Inak, ja som mala to iste, aj protilatky prec a v Lubochni mi povedali, ze mam ine protilatky, hoci stitna este ako tak stiha, casom pravdepodobne nebude. A napriek tomu, ze som v tabulkovej norme, necitim sa dobre...mozes napisat, co vsetko Ti robili? Vysledky? Mala si predtym nejaku diagnozu so stitnou?

eleonora1
14. nov 2017

@bobsent ďakujem pekne ;)

tereza36
9. dec 2017

Ahojte ja to prezivam teraz..Pred tyzdnom som bola nemocnici naOcnom oddeleni na kortikoidoch 750 ml 5 dni..A nic stale ronako. skor horsie::Isla som do nemocnice koli hyper.a dojtemu videniu...Mam exoftalmus a stale sa to zhorsuje , dvojite videnie ,slzenie,bolest oci ani nevraim..Soferovat uz vobec nemozem ,a aj na peso sa uz bojim chodit.. januarár mam ist na MR hlavy..A do Lubochne ma objednali az na 30,4,2018..Uziam thyrozol 20 denne,pyridoxin a umele slzy..

ninison
1. feb 2018

@aliseacat
@ive82
@aliseacat
@nora31
Ahojte dievcata, som velmi rada ze som nasla toto forum, aj ked ja takisto trpim autoimunitnou hypotyreozou - teda trosku ine. Nikdy som nebyvala chora, vela sportovala, zdravo sa stravovala. Pocas tehotenstva z krvi identifikovana hypotyreoza. Neverila som, ze by som cely zivot mala brat lieky. Ziadne priznaky - symptomy sa u mna nikdy nijako vyrazne neprejavovali - cely zivot som bola sice zimomrava ale to aj moja mamina, takisto nizky krvny tlak - ale bez zavratov a dalsich negativ. Jedine co ma dlhodobo trapilo boli mykozy a kvasinky - niekedy aj kazdy mesiac. Nedavala som to do suvisu so SZ. Po dokojeni som sa pokusila na vlastnu past vysadit. Odvtedy mi zacali problemy s menstruaciou (aj 4m bez menstruacie). Euthyrox velmi poctivo beriem asi 1,5 roka - medzicasom zvysena davka.
Takisto som zacala studovat a sledovat zdroje, citat o biochmiickych procesoch.
Z toho, co som nastudovala (predovsetkym zahranicne zdroje), imunitny system reaguje na lepok. preto pravdepodobne aj ta suvislost s celiakiou a vidim, ze aj tu ste spominali ze po odstraneni SZ sa prejavila celiakia.
Ja som presla na bezlepkovu stravu, snazim sa doplnat stopove prvky cez potravu:
- selen cez para orechy a avokado
- jod - vincentka + morske riasy (inak vo velmi malom mnozstve)
- aktualne idem zaradit aj vela horcika: chlorid horecnaty hexahydrat - suvisi so SZ, extremne sa mina pri velkej stresovej zatazi (u mna dlhodobo stresujuce pracovne prostredie)
Mam pocit ze tieto autoimunitne poruchy suvisia a je ich prilis vela. Seriozne vyskumy a klinicke studie s overenymi zavermi na vacsich vzorkach pacientou este stale nie su k dispo. Takze zatial len substitucna liecba. Dam vediet, ked budem mat vysledky z krvi, ci doslo k nejakemu zlepseniu. Inak je pravda ze sa citim vyborne (3t bezlepkova strava) - zmizla unava a taky pocit otupenosti, dokonca aj cyklus sa vratil na pravidelnu bazu. Jedine co zatial u mna pretrvava, je nespavost.

ive82
autor
2. feb 2018

@ninison
Som ozaj rada! Imunita je aj podla mojho citania prepojena so vsetkym...doplnim snad len ze na nespavost je zazracna medovka ale velmi pomaha nam s hyperfunkciou. Neviem ako by si reagovala s hypo...celkovo ale isto ukludni. Drzim palce!

dadka12345
17. mar 2018

Ahojte od augusta 2017 sa liečim na Basedowu chorobu. Momentálne beriem Carbimazol 5mg 1x denne ale akosi mam pocit že to len potláča príznaky ale inak špeciálne nelieči príčinu. Je tu niekto kto sa vyliečil alebo je naozaj jediná možnosť odstránenie štítnej žľazy? Ďakujem za odpovede 🙂

veronika11veronika
17. mar 2018

@dadka12345 ahoj ja sa liečim resp mne zistili poruchu sz október 17 všetky príznaky ale len existujú sa mi spustili naraz skončila som ja jyske a hľadali príčinu..tsh4 až 94,5som mala som po operácii sz hneď druhý deň oči odpuchli a to sa držali tak 13dni žiadny opuch nič tešila som sa že to stačilo a mám kľud ale už 3den opäť mám slabé opuchy okolo očí oči tak nebolia ani neslzia, nerezu ale opuch tamnje 😶😖 v pondelok idem na očné a čakám akú liečbu dostanem ..to posledné čo by som chcela podstúpiť je radiojod 😶😶 ja neviem keď toto čítam tu teraz všetko či som nemala počkať a skúšať no mne bolo povedané čím skôr von lepšie lebo tie oči boli strašne ako sa vytláčali von a držali a nehovorím o tej únave a bezmocnosti len tak chodiť kam som chcela..po operácii sa cítim dobre, absolútne sa neobmezujem v nicom, telo funguje ako predtým iba tie oči 😖😶 veľmi sa bojím, že sa to iba operačiou nenapravilo 😖

dadka12345
19. mar 2018

@veronika11veronika ahoj no tak som zvedavá daj vedieť čo bolo na očnom. Ja som na to prišla tak, že som mala stále rýchly pulz aj počas spánku. To mi robilo starosti keďže to bola veľká námaha pre srdce. Po odbere krvi to bolo hneď jasné zvýšené hodnoty T3 T4 aj trojnásobne.

veronika11veronika
19. mar 2018

@dadka12345 očnu som musela dnes zrusit, obe deti chore :/ tak idem az bud tyzden :/ uz som to chcela mat za sebou...takto som to mala aj ja ale ignorovala som to, myslela som, ze z choroby az mmsi vsimol ze to mi tak rychle ide vkuse, ci spim alebo vstavam, tak som si to zacala sledovat a 3x som skoncila na pohotovosti s vysokym tepom a potom od internistu na jiske to som mala tep 130 tiez v sanku, po tyzdni ma cela hrud bolela :( lieky mi pomohli teda to potlacili trochu potom som uz aj corvitol na srdce uz nemusela brat iba thyrozol z 2tbl som isla na 1/4 tbl ..dr chcela pockat co bude robit telo keby sa vysadi ale koli tym ociam nakoniec bola operacia .. ako ja sa citim super to sa neda porovnat s tym ako som bola do opky na tom,,som 19 den po operacii a ja fungujem ako zdravy clovek..uz na 3den po opke ako som isla domov som behala po obchodoch a s detmi...Nic ma neobmedzuje, aj trpnutie mi prestalo strasne rychle..Ak by tie oci uplne ustupili a prestali si robit protilatky tak opku vobec nelutujem a duuufam, ze to tak aj bude

ive82
autor
24. mar 2018

@ive82 ahojte, len pre info. Vdaka tinkture z natrzniku mam krvne vysledky stale v norme (2,5 roka) drzim vsetkym palce

ive82
autor
29. mar 2018

@veronika11veronika ahoj Veronika, toto je velmi cenna skusenost do nasho fora. Prosim Ta, ked budes mat cas, napis kludne aj po par mesiacoch, rokoch ako sa Tvoje telo vysporiadalo s protilatkami a ocami. Ja som citala vela protichodnych zaverov a tak by som velmi ocenila jednu skutocnu skusenost 🙂 dakujem za vsetky co sme sa tu stretli 🙂

ive82
autor
29. mar 2018

@dadka12345 ahoj, chorobu mi zistili v roku 2015, pol roka propycil a od vtedy bez liekov - kura z natrznika. Precitaj si uvodne prispevky v tejto diskusii. Drzim palec. Ps - natrznik nepredavam, da sa kupit ma ruskych weboch

veronika11veronika
29. mar 2018

@ive82 ahoj rada 🙂 ako uprimne poviem som skoro mesiac po operacii a fungujem uplne super ako zdravy clovek...moje deti a praca ma plne vytazuju tak sa nemam ani kedy setrit...no ziadna unava ani ine priznaky co som citala niesu ...vaha stale rovnaka, ziadna zmena nahor, coho som sa bala :D oci je to uz lepsie .... bola som aj u ocne , ze na pohlad vidi rozdiel ale nerobila meranie to specialne, lebo ze je este skoro mam stale v sebe protilatky a preto mam take slabucke opuchy okolo oci, ze to je bezne ...ja pracujem skoro cely den za laptopom tak pocit suchych oci mavam obcas ale tak necudo..Obcas ma aj napadne ze mohla som pockat a skusit aj alternativnu liecbu ale co mi povedali dr co ked o 10-15rokov uz to nebude zaberat a aj tak ma ta opka pocka...a to telo sa tazsie da do poriadku ..ale super ze tebe to tak krasne zabralo a si uplne zdrava 🙂 mna strasne naplasili tymi ocami vyplestenými a jedno mam teda aj vacsie :/ mne vadilo slnko vela svetla a ta nervozita, budenie srdca skoro stale, navaly tepla a ine priznaky co som mala ..ked sa vratim spatne k tomu nelutujem zatial, konecne zijem ako predtym ..rana sa mi krasne hoji rychle 🙂

laurika25
7. máj 2018

@ive82 ahoj. Ako sa máš? Nakoniec si sa vyhla tej opke ? Čo oci a selen, zabral?

dadka12345
8. máj 2018

Ahojte mne pomohol kokosový olej a tinktúra z aronie konečne sa hormóny znormalizovali a na ďalší polrok som sa vyhla operácii takže uvidím aké budú výsledky v júni

ive82
autor
8. júl 2018

@dadka12345 ahoj, mohla by si prosim o tomto napisat viac? Ako si uzivala kokosovy olej a ako tu tinkturu? Prip ako si si ju vyrobila? Vdaka

syndrella7799
16. júl 2018

Ahojte,poznate niekoho, kto dosiahol pri GB stabilizovane vysledky ( okrem protilatok) bez chemickej liecby a bol tehotny? Zaujimaju ma skusenosti, ako sa zachoval organizmus. Celkovo pri Gb a tehotenstve..

syndrella7799
16. júl 2018

@ive82 tebe sa aj protilatky znormalizovali?

nevenka
17. júl 2018

@syndrella7799 mne sa znormalizovali protilatky proti GB chorobe tym molekularnym jodom. Ale prehupla sa mi hyper do hypo a tie protilatky ostali. K dalsiemu dotazu neviem odpovedat...

ive82
autor
17. júl 2018

@syndrella7799 lekarka vravi ze aj tie mi klesli ale stale su tam a tak som stale v dispenzari a kontrola krvi kazdeho pol roka

ive82
autor
17. júl 2018

@syndrella7799 Tehotenstvo a tyreotoxikoza podla toho co som kde tu citala nie je idealny stav. Asi najlepsie Ti povie endokryno alebo gynekolog.

ssiissiinnkka
2. aug 2018

Dobry den, prosím vas, môžete mi niekto poradiť ohľadom poruchy štítnej žľazy, ktorú mi diagnostikovali pred 2 týždňami? Budem vďačná hlavne za radu ohľadom oči. Diagnostikovali mi tyreotoxikozu struma difúzna autoimúnna. Ft3 nad 30, ft4 50,86 TSH pod 0,01. Liečba thyrozol 3x2, pyroxin 3x2 corvitol podľa potreby 2-3x1.
K lekárovi som sa dostala kvôli príznakom vysoký tep medzi 110 -140 v klude, trás rúk, nespavosť, prehrievanie, únava, typické príznaky. Jedine co ma netrápilo boli oči. Chcela by som sa spýtať ci mi niekto vie poradiť, budem Este niekedy zit normálny zivot? Aktívny? Športovať? Mam obavy aby mi ,,nevylúčili oči,, do teraz sa mi nezväčšili, ale mam z toho veľké obavy. Ked sa uz liečim nemali by sa? Nikde som sa nedočítala, ci sa to da liečbou predísť, zastaviť, potlačiť, pripadne ak sa vypulia, ci existuje niečo co ich vráti do pôvodného stavu :(. Som z toho veľmi nešťastná. Mam pocit ze ma pália, ale cely den pracujem s PC, tak neviem ci je to z toho, alebo z tej choroby, pripadne si to uz nahováram :( za každú radu pekne ďakujem

demm2410
2. aug 2018

@ssiissiinnkka uplne Ti rozumiem.toto iste som zazivala aj ja pred rokom. To iste,tie iste priznaky,pulz,vysledky. Nemohla som sportovat,pit alkohol,stale nervozna spotena,vycerpana. Od kedy som si dala stitnu zlazu vyoperovat vsetky problemy odisli. OP som mala 22.1.2018 a je mi lepsie. Oci sa mi zacali prejavovat asi po pol roku odkedy mi zistili SZ toxicku strumu a tyreotoxikozu. Odporucam Ti dat ju von, lebo ked nastane akakolvek choroba a nasadia ti antibiotika, tak sa tvoj stav zhorsi,aspon u mna to tak bolo, thyrozol neucinkoval tu dobu, taktiez alkohol mi tak zvysil pulz ze strasne a to som si dala len pivo.a celu noc mi buchalo srdce opreteky. K totalnej tyreidektomii som sa rozhodla skrz tie oci,aj ked niektori mi tvrdili, ze nic nevidia, manzel mi povedal, ze mam vykulene oci ale to skor taky pohlad vydeseny. Ale je pravda, ze som pomaly viac zacala citit dvojite videnie,hlavne ked to bolo horsie... Bala som sa operacie ale nakoniec musim povedat,ze to bol skvely pobyt.Mozeme popisat aj viac ak chces napis mi na mail andrejkablazekova@gmail.com

ssiissiinnkka
2. aug 2018

@demm2410 ďakujem napísala som este pár otázok na e-mail. S.

veronika11veronika
2. aug 2018

@ssiissiinnkka ahoj tiez som mala rovnake priznaky zistila som ze nieco nieje ok v oktobri, ked som skoncila na jyske a hladali pricinu...ta choroba je des a tie oci nieco strasne, ja som mala ale este tu lepsiu formu opuchy velke oci rano az do obeda boli strasne a tiez citlivost na slnko vacsie svetlo a vecer po celom dni my vyliezali von doslova viac ako rano ..jedno oko je viac ako druhe preto som nevahala a akonahle sa hormony dali do pohody isla von tj 1,3 odvtedy je to super ese mesiac boli slabe opuchy oci a boli citlivejsie ale uz nie fungujem ako clovek pred chorobou...Rozdiel bol skoro hned po operacii ked uz tie vsetky navali atd prestali..a to oko sa stiahlo je tam trosku rozdiel ale to iba ak sa zahladim ..