Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých
Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!
@guga79 Júúj, parádička paráda. Držal sa ma nejaký streptokok, okrem toho že som bývalá chorá celú jeseň a zimu, bolestivé angíny, výpadky hlasu, začali kožné problémy, ženské... Plánovala som rodinku, tak som sa potrebovala dať dokopy. Naozaj to ložisko bolo v mandliach, všetko sa vyriešilo. Je pravda, že keď teraz ochoriem, už to nemá čo zachytiť a odnesie si to priedušnica, ale to je len raz za rok. A neštopem sa polroka v kuse atb. Mne to naozaj pomohlo 🙂
@guga79 ja som v nedelu dostala bolest mandli....tak mi radsej nadadila atb aby som sa oreliecila...a teraz zistujem ze sa nemozu?...a zase jedna dr mi napisala ze to nevadí.Zajtra idem na anesteziologiu.uvidim co povedia.
@luluwedding ach jo, tiež trápenie toto...... 😝 viem akurát, žeby človek nemal byť chorý a my ženy nesmieme mať menzes, tak daj zajtra vedieť, čo Ti povedia, o.k.? Držím palce.
Ahojte.tak z bezneho prechladnutia mi zistili chlamydie na plucach,teraz som uz druhy tyzden doma,stopem sa uz druhymi ant,prepadli mi uz 2 terminy a kontrolu mam az o 2 tyzdne.a to som uz mohla mat po.tak vsetci co ste chori sa dajte radsej poriadne dokopy,lebo sa vam to moze vsetko skomplikovat.drzim palce.drzte sa.
@77danka2612 fiha, tak teda skoré uzdravenie, nech Ti všetko dobre dopadne..... 😉
Ahojte chcem sa spytať či po odstráneni mandli vám ustúpili kožne problemi ak ste ich mali. 😖
Ahojte chcela by som sa pridat k teme. Ja som mavala streptokokusa, dostavala som jasne antibiotika ASLO tiez vyssie. Teraz som mala hnisavu anginu vybrala som Penbene, potom amoksiklav. Su to 2 tyzdne ale zajtra sa vraciam naspat k lekarke lebo stale mam hnis na mandliach a bolesti sa tiez vracaju spat. Antibiotika nezaberaju. Mandle moja lekarka uz aj minuly rok chcela dat odstranit ale moja ORL lekarka nikdy neodporucala, lebo mam suche hrdlo. Ma niekto s tymto so suchym hrdlom skusenost?
Tak baby a mám po tom .. 27.1.bol ten osudný deň .. strach velky .. bola som lokalne no nic som necitila absolutne tak som rada , naladovka nezabrala takze som sa klepala stale na kresle .. Teraz to boli ved to bolo jasne vsetko co je zoperovane boli neskor .. som na flektoroch a mam aj praskove antibiotika .. treba len vydrzat nic viac mi nezostava 🙂 .. porušila som všetko čo mi zakázali :P .. sprchovala som sa hneď na druhý deň už doma , namiesto kašovitých jedál som mala včera navečeru rohlik s maslom a neskor chrumky .. pokial to neboli tak si treba dopriať .. treba skúšať ! A cvičiť hrdlo . PS :zmrzlina je vyborna vec teraz pre mna 🙂
Ahojte tak v utorok bol zákrok...uplne v pohode ani som si prvý deň nedala flector a druhý dala len kôli prehltaniu. teraz sa mi zdá že je to o niečo horšie mám to akoby stuhnuté opuchnuté pichá a to a svrbí. Nič väčšie ako praženica mi neprejde cez hrdlo ostáva mi to tam 🙂...tak som na polievkch a jogurtoch. inak to je blbosť kázali nám na 5 deň jesť všetko nech a svaly roztiahnú a zíde dolu ten biely povlak ale to sa podľa mňa naruší a bude krvácať. všetko či banán výživu ma štípe hrdlo.
@luluwedding ahooooj vitaj, tak to máš teda za sebou, super, už len vydržať do zahojenia..... 😕 lekári sú v tomto veľmi rozdielny a mne kázali prvé dva týždne len kašovitú stravu, a aj tak som ešte aj tretí týžden len na takejto bola.....jedny tvrdia, že ked sa začne čo najskôr jesť už tuhšia strava, že sa to pomaly "šmirgluje" a olupuje a nedôjde k masívnemu krvácaniu a další zase, že sa nesmie jesť tak skoro tuhe, aby sa to neuvolnilo....tak si teraz človek má vybrať.... 😝 😝
Nemám najlepšie spomienky na toto obdobie.... 😕 tekutiny mi cez nos išli, hltanie bolo ako za trest....a tak....snad to nebude u teba také dramatické 😅 a nezlakni sa, môžeš mať aj zvýšenú teplotu, to môže byť v tomto pooperačnom období, ale nesmie byť teplota nad 38 st. 😵
Držím palce....
@guga79 Presne každý inak jedna sestrička že môžte sa osprchovať vo vlažnej druhá až na 10 deň...jedna že jesť len kašovité 10 dné a druhá dr že na 5 deň všetko chleba...jdna kamoška že nech nič nejem okrem kašovitého lebo sa to pustí to krvácanie....a vidíš tá mi kázala dr všetko doradu...jem to čo môžem...jedno nechápem po operácii 2 dni žiadna bolesť teraz?...včera dorána bolesti ráno hlas nebol stuhnuté všetko suché pichlavé...a dnes dorána 2 flectory to isté opuchnuté bolavé strpnuté usvrbené...cmúlam pantehnol dosť dobre sa mi stratili už tie povlaky okol už mám len tam kde rezali na jednej do polky už zlezené. A to jedenie čistá katastrofa všetko mi stojí v krku každý hlt zapíjam. To je u mňa to najhoršie.
Antibiotika mi dali aby som nedostala zápal alebo infekciu .. a anestezu som ja nechcela .. myslim si ze to neni operacia hodna narkozy .. bola som lokalne a absolutne nic som necitila
@luluwedding veru je to náročné, s prehltaním som mala dlho problémy....a človek sa viac napije ako naje 😝 😝 držím palce, nech sa Ti to pekne postupne zlepšuje...
@luluwedding ahoj ja by sim nejedla len kasove aspon 2 tyzdne a vela pila aj ked to boli to prehltanie a hlavne studene mas jest a kasove teple nemozes
@luluwedding Ahoj, ja som bola 2 dni po zákroku v nemocnici, kde bola fakt hnusná strava tak som tam nič nezjedla, akurát som sa stále nalievala čistou vodou a kloktala repíkom, ako som prišla domov na tretí deň som po malých kúskoch zjedla celé pečivo s maslom .. striedala som to so zmrzlinou, ale stále som sa snažila niečo drobné jesť, a po nejakých 10 dňoch mi úplne zmizli tie biele fľaky a bolo to v pohodičke .. 🙂 takže sa neboj, pomaly môžeš jesť všetko, aj keď to strašne bolí 🙂 okrem horúcich čajov, polievok a jedál všeobecne .. a sprchovala som sa hneď druhý deň na izbe v nemocnici a v pohode .. len akurát vlasy som si umyla asi po 5 dňoch tak opatrne..
Ahoj hej ja sa snažím jogurtíky len už som tak vyhladovaná že si dám stred chlebíka ale to každý hlt zapíjam a strašne to bolí mám pocit že sa mi to trhá...ono je zvláštne že mna to cez deň ani tak nebolí len mám pocit veľkého opuchu v hrdle a rozprávam ako so zemiakom v krku mumlavo. V noci tak fajne spím až pokým sa nenapijem tým že sa napijem ako keby všeeetko rozdráždim a začne tá neznesiteľná bolesť. ten flector je zázračný liek. Ale ke´d to zhrnem nič strašné to neni len nepríjemné a zdĺhavé.
dobrý den ,zajtra nastupujem do nemocnice a chcem sa spýtat či niečo od bolesti mi daju mylsim už po výbere mandlí asi ten flektor alebo si ho musim kupit sama ,dik ak odpoviete 😉
Ahojte, co odporucate jednodnovu kliniku alebo si polezat v nemocnici pri vyberani krcnych mandli?
@andrejka77 ahoj, v nemocnici do žily dostaneš po operácii liek, a potom dostaneš recept na ten Flector, alebo Ti ho musí vystaviť tvoj obvodný lekár, ktorému odovzdáš aj správu z nemocnice..... držím palce.
@luluwedding ahoj, ako Ti je?
@guga79 Ďakujem za opytanie...raz za noc tak cca o 3 ma zobudi smäd akonáhle sa napijem dialena bolest...supnem fkector jr dobre...dnes sa mi celkovo zda ze fajn aj som uz normalne prehltala stravu...len mam taky pocit v hrdle ako chrasty sucho svrbenie....povlaky uz myznu.

@zuzkovnik jasná vec.... a ako sa teraz cítiš, za desať rokov sa niečo zmenilo, zlepšilo?