Je toto správny postup zubárky?

lauritta0407
14. okt 2023

Vzdy 2x do roka ma zacne boliet lava strana zubov, tak zvlastne.. potom to prejde do toho ze mi opuchne a nasledne spadne lava strana tvare. Nie tak brutalne, ale proste vidno ze ta lava strana je spadnuta..
Na pohotovosti mi povedali ze to moze byt prekonana chripka, ze aj ked som nemala ine priznaky, moje telo sa s nou takto vyrovnalo. Obvodna mi nepovedala nic, vraj ci chcem ist na PNku ked vymyslam 🙂… lebo krv a moc som mala v poriadku.
Posledna moznost bola zubarka, to bol ale posledny klinec do rakvy . Otvorila si RTG z roku 2015, a pozerala naň. Pytam sa ze ci nespravime novy, vraj nie naco. Prikladala mi ten zubarsky lad na vsetky zuby na lavej strane, nic som necitila, skusala mi aj klepkat o tie zuby ale nic, pravdepodobne su zdrave.. No lenze ona si zmyslela ze mi ich ide vsetky vyvrtat od 4. zubu az po zadne. V tom som sa postavila a odisla som 😂… Tak nad tym rozmyslam, ja nechcem znevazovat pracu niekoho studovaneho, ale je to normalne? bez noveho RTG rozvrtat polovicu zubov?? A ked tam nic nenajde tak co?😅 Myslim ze by bolo najlepsie zmenit zubarku..

ruxandra
14. okt 2023

Rozvrat ti zdrave zuby nie je vobec spravny postup.
RTG z 2015 🤦‍♀️
Ta pani to robi načierno v pivnici, ci ako?!

Najdi si inu zubarku, toto je cele velmi divne

ajko2011
14. okt 2023

@lauritta0407 určite treba nový RTG a nie z roku 2015 🤦neviem kde žije pani zubárka, ale tak u nás v robote sa toto ešte nestalo, že by doktorka riešila zuby podľa RTG starého 8 ROKOV !! 🤦

candii
14. okt 2023

Ježiši Kriste. Prosím ťa výmeň zubára ..

dzina007
14. okt 2023

no nas na stary RTG pozera iba ked sa pozera na panoramaticku snimku zubov ze ako mam ulozene zuby a korene... ale ak riesi konkretny zub a nezda sa mu nieco robi RTG daneho zuba aby videl ci tam nieje niekde zapal...

elmivelmi
14. okt 2023

A nemala si zapal trojklanneho nervu taky slabsi?Inak zubarka hroza.

koniarova
14. okt 2023

Okamžite nový zubár. V živote by som tam už nepáchla. Najprv si daj skontrolovať zuby, ak nič nenájdu tak k obvodnej a pýtať sa ďalej k špecialistovi.

ikonica
14. okt 2023

Ber nohy na plecia a utekaj.... Mne moj nerobil snimok asi 5 rokov a nebyt toho, ze som skoncila na zubnej pohotovosti, doteraz neviem, ze mam hlboky kaz pod plombou... Aj to som mu ja musela ukazat, kde ten kaz na snimku vidim 🤦🤦🤦 uz som u inej zubarky a opravuje mi plomby, ktore mi on robil...a mam za to, ze aj vdaka jeho "starostlivosti" mam teraz furt nejaky problem so zubami...

gemerka17
14. okt 2023

Nový zubár a hneď. RTG nutnosť. Co sa týka toho ,,zubarskeho ľadu" skúša sa tým vitalita zubov. Čiže či je zub živý alebo mŕtvy. Keď cítiš, je živý. Keď si nič necítila, tak sú mŕtve. Treba ich ošetriť. Pravdepodobne máš hlboké kazy a zapáli na koreňoch zubov. To by aj vysvetlovalo tvoje problémy. Treba však nutné urobiť RTG. Ak chceš zuby zachrániť, treba kvalitného zubára s vybavením. Nie obyčajného na poliklinike.
Najprv si daj do poriadku zúbky, keby sa to opakovalo, tak smer neurolog.

kornelies
14. okt 2023

@lauritta0407 Skusala ti vitalitu zubov. Pokiall si nic necitila ( naozaj chlad), tak ich mas mrtve. Tak isto poklopkanim zistovala vitalitalu. Nereagovala si na miernu bolest, znamena, ze su mrtve. Zubarka mala spravny postup. Evidentne ta caka endodoncia, to si priprav slusny balik penazi.

kornelies
14. okt 2023

@gemerka17 Kazdy zubar vie vyplnit korenove kanaliky. To je rutinna vec. Neznevazuj zubarov z polikliniky.

bloger
14. okt 2023

@lauritta0407 RTG má mať aktuálnu a nie takú starú. Celé je to divné. Ale skús toto napísať do nejakej online poradne zubára. Určite dostaneš lepšiu odpoved.

gemerka17
14. okt 2023

@kornelies to vie, otázka je už ako. Väčšinou je to nedostatočne, cize nie pro hrot koreňa, pripadne vôbec nevyplni všetky (hlavne pri stoličkách, ktoré majú 3-4 kanaliky), tiež sa stáva, že v zube je zalomeny koreňový nástroj. Všetko to pacientovi spôsobí problémy, aj zdravotné, keďže ho vystavuje infekcií a finančná, ošetrenie treba platiť ešte raz. Rutinné vec to vôbec nie je, je to náročný zákrok na odbornosť a čas. Preto sú na to specialisti s vybavením. Vŕtanie bežného kazu je denná rutina normálneho zubára na poliklinike.

kornelies
14. okt 2023

@gemerka17 C'mon. Verim, ze si od fachu a minimalne 20 rocnu prax.

gemerka17
14. okt 2023

@kornelies vidím, že ty si okolo toho ani nešla. Dostuduj si ako ma prebiehať ošetrenie korenovych kanalikov. Každé 2 týždne sa tu niekto sťažuje na zle ošetrené kanaliky a čuduj sa všade chýba vybavenie ambulancie a následná odbornosť.

kornelies
14. okt 2023

@gemerka17 Pytala som sa, ci si zubarka. Staci odpovedat ano, nie. Dakujem za odpoved.

gemerka17
14. okt 2023

@kornelies už si spomínam, odkiaľ tvoj nick poznám. Tiež ako "veľká odborníčka" si sa už snažila zapojiť do diskusiu so zubami.

Tu ťa pekne sprdli, vrátene zubnej lekárky. https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/zuby-kaziace-sa-od-korena/

Fakt len ako sa píše upratovačka zubnej ambulancie.

Prešiel takmer rok a úroveň vedomostí sa nezvýšili. Radšej neraď, robíš viac škody ako úžitku.

lauritta0407
autor
14. okt 2023

Ešte aby som upresnila, ja som cítila chlad, ale nejajkala som od bolesti ako keď ma klasicky bolel zub a ten lad sa priložil, vtedy si pamätám že ma až skrútilo na tom kresle .. Teraz sa to dalo prežiť. Lenže ona mi k tomu nič nepovedala, len že to ide rozvŕtať od tej štvorky a uvidíme. Lenže skoro každá súkromná ambulancia má napísané ze predtym ako pacienta zoberie, spravi sa mu RTG zubov a nasledne sa urci co dalej, preto mi bolo divne ze mi hned ide rozvrtavat vsetky zuby. Mimochodom bez anestezy, tu ked som pytala tak ma total ignorovala 😂 Nuz 2,5 hviezdicky na google ani sa necudujem, no nic idem hladat novu zubarku.

janulik2008
14. okt 2023

Mňa tak bolel dole zub. Keď zubárka pozrela tak že nič nevidí ale že zub múdrosti môže robiť šarapatu. Len ja som nemala opuchnutu tvar

gemerka17
14. okt 2023

@lauritta0407 tak aby som to tiež upresnila, keď si cítila chlad je dobre. Zub je živý. Problém by bol, keby si úplne, že nič necítila. Jednoznačne hľadaj novú zubárku/zubára. Ono niekedy nie je na škodu urobiť ani CT zubov, ak máš problémy ako popisuješ vyššie.
Anestéza je už základ, zubár sa má postarať o to, aby bolesť v zubárskom kresle nebola. Žiadne také, že vydržíš ako spred 30 rokov.

snehulak77
14. okt 2023

@kornelies keby to vedel každý zubár, tak neexistuje reendodoncia. Mala som takú zubárku, čo to vedela, že pohodaaaaa. Potom som mala takú mladučkú a tá krútila hlavou, jeden mi opravila sama a druhý ma poslala k špecialistovi na to, lebo to nebolo také jednoduché. Išla na materskú, našla som si novú zubárku, tiež mladu a pýta sa, koho som mala v posledných rokoch, lebo dobra robota. Tie staré výplne sme vymieňali postupne. To, čo sa nestihlo mi bude robiť táto a všetko mi pekne na RTG vysvetlila, že prečo zub boli, kde mám kazy kde tlačia nejaké podložky a tak. Takže evidentne nie je zubár ako zubár

snehulak77
14. okt 2023

@lauritta0407 hah, ja som mala takú zubárku. To bude päťka, po 10 minútach vŕtania: nič, to je tu čistá zubovina (vrtala zdravý zub). Na druhý deň som sa vrátila, lebo som nespala od bolesti, no tak sedmičku skúsime a tam má už poskrucalo, keď zavrtala hlbšie a vraví: no predstavte si to, sestrička, nakoniec to je ten druhý 😂😂😂😂
O Tom, že mi trhala zub, čo som mala dolu celé zapálené a nezabrala mi injekcia, ešte aj ATB mi dala až na ďalší deň, čo som už 4tu noc nespala, no pomlcim...

koniarova
14. okt 2023

@snehulak77 dúfam,že už si u inej 😁

kornelies
14. okt 2023

@gemerka17 Sestricka z ambulancie? Zubarka ma vyjadrovanie ovela distingvovanejsie. Mna jednoduchsi a menej vzdelanejsi ludia nedokazu urazit. Takze prajem prijemny, sobotny vecer Tebe a celej rodine.

snehulak77
14. okt 2023

@koniarova jasné, to už by som nemala zuby 😂😂

snehulak77
14. okt 2023

@kornelies ak sa môžem opýtať, ty si zubárka?

kornelies
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gemerka17
15. okt 2023

@kornelies ono ako isto vieš sú aj dobrý aj zlý zubári. Viď príspevok. Tebe chýbajú úplne základné vedomosti. Už si sa teda predviedla. A nebol to len predtým príspevok. Upratovačka zubnej ambulancie ťa nazvala diskutujúca v inom príspevku, kde si teda veľmi vedomostne pohorela na prvej čiare a písali ti to viacerí. Na to, že máš rodičov zubárov, tak je to hanba na 3 zimy.

lauritta0407
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz