Konizácia kŕčka maternice
Ahojte bola ste niektora na operacii krcka maternice ?odstranenie polypu a konizacie plastika krcka maternice?ako ste sa citili po zakroku,kolko to trva?bola ste niektora konkretne v nemocnici onkologicky ustav sv alzbety ,heydukova ul.?
@m_veronika
Ahoj Veronika, samozrejme že som celý čas neležala, ale prvé dni som naozaj oddychovala. Cítila som sa slabá, mala som špinenie, tak som sa bála aby sa to dobre hojilo. Mám dve dievčatá, pri mojej konizácii mali 2 a 3roky. Manžel mi pomohol prvé dni veľmi. Pekne ma obskakoval 🙂 a deti sa hrali pri mne v posteli a na gauči. Snažila som sa dodržiavať lekárkine rady, nič ťažké nedvíhať, žiadne čupnutie, hlboký predklon a šetrila som sa. prvé dni výrazne a už ked som sa cítila lepšie tak postupne som zaťažovala. Ja som bola na kontrole až po 6 týždňoch takže ten čas bez sexu. Riešila som presne toto ohľadne manžela aj s mojou lekárkou. Len ja som hpv nemala. ona mi vravela, že muži sú v tomto hlavne prenášači a že ich organizmus si vie s tým lepšie rady ako náš. Bola presvedená o tom, že keď mne všetko odstránia konizáciou, o sa prípadne toho zbaví a organizmus to porazí. Ale že ak by sa mi hpv pravidlne vracalo tak sa to potom rieši aj s mužom. Ale jasné že manžel dobrovoľne na urologiu nechcel ísť tak som to nechala tak a keď mi výsledok prišiel že hpv nemám tak sme to nechali tak. Ja som napríklad po konizácii ležala v nemocnici 3 dni, u nás to tak robia a potom ešte manžel mal týždeň dovolenku a pomáhal mi. A či musíš prestať kojiť? podľa mňa nemusíš. a čo som pozrela narýchlo na mamila.sk tak podľa mňa môžeš v pohode podstúpiť konizáciu a Ďalej kojiť. https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php...
@m_veronika ahoj 😘 ja som bola len na jednodňovke,takže doobeda má operovali LEEP metódou a poobede som už bola doma.
V deň operácie i cca ďalšie dva dni som sa snažila ležať( no pobehovala som aj tak hore dolu po byte 😋) ,ale na tretí deň som už varila a robila drobné domáce práce,ďalší deň som šla opatrne pešo na nákup atď 😉po 3 týždňoch som šla na kontrolu a bola úplne zahojená 👍žiadne veľké bolesti,ani problémy...baby tu písali,že v pohode fungovali i pri malých deťoch,len si treba dávať pozor,ako písala emimirlen,moc sa nepredkláňať,snažiť sa nedvíhať ťažké,proste sa šetriť....inak je to pohoda😘😉
@m_veronika mne trvala rekonvalescencia 6 tyzdnov. Az potom som sa citila uplne fit. Dlho som mala tlaky na mechur, bola som unavena, atd.Asi preto, ze som stara 🤣
Ahojte, podstúpili ste niektoré z Vás konizáciu počas tehotenstva?
@m_veronika ja som bola na konizácii minulý rok. Bola to jednodňová záležitosť, špinila som iba trošku a chvíľu. Keďže nemám deti a v zamestnaní musím byť stále v pohybe, bola som na PN 2 týždne a poctivo som aj 2 týždne ležala, nedvíhala som nič ťažké. Moja doktorka mi to aj vyslovene zakázala. Sestra bola tiež pri malom dieťati a tá teda mala problémy potom, lebo ho dvíhala atď.
HPV som mala tiež pozitívne pred koni, po nej už som mala všetky cyto negatívne. Môj chlap sa nebol dať testovať, lebo moja mudr aj jeho mudr tvrdili, že to netreba, pretože ak to má ja, má to aj on, len u mužov sa to neprejavuje. Väčšinou to u nich zabije imunitný systém. Brali sme však chvíľu Indonal pre páry (na HPV). Nakoniec som sa pre istotu rozhodla pre očkovanie proti HPV, ale kvôli korone sme to zatiaľ zrušili. Takže až to prehrmí, buď sa dám zaočkovať alebo otehotniem 🙂 Mudr mi odporučila jedno alebo druhé.
@andiee89 dakujem za príspevok. A sestra mala z toho ake problémy?
Prosím ta, ja tomu celkom nerozumiem. Musim sa doktorky povypytovat. Ok, spravia mi konizaciu, hpv bude potom negatívne, lenze keď môj muž je pozitívny, znovu ma nainfikuje a celé to pôjde dookola, nie? Ja sa bojim, aby náhodou aj on z toho nemal nejaké problémy. Doteraz som to neriešila a pravdu povediac, ani nevedel, že to mam až kým mi nepovedala doktorka, že musim na konizaciu.
A ešte prečo, že bud ockovanie alebo otehotnies? Inak, za mna áno, mala som bradavice, stále sa hanbím, keď na to ponyslim, dala som sa zaočkovať silgardom a odvtedy našťastie nič 8 rokov ..
@emimirlen dakujem za príspevok. Lenze ja neviem kojiť po leziacky a kojim ,keď sedim. Asi nemám najlepsi spôsob, laktačná by ma nepochválila, ale staršieho som kojila rok a pol a chcem aj mladsieho. Ale ako mam kojiť,keď sa nemozem predkláňať, sedieť a dvíhať ťažké?
@m_veronika sestra krvácala, lebo sa jej to nezahojilo poriadne a už si namáhala svaly dvíhaním dieťaťa. Preto sa jej to dlho hojilo a mala problémy.
Čo sa týka muža, mala som tie isté otázky a obavy. No moja mudr mi to vysvetlila tak, že väčšinou si s HPV imunitný systém poradí sám. U muža sa takmer neprejaví, iba výnimočne ale že naozaj výnimočne. Môže ísť za urológom, ale vraj sa to u mužov nerieši, aspoň tu na SVK (to mi bolo povedané). A áno, môže sa stať, že ti to znova prenesie, keď pôjde na koni, ale ako vravím, on to už mať nemusí. Môže si s tým jeho imunita poradiť. Preto mi aj moja mudr odporučila očkovanie - že istota je guľomet. Chrániš hlavne seba. No a čo sa týka tehotenstva - povedala mi, že u veľa žien sa tieto hpv problémy zlepšia, keď otehotnejú. Takže preto u mňa buď očkovanie alebo tehotenstvo. Viem však určite, že raz sa určite zaočkovať dám. Je to príliš veľká pliaga, aby som nad tým len mávla rukou a aspoň budem lepšie spávať 🙂
Hanba za bradavice je normálna. Keď mi zistli HPV (pohlavne prenosná choroba, však), tak by sa vo mne krvi nikto nedorezal. Cítila som sa ako najväčšia šľapka na svete, pretože s partnerom sme spolu 5 rokov a nikdy som ho nepodviedla a verím, že ani on mňa. No mohla som to mať v sebe niekoľko rokov od nejakého predošlého frajera. Tiež som sa strašne hanbila. Ale dosť ma podržal, takže potom tie pocity hanby prešli 🙂
Držím ti palce, aby si to zvládla. Znie to všetko desivo, ale až budeš mať potom, uľaví sa ti. A to očkovanie, aj keď je nenormálne drahé, by som určite poriešila - ak ti to odporúči mudr. Ja do toho isto pôjdem 🙂
@m_veronika sedieť môžeš,ja som skoro stále v posteli sedela 😉 predkladať tiež,ale opatrne
@janka2273 , @andiee89 ja sa za to hanbím aj teraz, a to s tým žijem už 8 rokov. proste si nemozem pomôcť. Je to pohlavná choroba. A pritom sa to u mna objavilo po druhom frajerovi..
Zaujímavé, že tehotenstvo by to malo zlepšiť, ja mam dve malé detičky, ale tehotenstva mi velmi nepomohli, keďže musim na konizaciu, ale asi je to individuálne.
Baby, prosím vás a ako rýchlo vás objednali na operáciu po tom, ako vam povedali, že musíte na konizaciu? Ja totiž chcem ešte počkať, len neviem ci ne to rozumne ci sa to náhodou nemôže rozšíriť?
@m_veronika mňa veľmi rýchlo, ak sa nemýlim, tak do dvoch mesiacov, možno do mesiaca, no nie som si úplne istá. Hnali to, aby sa to nezhoršovalo.
@m_veronika ja som už dva termíny zrušila kôli tejto situacii aká je. Už som mohla mať po. Ešte chcem počkať a uvidím a objednám sa.no tiež sa bojím aby sa to nezhorsilo
@janka2273 ďakujem za info, skúsim popozerať inde
@emimirlen tak v januári som čakala 3 týždne na výsledok a lekár mi volal, že mám veľmi veľmi zlé výsledky, že tú konizáciu mi urobí v máji, ale v marci som nečakane otehotnela, keďže sa nám 4 roky nedarilo... teraz keď som bola na poradni, tak tvrdil, že koncom júna začiatkom júla pôjdeme na to, budem mať ukončený 1. trimester... neopýtala som sa ho dosť podstatné veci, pretože som bola zo všetkého v rozpakoch... pravdepodobne ma to neminie..
@m_veronika ja som sa šla objednať k súkromnému gynekológovi, ktorý aj operuje a zobral ma za týždeň 😉
@m_veronika tak neostáva nič iné len sa to naučiť, je veľmi veľa polôh na kojenie, ja som kojila v sede a aj po ležiačky na boku. Tak mi bolo najlepšie. Ale po takej konizacii by mohla byť pre vás aj poloha futbalistu dobrá, nemáte váhu dieťatka na rukách, viete sa pohodlne usadiť a nemusíte sa predkláňať. Treba vyskúšať. Alebo aj lež na chrbte a dieťatko na vás. určite by už vedelo hocijako vyliezť. a ja keď som ležala na boku som si podkladala chrbát zo zadu a vedela som sa pohodlne oprieť a aj malej som dala vankúšik za chrbátik nech sa vie oprieť. Určite preto neukončte kojenie. To by bola škoda.
@m_veronika
@andiee89
@janka2273
Niet sa za čo hanbiť, naozaj, to nie je choroba, že striedaš partnerov ako divá a preto to máš. To je ako napísala Janka, stačí jeden styk a môžeš čakať niekoľko rokov kým sa to prejaví. Preto určite sa nemáš za čo hanbiť.
To s manželom som riešila aj ja pred konizáciou. A presne mi povedala lekárka to isté ako písala andiee. že manželov organizmus to určite porazí. že je viac než nepravdepodobné aby sme si to takto dokola podávali, že ak konizáciou mne všetko odstránia bude to v poriadku. 6 týždňov sme boli bez styku a to mi tiež vravela že to je čas na to aby organizmus sa môj zotavil a jeho aby sa očistil ak to má. Ale presviedčala ma, že mužom to nerobí nič, že oni nám to len podávajú. po konizácii na kontrole sa ma opýtala či neplánujem otehotnieť, že to zvykne všetko natrvalo upraviť, my už máme ale dve detičky.
A očkovanie mi tiež odporučila, veľmi som váhala, ale dala som sa očkovať. Sú na to veľmi rôzne názory, určite odporúčam si prečítať aj pre aj proti a tak sa rozhodnúť. Nakoľko ja som už hpv nemala, povedala že je ideálny čas sa dať zaočkovať a chrániť sa aspoň pred pár typmi HPV vírusov. Keďže je ich asi 150 druhov a očkuje sa tuším proti 15tim len. Ale tak dala som sa zaočkovať. Beriem pravidelne aj spomínaný indonal.
@m_veronika ešte ma napadlo, také jemne predlkonenie v sede podľa mňa nemôže poškodiť. Čo ja viem neodporúča sa po konizácii predkláňať v stojí a že ideš dole k šnúrkam na topánke a dvíhneš niečo zo zeme. Vtedy sa to všetko veľmi napína. V sede by to podľa mňa nemuselo robiť problém.
@majka2804 ahaaaa rozumiem, jej 🙂 to je ale úžasné že ste takto otehotneli, Všetko je ako má byť. Len nech to všetko dobre s konizáciou dopadne. Zjavne sa to robí. Keďže budete po 1. trimestri bábätko bude už dobre uhniezdené. Určite si spíšte nezodpovedané otázky a pri najbližšej možnosti ich lekárovi položte. V takej situácii by asi každý zabudol čo sa chce pýtať. JA som bola na 2x kontrolovaná kým ma poslala na konizáciu a to som si tiež musela spísať čo sa chcem pýtať a čo chcem vysvetliť lebo som mala veľmi veľa otáznikov v hlave.
@iskrickaa nie je kontrolné cyto po 4 mesiacoch skoro? Aspoň mne lekára vravela že kontrolné cyto mi nebude robiť skôr ako o pol roka po konizácii lebo je veľmi pravdepodobné že výjdu skreslené cyto, ale neviem či to môže tiež súvisieť. Janka povie isto viac. Ale to že sa to dlho dáva dokopy, to áno, tak si nasadiť čo sa dá na toho pol roka, nech s tým organizmus dokáže bojovať. Držím palce.
Zeny, 3 mesiace po konizacii mi zacal blbnut menzes. Dostala som po 2 tyzdnoch.Rozbieha sa pomaly 4 dni, najprv hnedy vytok cca 4 dni.Potom silnejsie krvacanie. Je to normalne?
@sulky presne toto mávam aj ja, mne to začalo troška neskôr po konizácii. prvý mesiac to boli 3 dni pred menzesom, taký výtok akoby stará krv a až potom prišiel menzes, ďalsí mesiac to už bolo 5 dní výtok a potom menzes a tretí mesiac to už bolo 9 dní a menzes. už mi to šlo na nervy, tak som šla na kontrolu na gyndu a z výteru zistila bakteriálnu vaginózu. Nasadila mi cycatridin a vitagyn C. že to treba preliečiť lebo to môže poškodiť krčku, tak už sa s tým dosť dlho trmácam, stále sa to vracia, že je to bežné pri bakteriálnej vaginóze. Asi by som zašla na gyndu, nečakajte asi ako ja, zbytočne podľa mňa. Ja mám občas aj problém so suchosťou v určitom období cyklu. A tiež mi to začala tak skorým menzesom, že mi to došlo po 2 týždňoch. Podľa mňa to normálne nie je keď ten výtok trvá niekoľko dní kým sa spustí normálny menzes. Podľa skúseností odporúčam radšej riešiť.
@emimirlen
@sulky baby,treba aj tie bylinky piť 😉ja priebežne popíjam ten myši chvostík a mám cyklus ako hodinky 👍mala som to dlho rozhodné po tej konizaciii,raz po 32 dňoch prišiel menzes,potom po 21 dňoch,37 a stále niečo...tak som začala dosť pravidelne piť ten čaj a fakt mi to pomohlo😉😉
Som si nasušila minulý rok hojne,tak ešte stále mám dosť v zásobe...len piť sa má max 3 týždne a potom chvíľu pauza.... chvostík je celkovo super na viaceré ženské veci❤️👍

@ada2007
ahojte baby, Čaká ma konizacia, vraj by to mohlo prerásť do karcinómu krčka, keby som ju nepodstúpila..
snažila som sa citat, ale samozrejme nedala som to všetko. A neviem sa nikde dopátrať k týmto veciam, čo ma najviac trápia:
1) ako rýchlo ste sa zotavili po a fakt ste len ležali? Aj tie, čo máte deti? Ja mam dvojročného a 5mesacneho syna, ktorého kojim a vie zaspať len na mojich rukách cca 4-5x denne. Dosť masaker aj pre zdravú ženu.. takze asi tak, nevhcem prestať kojiť a chcem sa o nich sama starať.
2) sme hpv pozitívne. Čo vaši chlapi? Tiež sa dali testovať? Neboja sa napr rakoviny penisu atd?
Dakujem za všetky odpovede.