Je rakovina pľúc dedičná alebo nie?
Ahojte, na internete som sa dočítala, že je to skôr ochorenie na základe životného štýlu, ale mama stále o tom rozpráva. Obaja otcovi rodičia umreli keď mali okolo 63 na rakovinu pľúc, no obaja boli silní fajčiari už tuším od 15tich, bola som malá takze si uplne nepamätám či chodili aspoň na nejaké prechádzky alebo niečo, no viem že jedli veľmi málo a striedmo. No a k veci, pri každej navsteve rodičov mama spustí akú mám hroznú genetiku ja a moj otec a mali by sme ísť na vyšetrenie vzhľadom na ochorenie starých rodičov, vždy jej vravím že v takom prípade to bol skôr ten životný štýl, no ona ide svoje. Ja som teda zatiaľ chvalabohu nemala žiadne závažne respiračne ochorenia a podľa mna ani moj otec. Nemusim sa teda strachovať alebo by ste išli na pľúcne vyšetrenie, ak to vôbec ako prevencia existuje, ďakujem 🙂.
85% rakoviny pľúc je spôsobenej fajčením. Rakovina pľúc u nefajčiara je pomerne zriedkavá. Mame by som povedala, že mňa sa toto netýka a nech mi s tým dá láskavo pokoj.
O genetike by v tomto prípade mohla hovoriť, ak by boli obidvaja nefajčiari a aj tak ju obidvaja dostali.
Ja som schopna znížiť témou pru takychto straseniach. Mame male deti a posledne co potrebujem počúvať je o rakovine. U nas je postihnuté hrubé črevo v rodine. Tiez z maminho otca strany. Mala ju mama, dedko a ujo na zomreli.
A ja nemám chuť trepať si toto do hlavy. Ked sa mi bude dat, pôjdem na vyšetrenie v narkóze.
Ty sa pre pokoj chod o tom pokecat s dr, výsledky na papieri dones mame nech ta neotravuje už. Nam dr kazel koli tomu chodit pomaly kazde 2 roky na kolonoskopiu, no to určite mám chuť!
@svetlonos úplne chapem, tiež nevidím dôvod nad tým rozmýšľať, hlavne keď viem že keď niekto fajčí krabičku, možno dve 40 rokov tak ano bohužiaľ riziko tohto ochorenia je vyššie, aj keď niekto neochorie. Ja ani otec nefajčime vôbec ani nie sme v kontakte s niekým kto fajčí že by to bolo pasívne.
@smajliica zaujímavé svokra nefajčiarka a zomrela na rak pľúc
Pri onkologických ochoreniach môže byť dedičná len preddispozícia, čiže máš väčšiu šancu ich dostať ako akoby ich nikto z rodiny nemal...ale platí to len pri určitých druhoch onkologického ochorenia napr.pri rakovine pŕs....pri rakovine plúc sa preddispozícia nezisťuje, čiže by tam ani nemala byť.....
@stellarstar pasívne fajčenie tam nebolo?
@lilke nie ona sa aj zdravo stravovala a športovala
@stellarstar veru aj ja viem o prípadoch, zdravý životný štýl a rakovina pľúc, nikto tomu nerozumie, zato zatiaľ fajčiara nepoznám ani jedného co zomrel na rakovinu pľúc, väčšinou ich najskôr dostihne infarkt. Pre tých co si svoje zdravie strážia a starajú sa oň, je to veľmi nespravodlivé ☹ nehovoriac o malých detoch 😟
Najhorší je ten rýchly priebeh, do 2,5 roka nám odišli obaja 🙁ale ano samozrejme keď je to mladý človek a ma ešte malé deti je to o to horšie.
@stellarstar netvrdím, že to je nemožné, len že je to nezvyčajné a stáva sa to málokedy.
kazda rakovina moze byt ''dedicna'' to znamena ze je tam rodinna annamneza a moznost, ze ste podedili predispoziciu
jedna sa urcity typ genov, niektore rakoviny maju dokonca ''tieto geny spolocne'' ,
rakovina je zla mutacia bunky, kde nedojde ku reparacii a bunka sa takato chybna nekontrolovane mnozi.
@belllinka
už si bola na kolonoskopii u psychoša, ktorý setri na injekcií od bolesti? Asi nie ze? Ja som nehovorila o čistej ignoracii ale o psychorozhovoroch strasiacich charakteru ako píšeš ty. Vies co urobila moja super mama? Prestala na chvíľu fajčiť, po op hrubého čreva týždeň na to v nemocnici si zapálila 😏 Ale bude mat plne usta reci o kontrolách a podobne. Pokial sa niekto tlači mäsom stále, fajčí a podobne napriek uz tejto prekonanej chorobe a ide kázať vodu - hmm.
Prevencia je fajn ale hlášky ake si napísala ty mne zrovna zbožňujem. A presne o tom pisem. Som svojpravna od 20 rokov samostatná jednotka, žijúca mimo rodičovského domu. Nepotrebujem lietanie a kazanie. Nepijem nefajčím, namiesto maminej krabičky denne a Boh uchovať keby si tak 4 hodiny v kuse nezaplatila- to su nervy!
Priznám sa,že som poznala viac ludi co mali rakovinu a nikdy nefajčili ani nepili, všetko športovo aktívne žijúci ludia...ale jedno mali spoločne, prežili ťažký úraz a následne sa u nich spustila rakovina.

Dedicna samozrejme nie je, ale "dedicna" moze byt predispozicia. To podobne aj na niektore ine choroby.