icon

Konizácia kŕčka maternice

ada2007
28. feb 2012

Ahojte bola ste niektora na operacii krcka maternice ?odstranenie polypu a konizacie plastika krcka maternice?ako ste sa citili po zakroku,kolko to trva?bola ste niektora konkretne v nemocnici onkologicky ustav sv alzbety ,heydukova ul.?

janka2273
23. feb 2019

@janajanajana to si mala z cytologie predpokladám? A po konizácii z toho vyšlo čo?

janajanajana
23. feb 2019

@janka2273 mikrokarcinom, uz som 3 roky po hysterektomii

emimirlen
23. feb 2019

@janka2273 v klasickej nemocnici a vysvetlili mi to tak, že oni to už robia cez hospitalizácii na 5 dní, lebo sa im veľa žien vracali so silným krvacaním, akurát že mi ešte povedali že som bola na operácii nie na obyčajnom zákroku, lebo bola so mnou aj pani, čo ju so mnou ráno operovali a večer šla domov. Vraveli že ona bola len na zákroku a ja na operácii. tak neviem no.

ppetricita
24. feb 2019

@janka2273 na vyber ma kazdy a vzdy, ale kedze biopsia a vysledky boli na heydukovej, tak nebudem spekulovat a necham, nech zakrok urobia tam.
Vazne neviem co urobit a s kym sa poradit, ale tiez sa mi nezda, aby som s PAPII., potrebovala konizaciu.
Povedal mi, ze to nie je kvoli PAPII, ale kvoli rozsiahlosti nalezu. Niekto ma na casti krcka, ja mam na vacsej ploche.
Co ma sere najviac je to, ze na co moja gynda cakaal, ved mam tento vysledok druhy rok. O prvom som nevedela, ked som r.2017 volala za vysledky, sestricka povedala ze ok. Ale december 2018 som mala ten isty a uz ma poslala. Zrejme cakala ci si s tym imunita poradi ?

Chcem sa opytat, viem ze je to lahky zakrok, ale moze ma to nejako vyrazne ovplyvnit v tehotenstve ? Poznam rizika, ale mylsite, ze je to vazne tak zle ?

V stredu, 27 rano mam ist povedat ako som sa rozhodla a ak ano, daju mi termin.

janka2273
24. feb 2019

@ppetricita Vieš,nie som lekár a teda neviem všetko,ale mi ,čo sme tu po konizácii, máme všetky teraz väčšinou výsledky Pap2 a berie sa to ako negatívny nález a teda je to O.k. a sme zdravé 😉
No od doktorov viem,že u nerodičiek by mal byť nález Pap1🤔netuším,prečo nám stačí aj Pap2,ale asi doktori vedia,prečo to hovoria...ak máš pochybnosti,daj sa vyšetriť aj ďalšiemu lekárovi....konizácia pôrodu nebráni,mnohé tu v diskusii mali aj 2 po sebe,ale samozrejme záleží,koľko Ti z krčka odoberú.

demetria
24. feb 2019

@ppetricita
Pap 2 je nalez abnormalny nesuspektny, bezny u zien, ktore rodili, pohlavne ziju... ale je to klasifikacia, ktora by sa uz vobec nemala pouzivat. V sucasnosti sa pouziva Bethesda, kde sa nalez hodnoti opisne a medzi 1 a 2 tam co sa tyka manazmentu pacienta rozdiel nie je.
A s tym sa potom zjednotilo aj hodnotenie z biopsie, ktore tiez preslo svojim vyvojom. Ak mas stredne tazku dysplaziu, tj. CIN2, je tam presna schema, podla veku, nalezu a podla toho, ci sa chystas na tehotenstvo alebo nie. Problem je, ze stredne tazka dysplazia je naosemetnejsi nalez zo vsetkych, lebo ked to pozeraju viaceri lekari, sanca, ze sa zhodnu je len okolo 50% (celosvetovy vyskum, zucastnili sa ho experti na gynekopatologiu). Cast nalezov vyhdnotia CIN1 a cast ako CIN3. Skusaju sa rozne schemy, ako diagnostiku spresnit, ale je to vo vyvine. V kazdom pripade, sucastou algoritmu pri CIN2 je vyckavacia taktika s opakovanymi cytologiami. (neviem ho presne, nie som gynekolog) A zrejme preto to tak obvodna gyn. vyhodnotila.

ppetricita
24. feb 2019

@janka2273
@demetria

Dakujem za vysvetlenie 🙏🏽
Cize ked ro daju prec, budem opat PAPI. ? Alebo mozem kludne osptat na tom rovnako nie ?
Pripadne nie su nejake lepsie testy, ktore by rozhodli ?

demetria
24. feb 2019

@ppetricita
Ked to daju prec, tak zavisi od toho, ci sa im podari to zobrat cele. Ak ano a nemas sa kde znova nainfikovat, tj. tvoj partner nie je nosic, budes mat pap 1-2. Dva nie je zly vysledok. Je rovnako dobry ako 1. Len znamena, ze tam prebiehaju urcite procesy (zapaly, hojenie...), ktore pri 1 neprebiehaju. A vela zavisi aj od toho, ako to ma nastavene jednotliva skrinerka, ktora to odcitava. Niektora to da do jednotky, ina do dvojky. Podla toho, ako to ma v sebe nastavene. Cytologia a histologia maju sice dane presne kriteria, ale nerobi ich stroj, pozeraju ich ludia a preto su pomerne subjektivne.
A nie, lepsie testy nie su. Ludske oko zatial nic neprekonalo.

ppetricita
24. feb 2019

@demetria hrozne si zlata a dakujem za vyborne vysvetlenie, velmi si mi pomohla 🙏🏽☺️

emimirlen
24. feb 2019

@ppetricita mna sa práve po konizacii lekárka pýtala že či mám deti,lebo že teraz by bol ten správny čas otehotnieť. Odôvodnila mi to tým že tehotenstvo to zvykne upraviť tak že sa to nevráti. Len väčšie riziko predčasného pôrodu keďže je skrátený kŕčok,ale hneď mi povedala že sa toho netreba obávať. Takže podľa mňa nemusíš zúfať a hlavu hore. Dať si to operáciou dokopy,nech odstránia všetko zle a určite môžeš o tehotenstve uvažovať. Držím palce.

janka2273
24. feb 2019

@demetria Liquid based cytologiu ale nehodnotí človek,či? aspon tak mi povedal doktor 😉

demetria
24. feb 2019

@janka2273
Kazdu cytologiu hodnoti clovek. To len lekari z inych odborov nemaju sajnu o histopatologii😇.
Pri LBC sa daju robit aj dalsie pomocne vysetrenia, ktore su inak mozne len pri bioptickom materiali, ale aj tie hodnoti clovek. Ziadne, ze strcime to do stroja a ten nam vypluje diagnozu😉.
Ale aj na tom sa pracuje a casom aj to bude - obrazova analyza, ktoru bude clovek uz len kontrolovat a opravovat. Ale zatial je to v plienkach aj v USA.

janka2273
25. feb 2019

@demetria a mnelekár tvrdil,že preto je to platená cytologia,lebo je to samozrejme kvalitnejšie a hlavne to nehodnotí človek,ale nejaký mikroskop digitálny,či ako..a teda že preto je tam minimálna šanca na omyl...tak som z toho zas jeleň😂😉

janka2273
25. feb 2019

@dennkka Takže predsa to prvotne hodnotí nejaký prístroj a až potom dodatočne aj človek ,vdaka 😉😘

demetria
25. feb 2019

@janka2273
Nie, ziadny pristroj to nikdy nehodnoti. Pristroj to ofarbi, rovnako ako beznu cytologiu. Len pri beznej cytologii sa rovno z cytobrushu natru bunky na sklo, pri LBC sa odoberu do tekutiny, ta sa spracuje a natrie na sklo a potom to hodnoti skrinerka a pokial je tam nalez, posuva to lekarovi.
Som lekarka - patologicka a aj ked uz na nasom pracovisku gynekologicku cytologiu nerobime, robim ine cytologicke vysetrenia, viem o com pisem😉.

A tu je postup od konkurencneho pracoviska:
https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/liq...

spageta85
25. feb 2019

@demetria ahoj a vedela by si mi povedať či by sa pri konizavcie zistil vírus hpv? Prípadne keby bol prítomný?

demetria
25. feb 2019

@spageta85
Ano aj nie. Pri vysetreni bioptickeho materialu pozerame na strukturu tkaniva a aj na bunky samotne. Niekedy v biopsii mozeme vidiet koilocyty - to su bunky, ktore boli napadnute virusom. Vyzeraju inak ako bezne bunky.Ale nevieme povedat akym. Zo skusenosti sa samozrejme predpoklada, ze HPV. A potom existuje takzvany zastupny marker HPV infekcie a to je imunohistochemicke vysetrenie p16, ktore je ale pozitivne len v high-grade dysplazii. Takze ak mame low grade dysplaziu (CIN 1) bez jednoznacnych koilocytov, dokaz HPV nemame.

spageta85
25. feb 2019

@demetria ak nevadí písala som ti ip

demetria
25. feb 2019

@spageta85
Zle som sa vyjadrila - koilocyty su znamkou infekcie HPV - ale akejkolvek, zo skusenosti predpokladame, ze na krcku maternice je to niektory z onkogennych typov.

janka2273
25. feb 2019

@demetria ale pozri ten link,čo dala kočka vyššie,tak je iné napísané ..že najprv prístroj vyberie a označí podozrivé bunky a až následne na to to pozerá pracovník 🙂

demetria
25. feb 2019

@janka2273
Nuz, na nasom pracovisku ziadny pristroj nic neoznacoval, skrinerka musela cele sklo prebehnut v mikroskope.

janka2273
25. feb 2019

@demetria Aspon vidíš,aké protichodné info ide smerom k pacientovi ☹
zaujalala ma táto veta hned v prvom odseku Tvojho linku:
" Vyšetrenie sa vykonáva v rámci preventívnej cytologickej prehliadky raz ročne a podstúpiť by ho mala každá žena, ktorá mala a má pohlavný styk."
To akože žena,čo nemá partnera nemá dôvod ísť na stery? ved to je aká hlúpoť,ved može mať HVP z dôb predošlých...a ja ,ked som po konizácii a test preukázal,že HPV už nemám a tiež žijem teraz sama,tak akože ani ja nemusím ísť na ster,lebo sa už nič na krčku neudeje? som z roho troška zmätená 😉😝😨😂
Ale ako vidíš,napíše sa kadečo...

janajanajana
25. feb 2019

@janka2273 Mne lekar tvrdil, ze hpv sa neda zbavit, ak ho raz chytis, mas ho navzdy. Len nemusi byt aktivny.

janka2273
25. feb 2019

@janajanajana Ja som to tu už tiež pred rokmi čitala a zarazilo ma ,že každý hovorí niečo iné...tak som sa dala po konizácii znova vyšetriť na HPV a výsledok bol negatívny a teda nemám HPV..pýtala som sa dr,že ako je to možné a povedala,že telo po operácii samo zaktivovalo imunitný systém a HPv zneškodnilo...Pred konizáciu bol výsledok pozitívny,tak asi to funguje,fakt neviem 😉😍

demetria
25. feb 2019

@janka2273
Tam je potom iny rezim sledovania. Ale ano, existuju druhy rakoviny krcka maternice, ktore nesposobuje infekcia HPV a preto sa na skrining netreba vykaslat. Skor je to o ekonomike, bohuzial. Najst ten spravny pomer, aby sa nic nezanedbalo a aby to zbytocne vela nestalo. Ale mam pocit, ze nasi lekari to velmi nedodrziavaju a pacientkam robia stery kazdy rok, bez ohladu na to, co by si mozno zelali poistovne😉.

janajanajana
26. feb 2019

@janka2273 tak to je super

janajanajana
26. feb 2019

@demetria podla mna je spravne ze robia ster kazdy rok. Ja som niekde citala ze ak ma zena 2 roky po sebe neg.ster tak staci ho robit po 2 rokoch. No ja som mala vzdy ster negativny, ziadne zapaly nič, rovnaky manzel 😊, kontrola pravidelna kazdy rok a zrazu karcinom. A to nie som jediny pripad co poznam. Organizmus je nevyspytatelny a vdaka rocnym kontrolam som dnes ok.

janka2273
26. feb 2019

@demetria
@janajanajana Ani mne nikdy nič nebolo a to mám teraz už 46 rokov,takže prakticky stále bez akýkoľvek potiaží ohľadne ženských vecí ,až zrazu ster na figu a druhý za pol roka tiež a HPV zjavne rokmi spravilo svoje a CIS ako vyšitý 😭😱😖 a za celé tie roky dospelosti som nikdy nemala zhoršenú cytologiu....bolo to také náhle🤔

ppetricita
11. mar 2019

Ahojte. Mam otazku, lebo som dopletena. Kamoska sa ma pyta: a mas aj HPV ? Vravim, tak mam HPV asi ked mam zlu cyto, nie ? Ona ze, no nemusis mat. Vravim, mam PAPII. CIN2. Ziadnu skratku HPV v papieroch nemam.
Tak teraz neviem, bola som v tom ze ano, je ich viac druhov tychto virusov, ale vzdy som myslela ze ide o hpv ktory ma nejake clenenie na agresivne a menej agresivne, resp., neskodne ?
Takze mozem mat nejaky iny virus ako je hpv, ktory sa nepreniesol pohlavne ? Alebo vie mi toto niekto vysvetlit ? Dakujem pekne.