Kedy sa u zubára začalo platiť?
Chcela by som sa opýtať. Kedy nastal ten bod , že kedysi sa u zubara nic neplatilo. A teraz sa platia nehorázne peniaze. Človek si povie ok 30-40€ ale to čo si pýtajú je nehorázne a hlavne za deti. Keď podľa mňa deti do 18 by nemali platiť. A poisťovne nic nepreplácaju . A odrazu je milión doslova milión ambulancii ako huby po daždi a pýtajú si nekrestanske peniaze. Kto to vôbec dovolil ? V mojich rokoch bola jedna štátna ambulancia a nejaká pohotovosť nic sa neplatilo .
@bykaterina no potom pre takých ľudí ako ste vy , si zubári neváhajú zapýtať a ešte si aj do budúcna budú zvyšovať ceny…. Takže super , že ľudia ktorí nemajú peniaze si nechajú zuby vypadať , vyhniť alebo nedajbože sa schylia k absurdným praktikám vytrhnúť po svojom. Je to nehumánne svinstvo a malo by sa to riešiť. A mne ak nastane v starobe taká situácia asi budem musieť ísť do zahraničia. Lebo dovtedy tu budú také zákroky môzno v cene dvojizbaku. Ale aj to vám príde asi v pohodicke.
Ešte raz povedz ako sa dá tomu zabrániť aby sme toľko neplatili. Nie tu vatu čo píšeš.
Konkrétne riešenia...k veci píš a nie blabol ako sme všetci deti milionárov.
Odpovedaj k vecí a na otázku čo som ti dala
@bykaterina mali by to tak urobit aj na slovensku. Ti co maju minimalnu mzdu alebo davky, tak budu platit dan 15% a ostatni budu platit vyssiu a vyssiu dan. Myslis, ze egoisticke zavistlive povahy slovakov by to zvladli??
@kikush182329 hej zvládli by to tak že všetci by mali zrazu minimalku 🤦 aby neplatili vysoké dane
@bykaterina no dá sa to tak oklamať. Ale keby chceli ľudia hypotéku , úver tak by si s tou min. na papieri akurát tak mohli pískať. Nemyslím si že by to niekto takto robil.
Neskac z témy do témy. Čakám na odpoveď ako platiť menej u zubára.
A keď už si to nacala. Veľa ľudí zarába mesačne aj 3000 ako SZČO a odvádza minimálne odvody. Samozrejme potom budú plakať že malý dôchodok. Takže netvrd že ľudia už teraz to nerobia.
Ale vráťme sa k vecí... Zubár a platby
@bykaterina ľudia by museli ísť do ulíc to malo byt už na začiatku. Keď toto nastalo. Už aj vtedy ked zrušili benefity. Všímam si , že v zahraničí ľudia pocítia len nejakú krivdu už sú v uliciach. My nie my sme ticho. A ohneme chrbát. Toto je o nás aj známe. A čo sa týka toho szco áno asi preto tu ľudia neplacu a v podstate nie sme chudobný keď Slovensko jedine čo vie fungovať na odrboch a kradnutí to tu ľudom ide skvele. Tu vidíte 25 ročného človeka čo nic nerobí ale ma auto za pol mega. To je jedno. K téme. Áno títo ľudia msju svojich 3000€ ti nemusía robiť odr s minimálkou lebo oni to už odrbali. Vy píšete o ľuďoch čo dobre zarábajú majú to podložené a musia platiť vysoké dane , že by si dali minimálnu koli daniam. No nie nedali. Lebo títo ľudia sú väčšinou ľudia vzdelaní alebo majú vysoké hodnotené Prace alebo neodrbavaju tento stat a tým pádom chcú žiť dôstojne takýto ľudia zväčša kupujú investične byty a dákej investujú a na to potrebujú hypotéky a finančne obnosy od bánk. Atd. Takýto človek si neda min. Aby odrbal stať na dani . Moj názor. 🤷♀️
Pre príklad ešte hodím príklad moj známy je IT. Zarába veľmi veľmi slušne peniaze. Vďaka tomu ma 4 autá na leasing jeden byt na prenájom a jeden na bývanie. A kupi si čo chce. Lebo vie že to dokáže uplatit bankám. Ma osobného bankára a presbe vie čo kde zainvestuje. A čo prefinancuje. Myslite , že takýto človek si dá minimalku ?
A takýto ľudía si svoje peniaze zaslúžia. Tvrdo makal a učil sa … porobil si školy a sám sa presadil tam kde je. Iba mu prajem.
To čo ty opisujes je kvapka v mori.
Pozri hoc akeho človeka čo robí v službách. Kaderníčka, murár atď... Koľko už len tých bločkov faktúr dali..
A veď urob protest ľudia sa pridajú...
Ale tym nezmenis ceny za služby.
Takže čo okrem protestu?
@bykaterina myslite , že by sa tým aspoň niečo nezmenilo ? Ešte sa možno opýtam ja vás. Prečo sa zrušili aj benefity ktoré aspoň trocha ľudom pomohli ? Myslite že to bolo preto lebo zub. Komora zistila , že sú v mínuse ?
Autorka ma pravdu je to nenazranost zubárov, náklady na bielu kvalitnú blombu su cca 8 eur,dobre pocujete 8eur ale zubári si do vašej platby zauctuju všetko,software, upratovačku nove kreslo a ďalšie a ďalšie veci a potom si to este daju preplatiť poisťovni.
Však zorganizuj protest. A uvidíš.
Ale stále sa pýtam aké sú ešte iné možnosti...
A prečo sa zrušili benefity? No pošli otázku na ministerstvo zdravotníctva, prečo benefity zrušili aj v rámci prevencie.
@leontinka27 a to kde si prišla na 8eur?
Tak poďme touto logikou ku kadernickym službám. Tej zene stačí vzdelanie a voda na ostrihanie. A kľudne tá môže ostrihať na schodoch v parku bez elektriny.. prečo platíme tolko u kaderníčky? Len za ostrihanie...
A myslím že veľa je takých služieb.
@tiezjedna ale ano, vyslo by mu na splatky. Kedze drviva vacsina hadze tie doplatky vo velkom bez bloku do vlastneho vrecka, jeho firma ani nevie, ze tie peniaze dostal. A jasne, ze to ma na leasing. Pozri sa okolo seba, ekonomika nefunguje na tom, ze sa kupuje, az ked je nasporene. Prave preto som rada, ze v zahranici si zaplatim drahe zdravotne poistenie a od jedineho doktora som v zivote nesla bez faktury, ked uz bolo treba za nieco nahodou platit. Ale zial to je slovensky narod, nenazrany na ntu. A preto presne sme tam, kde sme. Akurat montazna dielna zahranicnych koncernov. Ale pozor, aj to moze zle dopadnut, kedze momentalne koncerny presuvaju dielne do Bosny, Srbska, Maroka, atd, kde je to lacnejsie ako na SK.
a ten zubar nemakal aby bol tam kde je? Prečo ITckarovi čo robí z domu a nemá leasingy (iba pár počítačov) doprajes a človeku čo robí vlastnými rukami, nikdy si nemôže zobrať homeoffice, platí splátky banke, študoval 6rokov plus stále nejaké kurzy každý rok, tak tomu už nedoprajes?
@bykaterina od sestričky u zubrara, presne mi povedala koľko stojí cela tuba a koľko vie urobiť z jeden tuby vyplní,vieš keďže je jeho sestrička a objednáva tovar ma presný prehľad......
@bykaterina u kaderníčky tiež neplatis rovnakú sumu taka nenazrana si vypýta aj 150 eur a taka normálna 30 eur to iste platí o zubaroch
@leontinka27 len taký detail že to je iba cena bielej plomby. v tom nie je zahrnutý prenájom, mzda sestričky lekára, nástroje s ktorými pracuje aby tu plombu vôbec spravil, ani to kreslo na ktorom sedí pacient, nic viac, iba cena samotnej bielej plomby.
predpokladám že nikto k zubárovi nepríde a on po ňom iba hodi tu bielu tubu že na paci sa a prosím si 8€.
@leontinka27 a kde sú ostatné náklady? Ona robí za pánboh zaplať? A milión iných.
@leontinka27 a zamyslela si sa aj nad tym, ze vymodelovat tu plombu tak, aby sedela, netlacila, dovolila pouzit medzizubnu kefku, priliehala tak, aby pod nu nic nevoslo a nevytvorila sa pod nou kazy... ze to chce cas, usilie a sikovnost? Ze okrem toho zubar plati za priestory, energie, dezinfekciu priestorov aj nastrojov, upratovanie, sestricke, dodavatelskej firme, co mu donesie ten material, sebe plat... to mas ako to, ked si pizzu urobis doma a ked ju zjes niekde v restike. Ale uznavam, tie ceny su hrozne, no nie iba u nas - aj na zapade ludia cestuju do lacnejsich krajin kvoli zubom.
Ked budu dávať bločky tak uverim ze všetko ide na réžiu, a stale to je aj tak o človeku samotnom,keďže dokážu mať rozdielne ceny v ambulanciách,
@leontinka27 tak si pýtaj ten bloček. A plat v ambulancii kartou. Žiadne kes peniaze ako to majú určitý ľudia v obľube.
@bykaterina velmi povrchne si odpovedala, ze v Martine jej vytiahu 8ku zadarmo. Cela diskusia o cenach a ty, ze zadarmo. Kto uz dnes vytiahne zub zadarmo a este u dospelaka 8ku? Viac krat som v podobnej diskusii citala, ze studenti stomatologie osetruju zadarmo, preto moja otazka. Ak by si bola napisala viac, kde v Matrie, meno lekara, tak ti nedavam otazku. Co nie je jasne?
@simsalabim a prečo inde to ide. U nás to nejde. ? A do určitého roku to išlo ?
@sissi2183 tak toto v našom prípade neplatí, pretože i keď sme známi, nikdy sme neodišli bez faktúry, to po prvé a po druhé, tá ordinácia je jeho a jeho ženy, obaja sú zubári, takže vedia presne koľko im kto zaplatil. Faktúry idú cez recepciu. Okrem nich zamestnávajú ešte dvoch zubárov, dve dentálne hygienistky a niekoľko sestričiek... A najlepšie sú story o tom, ako príde mladý čerstvo vyštudovaný MDDr., so minimálnymi skúsenosťami a povie si nástupný plat 60 tisíc Kč...
@autorka tak ty si teraz dobre zabila tou teóriu o IT. Akoby to u zubárov či iných vysoko odborných profesií fungovalo tak, že Jožko sa jedno ráno zobudil a povedal si, že od dnes bude špičkovým zubárom 🙄 Ach jo...
@leontinka27 že majú rozdielne ceny v jednotlivých ambulanciách je naprosto logické. Ak to nechápeš, tak potom ti chýba elementárny ekonomický rozhľad a radšej sa nikdy nepúšťaj do podnikania.
Ceny sú vysoké už dlho ALE to co sa už teraz deje ..10 rokov dozadu trhanie 30 teraz 150..to kde sme.
Autorka zrejme v minulosti to všetko hradila zdravotná poisťovňa, zubári boli aj na školách. Neviem prečo došlo k tejto zmene ..

Halooooo tieto ceny sú tu pár rokov..ty si sa dnes zobudila? Čo urobíš preto aby to bolo menej? Daj návod.
A nie tliachat o nejakom proteste.
Ako to zmeniť? Si myslíš že všetci sme šťastní keď dávame u zubára toľké peniaze? A to počkaj ešte keď ti tvoje vypadnú a bude treba riešiť protézu Alebo niečo podobné.
Alebo máš vlastne možnosť. Vyzerať ako ženy v zamene manželiek alias 3 zubka.