Je možné darovať orgány počas eutanázie?
Ahojte, zaujímalo by ma či sa dajú darovať orgány zdravého človeka v zmysle eutanázie. Ak áno, tak v ktorých štátoch?
Predom vďaka za odpoveď, áno viem že je to kontroverzná téma.
@taktotedanie čisto moja zvedavost, dúfam, že to nepoburi nikoho, ale prečo po samovražde robia pitvu? Keď je príčina smrti jasná, nie?
@katka2602 pretoze je to “trestny cin” a samozrejme zistuje sa ci bol pod volyvom alkoholu liekov atd
Ak chce niekto darovat organy nemoze “umriet” mimo nemocnice kde ho udrzuju pri zivote co najdlhsie ( podavaju tak lieky aby sa organy nimi nijako neposkodili) kym u cloveka neprehlasia napr mozgovu smrt co ma tiez urcity postup a cas kym toto mozu urobit a kym sa nenajdu prijemcovia kedze tie organy musia byt velmi rychlo prepravene do danych transplantacnych centier a potom sa na sale odoberaju organy postupne od obliciek, srdca, pluc, koze, stepy, rohovka nezavisi od krvnych skupin tam to je jedno
Takze nie nestaci ked sa clovek obesi ci zastreli pred nemocnicou a zdravotnici tam nabehnu vezmi cloveka a vyberu organy hlupost, tak to nieje a nefunguje
Je vypracovany velmi dokonaly system darovania orgsnov v ramci sr+ eu
@taktotedanie pýtala som sa len na pitvu, zvyšok som vedela, to je jasne. Ďakujem
@doriiis ty sa upokoj a vypni mk , ze ta hanba nebije
@katka2602 vsetko neobjasnene nevyjasnene neprirodzene umrtie, v nemocnicisch vsetko ide na pitvu uz som ich par zazila aj par mrvych na nu poslala
Ty nie si psychicky v poriadku tak v tej tvojej chorej hlave ani nevieš čo je pre Teba dobré...mali ťa zbaviť svojprávnosti.
Z opacnej strany.
Ak najdes taku moznost, kde budu ochotni prijat tvoje organy, musis si to velmi dobre rozmysliet. Lebo ani myslienka, ze tvoja smrt nebude zbytocna a pomoze inym zit, ta nemusi udrzat pri tomto predsavzati.
Mozes na poslednu chvilu cuknut.
Ine je o tom aj roky uvazovat, a ine tomu nezvratnemu pozerat rovno do oci a uz nemat inu moznost.
Tak ber do uvahy, ze ak budu transplantacne tymy cakat a prijemcovia budu pripraveni, cuknut je krutost.
Budes mat na to sice plne pravo to v poslednej sekunde odvolat (vzdy sa kladie otazka tesne predtym, ci to naozaj chces. Asi dvakrat po sebe.). Je to tvoj zivot.
Ake beries takym rozhodnutim (darovat organy) na seba obrovsku zodpovednost. Ak ich raz slubis a stanovi sa termin, mal by si ho dodrzat. Nie potom utiect.
Porozmyslaj nad tym aj z tejto stranky. Ci sa na to naozaj citis. A ci predsa len este nechces skusit hladat one moznosti pre svoj zivot.
@maciatkoe Skôr preto, či mu k tomu niekto nepomohol...
@taktotedanie A ty sa trošku ukľudni a nehraj sa tu na niečo, čo nie si.
@mandarinka555 prosim? Ako to myslis?!
Pisem, lebo viem o tom nieco..
@mandarinka555 ved má pravdu
Mozes svoje telo darovat medikom. Mojej kolegyne dcera si to takto vyriesila v pripade smrti.
To, co chces nie je asi mozne. Nakolko eutanazia skrz psychicke choroby je mozna, ale raritna. Mozes sa informovat napr v Dignitas vi Svajciarsku, ze co je mozne a nemozne. Ale stale neviem ci to prejde a stoji to dost penazi. Neviem, nevies ist niekde radsej robit dobrovolnictvo do nejakej krajiny a pomahat tam ludom? Mozno to mas iba z toho luxusu, co tu zijes a vsetci zijeme. Mna v zahranici par veci v tych chudobnych krajinach velmi dobre prefackalo.
@beata_k keby vedela co sa tam realne robi a ako prebiehaju tieto pitevne cvicenia mozno by postoj zmenila
Vacsinou tam koncili bezdomovci, ktorych nemal kto pochovat
@taktotedanie Tiez ma to trochu zarazilo, ale ona bola vzdy trochu ina. Myslim, nadpriemer co do inteligencie.
@beata_k ked si tie kadavre rozpadavaju uz totalne ze fakt tam je uz vsetko potrhane, znicene clovek uz nevie kde je aka struktura a odlietavaju z toho casti toho tela samozrejme ho pochovaju sle snazia sa udrzat co najdlhsie kedze sa treba na niecom ucit
Alebo to rozkuskuju na kosti a co sa este ako tak da zuzitkovat ( mozog, kosti, organy ako maternica, pecen atd) ostanu zvysok pochovavaju kde netusim
Drzia ich vo velkych bazenoch napustenych speci roztokom, na kazdu hodinu potom clovek co tam pracuje to vynasa do pitevni
Kazdopadne je to slachetny cin ale teda za mna nepredstavitelne u normalneho cloveka takto to riesit
Samozrejme , napr v zahranici su dokonca lesy kde taketo tela pohodia napr do jazera, do mraveniska, do ihlicnanov, do listnatych lesov , prebodnu ich alebo vypalia par guliek ci nejaky tupy uder do hlavy a sleduju ako sa to telo sprava vplyvom pocasia a dalsich prirodnych zivlov aby mali co najviac forenznych poznatkov ak by naozaj nasli takeho cloveka a vedeli odhadnut ako dlho bol takto pohodeny a ak samozrejme doslo k nejakemu zlocinu std
@taktotedanie Trochu nechutny prispevok 🙈😀
@taktotedanie .....ja sa mám hanbiť a ty sem dáš toto.🤷🏻♀️Zaujímavé.
A ešte mám otázku.Odkedy očný lekár posiela pacientov na pitvu?
@doriiis ja tu aspon neposielam ludi ktory nemaju na to diagnozu na eutanaziu
Ked robia obhliadajuceho lekara- nezavisi od odboru /☺️
@taktotedanie ....je zaujímavé,že z každého,kto autorovi podal informácie,na ktoré sa pýtal si si vybrala práve mňa.No ale budis.Hlavne,že sa cítiš lepšie.
A ďakujem za info.Nevedela som,že obhliadajúci lekár môže byť ,,hocijaký" lekár.Som sa niečo nové naučila.🤷🏻♀️
@doriiis no hold akurat na tvoj komentar som narazila 🤷🏻♀️ co uz
Ano, ktory presiel skolenim, kto chodi obhliadat v nemocniciach a inde do domov atd..? pekny den
@taktotedanie ....je smutné,že si takýmto spôsobom potrebuješ niečo dokazovať.Pekny deň aj tebe
@doriiis nic si nedokazujem pytala si sa odpovedala som
Nemas zaco, ze si si rozsirila obzory aj v tejto tematike
Vsetko co sa clovek nauci je na nieco dobre predsa
@taktotedanie ....myslím tvoje vozenie sa na mojich komentároch.Pritom sama vieš,že sú to fakty.Tak,ako aj tie tvoje.Ale tak,ako vravíš,proste si si len vybrala a vybila svoju zlú náladu.Gratulujem
Autor, mrzi ma co prezivas. Ja ti dohovarat nebudem, je mi jasne, ze sa liecis, ze si uz vyskusal vsetko aj to, ze komentare ako si mlady a sprosty a mas sa spamatat a podobne tu na modrom konikovi ti urcite situaciu nevyriesia, ked to nedokazali psychiatri po rokoch liecby. Je ocividne, ze potrebujes najst nejaky zmysel svojho zivota. Ci uz teraz slebo po smrti, potrebujes citit, ze si tu nebol zbytocne. Ak nenajdes to, co hladas tymto sposobom, netusim ci je to mozne, skus aspon kazdy den niekomu pomoct, spravit dobry skutok. Kludne aj vo vacsom, daruj peniaze ak na to mas, vyber si konkretnych ludi v nudzi a zmen im zivot nakolko to je v tvojich moznostiach. Nevravim, ze ti pomoze vyriesit tvoje problemy, ani ze viac nebudes mat myslienky na smrt. Ale mozno kym tu si ti to pomoze urobit zivot a aj pripadny odchod znesitelnejsim.
@doriiis tcoje boli nevhodne sorry ak som ti nepohladkala ego
@taktotedanie ....to nie je o mojom egu.Sama robíš to,čo na iných odsudzujes.A to je najhorší príklad pokrytectva.
A teraz už naozaj pekný deň.Nemienim s tebou strácať viac casu

@juroon každý je na tomto svete pre nejaký účel.
Nebudem ťa chlacholit slovami, že Boh ťa miluje.. a bla bla bla.. lebo to aj tak nemá zmysel. To, čo prežívaš musí byť ťažké, ale je to tvoja životná skúška.
Životná skúška, ktorú buď zložíš alebo nie.
Možno tvojou jedinou skúškou je pasovať sa s psychickou chorobou určitý počet rokov a pokúšať sa aj v takomto osude pomôcť aj keď nejakou malickoustou niekomu inému. Skúšal si sa na to pozrieť z tohto hľadiska?
Boh nás tu neposiela len tak zo srandy a ani na zábavu a užívanie si. Máme obmedzený čas a máme niečo splniť. Si si istý, že tvoja úloha je už splnená? Chceš skončiť na horšom mieste než si teraz?
Pretože za samovraždu skončíš v pekle. Nie na rok. Nie na pár rokov, ktoré máš teraz dane ako skúšku. Ale na večnosť. Vieš si predstaviť, že skončíš svoj život v zmysle že sa nebudeš trápiť a za tým príde to "prekvapenie" kde na večnosť, tisícky a milióny rokov bude trpieť oveľa horšie než teraz? Vážne toto chceš riskovať? Už len z vlastnej zachovanej sebeckosti sa nad tým zamysli.