Je to mozgová porážka?
Už približne týždeň pociťujem také brnenie a trpnutie na koncoch prstov na pravej ruke aj nohe, ale len na pravej strane. Občas ma k tomu pobolieva hlava a som strašne unavená. Na urgente ma včera odmietli, že vraj to nie je také vážne, lekárka mi dnes predpísala magnosolv a povedala, že je to tetánia, ale ani ma nevyšetrila. Mám všetky príznaky mozgovej porážky, mala by som sa obávať? Opýtala som sa aj chatugpt a povedal mi, že by to mohol byť prechodný ischemický atak a že porážku môžem očakávať v blízkej dobe. Mali ste niekedy niečo podobné? Ako ste to riešili?
@rozculena lekár na poctivosti, ani obvodná nevedia rozoznať porážku?
@koniarova ja netvrdíám,že má porážku,ale asi nie je normálne,keď má týždeň brnenie na jednej strane.
A diagnstikovať tetániu bez ďalšieho vyšetrenia,a predpísať magnosolv je tiež nedostatočné,mala jej obvodná urobiť aspoň základné vyšetrenie krvi
@koniarova ja netvrdíám,že má porážku,ale asi nie je normálne,keď má týždeň brnenie na jednej strane.
A diagnstikovať tetániu bez ďalšieho vyšetrenia,a predpísať magnosolv je tiež nedostatočné,mala jej obvodná urobiť aspoň základné vyšetrenie krvi
@rozculena krv jej zobrať mohla. S tým súhlasím. Objednala ju 18.6. Tak luxusný termín k neuro som ešte nevidela
@rozculena ja neviem. Ale u mňa všetko vysvetľuje veta "mala som sa učiť na skúšky".
Nechapes,co tak dlho trva,ze neurologa mas az 18.6?? To su cakacie doby vies,lebo ludia maju aj ine zavazne problemy a tiez ho potrebuju. Teba uz vysetrili. Pri podozreni na CMP by ti spravili CT. MR urcite nie,na to sa caka,to sa nerobi na zelanie,lebo chat gpt odporucil🙈 Ucis sa na skusky. Logicky mas stres,takze to je vysledok,alebo mozes mat zablokovanu krcnu chrbticu,kedze mas hlavu vela casu nad knihami. Nevysiluj uz tolko, bola si na urgente vysetrena ,uz sa skludni.
To bude z chrbtice,mala som to aj ja
@pribinak tak choď k psychiatrovi,ak potrebuješ
Ja tetániu mám
Ona potrebuje vyšetriť krv a u neurológa najprv
@rozculena
Je to naozaj tak, že 95 percent tetanie patrí k psychiatrovi. Tých 5 percent sú alkoholici, ľudia s ojedinelými metabolickými poruchami a ti, ktorí to majú ako nežiaduce účinky liekov. To je predsa všeobecne známy fakt.
@rozculena
Je to naozaj tak, že 95 percent tetanie patrí k psychiatrovi. Tých 5 percent sú alkoholici, ľudia s ojedinelými metabolickými poruchami a ti, ktorí to majú ako nežiaduce účinky liekov. To je predsa všeobecne známy fakt.
@sss777 tak ja som potom alkoholik,mám metabolické poruchy a asi užívam nejaké divné lieky.
Skutočne by ma zaujímalo,ako si prišla k tomuto FAKTU
Za 2hodiny vyše 70 správ. Očividne prebieha súťaž hľadá sa najväčšia rybka v akvárku v diskusii založenej vystrašeným mladým dievčaťom
Nepotrebujem psychiatra, ja potrebujem normálneho kvalitného neurológa na čas ak ma chápete a viete o tom niečo, píšte kludne, preto som sa pýtala, nie preto, aby ste sa poniektorí navážali a vysmievali
@sss777 tak ja som potom alkoholik,mám metabolické poruchy a asi užívam nejaké divné lieky.
Skutočne by ma zaujímalo,ako si prišla k tomuto FAKTU
@rozculena
Ako lekárka s 3 špecializáciami vychádzam z literatúry a skúseností, videla som takých pacientov určite stovky. Nikoho som sa nechcela dotknúť, je mi ľúto každého, kto má nejaký zdravotný problém.
@rozculena
Ako lekárka s 3 špecializáciami vychádzam z literatúry a skúseností, videla som takých pacientov určite stovky. Nikoho som sa nechcela dotknúť, je mi ľúto každého, kto má nejaký zdravotný problém.
@sss777 Keby si vedela ako mi je niekedy fakt hnusne, celá ruka a noha mi trpne a pichá hlava, ty by si ma za to poslala k psychiatrovi?
@sss777 Keby si vedela ako mi je niekedy fakt hnusne, celá ruka a noha mi trpne a pichá hlava, ty by si ma za to poslala k psychiatrovi?
@michala001 ty vieš vlastne aké sú príznaky tetanie? Presne také,aké opisuješ.
@michala001 prečo sa teda neobjednáš neurológovi za poplatok?
Nepotrebujem psychiatra, ja potrebujem normálneho kvalitného neurológa na čas ak ma chápete a viete o tom niečo, píšte kludne, preto som sa pýtala, nie preto, aby ste sa poniektorí navážali a vysmievali
@michala001
Videl ťa lekár, nevyhodnotil to ako akútny stav. Termín máš na slovenské pomery ešte veľmi dobrý.
Máš v zásade 2 možnosti - buď počkáš na termín alebo ak sa ti stav zhorší, ísť opäť na urgent, prípadne k obvodnému. Ak sa pri vyšetrení nájde niečo, čo bude lekár považovať za patologické, určite ti zorganizujú skorší termín.
Ale ono je to tak, že lekár prvého kontaktu je tu na to, aby pacienta vyšetril a určil, aké je to akútne. Keďže pri vyšetrení nenašli nič, čo by vyžadovalo okamžité riešenie, dostala si termín o pár týždňov.
Predsa kvôli tomu, že ty máš pocit, že máš cievnu príhodu, nemôžu presunúť na neskorší termín niekoho, kto má napríklad sklerózu multiplex. Proste toto je niečo, o čom rozhoduje lekár.
@michala001
Ja ťa nikam neposielam, ja som ťa nikdy nevidela a nevyšetrila. Tvoj lekár rozhodol, že tvoje ťažkosti nie sú akútne.
@michala001
Ja ťa nikam neposielam, ja som ťa nikdy nevidela a nevyšetrila. Tvoj lekár rozhodol, že tvoje ťažkosti nie sú akútne.
@sss777 Lekár, ktorý mi neurobil ani CT, ani MR, ani len krvné testy, len skonštatoval a dal magnézium. Dúfam, že to nie je nič vážne, ale neviete čo je to zaspávať so strachom, že mi to v noci rupne a ráno sa zobudím ochrnutá...
@sss777 Lekár, ktorý mi neurobil ani CT, ani MR, ani len krvné testy, len skonštatoval a dal magnézium. Dúfam, že to nie je nič vážne, ale neviete čo je to zaspávať so strachom, že mi to v noci rupne a ráno sa zobudím ochrnutá...
@michala001 cmp nie je stav, ked sa caka, ze nieco rune. CMP je stav, ked uz to ruplo.
Zakladna diagnostika- ci vies zapiskat, ked vyplazis jazyk, ci ide do strany alebo je v strede pekne rovny, urob to teraz a hned napis ako to dopadlo. Pretoze pri mozgovej prihode piskat nedokazes a vyplazeny jazyk ide do strany
@michala001
Na akútne CT alebo MR musí byť indikácia. Napríklad nejasná porucha vedomia (nespomínaš), porucha reči (nespomínaš), porucha hybnosti končatín (nespomínaš), asymetria tváre (ani o tom si nehovorila), pozorovaný epileptický záchvat (tiež o tom nepíšeš)...nie každý, kto príde na urgent, dostane CT/MR. To tak ani nemá byť.
Medicína je založená hlavne na anamnéza (rozhovore) a klinickom vyšetrení.
Nedávno som vyšetrovala pani s bolesťami pod pravým rebrovym oblúkom. Mala som ju poslať na CT? Asi by jej to moc nepomohlo, mala totiž nakoniec infarkt.
Je veľa veci, na základe ktorých sa lekár rozhoduje a pacientov je toľko, že naozaj musí ordinovať s rozumom.
Veľmi držím palce, aby sa našla príčina tvojich ťažkostí
@michala001
Na akútne CT alebo MR musí byť indikácia. Napríklad nejasná porucha vedomia (nespomínaš), porucha reči (nespomínaš), porucha hybnosti končatín (nespomínaš), asymetria tváre (ani o tom si nehovorila), pozorovaný epileptický záchvat (tiež o tom nepíšeš)...nie každý, kto príde na urgent, dostane CT/MR. To tak ani nemá byť.
Medicína je založená hlavne na anamnéza (rozhovore) a klinickom vyšetrení.
Nedávno som vyšetrovala pani s bolesťami pod pravým rebrovym oblúkom. Mala som ju poslať na CT? Asi by jej to moc nepomohlo, mala totiž nakoniec infarkt.
Je veľa veci, na základe ktorých sa lekár rozhoduje a pacientov je toľko, že naozaj musí ordinovať s rozumom.
Veľmi držím palce, aby sa našla príčina tvojich ťažkostí
@sss777 nestras vazne? mna tam boli roky
@michala001 hlavne si mlada a asi si reagovala tak ze zhodnotil ze ti nic nie je. chod sa ucit, co studujes.
stracas tu na MK cas.
@michala001 aj mne to pripada ako tetania. Ked tam pojdes, niektori neurologovia maju vybavenie a robia test na tetaniu, tak uvidis na com si.
@michala001 aj mne to pripada ako tetania. Ked tam pojdes, niektori neurologovia maju vybavenie a robia test na tetaniu, tak uvidis na com si.
@lubkovaandrejka Jasné, to určite ak dovtedy nebudem mať vážnejšie problémy, ale aj tej tetánie by som sa každopádne rada zbavila.

@lukbe Však ale to je mesiac, to sa môže stať čokoľvek a TIA je často predzvesť veľkej CMP, ja tam nechcem prísť ležiaca. To som čítala na odborných článkoch že na to pozor pri týchto príznakoch. Aj som sa pýtala chatGPT
@michala001
Strasne to hrotis dievca...