icon

Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých

mukiii007
11. sep 2011

Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!

guga79
21. jan 2014

@zuzkovnik jasná vec.... a ako sa teraz cítiš, za desať rokov sa niečo zmenilo, zlepšilo?

zuzkovnik
22. jan 2014

@guga79 Júúj, parádička paráda. Držal sa ma nejaký streptokok, okrem toho že som bývalá chorá celú jeseň a zimu, bolestivé angíny, výpadky hlasu, začali kožné problémy, ženské... Plánovala som rodinku, tak som sa potrebovala dať dokopy. Naozaj to ložisko bolo v mandliach, všetko sa vyriešilo. Je pravda, že keď teraz ochoriem, už to nemá čo zachytiť a odnesie si to priedušnica, ale to je len raz za rok. A neštopem sa polroka v kuse atb. Mne to naozaj pomohlo 🙂

guga79
22. jan 2014

@zuzkovnik si ma potešila, paráda.....držím palčeky, nech to tak zostane i nadalej....a už máš rodinku, ak smiem byť zvedavá?

luluwedding
22. jan 2014

@guga79 ja som v nedelu dostala bolest mandli....tak mi radsej nadadila atb aby som sa oreliecila...a teraz zistujem ze sa nemozu?...a zase jedna dr mi napisala ze to nevadí.Zajtra idem na anesteziologiu.uvidim co povedia.

guga79
22. jan 2014

@luluwedding ach jo, tiež trápenie toto...... 😝 viem akurát, žeby človek nemal byť chorý a my ženy nesmieme mať menzes, tak daj zajtra vedieť, čo Ti povedia, o.k.? Držím palce.

77danka2612
23. jan 2014

Ahojte.tak z bezneho prechladnutia mi zistili chlamydie na plucach,teraz som uz druhy tyzden doma,stopem sa uz druhymi ant,prepadli mi uz 2 terminy a kontrolu mam az o 2 tyzdne.a to som uz mohla mat po.tak vsetci co ste chori sa dajte radsej poriadne dokopy,lebo sa vam to moze vsetko skomplikovat.drzim palce.drzte sa.

zuzkovnik
23. jan 2014

@guga79 Nebolo to hneď ale áno, dnes som už dvojnásobná mamina 🙂

guga79
23. jan 2014

@zuzkovnik výborne, tešim sa.... 😅

guga79
23. jan 2014

@77danka2612 fiha, tak teda skoré uzdravenie, nech Ti všetko dobre dopadne..... 😉

peter055
24. jan 2014

Ahojte chcem sa spytať či po odstráneni mandli vám ustúpili kožne problemi ak ste ich mali. 😖

leona45
30. jan 2014

Ahojte chcela by som sa pridat k teme. Ja som mavala streptokokusa, dostavala som jasne antibiotika ASLO tiez vyssie. Teraz som mala hnisavu anginu vybrala som Penbene, potom amoksiklav. Su to 2 tyzdne ale zajtra sa vraciam naspat k lekarke lebo stale mam hnis na mandliach a bolesti sa tiez vracaju spat. Antibiotika nezaberaju. Mandle moja lekarka uz aj minuly rok chcela dat odstranit ale moja ORL lekarka nikdy neodporucala, lebo mam suche hrdlo. Ma niekto s tymto so suchym hrdlom skusenost?

guga79
30. jan 2014

@leona45 ahoj, ja mám po výbere mandlí, a teraz mám pocit, že mám hrdlo suchšie..... a čo to presnejšie znamená, že máš suché hrdlo?

simik44
31. jan 2014

Tak baby a mám po tom .. 27.1.bol ten osudný deň .. strach velky .. bola som lokalne no nic som necitila absolutne tak som rada , naladovka nezabrala takze som sa klepala stale na kresle .. Teraz to boli ved to bolo jasne vsetko co je zoperovane boli neskor .. som na flektoroch a mam aj praskove antibiotika .. treba len vydrzat nic viac mi nezostava 🙂 .. porušila som všetko čo mi zakázali :P .. sprchovala som sa hneď na druhý deň už doma , namiesto kašovitých jedál som mala včera navečeru rohlik s maslom a neskor chrumky .. pokial to neboli tak si treba dopriať .. treba skúšať ! A cvičiť hrdlo . PS :zmrzlina je vyborna vec teraz pre mna 🙂

guga79
31. jan 2014

@simik44 simi, tak držím palce, nech sa Ti to pekne a dobre zahojí, a bez komplikácii...a kvôli čomu Ti dali antibiotiká? A anestézu si si nemohla vybrať sama?

luluwedding
1. feb 2014

Ahojte tak v utorok bol zákrok...uplne v pohode ani som si prvý deň nedala flector a druhý dala len kôli prehltaniu. teraz sa mi zdá že je to o niečo horšie mám to akoby stuhnuté opuchnuté pichá a to a svrbí. Nič väčšie ako praženica mi neprejde cez hrdlo ostáva mi to tam 🙂...tak som na polievkch a jogurtoch. inak to je blbosť kázali nám na 5 deň jesť všetko nech a svaly roztiahnú a zíde dolu ten biely povlak ale to sa podľa mňa naruší a bude krvácať. všetko či banán výživu ma štípe hrdlo.

guga79
1. feb 2014

@luluwedding ahooooj vitaj, tak to máš teda za sebou, super, už len vydržať do zahojenia..... 😕 lekári sú v tomto veľmi rozdielny a mne kázali prvé dva týždne len kašovitú stravu, a aj tak som ešte aj tretí týžden len na takejto bola.....jedny tvrdia, že ked sa začne čo najskôr jesť už tuhšia strava, že sa to pomaly "šmirgluje" a olupuje a nedôjde k masívnemu krvácaniu a další zase, že sa nesmie jesť tak skoro tuhe, aby sa to neuvolnilo....tak si teraz človek má vybrať.... 😝 😝
Nemám najlepšie spomienky na toto obdobie.... 😕 tekutiny mi cez nos išli, hltanie bolo ako za trest....a tak....snad to nebude u teba také dramatické 😅 a nezlakni sa, môžeš mať aj zvýšenú teplotu, to môže byť v tomto pooperačnom období, ale nesmie byť teplota nad 38 st. 😵
Držím palce....

luluwedding
2. feb 2014

@guga79 Presne každý inak jedna sestrička že môžte sa osprchovať vo vlažnej druhá až na 10 deň...jedna že jesť len kašovité 10 dné a druhá dr že na 5 deň všetko chleba...jdna kamoška že nech nič nejem okrem kašovitého lebo sa to pustí to krvácanie....a vidíš tá mi kázala dr všetko doradu...jem to čo môžem...jedno nechápem po operácii 2 dni žiadna bolesť teraz?...včera dorána bolesti ráno hlas nebol stuhnuté všetko suché pichlavé...a dnes dorána 2 flectory to isté opuchnuté bolavé strpnuté usvrbené...cmúlam pantehnol dosť dobre sa mi stratili už tie povlaky okol už mám len tam kde rezali na jednej do polky už zlezené. A to jedenie čistá katastrofa všetko mi stojí v krku každý hlt zapíjam. To je u mňa to najhoršie.

simik44
3. feb 2014

Antibiotika mi dali aby som nedostala zápal alebo infekciu .. a anestezu som ja nechcela .. myslim si ze to neni operacia hodna narkozy .. bola som lokalne a absolutne nic som necitila

guga79
3. feb 2014

@luluwedding veru je to náročné, s prehltaním som mala dlho problémy....a človek sa viac napije ako naje 😝 😝 držím palce, nech sa Ti to pekne postupne zlepšuje...

guga79
3. feb 2014

@simik44 ja som rada, že som bola v celkovej..... 😝

darina05
3. feb 2014

@luluwedding ahoj ja by sim nejedla len kasove aspon 2 tyzdne a vela pila aj ked to boli to prehltanie a hlavne studene mas jest a kasove teple nemozes

kajus7
3. feb 2014

@luluwedding Ahoj, ja som bola 2 dni po zákroku v nemocnici, kde bola fakt hnusná strava tak som tam nič nezjedla, akurát som sa stále nalievala čistou vodou a kloktala repíkom, ako som prišla domov na tretí deň som po malých kúskoch zjedla celé pečivo s maslom .. striedala som to so zmrzlinou, ale stále som sa snažila niečo drobné jesť, a po nejakých 10 dňoch mi úplne zmizli tie biele fľaky a bolo to v pohodičke .. 🙂 takže sa neboj, pomaly môžeš jesť všetko, aj keď to strašne bolí 🙂 okrem horúcich čajov, polievok a jedál všeobecne .. a sprchovala som sa hneď druhý deň na izbe v nemocnici a v pohode .. len akurát vlasy som si umyla asi po 5 dňoch tak opatrne..

guga79
3. feb 2014

@darina05 ahoj, ani studené by sa nemalo, aby sa nepodráždila sliznica a aby sa nerozkašla z toho, pretože aj to môže spustiť masívne krvácanie 😝 😝

luluwedding
4. feb 2014

Ahoj hej ja sa snažím jogurtíky len už som tak vyhladovaná že si dám stred chlebíka ale to každý hlt zapíjam a strašne to bolí mám pocit že sa mi to trhá...ono je zvláštne že mna to cez deň ani tak nebolí len mám pocit veľkého opuchu v hrdle a rozprávam ako so zemiakom v krku mumlavo. V noci tak fajne spím až pokým sa nenapijem tým že sa napijem ako keby všeeetko rozdráždim a začne tá neznesiteľná bolesť. ten flector je zázračný liek. Ale ke´d to zhrnem nič strašné to neni len nepríjemné a zdĺhavé.

andrejka77
5. feb 2014

dobrý den ,zajtra nastupujem do nemocnice a chcem sa spýtat či niečo od bolesti mi daju mylsim už po výbere mandlí asi ten flektor alebo si ho musim kupit sama ,dik ak odpoviete 😉

leona45
5. feb 2014

Ahojte, co odporucate jednodnovu kliniku alebo si polezat v nemocnici pri vyberani krcnych mandli?

guga79
5. feb 2014

@andrejka77 ahoj, v nemocnici do žily dostaneš po operácii liek, a potom dostaneš recept na ten Flector, alebo Ti ho musí vystaviť tvoj obvodný lekár, ktorému odovzdáš aj správu z nemocnice..... držím palce.

guga79
5. feb 2014

@luluwedding ahoj, ako Ti je?

guga79
5. feb 2014

@leona45 ahoj, ťažko povedať....záleží od pracoviska.... a stavu pacienta.....

luluwedding
5. feb 2014

@guga79 Ďakujem za opytanie...raz za noc tak cca o 3 ma zobudi smäd akonáhle sa napijem dialena bolest...supnem fkector jr dobre...dnes sa mi celkovo zda ze fajn aj som uz normalne prehltala stravu...len mam taky pocit v hrdle ako chrasty sucho svrbenie....povlaky uz myznu.