Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu
píše sa mi ťažko, aj ked v hlbke som s tým vyrovnaná mám stále pochybnosti a bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím, ak ste niektorá absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a hlavne ako žijete teraz. Dik za každý názor
@excelent11 mne robili sentinelovu uzlinu, teda nasli tie hlavne, tie posielali na rychlu biopsiu, co dopadlo dobre, takze nebolo potrebne vyberat dalsie..ale kolko ich presne vybrali neviem..kompletna histologia bola do 10 dni..
Drzim palce nech ti dobre dopadnu, a vies stadium? Pri 1. nezvyknu byt uzliny napadnute. Krcre v bruchu som mala asi 3 az 4 tyzdne, po mesiaci uz ziadne bolesti, ale stale vytok, i ked uz slabsi .
@janajanajana v sprave mam typ C2, operacna diagnoza IB1, lymfy odobrate na rychlu histologiu pocas op boli negativne. moje vysledky z histologie este nie su kompletne
@excelent11 Takze uzliny podla toho by si mala mať v poriadku, a to je hlavné, Ja nemam zas uvedene ziadne C, len stadium 1A2..Po operacii mi nebola urcena dalsia liecba, i ked ja obcas premyslam, ci ta zaistovacia liecba ozarovanim nie je len vacsia istota..no ale to uz asi my neovplyvnime. Drzim palce, nech su vysledky OK.
@janajanajana mne najskor povedali, ze budem musiet absolvovat aj oziare , ale po op uz vraveli, ze to nebude potrebne. aku mas diagnozu? ja C 53. 1 a to mi bola v roku 2014vykonana konizacia a tento rok koncom aprila som bola na rekonizaciu a to som uz mala nalez vo vsetkych blockoch. u mna to dako rychlo postupilo , pretoze z roku 2014som mala vysledky bez nalezu. ako budes teraz sledovana? poslali ta na nejake onko kontroli , alebo budes navstevovat do buducna pri kontrolach onko pracovisko? ja zatial neviem nic ..
@excelent11 No u mna doslo v priebehu roka z cin1 do karcinomu, teda najprv vysla cyto HGSIL, a konizacia potvrdila karcinom in situ az mikroinvazivny karcinom..oziare by boli, ak by boli pozitivne uzliny. Kontroly budem mat prve 2 alebo 3 roky kazde 3 mesiace, ja som si dala kartu uz k ongo/gynekologovi, takze budem chodit k nemu. Viem, ze bude robit USG panvy, brucha, ladvin + cyto a 1xrocne magneticka rezonancia. Myslim, ze u teba to bude podobne, lebo je to standardny postup.
@janajanajana no necham sa prekvapit... u mna magneticka uz nie je mozna z dovodu, ze mam vajecniky uchytene klipmi. No sme pochodili...
Ahojte. Mam 28r. a uz mam za sebou druhu konizaciu a cakam na vysledky. Doktorka ma poslala do ombulancie onkogynekologie ked mi zistila ten druhy raz nejake nezrovnalosti vo vysledkoch a tam som chodila az do operacie a rovno som sa ho spytala co ma caka ak budu zle vysledky. Odpovedal mi narovinu ze sa to riesi odobratim maternice ale kedze mam uz 3 deticky tak tomu nebudem branit nez by som mala dostat rakovinu a nevidiet deti ako dospievaju. Tak ja som s tym aj zmierena keby k tomu doslo.
@janicko02 ahoj aj u mna to tak bolo, najskor 2x konizacia a potom hysterektomia.
@excelent11 ahoj a ako si to zvladala vseobecne. Ja mam najmladsiu 3rocnu dcerku a ta mi da co zabrat nez ty moji chlapci. Co si vsetko mohla a nemohla robit Dakujem
@janicko02 ahoj, po prichode z nemocnici som cca dva tyzdne ja len lezala. Bola som velmi slaba, az teraz po troch tyzdnoch uz aj kus poriadim, navarim , ale naozaj malo. bolesti ako take ja osobne nemam pokym neprecenim svoje sily. Kazdy sme iny a je to individualne. Prve tyzdne Ti budu musiet najblizsi pomahat s dcerou urcite.. to si nemysli, ze prides domov k hrncom a pracke , to urcite nie. daj vediet po op. aj ja mam 4rocnu dceru a zvlada to muz.
Zajtra ma budu operovat- povodne to malo byt cez brucho ale po konzultacii s doktorkou a primarom sme sa dohodli na operacii laparoskopicky,co som aj rada.takze dnes by ma mali este vyprazdnit.Po akom case,ked jest mozeme do 18 hod
Operaciu mám štastne za sebou.Jediny problém čo som mala nedostala som do seba žiadnu tekutinu-vsetko som zvracala. Až na druhý deň večer som zjedla detskú. výživu.Dostavala som do žily proti bolestiam,proti zvracaniu-aj tak som zvracala, včielku na zriedenie krvi.... Keďže som mala problém so zvracanim a primanim tekutín dostala som nospa a čipok do konečníka. Pomohlo to.Dnes na tretí deň som zjedla na raňajky dva rožky so syrom a šunkou. Konečne som jedla.Veď za tie dva dni čo som ležala,oslablo mi celé telo a nohy sa mi podlamovali.A to som mala pred operáciou 46 kg.Kolko mám teraz?.... Po trojdňovej hladovke.
@ali237 ja som v nemocke nezjedla skoro nič a domov som prišla o 1kg ťažšia bola som opuchnuta celá.to si v ktorej nemocke bola ,že syr a šunka?či zásoby z domu?nič ťa nebolí?
@excelent11 Som v Popradskej nemocnici a tu stravu mi tu davajú.Z domu som si nič nebrala-nechcem si poškodiť. Oni vedia čo môžu mi dať a ja im verím.Su veľmi milé sestričky a každú chvíľu nas kontroluju.Bolesti mam v bruchu a trochu pod pupkom,ale je to celkom v pohode.
@kikuliak robili vám zaisťovaciu liečbu?čaká to aj mňa, napíšete mi čo to obnáša a kolko ožiarov ste absolvovala.
ahojte, je tu niekto komu okrem maternice vybrali aj oba vaječníky? Mne plánujú tento zákrok kvôli ťažkej endometrióze, a mám veľký strach. 😒
@adika279 presne túto situáciu zvažujem aj ja-ak nedám súhlas k radikálnej sterilizácii,nechajú mi polovicu 1 vaječníka s tým, že v najbližších rokoch pôjdem zase...takže odporúčaš radšej všetko naraz? zoberú ti teraz aj maternicu?možno sa stretneme v kúpeloch 😉 tam už budem veselšia, teraz len revem kade chodím...
@bobsent ja uz nemam maternicu vzali mi ju v aprili aj s pravym vajecniko,, nechali mi lavy ale ten uz nevladze je velky a mam vysoke onkomarkery, ja som chcela vybrat vsetko ale lekari sa rozhodli ze kvoli veku mi nechaju jeden vajecnik, mala som ist v sept.do kupelov teraz musim vratit poukaz, ale mozno potom sa naozaj stretneme a kam chces ist?ja som mala ist na lucky
ja mám tiež vysoké onkomarkery a začala mi endom. strašne rásť. keďže mám 39 rokov navrhujú mi už radikálny zákrok-no ja sa cítim na to mladá ☹
do kúpeľov jednoznačne Lúčky-boli sme tam pár krát na pobyt.páči sa nám tam.keby som vedela, že raz tam budem ako pacientka...
ako si znášala pooperačný stav, bolesti a pod.?
@bobsent mam za sebou aj dva cisarske, ale toto bolo asi najhorsie...rezali ma cez stare jazvy po cisarskom, mala som dva dreny, tie boleli asi najviac, aletreti den uz bol lepsi, sestra mi chodila cistit ranu a pichat fraxiparine, este teraz to sem tam citim, ale to bude asi dlhsie
ides tiez rezom alebo laparoskopicky?
no paráda ☹ ja mám jeden cisársky, tam som ranu znášala relatívne dobre. Drénu sa bojím aj ja , neviem si to predstaviť...
idem klasickou operáciou, toto sa lap. nedá, aj keď som chcela.
ahojte .. v januári mi vybrali maternicu, doteraz všetko bolo dobre, dnes som bola na ročnej prehliadke a vraj mám na pošve výrastky ,ktoré spôsobujú občasné krvácanie a zápal a že by bolo dobre ich zas operačne odstrániť, vraj sa to ženám po hysteroktomii stáva - nemala ste niektorá? mňa už asi porazí, zas všetko od znova, ísť po termím, potom predoperáčné a ďalší zákrok
@adulka07 Nespominali, že je to granulačné tkanivo? Lebo to isté som mala aj ja, príznakom by mal byť slabý žltý výtok a krvácanie po styku. Ja som niečo vyše 3 mesiacov po operácii a minulý týždeň mi to odstraňovali, bola to jednodňová záležitosť, o nič nejde, vôbec to nebolí, u mňa to bolo v celkovej narkóze, horšie bolo to čakanie na výsledky histológie, ktoré našťastie potvrdili len to tkanivo. Inak, je to vraj z dôvodu urýchleného hojenia rany, lebo to tkanivo sa vytvára vždy pri hojení jazvy, akurát v niektorých prípadoch sa vytvorí viac a potom robí tieto komplikácie. A žiaľ, zvykne sa vytvárať opätovne.
@janajanajana no niečo také spomínal,ze to vzniklo hojenim,.výtok nemám iba som občas krvácala po sexe
Tak to bude určite to..nič to nie je, nemusíš mať strach..mne lekár dal možnosť ešte počkať, že sa to môže ešte samo nejako zahojiť, keďže to bolo len 3 mesiace po operácii, vraj sú na to dobré čipky cicatridina. Ale ja som sa rozhodla to vybrať hneď, obťažuje ma ten výtok a jednak som chcela byť 100% istá, že je to bez nejakých patologických zmien, keďže ja som mala mikroinvazivny karcinom. No som týždeň po tom zákroku a ten výtok je tu zas, tak je možné, že sa to bude musieť zopakovať. Najnepríjemnejšie na tom je akurát ten stav po narkoze, dva dni som bola akoby dolamana, ale po 2 dnoch ani nebudeš vedieť, že si mala zákrok.
tak nevím, když to tak tady čtu, běhá mi mráz po zádech, a všem vám držím pětsičky, at jste co nejdřív fit a v pořádku

@janajanajana ja mam stale vytok tiez , vysledky hystologie este stale nemam , takze zatial ani neviem co bude dalej. Na kontrolu idem 4. 7. Bolesti zvyknem mat take nahle krce v bruchu , ale vzdy len nakratko. Ja som pn a tiez sa setrim, stale pocitujem unavu a dokopy ani nic nevladzem. vies kolko uzlin ti odstranili? ja neviem , v popise op to nie je uvedene. Teba akym sposobom operovali?