Kazivé zuby a plánovanie tehotenstva (aneb hľadá sa fakt dobrý zubár)
Ahojte žienky,
Potrebujem sa trochu posťažovať, vyrozprávať a poprosiť o radu.
Už od malička mám veľmi zlé zuby. Napriek dobrej starostlivosti mi ročne pribudne tak 7-12 kazov. Veľmi by som chcela bábo, ale pred tým, ako sa budeme snažiť si chcem dať do poriadku chrup. Kým chlap začal dieťa chcieť, čakala som vyše dvoch rokov. To bolo pred pol rokom a odvtedy nie a nie si dať do poriadku zuby. Baby, ja už som z toho čakania zúfalá 😞
Náš minulý zubár sa nám začal zatajovať. Prerábal ordináciu a chlapovi stále tvrdil, že to tak do troch týždňov bude. Po troch mesiacoch sľubovania som sa naštvala a zavolala mu ja. Odmietol sa so mnou rozprávať, vraj sa dohodne s mojím mužom. No chápete to? Tak som začala hľadať niekoho iného. Išla som na jednu z najdrahších súkromných kliník v BA, na dve návštevy mi urobili asi 5 zubov, čo bolo super. Ale na to, že za 5 plomb, vstupnú prehliadku a rontgen som tam nechala takmer celú jednu výplatu som nebola spokojná s prístupom a vlastne ani s prácou. Na opravenom zube (za skoro 100eur) mi nechali kaz z druhej strany. Našla som iného súkromného zubára, tiež s výbornými recenziami. Mám veľa amalgámov, tak som chcela, aby pri odvŕtavaní použil takú tú ochrannú blanu. Súhlasil, ale nešlo mu to dať na zub, tak naschvál zavŕtal bez toho. S rozdroleným amalgámov v ústach (čomu som sa presne chcela vyhnúť) a s troma injekciami (lebo sa nevedel trafiť) ma poslal domov. Nakoniec som si to dala dorobiť u neho, ale neurobil to dobre a zub stále bolí. Dnes sa mi ulomila ďalšia plomba a ja už neviem kam ísť. Všetci do mňa hučia, že mám prehnané požiadavky (lebo ten ochranný koferdam sa na Slovensku zatiaľ moc nepoužíva a zubári tiež nie sú moc ústretoví). Pritom len chcem chrániť svoje zdravie a som ochotná cestovať aj cez pol Slovenska a siahnuť kľudne hlboko-hlboko do úspor, len nech to mám urobené dobre a kvalitne.
Keby šlo napríklad o opravu auta, každý by chcel kvalitu, inak by prácu reklamoval. Ale keď ide o zuby, každý mi vraví, že som moc fajnová, že buď to bude dobre urobené, alebo dostanem ochranný koferdam, bielu výplň, alebo bude lekár ľudský a všetko vysvetlí... ale že predsa to nemôžem chcieť všetko naraz. A to bežne u zubára nechám aj 200 eur!
To, že sa skrz zuby posúvajú aj plány na bábo ma strašne deptá 😞 Je tu niekto, kto má extrémne kazivé zuby a kvalitného zubára s ktorým je spokojný? Už pôjdem kľudne aj do Košíc, už fakt neviem, čo robiť. Nechcem byť tehotná skôr, než budem mať chrup ako-tak ok. Lenže ten riešim už pol roka...
Ak to niekto dočítal až sem, tak ďakujem 🌹
aha a ešte som zabudla napísať, že z dôvodu plánovania potomstva a s prihladnutím na množstvo kazov, ktoré mi ešte zostávajú by bolo fajn, keby čakacia doba nebola 2-3 mesiace :D
lucia147852 ďakujem, skúsim pozrieť. Máš s ním osobnú skúsenosť?
@katuska93 ano mám osobnú. Mám hrozné zuby, furt im vraj nič nebolo a stále boleli. Sem som šla náhodou lebo som si nechcela dať vytrhnúť stoličku a vedela som že on ho spraví a už som tam ostala. Je súkromný ale dá sa cenovo
keď sa ti tak veľmi kazia zuby, nebolo by lepšie dať si porcelanové? pri takejto kazivosti ti za chvíľu zo zubov nič neostane
a si si ista ze sa o zuby staras poriadne ?
7 - 12 kazov rocne si neviem predstavit... To už nie sú zuby ale kaz na kaze
Mne sa zacali kazit pri kojeni.. Zmenila som zubara aby som nemusela dochdzat popri malom.. Nevedela som zohnat v mieste bydliska... Iba sukromnych Family dental care.. Maju vraj viacero pobociek a zatial som spokojna.. Mam skor problem so zapalmi zubnych kanalov a Dr. My odporucila ELMEX GEL.. Funguje to 🙂
jop majú pravdu...si fajnová lebo namiesto toho aby si urobila jednu drahšiu a dlhotrvajúcu investíciu si spravila zbytočné rozhadzovania peňazí
Ja som ako dieťa mala zdrav.problemy a vďaka tomu mám strašne zuby.. teda aspoň tie horné.. tie Dolné sa ešte zachrániť dajú ale tie horné už musia von.. či chcem či nie.. zubárov sa bojím a už ako dieťa som to riešila.. bola som aj j psychiatra nech mi napíše papier ale neakceptovali ho.. takže horné zuby jeden veľký des a mám dve zdravé deti.. a prvý má aj krásne zúbky.. inak u nás v Tvrdošíne sú super zubári.. síce sú poliaci? Či Ukrajinci? Teraz neviem..😂😂 ale každý cich chváli.😊
@evalin88 ako na zapal zubnych kanalikov posobi elmex gel? Ved to nema ziaden suvis, zapalene zubne kanaliky su vlastne kusky mrtveho hnijuceho nervu a bakterii v zube a v kosti naokolo, elmex gel na to nema ziaden vplyv, ale fakt, ze ziaden :o Elmex gel posobi len ako cca prevencia pred zaciatocnymi kazmi - teraz nevyryvam, len to fakt chcem pochopit.
@katuska93 nie si fajnova, ja by som k zubarovi bez koferdamu ani nepachla, to nie je len kvoli tvojej ochrane, ale predovsetkym kvoli dodrzaniu suchosti miesta, kedze biele plomby su na vlhkost extremne haklive a staci trosku a uz proste neprilne k zubu dostatocne - potom vznikaju dalsie kazy atd. Najdi si kvalitneho zubara, ktory robi s koferdamom a mikroskopom, ak ti nie je luto penazi. A ostatnych ludi z okolia nepocuvaj, malokto vie realne zhodnotit sikovnost zubarov, vacsine staci, ze je zubar mily a zub chvilu neboli. Zainvestuj raz, kludne pochod konzultacie, stoja za to
@katuska93 Ahoj, síce nemam nejak extra kazive zuby, ale určite odporúčam MUDr Ladislav Estok v Košiciach. Ak teda nenájdeš niečo bližšie. V jeho ambulancii pracujú aj iní zubári (ja chodím k Ivke) a všetci sú perfektni. Všetko, čo si spomínala je tam samozrejmosťou, veľmi kvalitná práca a ceny ani nie sú nejak premrštené. Napr jednoploskova biela plomba ak si dobre pamätám 35€, keď som mala z viacerých strán kaz, tak priemerne 50€ za jeden zub som platila (vždy len biele plomby). Nehovoriac o tom, že všetko bezbolestné, ešte aj pred pichnutim injekcie ti miesto vpichu znecitliveju...
Uf, chodis k dentalnej? Lebo tolko kazov... podla mna tvoja hygiena nie je v poriadku. Ja som sa o zuby vzdy “starala” drhla, umyvala a furt kazy. Az som sa raz nasrala a isla k inej zubarke ako som mala zazmluvnenu. Hned ma poslala na dentalnu hygienu, kde mi vysvetlila ako sa spravne starat o zuby. Dentalna nit, medzizubne kefky, tri-styri krat rocne chodim na hygienu. Zuby som si dala opravit u dr. Vodovej v piestanoch na svoje naklady lebo mala uz plno cez poistovnu. Nechala som tam asi 1400e + dala som si ak strojcek na zuby. Odvtedy nemam kazy ziadne, zuby krasne rovne. Zubarka vsetko opravila a hygienicka ma naucila ako si spravne cistit zuby. Je to uz asi 5 rokov a ja nemam ani jeden kaz....
Podla mna mas bud zlu stravu,alebo hygienu. Nie je normalne,aby si mala 7-12 kazov rocne. Nieco musis robit zle.
ahojte, ďakujem za všetky odpovede 🙂
@liz_lemon a @judar nechať si "vymeniť" zuby fakt nie je dobré riešenie. Aj keď ma to možno za 10 rokov čaká, lepšie je snažiť sa zachrániť svoje, aj keď to vyjde drahšie. Naviac žiaden zubár mi len tak na moju žiadosť zuby nevytrhá, tak to nefunguje. Preto hľadám fakt dobrého zubára, ktorý mi plomby urobí tak, že sa mi pod nimi nebudú robiť kazy ako doteraz.
@blairgossip a @daniela.ho áno :D umývam, čistím, používam niť... akurát mi vždy bolo povedané, že k hygieničke sa chodí raz za rok. Nikdy mi nenapadlo, že by možno nebolo od veci častejšie, asi to zmením. 👍 Ale inak sa starám poriadne.
@dorottka ďakujem za podporu 🙂
@stanulienkat je to hrozne moc, to hej :/ ale nie je to až tak neobvyklé, proste každý má inú kvalitu svojich zubov, inak hrubú sklovinu.. ja napríklad nejem skoro vôbec sladké, sladené nápoje nikdy, stravujem sa zdravo atď... ale ono zuby máme už pri narodení a ich kvalita môže závisieť aj napr. od toho, či matke v tehotenstve chýba nejaká látka a podobne, takže niekomu sa proste kazia viac a niekomu menej pri rovnakej starostlivosti.
@katuska93 asi si doteraz mala nestastie na zubarov, to ze sa ti robievaju kazy pod plombami nie je tvoja vina. A almaganove plomby, naposledy som taku dostala pred 20timi rokmi... Skus hladat mladych a modernych zubarov, nie tych z cias komunizmu. To ze ti niekto povie ze si narocna nech ide do riti. To co je za pristup. Ved im platis za kazdy jeden ukon. Dufam najdes neakeho normalneho zubara, ktory ti hned pri prvej navsteve spravi rontgen+konzultaciu a dopredu rozvrhne plan na vsetky zuby ktore treba opravit. Ja by som mozno rozposlala mail viacerym zubarov vo svojom okoli, kde by som po pisala svoj problem so svojimi zubami a poprosila o konzultaciu,napisala by som svoj vek aj to ze planujem tehotenstvo. Cestou mailu komunikujes priamo so zubarom. Keby volas na recepciu tak sa nic neozvies mozno len to ze novych pacientov neberu.
@katuska93 samozrejme, ze to tak funguje, ze na tvoju ziadost ti daju porcelanove zuby, ja poznam vela ludi, co maju komplet vymenene zuby, ale samozrejme to nie je zadarmo, stoji to kopec prachov, ale teba to bude stat viac, kedze mas tolko kazov, ja sa cudujem, ze ti to nejaky zubar uz davno nenavrhol, alebo aspon na tvoje zuby dat korunky
@katuska93 ak hladas vyborneho zubneho doktora a si ochotna cestovat v namestove sa nachadza MDD. Ilčin, je to sukromny lekar ale nezaplatis tolko ako v BA, pohladaj ho na fb a popytaj sa ho na svoju situaciu a urcite ti pomoze a nemas prehnane naroky...ja som tiez citliva na svoj chrup a staram sa on ako viem...
@whatever1 ahoj, dakujem krasne za podporu 🙂 Zubarov hladam naozaj len s perfektnymi recenziami, s modernym vybavenim a takych, co sa neustale vzdelavaju. Napriek tomu naposledy co som nechala za hodinove osetrenie 250e a ked som zubarke povedala ze plomba je vysoko a zavadzia, ona ze to sa mi zda. Ze ked odtrpne, bude to ok. Samozrejme som sa tam za 3 dni vratila, nech mi to prerobi. Asi fakt nemam stastie na zubarov. A ked som isla k inemu, ten mi zas povedal, ze ta rontgenova snimka co mi robili je nanic a ze mi musi urobit novu. Lebo kazdy chce svoju, on ma za jeden zaber 30e, ale rontgenovat sa kazdy mesiac sa neda.
Inak amalgamy som nikdy nechcela, ale bola som decko a zubarka zahlasila, ze to tak musi byt a nediskutovala so mnou. Kedze som si to neplatila, nemala som moc na vyber, k tej zubarke chodila cela rodina a naviac bola povazovana za siroko daleko najlepsiu zubarku, ku ktorej sme cestovali do ineho mesta 😕
Cela rodina chodime k velmi dobrej, sikovnej zubarke. Sukromna, mlada, skolena. Pouziva kofferdam. Ceny ako bezne inde. Mne dala zuby, dasna, paradontezu dokopy. Je v ziline. http://stomatom.com/ skus.
@katuska93 a to ti robila jeden zub za 250e? Dufam ze nie lebo za tu cenu by si mohla mat korunku aj s robotou. Pokial mas zuby mrtve tak by som isla do koruniek a na tych vitalnych by som dala vymenit plomby. Hlavne nech to mas coskoro za sebou. Tiez som si davala par zubov do poriadku pred otehotnenim, je to na nervy😰
@katuska93 Joj som sa zlakla😅 to by bolo mega drahe. Kolko ti ich este treba opravit?Vraj existuju neake specialne zuvacky ktore nicia bakterie v ustach ale na nazov si nespomeniem. A ustna voda Meridol je fajn no a hlavne vitaminy papaj,ovocie,zeleninu, vapnik, horcik... Zuby sa ti neopravia ale ako prevencia super👍 A ked pojdes na zubnu hygienu, popytaj sa ako sa spravane starat o zuby a vyssou kazivostou. Urcite ti dobre poradia.

@katuska93 skvelý je gasparik v PE ale neviem či berie teraz nových ľudí