Hyperventilačná tetánia

monika185243
24. aug 2023

Ahojte, tie ktoré máte diagnostikovanú hyperventilačnú tetániu, nemáte problém so športom alebo nejakým cvičením? Premýšľam že by som začala chodiť do fitka alebo nejak začať cvičiť doma, chcela by som si trochu vypracovať telo, len ja sa v poslednom čase aj keď trošku pobehnem alebo niečo podobné, strašne rýchlo zadýcham. Tak či to môže mať nejaké spojenie s tetániou alebo nie?

unicornlady
25. aug 2023

Pohyb je určite dôležitý, aj pri depresii odporúčajú pohyb, prechádzku, čokoľvek.

Možno začínaš moc zostra, alebo priveľmi rýchlo. Skús to striedať, a začínaj pomaly.

Ja práve čítam túto knihu, ale som len na začiatku. Ja viem ,že tu spomínaš cvičenie a pohyb, ale to len pre zaujímavosť, ako vlastne funguje systém v tele. Prečo je človek zaseknutý v "útok/útek/zamrznutie", atd.. Keď dočítam, napíšem ti to s tým pohybom, ale čo zatiaľ spomínajú, tak sa odporúča napr. joga, všímavá meditácia, rôzne loptové hry (aby sa znova obnovila hravosť v človeku), tanec, spev..

Na spevnenie sú napr. tu dobré videá a ukazuje ti, ktorá časť sa konkrétne spevňuje
https://www.youtube.com/@WORKOUTBody/videos

monika185243
autor
25. aug 2023

@unicornlady Mne totižto keď Dr. robila sono srdca hovorila, že mám nejaký problém (nič vážne) a aby som začala nejak cvičiť, len vtedy som ešte netušila že mám tetániu, ale nad cvičením som uvažovala už dlhší čas. Mňa len dosť zarazilo, že keď som bola na teste a v poslednej fáze som mala začať rýchlo dýchať, tak som začala hyperventilovať, tak preto sa aj nejak bojím začať behať, cvičiť a pod. Tiež som premýšľala že by som začala najskôr s jogou, aby som naštartovala dýchanie. Ďakujem za radu 😀 Ja tiež premýšľam že by som skúsila aj prečítať nejakú knihu a vyzerá to tak že budem musieť ísť aj k psychológovi...

unicornlady
25. aug 2023

Priveľká záťaž ti skôr ublíži. Treba postupne.
Ja mám veľa psychologických kníh, niektoré sú také len akoby viac povrchné, ale napr. tá, čo som uviedla je priamo o mozgu a ako čo funguje a aké to má následky.
Alebo táto je viac o psychike, sebahodnote, sebaláske, vnímaní seba.. tiež ju napísal psychiater
https://www.martinus.sk/?uItem=183137

Aj vieš zhruba, čo ti tetániu spúšťa?
Inak v tej knihe "Telo si pamätá", sa spomína, že ak človek niečo chce zabudnúť, nechce na niečo myslieť. Že to telo fyzicky sa spustí tak či tak. Aj keby človek tú spomienku vytlačil, že telo si ju pamätá a podľa toho aj zareaguje.

monika185243
autor
25. aug 2023

@unicornlady Jasné pôjdem na to postupne radšej. Ja si myslím že budem mať možno aj nejaké iné problémy ako len tetániu, somnou sa to vlečie ako by od detstva a keďže som to nikdy neriešila, tak sa toho nabalilo dosť. Ako keby som to začala viacej vnímať až keď som zostala na MD, keď som potrebovala riešiť nejaké situácie s deťmi a dokázala som vyletieť kvôli hoci akej hlúposti. Ja som sa dostala aj do depresií. Ale až keď my ľudia z okolia začali hovoriť že sa somnou niečo deje, tak som sa nakoniec zobudila a odvtedy sa snažím viacej ovládať, začala som čítať knihy o výchove detí...bolo to celkom ok, až keď nedávno som bola s dcérkou v nemocnici a asi z toho strachu o ňu, únavy a všetkého možného som dostala tetanický záchvat. No a odvtedy začali zase moje výkyvy. Ja si myslím že u mňa je to hlavne mozog, proste psychika, som taká že musím mať všetko na 100% spravené (upratané, navarené...) a keď deti neposlúchajú tak to je koniec. Snažím sa s tým niečo robiť, ale je to fakt ťažké

betulinka1
25. aug 2023

@monika185243 ja mam. Na zaciatku som si cvicit netrúfla, nejako ma to zvalcovalo psychicky ale to je na dlho. Ked som zacala cvicit, postupne, tak som zistila, ze to nie je take strasne ako som si myslela. Cize bike, plavanie napr. mozem ale obyčajný kopec ako je Baba pri Pezinku som nevyslapala. Napriek mojej velkej snahe. Ale co som zistila, ze za mi hyperventilacna tetania zlepšila pravidelnými masážami a cvičením na chrbat, hrudná chrptica najma. Akonahle zanedbam, tak uz citim ako sa mi viac rozbuchava srdce. Aj srdciarka mi povedala, ze 70% ludi, co k nej pride s “akútnym infarktom” je skolióza, zle držanie tela a treba cvicit. Nauč sa ale dychat. Najdes toho kopec na nete. Aj sa nauč dýchaním zastavit to rozbuchanie. Potom to vies vyuzit aj pri cviceni. Ze aj ked sa ti rozbucha srdce, proste sa zastavis a rozdýchas. Potom uz ale spomal, ze nepôjdeš na nejake kardio.

monika185243
autor
25. aug 2023

@betulinka1 Veľmi pekne ďakujem za radu. Ja sa snažím na to nejak nemyslieť, keďže po záchvate som sa dávala do poriadku cca mesiac, ale fakt to znepríjemňuje každodenné fungovanie. Tak preto sa aj pýtam na rady, čítam články a pod. aby som bola ako tak ok. Chodievam už od pôrodu k fyzio s chrbticou a teraz sa chystám keď už budeme konečne doma zdraví aby my poradila čo ďalej. Ja som tak postrehla že dýchanie sa my skôr zhorší keď sa rozčúlim alebo pri zaťaži, inak je to v pohode. A smiem sa spýtať aké mávaš každodenné problémy?

betulinka1
25. aug 2023

@monika185243 tak to mas dobre, to si zachytila na zaciatku, ja som mavala zachvaty niekolkokrat za den🙈🙈🙈 ale mne nikto nepovedali nic k tomu, dosiel covid. Prvy zachvat bol v praci a dosla sanitka. Nikde som sa nevedela dostat, k žiadnemu odborníkovi. Akoze sama som si doma studovala, co by to mohlo byt. Ale ked nemas vysetrenie srdca, tak stale pochybujes, ci ta to nezabije. Az po nejakych 4 mesiacoch som sa po znamosti dostala na vysetrenie. Ked som uz pochopila, co to je, tak som s tym zacala pracovat. Dýchanie so sacku mi nepomáhalo ale nadych na 6, zadržis dych 5s, výdych na 7s. Meditacie, pocuvala som Lajprika. Magnezium som nemohla, lebo mam nizky tlak a ten mi ho uplne znižoval na hranice, ze 52 na 36 🙈🙈🙈. A to som tiez len sama na to prisla, ze asi magnezium. Neurol, ktory mi chcel dr dat som odmietla, ked som si nastudovala co to je. Proste to prislo v zlom case. Nikomu to neprajem, do toho dieta a praca. Ale mam najhorsie za sebou a teraz fungujem normalne aj ked v strehu 😉. Teraz sa mi stane v ramci PMS, ze citim take chvenie ale to je den dva. Ale to nie je zachvat, je to iba taky blby pocit. Podla toho viem, ze idu moje dni 🤣🤣🤣.

betulinka1
25. aug 2023

@monika185243 inak podla zahranicnych štúdii, ktore som citala, oni nedavaju magnezium ale draslík, calcium a vitamin D. Cize vysadila som magnezium, to si davam iba vo forme kúpeľa 2x tyzdenne a jem viac banánov, mandlí. Toto mi tlak neznižuje. Davam si draslík, vit D a calcium. Len tam to netreba prehanat s draslíkom. Musis si to nastudovat. Niektori lepsi dr sami predpisujú draslik a calcium ale ja som take stastie nemala 😉.

monika185243
autor
25. aug 2023

@betulinka1 Presne ja som šla na pohotovosť s tým, že mám podozrenie na infarkt a tiež pokiaľ som nemala všetky vyšetrenia ok a hlavne sono srdca, myslela som že je somnou amen 😀 Ja mám tiež nižší tlak, beriem milgamu a magnerot a tlak zatiaľ v poriadku. Veď určite u nás to tak funguje, bola som po tom záchvate ešte dva krát na pohotovosti, z toho ma na druhý deň poslala obvodná kvôli EKG a tretí deň som šla sama, llebo som fakt bola na tom zle a vyfasovala som dokonca dva neuroly a nejaké lieky na žalúdok, tiež som to nejedla. Tak skúsim aj tie dopĺňať, to som nevedela. Ale vitamín D si dávam a niekde som čítala že aj vápnik treba dopĺňať, tak ten sa snažím prírodnou formou...

monika185243
autor
25. aug 2023

@betulinka1 No a PMS to je kapitola sama o sebe, aj ty si mala zo začiatku také silné kŕče? Ja som sa šla naposledy zblázniť...

betulinka1
25. aug 2023

@monika185243 nie krce nemam iba sa mi vsetci musia vyhýbať 🤣🤣🤣

unicornlady
26. aug 2023

V tvojom prípade by som odporučila túto knihu od psychiatra Davida Burnsa (Cítit se dobře). Bohvie, prečo to nie je viac propagované, keď to malo taký úspech v zahraničí. Lebo veľa motivačných kníh od "celebrít" (ani to nemusia byť celebrity, ale sú to známi motivátori) je dosť povrchných a človek si len niečo nahovorí, avšak nepomôže mu to, lebo psychické problémy vyvierajú z hĺbky človeka.

unicornlady
26. aug 2023

A tu sú kapitoly o perfekcionizme z tej knihy:

betulinka1
26. aug 2023

@unicornlady o tejto som este nepocula. Vecer pozriem.