icon

Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých

mukiii007
11. sep 2011

Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!

manucao
16. jan 2014

@guga79 juuj tak to si nemala ruzove co...Takze ja si pockam za vysledkami zo strerov a vysledok odberu krvi...som sama zvedava..od silvestra marodujem..tak som zvedava ako dlho ma este nechaju m,arodit..dufam, ze ma nevypise do roboty

guga79
16. jan 2014

@manucao tak to ešte nie je taká dlhá doba 😝 ja som mala najväčšie problémy posledné dva roky, postupne sa to všetko nabalovalo, až som takto skončila....ale čo už.....mala som dávnejšie vymeniť obvodnú lekárku, možno by to celé dopadlo inak...... 🤐

manucao
17. jan 2014

@guga79 ja mam zo svojho obvodneho zly pocit..neviem..nieco mi na nom nesedi...mozno mu len krivdim..ale podla mna m a ak donesiem vysledky z krcneho a budu dobre uz vypise do roboty

luluwedding
17. jan 2014

@guga79 takze 27 mam termin nastupu do nemocnici interne uz hotovo uz len anesteziologicke.Len dnes ma boli hrdlo a 37,5 teplota a tece mi soplik trochu ale nemam zapal nic vcera na internom brali krv. Mozu ma operovat?...dr hovori co ma ma operovat ze teplota je z toho chronickeho zapalu.Poviem Vam ze keby viac ochoriem tak uz druhykrat by ma tam nik nedostal hehe

luslus
17. jan 2014

@guga79 ty si dostala na druhy den kasovitu stravu? ja som bola na operacii v Martine a prinieslo suchy rozok! a to sestricka po mne ziapala, ze co som ho nezjedla...len neviem ako by ho ona zjedla s takymi bolestami :D

guga79
17. jan 2014

@luluwedding ahoj, s teplotami som nemala problém, ja som mala zápal v krvi aj bez teplôt, tak neviem, čo a ako...ale nezávidím Ti veru, keby Ti to mali zase presúvať, to už sa človek snaží ako tak pripraviť..... 😝

guga79
17. jan 2014

@luslus nie, stravu som nedostala, musela som mať z domu, výživu.....ale aj tak som nič nejedla.... 😒

guga79
17. jan 2014

@manucao a prečo máš divný pocit z obvodného?

guga79
17. jan 2014

...samozrejme sa pripravte, že schudnete...... 😅

luluwedding
17. jan 2014

@guga79 takze 27 mam termin nastupu do nemocnici interne uz hotovo uz len anesteziologicke.Len dnes ma boli hrdlo a 37,5 teplota a tece mi soplik trochu ale nemam zapal nic vcera na internom brali krv. Mozu ma operovat?...dr hovori co ma ma operovat ze teplota je z toho chronickeho zapalu.Poviem Vam ze keby viac ochoriem tak uz druhykrat by ma tam nik nedostal hehe

manucao
17. jan 2014

@guga79 tak mam pocit, ze je ¨zo mna nervozny..ked tam chodim ze ma boli hrdlo stale ma odbije ze tam nic nemam, ze nic nevidi..a tak ma posle na krcne a ja stale donesiem spravu z krcneho ze mam zapal mandli...A po vybrati mandli po operacii aj schudnem asi co??

guga79
17. jan 2014

@manucao áno, schudneš, ja som schudla 6 kíl, zatial som pribrala len dve naspäť..... 😝 a nemáš možnosť vymeniť obvodáka, ked Ta takto odbíja? Čo Ti na to povie, ked sa vraciaš stále s tou istou diagnozou od krčiarov? Robili Ti aj tie výtery?

guga79
17. jan 2014

@luluwedding tak držím silno palce, nech teploty ustúpia, aby si to mala za sebou 😝

simik44
17. jan 2014

Ahojte .. mam otazku na tych ktorym boli vybrane krcne mandle len umrtvovanim .. 27.1 mam termin .. nakolko beriem HAK nemozem ist na anestezu .. musela by som dva mesiace cakat a to sinkvoli skole nemozem dovolit .. moja otazka znie .. boli to ? Budem to citit ? Dakujem .. velmi sa obavam ..

priadka
17. jan 2014

@simik44 ja som pred 5 rokmi mala moznost sama si zvolit, ci chcem celkovu anestezu, alebo lokalnu... a vybrala som si lokalnu. Zakrok nebol bolestivy, skor neprijemny. Podla mna som sa tak velmi bala, ze aj tie sedativa, ktore mi injekcne podali pred zakrokom, nemohli naplno ucinkovat, ked som mala v tele tolko adrenalinu zo strachu. Ale bolest si nepamatam. Mozno ma to nebololo preto, ze som sa tak strasne bala 😀
Vacsinou som sa docitala, ze to tymto sposobom pri lokalnom umrtveni trva okolo 20 minut. Moja spomienka je taka minutova - na taky cas by som to odhadla. Najpresnejsie si pamatam moment, ako som zacala zdvihat ruku (asi ze schmatnem ruku doktorky, ktora drzala nejaky nebezpecny nastroj) a ta doktorka mi dorazne povedala: "Ruku dolu!". Skoro ako dietatu... a posluchla som ju. Skus si vypytat trochu vyssiu davku sedativ - povedz im, ze sa bojis. Este si spominam, ako ma tesne pred zakrokom milo a vludne upokojovala sestricka, ktora pripravovala instrumenty na zakrok.
No proste pohoda...
Viac to boli potom, ked sa to hoji, ale v porovnani s tym, co mi narozpravali ludia, ktori to uz absolvovali, sa ta rekonvalescencia mne zdala dost pohodova. A ta bolest sa uz potom da zvladnut, lebo sa Ti ulavi, ze uz to mas za sebou a nic sa neda robit, len cakat na lepsie casy 😉

luluwedding
18. jan 2014

@simik44 mame rovnaku termin

manucao
18. jan 2014

@guga79 vytery mi robil krciar..a on mi aj napisal spravu ze mam chronicky opakovany zapal mandli..moj obvodak povedal, ze tam nic nemam.ale kze ked ma boli tak ma posle na krcne..super ked si tak schudla..tolko by mi presne terbalo abysom bola Ok

guga79
18. jan 2014

@manucao super ako super, ja som taká chudšia postava aj predtým bola, teraz to nevyzerá najlepšie....hlavne v tvári a ramenách ...... ale snad to časom doženiem......aj menšei porcie jedávam, sa mi nejak "zmenšil" žalúdok 😀

guga79
18. jan 2014

@priadka ahoj, máš môj obdiv, že si si to nechala robiť v lokálnej.......fujha, vidieť to, ako sa tam rýpu a čo držia v ruke......och....e-e...... 😝 aj Ti to pomohlo? Celkovo to ako vnímaš?

manucao
18. jan 2014

@guga79 a ako sa to vlastne robi pod narkozou? lasrom..neviem si to ani predstavit...takze po operacii to velmi boli co? Je to ako hnisava angina, alebo horsia bolest? a je stazene hltanie co..vtedy to asi najviac boli..KOkso..zacinam mat obavy..ja mam strasne nizky prah bolesti

guga79
18. jan 2014

@manucao nehnevaj sa, ale nebudem Ti to tu rozpisovať,každý to inak vníma a prežíva..... 😝 nechcem Ta zbytočne dopredu strašiť..... 😕

guga79
18. jan 2014

@manucao pokiaľ viem, čo som zatial čítala, laserom sa robí nosohltanová mandla u detí.... 😵

manucao
19. jan 2014

@guga79 jasne, chapem..aj tak dakujem..prajem krasnu slnecnu nedelu..U nas je ako v jari

zuzkovnik
20. jan 2014

Vyberali mi ich pred 10-timi rokmi v MT, mala som 24. V celkovej anestéze, ale riešili mi aj nosné, možne preto, ale keď budeš dupkať a trvať na tom že chceš v celkovej, tak sa podarí. V čase rekonvalescencie odporúčam repíkový čaj - výborne hojí (zober si aj do nemocnice), prvé dni pri veľkej bolesti panadol rozdrvený na prášok 😉 a 2 lyžičky zmrzliny pred jedlom - lokálne ti to znecitlivie a môžeš v pohode jesť. Držím palec.

sunshine85
21. jan 2014

@luluwedding tak sa drz , nech ti ten termin vyjde a potom sa ozvi 😉

luluwedding
21. jan 2014

@sunshine85 ďakujem tento týždeň som na ATB lebo mňa nonstop bolí hrdlo ešte aj nádchu mám a upchatý nos...:(...

luluwedding
21. jan 2014

Teraz mi kamoška píše že mediac pred operáciou sa nesmú brať ATB....do kelu čo mám urobiť...ve´d som stále chorá....

guga79
21. jan 2014

@zuzkovnik ahoj, zmrzlina sa už ale neodporúča, pretože môže rozdráždiť hrdlo bolavé na kašel a kašel spôsobuje - môže spustiť krvácanie...... a repík podávajú aj v nemocnici, dávajú urobený čaj, teda aspoň v BA to tak bolo...... a Flector je silnejší ako Panadol proti bolesti 😅
@luluwedding

guga79
21. jan 2014

@luluwedding to mi je ľúto, že si chorá....aj mne to tak vyšlo akurát, že som niečo vyše mesiaca pred zákrokom brala atb...a našťastie zabrali a nemusela som prekladať zákrok..... 😝 aj Ti účinkujú vôbec? Držím palce, nech sa z toho rýchlo dostaneš, aby si to všetko mala už za sebou.

zuzkovnik
21. jan 2014

@guga79 Ani mne zmrzlinu nikto neodporúčal, to bol vlastný vynález ale v mojom prípade véééééľmi účinný 😀. Operovali ma pred 10 rokmi, takže čo je nové teraz, neviem 🙂 Neviem kde budú kočku robiť, mám skúsenosti len s MT, t.j. všetko si doniesť, vrátane čaju a toal papiera (inak personál dobrý).