icon

Hernia disku. Čo to je?

inn
30. jún 2011

Ahojte,
dnes som videla vysledky z mojho CT kde mam napísané Hernia disku L5/S1 - tak si tak surfujem surfujem surfujem.....a poriadne ani neviem čo je to tá hernia je to vyskočená platnička alebo platnička prasknutá a poškodená?....ale myslim, ze vyskočená lebo mi tam napisal 3mm....sú tam aj iné údaje, ktorým nerozumiem - neurologa mam teraz na dovolenke....
Inak som v pondelok objednana fyzioterapeutovi na tu meckenzie metodu - cvičil ste to niekto máte s tým skúsenosti?
A ešte ma celkom prekvapuje, ze som nikde nenašla nikoho komu by sa ta vyskočená platnička vrátila naspať to uz sa mi nikdy nevráti?

Vdaka......

ešte by som bola rada ak by mi niekto napisal kto ma k tomuto blizko nejaké skusenosti ako to psychicky zvladol lebo je to liečba na dlhé trate vsade čitam ja som doma par tyzdnov a psychika pokulháva neviem ako mam bojovat a hovorit si budem zdrava bude dobre ked na druhy den vstanem a niekedy je to ovela ovela horsie....poradte

Vdaka

kaktusik007
23. nov 2013

@jabadaba

@danielahamar
@durik akoze sorry, ale mne sa tie linky fakt ze nepacia.. . tie cviky - to proste nedam.

a
@durik - ako mozes napisat taku hlupost, ze operacia je nevyhnutna v tom stadiu ako si dal prvy link!!! sak to je uz taky stav ze dovi dopo, s narokom na plny invalidny dochodok a s dozivotnym cievkovanim sa, pretoze uz je na kompletku odidene hladke svalstvo...

@zuzito8 nie je hernia ako hernia... a nie je operacia ako operacia... ak chces pisni do Ip 🙂

danielahamar
23. nov 2013

@kaktusik007 pod dohladom inštruktora, doma sama určite nie, lebo nie je to až také ľahké, ako sa zdá 😉

kaktusik007
23. nov 2013

@danielahamar ani s instruktorom to nebudem skusat, praveze mne sa tie cviky az take lahke nezdaju -- viem ze toto mi moje telo nedovoli 🙂))) - mam uz v chrbtici stabilizatory dane

durik
24. nov 2013

@kaktusik007 tieto cvičenia naozaj nie sú nezvládnuteľné ani so stabilizátormi. Odpor elastického lana je minimálny a zo začiatku sa cvičia tie najmenej náročné cviky. Cviky sa môžu vykonávať aj v sede na stoličke, ak má pacient problém stáť. Čo sa týka stabilizátorov, tak práve preto by som doporučoval cvičiť aby sa postihnutie neprenášalo na ďalšie segmenty. Toto cvičenie zvládla aj žena,ktorá má ťažký stupeň skoliózy a za sebou 16 operácií chrbtice. Keď to neskúsiš nemôžeš povedať, že to nezvládneš.
Keď sa už dopredu vzdávaš,tak to si beznádejný prípad. Spoľahni sa len na lieky a ďalšie operácie, určite ti pomôžu. Prepáč ak som sa ťa dotkol ale toto hovorím aj svojim klientom, ak nemá niekto chuť cvičiť, tak nech ide na operáciu.
Čo sa týka syndrómu kaudy, písal som, že v tom prípade je operácia nevyhnutná a to bez debaty, takže nechápem čo je na tom hlúposť, (však najskôr musia prísť nejaké syndrómy, ja som to nemyslel operovať vtedy keď je už taký stav).

rebeka113
6. dec 2013

@mony111 Ahoj, ja mam akutnu etruziu disku AP rozsahu 7,5mm, sirka 17,5mm. je tam toho popisaneho vela, ale nebudem to tu rozvadzat. Pocas tehotenstva ma zacala boliet noha a po porode som uz mala strasne bolesti v bedrovom klbe, krce v lytku, trpli mi prsty na nohe, tahal palec, nemohla som sa narovnat, chodlia som zohnuta a kriva. Uplna parada a popri tom som sa musela starat o maleho. Az o 2 tyzdne na MR bola diagnoza jasna. Od marca 2013 s tym doteraz bojujem. Na operaciu nechcem ist, bojim sa ze sa mi to moze zhorsit. Poznam takych co im to pomohlo ale aj takych co mali 2-3 operacie kym bolo dobre. Zo zaciatku som od bolesti plakala vo dne v noci, nic mi nezaberalo az v nemocnici po infuzkach sa mi ulavilo aj ked bolesti ostali ale mensie. A to som bola uz u tretieho lekara. Prvy lekar, mimochodom moj znamy ma uz po 2 mesiacoch posielal na operaciu, dohodil mi druheho, ten mi moc nepomohol az som si sama nasla tretieho. Ten mi povedal ze mam zabudnut ze slovo operacia existuje a ze sa z toho dostanem. Po odchode z nemocnice som cvicila SM system a na radu kamaratky som si nastudovala a zacala som cvicitj MC Kenzieho metodu. Od septembra chodim do BA do jedneho sukromneho centra kde sa specializuju na problemy s chrbticou. Moja fyzioterapeutka ma drzi nad vodou a pohana dalej ze to dotiahneme do uspesneho konca. Su dni ked mam vacsie bolesti a aj si poplacem a chytaju ma depky ale ked sa mi polepsi tak sa idem od radosti zblaznit. Aj ked mam stale bolesti ze si dam rano a vecer tabletku lebo inak by som nevydrzala, chodim tam cvicit 2x do tyzdna a doma cvicim kazde 2 hodiny. Nie je to lahke ale musim. Mam doma dve deti, 4 rocneho a 8 mesacneho. Budem rada ak sa mi niekto ozve a pokecame, vzdy mi pomaha ked si mam o tom s kym pohovorit.

golias91
10. dec 2013

Takze zdravim platnickarov. Toto je moj pribeh. Uz tomu bude rok co mi "vyskocila platnicka" L5S1, 5mm. Akutne stadium, ktore trvalo tak mesiac bolo otrasne. Bolesti, krivanie, nemohol som sa ani vystriet, nemohol som spat. Bral som tony liekov, chodil na obstreky. Potom bolest trochu polavila. Tak som sa objednal na rehabikitacie. Absolvoval som 10xmagnetoterapiu, 10x elektroliecbu. Tiez to trochu pomohlo. Potom som si nasiel na nete ze Dornova metoda je dobra na liecbu hernie. To je taka masasz, spojena s velmi setrnym napravanim. To som absolvoval v Joja bodyfit studiu, tam som zaroven zacal cvicit aj sm cviky. Po absolvovani dvoch kurzov sm cvcenia som pokracoval v cvikoch na posilnenie svalov celeho tela. Ono nestaci len chrbat. Dolezite je aj brucho, nohy... Popri tom si davam doma este SM. Zaver? Ani neviem ze mam herniu, dolezite je cvicit, srtrecovat, mat krize v teple, nenamahat ich dvihanim tazkych predmetov..ALE HLAVNE TRPEZLIVOST A VIERU V DOBRY VYSLEDOK. Je mi ale jasne, ze ked prestanem tak sa mi to vrati a mozem sa dopracovat az k operacii. Ale to sa nestane

zuzlik321
13. jan 2014

Zdravim vas vsetkych platnickarov chcem sa aj ja podelit o moje trapenie. V roku 2009 mi operovali platnickz v NZ extruzia disku L5 S1 vysunuta 20 mm, s touto diagnozou som zila sest rokov cvicenie a dokola infuzie minimalne kazdy pol rok nakoniec ked nic nepomahalo som sa rozhodla dat operova. Operacia dopadla vyborne. Po dvoch rokoch som sa spytala lekara ci mozem otehotniet ze ci nebude problem s chrbticou povedal ze ked ja sa citim ok tsk.potom ano. V roku 2012 som porodila, tehotenstvo ok, porod ok az teraz od vianoc velke problemy s nohou. Bola som na mr s vysledok ta ista platnicka 9mm. Vo stvrtok idem na konzultaciu k mojmu lekarovi ktory ma operoval a bojim sa ze okrem op mi neporadi nic ine. Najhorsie je to ze mam 17 mesacne dietatko ktore potrebuje pestovat. Tak som zvedava ako dopadnem lebo bez liekov neviem fungiat.

graziela
16. jan 2014

Ahojte, som velmi rada, ked citam niektore prispevky, ze pomalicky coraz viac ludi si uvedomuje, ze zdravie mame vo svojich rukach a ze nikto (ani lekari) neurobia nic za nas...
@golias91 - presne ako pises, velmi dolezita je trpezlivost a viera v dobry vysledok 🙂 Ono to moze niekedy trvat aj rok, kym dojde k zlepseniu...Mna trapia platnicky, klby uz niekolko rokov, poctivo som zacla cvicit SM system pred 2 mesiacmi, kvoli mojim problemom som sa na cas vzdala prace (sedave zamestnanie) a verim, ze toto je ta spravna cesta. Taktiez mi dr. odporucali operaciu, no ja som o tom presvedcena, ze pomoct sa da aj inak...Operacia pricinu nikdy neodstrani, treba si uvedomit, ze pricinou nasich problemov je nespravne zatazovanie svalov (jednostranna zataz, v mojom pripade sedenie za PC nielkolko hodin denne), oslabene svalstvo, tie svaly ktore maju byt pevne, su oslabene a naopak tie, ktore maju byt volne, su stuhnute - sval. disbalancia...Tym, ze sa platnicka "zoperuje", sa tento svalovy problem este viac zhorsi - okolite svaly v mieste rezu uz nikdy nebudu v takej kondicii ako predtym...viem podla seba, po 2 sekciach...
Samozrejme, ze su aj pripady, kedy je operacia nevyhnutna.
Drzim vam vsetkym spolubojovnikom velmi palce !!!

Mozete prosim napisat, vy, ktori cvicite SM system, uz dlhsiu dobu, po akom case ste pocitili taku tu prvu ulavu, zlepsenie?

durik
16. jan 2014

@zuzlik321 Takéto stavy sa dajú riešiť SM systémom aj keď ste už absolvovali operáciu. V niektorých (dá sa povedať vo väčšine) prípadov operácia problém nevyrieši. FBS (failed back syndrom ) syndróm pooperačnej bolesti, sa veľmi často objavuje po operáciách chrbtice. Ak operáciou zastabilizujú určitý úsek chrbtice, tak úseky pod a nad operovaným miestom sú vystavené väčšej záťaži a dochádza tam k ďalšiemu poškodeniu. Všetky problémy s chrbticou sa dajú riešiť pomocou cvičenia. Veľakrát som tu písal aké je cvičenie dôležité. Všetko je vo vašich rukách. Chce to len veľa trpezlivosti, odhodlania a chuti vyliečiť sa. Prajem veľa zdaru na tejto neľahkej, ale nie beznádejnej ceste.

graziela
16. jan 2014

@zuzlik321 - skus si vyhladat v tvojom okoli terapeuta na SM system, zisti si co najviac informacii...lekari niekedy velmi radi operuju, no akoby nechceli priznat, ze nase telo ma doslova genialnu schopnost samoliecenia...väcsinou sa stretneme s nazorom "na bolesti si jednoducho zvyknite" alebo "lepsie to uz nebude, mate na to roky" a pod...TOMUTO NEVERTE!!! Vzdy to moze byt lepsie a zalezi len na nas, aky postoj voci tomu zaujmeme a co sme ochotni pre seba urobit!
Pripajam ofic. stranku Dr. Smiska, ktr. vynasiel tuto metodu www.smsystem.cz - tam su uvedeni aj lektori, prip. terapeuti podla regionov, a tu je jeden z nich - http://masaze-no.webnode.sk/

rebeka113
16. jan 2014

@zuzlik321 precitaj si moj pribeh, nad tvojim pribehom. mam 10 mesacne dieta. Chodim cvicit do Revitalisu do Race. Bohuzial je to financne narocne ale nelutujem ani jedno euro co som tam zaplatila. Velmi mi tam pomohli. Za 5 mesiacov cvicenia sa mi o 80% znizili bolesti, do decembra som rano bez tabletky nevysla z postele. Od noveho roku rano vstanem bez liekov, v pohodu uz prespim skoro celu noc. Som strasne stastna ze sa mi to takto zlepsilo. Chodim cvicit 2x do tyzdna (mam to 40 km z domu), doma cvicim 5x denne, boli casy ked som cvicila kazde 2 hodiny. Po skonceni tychto cvikov sa chcem zamerat na smsystem a spevnit si cele telo. Drzim palce, nevzdavaj sa, ja som po porode take bolesti, ze som myslela ze zosaliem. Nic nepomahalo. Nevedela som ani preniest 2,5kg babatko a po 10 mesiacoch uz v pohode fungujem cely den, samozrejme davam si pozor na pohyby.

zuzlik321
17. jan 2014

Dakujem velmi pekne dievcata velmi ste mi pomohli a nakopli ma vcera som bola u lekara ktori ma operoval a nedala sa mu pozriet magneticka rezonancia tak ze si to nastuduje v nemocke a pitom mi zavola ale ze operovat by neoperoval skor ten ozon no ja neviem radsej by som to skusila s tymi cvikmi pojdem si vyhladat niekiho kto v nasom okoli cvici sm. Dakujem za rady budem sa snazit vyhnut op.

zuzlik321
17. jan 2014

@rebeka113 ma to centrum v raci aj nejaku stranku? Kolko to stoji a ako sa tam da dostat objednat? dakujem.

zuzlik321
17. jan 2014

@graziela ahoj uz som nasla kde sa u nas cvici sm system chcem sa spytat ci sa to da cvicit aj doma s tymi pruzinami. najprv urcite treba ist cvicit do toho centra a musim k tomu pridat aj tu mc kenzieho metodu?

graziela
17. jan 2014

@zuzlik321 - urcite je nutne, najskor sa naucit spravnu techniku cvikov pod dozorom cvicitela, odporucam min. 1xtyzdenne u cvicitela a samozrejme od 1.dna hned aj doma, len naucene cviky...ako pomocky sluzia elasticke lano + podlozka. Ked zvladnes 12 zakladnych cvikov, tie mozes potom cvicit doma a neskor cca.1xmesacne u cvicitela alebo podla toho, aky postup ti navrhne liecitel dalej...
Mne osobne mckenzieho cviky (niektore) nerobia dobre, niekto ich odporuca, druhi zasa su proti...
VIac by sa ohladom tohto mohol vyjadrit @durik, on je maser aj cvicitel SM systemu.
Drzim ti moc palce, aby sa ti to podarilo vyriesit cvicenim a vsetkym nam vlastne 🙂

PS: Inak, dnes som si pozrela na nete ukazku z telerana z Markizy zo dna 09/01/2014, kde bol ako host Dr.Smisek, autor SM systemu spolu s jednou pani, ktora sa vdaka SMS zbavila vozika...mala ochrnutu jednu nohu, az musela pouzivat vozik, zlepsenie u nej bolo po 3 mesiacoch, mohla sa pohybovat bez vozika 🙂 Odporucam si to vsetkym pozriet na nete, urcite je to pre nas vsetkych velke povzbudenie, ze SA TO DA!!!!

soniada
17. jan 2014

Ahojte , aj ja cvicim doma SM system , mam ho uz asi tri roky...

rebeka113
17. jan 2014

@zuzlik321 www.revitalis.sk. objednas sa telefonicky. vstupne vysetrenie 40 eur ( pozistuju o tebe ako sa hybes, psokusaju cvicky atd. (kazdy pacient ma svoju kartu, vsetko zapisuju kazdu hodinu ako sa to vyvija dalej), potom hodina cvicenia stoji 23,-. ja chodim uz dlhsie 2x do tyzdna po pol hodine za 12 eur. to sa da zvladnut. bohuzial nic nehradi poistovna a vsetky rehabilitacie s redcordom su sukromne ☹ ja som tiez na MD + cesta 80km ale da sa to zvladnut. teraz ked uz viem ze mi to pomohlo aj keby som si mala pozicat tam budem chodit. mne nic nezaberalo a zacala som cvicit na redcorde. to mi tak pomohlo ze o 3 mesiace som skoro bez bolesti. ale upozornujem ze doma cvicim doteraz 5x denne. ja mam dost velke poskodenie, chodil tam este jeden pan co mal to iste ako ja len menj vonku platnicku, ked tam prisiel nevedel ani stat, on sa z toho dostal tusim za 3 mesiace. uz tam nechodi. vdaka nemu som tam ostala a bojujem az do uspesneho konca.

zuzlik321
17. jan 2014

@graziela Dakujem velmi pekne velmi ma to laka mam to aj blizsie a tie lekcie su v prijatelnej cene.

zuzlik321
17. jan 2014

@rebeka113 super tesim sa s tebou ze ti to pomohlo vecer pride manzel tak sa dohodneme a nieco skusime bude sa hlavne musiet zapojit cela rodina pretoze ja som na vsetko sama a dost sa nato aj kazdy spolieha budu sa musiet zmierit s tym ze musim robit aj nieco pre seba. dakujem velmi pekne.

zuzlik321
17. jan 2014

@durik Chcela by som sa spytat, ze keby mi zavolal ten lekar co ma operoval ze je to na operaciu alebo ozon nic sa nestane ak by som mu povedala zeby som chcela skusit sm system a potom keby cvicenie nemalo efekt az potom to riesit nejakym zakrokom? Ja mam teraz dost velke bolesti ktore riesim uzivanim liekov, moze sa zacat s cvicenim a brat lieky od bolesti? Dakujem velmi pekne za vas cas.

rebeka113
17. jan 2014

@zuzlik321 mne ozon vobec nepomohol. dokonca mi vcera lekar povedal ze podla nejakej najnovsej studie to nie je vobec dokazane ze to pomaha. ja to poznam, mne tiez nemal kto pomahat. chodila moja mama, tiez byva daleko a ma aj ona povinnosti ale ta nemohla byt u nas stale, moj muz mal 2 roboty, takze som tiez bola na tom biedne. s bolestami doma cely den s malym. z muzovej strany mi vobec nikto nepomohol a to byva svokra od nas 15km a je na dochodku. ked som bola v nemocnici muz bol doma s detmi sam. teraz sa objednavam ked ma volno alebo nocnu, uz jazdim sama ale dlho ma vozil lebo som brala lieky a nemohla od bolesti soferovat. nas znamy lekar - ortoped ma po 4 mesiacoch posielal na operaciu ze ci som normalna v takomto stave zit, ci ma to este bavi. a teraz sa cuduje a nic radsej nehovori ked ma vidi ako beham bez bolesti 🙂 vydrz bude dobre. ja som sa trapila 10 dlhych mesiacov. keby som doperdu vedela ze mi tam pomozu tak idem cvicit hned. este som ti chcela povedat ze tie lana na smsystem som si zohnala cez internet, najlacnejsie boli za 26 eur. teraz na nich necvicim ale ked tam skoncim tak zacnem cvicit aj to.

zuzlik321
17. jan 2014

@rebeka113 akurat prisiel moj muz a zacal mi nakladat ze mam.pockat co mi povie lekar na magneticku, ze naco sme boli za nim a otravovali ho. Skoda ze som o tychto cviceniach nevedela skor riesila by som to inak a k lekarovi neisla. Ale zase moze byt ze tam bude poskodeny nerv a to neviem ci sa da napravit cvicenim. No snad mi buduci tyzden zavola a povie na com som ja ten ozon nechcem zevraj to dost boli.

rebeka113
17. jan 2014

@zuzlik321 neboj sa ozon vobec neboli. oni to umrtvia dusikom a pichnu. mna to vobec nebolelo, mozno niekoho ano, neviem. len potom musis min tyzden lezat a oddychovat, necvicit aspon 2 tyzdne. mne chceli zase pichat ale nakoniec sme sa s fyzioterapeutkou dohodli ze ked mi to pomaly ustupuje radsej nepichat, mohlo by sa mi to zhorsit a nemohla by som cvicit. ja som cvicila aj ked som mala velke bolesti alebo som bola chora lebo akonahle som 1-2 dni necvicila hned sa to zhorsilo. povedz muzovi ze ja som uz bola u 4 lekarov. chcela som vediet aj ine nazory. ten co ma liecil mi povedal ze na slovo operacia mam zabudnut, ze sa z toho dostanem len to chce cas. zober si ze cele tehotenstvo ma nemohli liecit tak nemozem cakat ze za 3 mesiace budem fit 🙂

graziela
17. jan 2014

@rebeka113 - vdaka za link na ten redcord - uz presne viem o co ide, nevedela som ze to ma taky nazov, ale uz som o tom pocula...🙂

graziela
17. jan 2014

@zuzlik321 - presne tak, ako pise rebeka, nenechaj sa dotlacit manzelom...vsak kludne pockaj na vysledky MR, uvidis, co povie dr., potom si to prekonzultuj s dalsim dr... tym, ze odmietnes operaciu, nebudes mat ziadne problemy s dr., to sa neboj. Rozhodnutie je predsa len a len na tebe.
A co sa nervu tyka, ak by aj bol poskodeny, myslis si, ze operacia by to vyriesila? Ak by tam aj bol nejaky zapal, to sa da urcite liekmi regenerovat a vlastne prave tym cvicenim dosiahnes to, ze platnicka, ktora tlaci na nerv, sa zasunie naspät a nerv uz nebude tak drazdeny...

durik
17. jan 2014

@zuzlik321 Mám klientov, ktorí operáciu zrušili a začali cvičiť. Zatiaľ je ale ešte skoro hovoriť o výsledkoch, chce to čas. Niektrorým mojim klientom lekár povedal:"Kým stojíte na nohách a dokážete chodiť, neoperovať".
Ja si však nedovolím povedať ani jednému svojmu klientovi, a ani nikomu inému, aby na operáciu nešiel. Každý sa musí rozhodnúť sám. Poviem len toľko, ja osobne by som na operáciu nešiel. Viem, že sa dajú aj ťažké stavy vyliečiť bez operácie. Operáciu doporučujem jedine v prípade syndrómu kaudy (vtedy hrozí trvalá inkontinencia, impotencia a pod.).
Treba poctivo cvičiť, navštevovať cvičiteľa SM systému, ktorý robí aj manuálnu terapiu, pri ktorej sa naťahuje a uvoľňuje svalstvo chrbtice, a zväčšujú sa medzery medzi stavcami a uvoľňuje sa tak tlak na medzistavcové platničky.
Je to ťažké rozhodnutie či ísť na operáciu alebo nie. Držím palce pri rozhodovaní a prajem veľa chuti a odhodlania do cvičenia 🙂
Ak máte ešte nejaké otázky kľudne mi napíšte do správy. Rád poradím.

lenadka
17. jan 2014

@durik nepoznáš nejakého odborníka v okolí Prievidze?

masinka
17. jan 2014

ja mam tiez tuto diagnozu, trapim sa s tym uz par rokov, ked som naposledy prisla k rehabilitacnej, pozrela na moje CT a hned ze ja som jasny kandidat na operaciu. Chodila som na masaze, cvicila som, absolvovala som elektroliecbu aj laser, nic z toho mi prilis nepomohlo, ale v oktobri ma doktorka poslala na TRAKCIE - najprv mi pol hodinu zohrievali krize gelovym zabalom a potom ma v takom pristroji ponatahovali ako na skripci 😀 . bola som na tom 5 dni po sebe a odvtedy klop, klop ma chrbat takmer nebolel. Takze urcite odporucam.

lenadka
17. jan 2014

@maser keby som to nemala tak ďaleko do Piešťan tak utekám na masáž 😝 o najekom známom odborníkovi z okolia PD neviete?