Hysteroktómia - už nebudem mať maternicu
píše sa mi ťažko, aj ked v hlbke som s tým vyrovnaná mám stále pochybnosti a bojím sa ako to všetko dopadne. Prosím, ak ste niektorá absolvovali vybratie maternice, ako to dopadlo, ako ste sa cítili a hlavne ako žijete teraz. Dik za každý názor
caute operacia uspešne za mnou ale bola to makačka
ahojte, zhanam vsetky mozne informacie.. mam uz 3 deticky a mirena mi vobec nesadla - cakala som, ze sa cyklus upravi a budem mat MS 2-3 dni a uz je to vyse roka a ja uz posledne 4 mesiace krvacam cca 12 dni kazdy mesiac.. po skusenostiach, co vidim u mojej mamy, tak urcite sa nechcem trapit prechodom 15! rokov, tak premyslam o hysterektomii... ako vidim, je viacej moznosti.. 1.operacne klasicky (viem si predstavit, kedze prve dieta som rodila sekciou), 2. ste tu pisali o laparoskopii a 3.nejake vypalovanie..
vitam vsetky rady a skusenosti v BA..
@kacenka78 ahoj, ja som tiez bola v Luckach, ale nikomu by som ich neodporucala. zla strava, chabe procedury, a okrem toho to tam cele prerabali, takze hukot, rachot, nedalo sa normalne existovat na izbe a vraj oddych! v sobotu, nedelu nuda, ziadne procedury ..... ale drzim palce, aby to tebe vyslo. je tam pekny bazen vonku a lezadla, ak pojdes v lete, tak to bude fajn.
Ahojte, ja som mesiac po operácii, vybrali mi maternicu a zostal mi jeden vaječník. Cítim sa celkom fajn, len ma zatiaľ 2x zaskočilo ranné točenie hlavy, bušenie srdca a čudný pocit. Doktorka mi predpísala Estreva gel, ale keď som si prečítala príbalový leták, tak sa mi do používania nechce. Nemáte niektorá osobné skúsenosti? Budem vďačná za každé info.
Ahojte zienky ja som 5 tyzdnou po operacii vybrali mi maternicu aj vajcovodi mala som rakovinu chcela by som sa spytat ci aj z vas ma nad rezom este slabe bolesti cez den ... taktiez mam navrhnutu liecbu do kupelou od svojho gynekologa..
@elllla ja som bola na klasickej operacii, ale je to teda ovela vacsi zakrok ako cisarsky rez. Pri nom sa iba zosiva viac vrstiev koze a samozrejme maternica. Pri tejto operacii sa jedna o dost zlozity operacny vykon, kontroluju sa creva a rezov je samozrejme vo vnutri viac. Aj hojenie je zdlhavejsie a bolestivejsie. Ale nelutujem to vobec, odvtedy novy zivot, bez problemov, kedze mi nechali casti obidvoch vajecnikov. Len same pozitiva. Dokonca ziadne pribratie ani nic podobne. Je to parada. Mala som 36 rokov ked ma operovali. Kolegyna bola na tej istej opercii ale vaginalnou cestou, je to uplne o niecom inom, sice vnutri tiez bolestive rezy, ale aspon koza sa nemusela hojit a po 4 tyzdnoch pn sla do prace a tiez si nevie vynachvalit.
@kaya60 Ahoj kaya60 ...ja mam 38 rokov ako dlho si bola pn po operacii? Ja som 5 tyzdnou poboperacii nechali mi tiez vajecniky boli zdrave takze sa nebojim ze velmi priberiem aj ked som teraz schudla 10 kil odkedy mi to zistili... len sa bojim toho ze este obcas ma boli brucho je take citlive na dotyk ked nieco robim...
@saloma38 ahoj, som práve posledny den v kupeloch a zajtra ma caka cesta domov .... obavala som sa, ako tu bude, zaplatila som si izbu 1-ku... predsalen, starsie pacientky tu prevládaju, bala som sa nudy..... ale strucne k veci - je tu FANTASTICKY .... stretli sme sa tu zeny s rovnakymi problemami, som tu medzi najmladšími (mam 35r.), ale našla som si kamarátky vo veku 35 - 60 rokov 🙂 nestihla som sa nudiť a na izbu som vzdy odchadzala oddychnuť si a ukludniť brušnú dutiny (stale sme sa smiali)
takže moje obavy boli zbytocne, strava skvela, ubytovane som mala v dependance Cyril (samostatna budova) - perfektne zrekonštruovane, počasie nam vyšlo fantasticke, zalezi, s kym budes na izbe a kto bude sediet pri tebe pri stole a tak sa tvoria kamaratstva 🙂 ak mas otazky, kludne pis...mne doktor povedal, ze ma tu chce este vidiet do 2 r. opať, ze mam na to narok 🙂
@saloma38 no poviem ti ze ja som bola 2 mesiace pn a dost dlho mi trvalo kym som sa dala do poriadku tak ze ma nic nebolelo, je to ozaj tazka operacia, po 5 tyzdnoch je to myslim este prorodzene ze to je citlive aj ze obcas boli, ja som mala dost ochabnute brusne svalstvo po troch porodoch, mozno aj to hra vyznamnu ulohu v akom stave ides na operaciu
@saloma38 ja som bola v kupeloch so synom, teraz som si to vychutnala sama, venovala sa sa sama sebe, aj ked povone som ani nechcela ist kvoli detom, avsak po operaciach som to tiez potrebovala...
potrebujes sportove oblecenie, na cvicenie v telocvicni, plavky aspon 2x.... inac nemusis ziaden uterak brat, pri vsetkych vodnych procedurach si nahá a následne sa zabališ do plachty, okrem bazenu .... tam ale tiez dostanes plachtu... takze len oblecenie na seba, bezne veci, ktore by si si brala niekam na dovolenku na tri tyzdne 🙂
@kaya60 ja mam dve uz velke deti a brucho som ani nemala mne skor teraz po operacii ostalo brucho vetsie...preto mi aj nad rezom ostali take ako keby nafuknute pasy... podla ultrazvuku mam vsetko ok povedal lekar a ze na tych miestach co ma boli tak to ze su pozosivane rezy ..dufam ze sa mi to da postupne do poriadku lebo by som uz chcela ist od 1maja do prace...
@saloma38 tak do Lúčok jedine staré plavky, ktoré po tých 3 týždňoch vyhodíš 😉 - je tam vápenato-železitá hnedá voda v bazéne. Ináč v tom bazéne sa fajn cvičí, len :
1.je tam strašný hluk , baby škriekajú ako čajky 😝 , všetko sa to odráža od stien bazénu, hlavne, že tam majú veľký nápis Ticho lieči...
2. v sobotu dávajú skoro každému bazén a koncom týždňa už je veľmi špinavá voda
ale sú tam aj procedúry, ktoré pôsobia na hojenie napr. Sanoterm - to je niečo ako mikrovlnka , aj rašelina a iné, ktoré
neviem či v iných kúpeľoch nezameraných na ženské problémy majú
@kacenka78 no aj ja tak planujem ze pokym pojdem tak to prejdu 4 mesiace a zatial sa budem snazit dat do poriadku aj ked uz chcem ist do prace od maja.. som predavacka takze dufam ze to bude dobre v robote...takze su tam aj take aktivity ako brusne tance? ja som do operacie cvicila pilates a zumbu ..dufam ze sa k tomu vratim ak uz budem celkom fit...
Ak si bola spokojna a ze ti pomohly tak dufam ze budem aj ja ... aspon taky maly prehlad uz mam ako tam bude...prajem ti stastnu cestu domov a hlavne stale vela zdravia...🙂
Som rada ze som objavila tuto stranku lebo je naozaj dobre poznat ako to prezivali a liecili sa zeny po operaciach. Dodalo mi to trocha radosti do zivota .....🙂
čaute ja teraz rozmyslam žienky moje či po vybrati maternice ostava krčok pytam sa preto lebo mi bral ster a ja mudra som sa ho samozrejme neopytala vdaka za odpoved 😉

@erulka77 ahoj, dakujem za reakciu, nakoniec som sa aj ja rozhodla pre tie Lúčky a práve dnes som odniesla návrh na kupeľnú liečbu do poisťovne.... a drzim palce 10-teho... nech všetko dobre dopadne...