Hospitalizácia na psychiatrii
Ahojte...moj manzel ma silne depresivne stavy, ublizuje hlavne mne a psychixky ma tyra no ja som silna osobnost...ak nema tie svoje stavy je to normalny clovek...v poslednom obdobi je to uz na nevydrzanie a dnes sa mi vyhrazal zabitim mna aj nasej dceri...chcem ho dat zavriet na psychiatriu, aky je prosim vas postup...co mam spravit..on tam pojde..ale vybavit vsetko musim ja...staci zavolat na psychoatriu rovno alebo ako to funguje prosim vas
@klip0 áno ak človek príde a povie, lenže on nechce. Po prvé musi ho tam dostať a po druhé, on musí povedať že má problém a chce ho riešiť. Ak ho tam dostane a nebude mať záchvat, bude kľudný a povie, že mu nič nie je, tak nikto nebude nič riešiť.
Raz by mi niekto siahol na dceru alebo na mna a hned by som volala policajtov. Co tebe nezalezi na sebe a dcere????
Autorka
nehnevaj sa, ale tu uz ides ty proti sebe a detom a prednejsi je ti clovek, ktoremu je v podstate jedno vsetko okolo svojej rodiny a ty s detmi ste mu ukradnuté. On si neuvedomuje svoj problem, nechce sa liecit, nechce brat lieky a ty ho chces chranit??? Nebud prosim ta sprosta! Ovela podstatnejsia si ty, deti, vasa bezpecnost ako pocinanie tvojho manzela.
Ty nemas moznost ho donutit byt hospotalizovany, a aj kebyze je ta moznost "prinutit ho", a on nechce, vsetko sa vrati do povodnych kolaji, lebo nebude porkacovat v ambulatnej liecbe, brat lieky, riesit sa... a skoncis tam, kde teraz si.
Zavolat na neho policiu, ked sa ti vyhraza (a je jedno, ci to naplni alebo nie) je tvoja povinnost ako zeny, cloveka, matky. Nechapem ako ty ako matka moze takemuto stresu vystavovat vlastne deti.
Je zial bezne, ze aj dnes 1 z paru ma psychicke problemy - proste to je realita. Podstatne je vsak to, ze to riesi, chce riesit a druhy partner mu je oporou - takto to ma byt a tak je to spravne.
no ja ta vovediem do smutnej reality na slovensku.
1. ak zavolas policiu( čo si mala urobit už davno btw) urobia zapis, vypočuju ho. vratia domov. bud to bude rychlosud, kde (ak sa jedna o prve trestne oznamenie)bud dostane podmienku alebo peňažnu pokutu. priťažuje mu, že sa vyhrazal zabitím, tam može byt podnet na prešetrenie psychickeho stavu a navrh na vzatie na psychhiatriu alebo do vazby a ostane v CPZ kým sa neznesie rozsudok.
2. ak ho chceš zavriet na psychiatrii proti jeho voli, rovno ti oznamujem, že ak on nechce a nesuhlasí, možeš sa aj zblaznit. takže postup opat vraciam sa k bodu č. 1, volaj policiu, akonahle sa začne vyhražat, oni ho vezmu. ser na slova ako hanba susedia bojiš sa atd. ked ta naozaj zabije tak bude neskoro. poradim ti nahrávaj tie jeho stavy, nie okato, ale nahrávaj nenápadne hlas. nech mas dokazy. ak ti ubliži, rob fotodokumentáciu.
ja lendúfam, že ako SBS-kár nemá zbraň
@banderaska29
K bodu 1 - uz to takto nefunguje. Poznam par pripadov, kde muzovi zakazali na zaklade vyhrazok (aj neopodstatnenych a zo strany zeny vymyslenych) vojst do spolocneho domu a priblizit sa k vlastnym detom.
@zmrzlinka2021 tak ja mam cerstvu skusenost a som dokaz ze funguje. u mna zabralo až druhe tresne oznamenie, aby dostal zakaz. po prvom mal iba podmienku
@76california ad? pochybujem, on má skôr nejakú schizofréniu...
ľudia s depresiami takéto reči nemajú...
autorka rátaj s tým že dostať termín na psych, je niekedy čakačka aj 2 -3 mesiace...to nie je zo dňa na deň...
ak ho tam potrebuješ dostať okamžite - tak jedine RZP, len oni môžu stav vyhodnotiť ako neadekvátny - povedia ti že to si mala riešiť už dávno a nie cestou RZP a pošľú ti ho domov popr. dajú mu doma niečo na ukľudnenie ....
@banderaska29 však autorka píše že on sa pôjde dať liečiť - len ona to musí vybaviť...
@deti95060810 no ja neviem či sa dá za niekoho niečo vybaviť. Max. tak ho objednať na vyšetrenie . Ale k psychiatrovi potrebuje aj výmenný lístok a neviem či bude obvodný s ňou komunikovať , ke´dže sa nejedná o ňu. Treba skúsiť. Ale termíny sú dlhé.
@klip0 tomu ja rozumiem,že by ho hospitalizovali. Išlo ale o hypotetickú otázku, že keby ona sama udala lekárovi na centrálnom príjme tieto príznaky, keďže písala že ho k lekárovi určite nevie dostať. Ona sama na centrálnom príjme nezmôže nič. Akurát im tak ukradne čas. Celý čas sa bavíme o tom, že ho nevie dostať k žiadnemu lekárovi.
@kvetinka75 k psychiatrovi nepotrebuje výmenný lístok
@stanulienkat ja tomuto nechápem. On by tam išiel len ona to má vybaviť , a pritom k lekárovi nechce ísť. Tak chce či nechce? To sa nedá že ona všetko obehá, vybaví , on sa zbalí a príde na príjem, že som tu, manželka mi vybavila pobyt.
@stanulienkat nie? Lebo u nás k detskému treba. Dospelého som ináč riešila , tak neviem ako to je oficiálne. Či zoberie psychiater pacienta bez VL
@kvetinka75 nepomýlila si si to so psychológom? K psychiatrovi netreba.
@banderaska29 vo výnimočných prípadoch môžu hospitalizovať na psychiatrii aj proti jeho vôli, keď je nebezpečný pre seba a svoje okolie.
@deti95060810 tiež si myslím, že to nebude depresia, ale nejaká psychóza, pri depresii sa človek nikomu nevyhráža smrťou ani nie je agresívny...
@martul výmenný lístok k psychiatrovi nepotrebuje načo by chodila za obvodakom?
@stanulienkat nie, na centrálnom prijme zavolajú psychiatra z oddelenia a podľa stavu buď hospitalizuju, alebo mu dajú niečo na ukludnenie a pošlú k psychiatrovi.
@stanulienkat u psychologa záleží či si samoplatca alebo ideš cez poisťovňu. Ale k destskej psychiatričke som potrebovala. Pred rokom som niečo riešila, tak si pamätám. Alebo možno len ona chcela? No neviem, proste musela som zháňať.
@stanulienkat to áno, ale to treba rýchlo riešiť, keď má ten záchvat.
@miamia04 ale pri mánio-depresii sú skôr samovražedné myšlienky
@luccija ja chápem ako fungujú centrálne príjmy, ale stále sa bavíme o tom, že ho nevie dostať k žiadnemu lekárovi, takže určite nepôjde ani na centrálny príjem. Skôr treba zavolať policajtov spolu so záchrankou a nech ho odlifrujjú aj proti jeho vôli na hospitalizáciu na psychiatriu a medzitým by sa mamička mala pobaliť a zariadiť si nový život. A nie nechať vyrastať dieťa v takomto prostredí, nechápem, kde je sociálka.
@kvetinka75 Ak to nie je akútny stav, tak výmenný lístok pomôže. Lekárka tam napíše konkrétne problémy toho dieťaťa. Ale ak je veľmi akútny stav, človek má samovražedné myšlienky, alebo iný stav, psychiater by ho mal prednostne zobrať aj bez výmenného lístku. A teraz čítam aj na internete- k psychiatrovi netreba výmenný lístok. Psychiater je sám osebe špeciálna kategória lekára.
@kvetinka75 práveže naopak, pri depresii je hnev a zlosť nasmerovaná na seba, sebaobvinovanie.. sebaľútost.. samovražedné myšlienky sa týkajú oboch diagnóz..
@stanulienkat tak akútny stav jasné. TAm nie je o čom
Normalne chodte za vseobecnou povedzet co sa deje
Alebo rovno na oddeleneie povedzte ze ma depresie vyhraza sa smrtou mate strach o zivot bla bla nech ho beru
@stanulienkat ja som vychádzala z toho, že píše, že sa chce liečiť, ale ma to vybaviť
Tak polícia a zachranka

@stanulienkat normálne ho z centrálneho príjmu hospitalizuju na psychiatrickom oddelení. Čo je na tom zvláštne ? Tak ako človek príde a opise im že má ja neviem vysoký tlak a bolesť a hospitalizuju ho. Tak rovnako aj príde a opise psychický stav a v prípade potreby ho tiež hospitalizuju.
Psychiatricke diagnózy niesu citové rozpoloženie sa človek za ne nemôže