Kedy navštíviť psychiatra pri úzkostí a zúfalstve?
Ahojte baby, idem si k vám po radu, lebo som už zúfalá…😰😰😰 Začalo to koncom februára, keď som išla ráno do práce, chodievam autom, zrazu sa mi začalo ťažko dýchať a vyústilo to až do toho, že som musela zastaviť na kraji cesty lebo som mala pocit že dopadnem. Odvtedy sa to somnou ťahá.. Myslela som, že to dýchanie bolo od chrbta, lebo som cítila strašný tlak na hrudi(akoby mi tam niekto sedel) ešte v ten deň som sa bola dať napraviť. No ale nič sa nezmenilo. Stále pocit na odpadnutie, tlak na hrudi, pichanie pri srdci, neskôr trasenie celého tela, búšenie srdca… Navštívila som obvodného , ten ma poslal na rtg pľúc-v poriadku, poslal ma na EKG-v poriadku , ortopéd-v poriadku,neurológ mi dal obstrek a teraz v apríli idem na magnetickú rezonanciu. 2tyzdne som bola pn, chodila som na infúzie, každý deň na injekcie. 2x som bola na pohotovosti kvôli tomu dýchaniu a buseniu srdca😰😰😰 som už hotová. Ešte stále tieto stavy pokračujú … celý deň som v pohode len taká bez chuti do života a každý povedzme druhý deň cítim úzkosť a k tomu tieto stavy pridružené … už neviem ako ďalej, beriem pól tabletky lexaurinu ale mám pocit akoby mi už nezaberal tak ako na začiatku. Taktiež idem na krv k endokrinologicke nakoľko mám zníženie u funkciu štítnej. To ma čaká v pondelok, dovtedy som nechcela brat žiadne vitamíny , aby to neskreslilo výsledky… Mám navštíviť psychiatra alebo čo mám robiť? Predtým som už ráz mala úzkosť ale trvalo to asi týždeň. Toto je už mesiac….Ja si myslím, že ma zabolí v chrbte a ostatné veci si už sama v hlave privodim a potom mi už je naozaj zle ako pred infarktom. Prosím pomôžte 🙏 Ďalujem aj za prečítanie 😰
@doriiis ahoj a myslíš že by mi nepomohli nejaké voľnopredajne lieky ? Mám ísť hneď k psychiatrovi?? Nemám s týmto vôbec skúsenosti …
Určite choď k psychiatrovi..takéto stavy znepríjemňujú život, ale antidepresiva pomôžu. Kto ti vypísal lexaurin a kvôli čomu?
@lucia11kob lexaurin mi dal obvodný na upokojenie.. a k psychiatrovi treba aj výmenný lístok? A asi sa aj objednať však? Fakt s týmto nemám zatiaľ skúsenosti
@katarinka183 mne niekedy nebolo treba výmenný lístok, zajtra brnkni obvodnemu doktorovy a spýtaj sa. Lexaurin berieš pravidelne? Mne keď začali takéto stavy, tak som brala Xanax a pomohol mi veľmi..Viem z vlastnej skúsenosti, že tieto stavy sú veľmi nepríjemné. Ale pri pravidelnom užívaní antidepresiv sa to upraví
@lucia11kob beriem ho už dva týždne ale nie pravidelne, bojím sa že si navyknem… niekedy si dám polku ráno a polku večer, niekedy mi stačí len večer si dať, podľa potreby no…
@0silvia0 čo to znamená prosím??
@katarinka183 co myslis co znamena?
@katarinka183 k psychiatrovi výmenný lístok netreba. Nájdi si psychiatra a objednaj sa, Čakacie lehoty sú dlhé
@katarinka183 tá tetania myslím
@3009 zajtra sa objednam ale ako to dovtedy zvládnuť?? Mňa strašne všetko vystresuje a potom som hotová.,,
@katarinka183 dávaj si vyššie dávky magnézia zatiaľ.
Kávy nepiješ veľa?
@katarinka183 nemusíš brať hneď antidepresíva. Dá sa to zvládnuť aj bez nich a bolo by to lepšie, ale navštíviť psychológa by si mala. On ti povie potom či aj psychiatra. Alebo sa objednaj rovno k obom a ak to nie je na lieky, budeš chodiť len k psychologičke alebo psychológivi. Za mňa to vyzerá na úzkosti, ale nespomínala si strach, ak sú to úzkosti aspoň u mna to tak bolo, tak boli sprevádzané silným strachom. Je ale pravda, že pokým sa nezistilo, že sú to úzkosti a nemal som to každý deň, tak som nemal strach iba ťažké dýchania a slabosť ramien. U mňa to odštartoval zachvat bezvedomia a hyperventilácia tam teda strach bol silný aj po prebratí lebo som nevedel z čoho to je. Infarkt, pľúca dokonca aj nad cukrovkou som uvažoval. Upadal som aj po prebudení do neustálych pocitov na odpadnutie. Ešte aj v nemocnici keď ma záchranka priviezla na vyšetrenia. Potom bol asi dva tri týždne kľud, začal som chodiť do práce, lekári mi zistili, že mi nič nie je že to bola dehydratácia a nízky cukor a odrazu na jednej porade prišla hrozná slabosť, musel som si ľahnúť. A už som nevstal ten deň. A od vtedy každé rano niekoľko hodín otrasné úzkosti a strach. Už bolo jasne že sú to úzkosti. Neurol zaberal len veľmi mierne ale nedokázal zrušiť úzkosť musel som len ležať a vytrpieť to. Musel som mať okolo seba ticho. Na začiatku to trvalo aj 10 hodín denne. Potom už len doobeda to už bolo zlepšenie ale toto trvalo dva mesiace. To už som bral aj antidepresíva ale tie začali zaberať až po 4-6 týždňoch a to človek ani nezbadá, že zabrali. Viac mi zaberali myšlienkové cvičenia a tie antidepresíva si myslím len pomohli v tých cvičeniach vydržať a neskôr mi antidepresíva pomohli udržať pozitívne myšlienky a nemyslieť na negatívne. Bolo to viac o cvičení ako o liekoch ale tie lieky mali význam v tom, že tie cvičenia uľahčovali.
@katarinka183 čo to znamená že ťa všetko vystreľuje a potom si hotová? Popíš ten stres a ten pocit, že si hotová.
@katarinka183 Musis sa naucit pracovat so stresom. Vedla psychiagra, co ti da lieky si najdi aj psychologicku, mala by ta naucit techniky, ako tie stavy zvladat ked citis, ze to na teba ide.
No a samozrjme je zdravo zit, cvicit, najst si volnocasove aktivity na uvolnenie stresu, pocuvat seba a svoju mysel.
@katarinka183 a co vsetko ta tak strasne stresuje?
Hned ako som citala tvoj prispevok, ma napadla tetania, ako spominali vyssie
@unicornlady malú kávu ráno a poobede
@pbra40 teraz ako to čítam tak sa v tom aj vidím, v pondelok idem na odber krvi k endokrinologicke , môže mi to tam zistiť? Či je na to iný lekár??
@slovakboy sama ti neviem vysvetliť , vystresuje ma úplne všetko , napr. Idem v aute , mám všetko v poriadku, zastavia ma policajti na bežnú kontrolu a do mňa už taký stres ide že sa mi rozklepu ruky… a to bez dôvodu , chápeš? Neviem naozaj či mám robiť…
@0silvia0 všetko , napríklad to z dýchaním sa mi stalo prvýkrát v aute vtedy som myslela že dopadnem a teraz mám strach a stres ísť šoférovať
@0silvia0 stresuje ma aj to že neviem či somnou je nikdy mi ešte takto nebolo, včera večer mi bolo dosť zle , busilo mi srdce a dnes ráno sa cítim taká slabá a slabosť cítim aj v ľavej ruke aj v nohe , toto iste som mala aj pred dvoma týždňami keď som mala takú silnú úzkosť
@slovakboy a teraz antidepresíva stále berieš??
@katarinka183 to budú úzkosti. Policajti vyvolali neštandardnú situáciu. Nemáš strach ale podvedomie áno. U mňa napríklad som vyšiel na strechu bolo treba na nej niečo urobiť. Vrátil som sa sa a do minuty úzkosť. Úzkosti prichádzajú aj niekoľko hodín po strese. Čiže máš strach. Stres vyvolá hocijaká banalita a reakcia je fyzická. Mala by si už začať robiť myšlienkové cvičenia, dychové cvičenia a redukovanie stresu a vnemov na minimum.
Ja mavam pocit, na odpadnutie, unava, tlaky na hrudi, krce v nohach, stres denne v praci s detmi..., podozrenie som mala dlhodobo, ale uz som to konecne zacala riesit, ako mi zacali trpnut v noci ruky. Bola som u neurologicky, najskor z priznakov, ze to nevyzera na tetaniu a ako ma napojila na EMG pristroj, tak sa potvrdila tetania od spustenia pristroja, ani mi nemusela vyvolavat zachvat. Zatial riesime len doplnenie magnezia a nejake prirodne veci na upokojenie. Na modrom konikovi je vela diskusii k tetanii, co som citala, zaklad je premopat svoj zivot, najst si hobby, naucit sa relaxovat. Ja nedokazem vypnut, neustale nad niecim premyslam, nehovriac aky som detaikista v praci, vsetko musi byt tip top a ako pises, aj mna vsetko dokaze vystresovat.
@slovakboy problém je v tom že ja ani náladu nemám momentálne na nič … vôbec ja len jednoducho chcem aby to skončilo a neviem či robiť 😭😭😭
@katarinka183 nie. Antidepresíva som bral 15 mesiacov a maródoval som 5 mesiacov. Úplne ma prešli úzkosti po roku. Po 3 mesiacoch sa to začalo zlepsovat rapídne a mne sa to začalo všetko páčiť. Mal som ešte úzkosti ale už som bol šťastný a vedel som že sa vyliečim. Na toto obdobie veľmi rad spomínam. Po tých ťažkých 2-3 mesiacoch nasledovalo veľmi pekne obdobie nazval by som to rehabilitácie. Psychiater to uzavrel ako úzkostná porucha po traumatickom zážitku. Psychologička nikdy diagnózu nepovedala ale raz mi spomenula že mala podobný prípad posttraumy. Je to v princípe jedno. Dôležité je že to nebola schizofrenia ani bipolarna porucha ani som neostal v myslienkach na samovraždu, hoci v najbolestivejšich stavoch som uvažoval o samovražde a súčasne som sa jej veľmi bál. Preto viem pochopiť aké ťažké to majú ľudia s takým utrpením. Úzkosti a panické ataky sú veľmi bolestivé ale dajú sa krásne trénovať. Nemôžu ťa zabiť ani ublížiť. Psychologicka mi vravela že to sa najlepšie lieči.

Pridaj si ku všetkým tým lekárom aj návštevu psychológa alebo rovno psychiatra.