icon

Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých

mukiii007
11. sep 2011

Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!

guga79
25. feb 2014

@kika2502 citrusové veci sa nesmú, zbytočne Ta to rozdráždi....no striedala som čaje..... a repíkom som vyplachovala po každom jedle..... 😝

andrejka77
25. feb 2014

@kika2502 nám kázali harmanček a čistu vodu ,džus ešte nie mohol by ti to podraždit alebo hned to oplachni 😉

kika2502
26. feb 2014

@guga79 tak dnes som bola u lekarky s tym opuchom a mam ho vnutri aj vonku a ten biely povlak ze je hruby ako zvycajne byva, nevies co to znamena ked je hruby?

subova
26. feb 2014

ahojte,mám 59 rokov,casto mam zapalene hrdlo.Vlani cez leto mi krcna odporucila ,ze si mam dat vybrat mandle,najviac ma boli lava mandla stale mam zapalenu a zvacsenu, vnoci dycham ustami.Pondelok som bola na konzultaciu v nemocnici aj tam mi poradili aby som ich dala vybrat.Mam sa rozhodnut do buduceho tyzdna.Mam dost rokov nebudem mat nejake komplikacie?Co mi poradite,ktori ste boli na zakroku.Casto som unavena,vycerpana,nohy ma bolia,rano ledva sa rozchodim...ze by mi to pomohlo?Poradte mi!

guga79
26. feb 2014

@kika2502 ahoj a čo Ti povedali teda na ten opuch, je to normálne? No hrubý, neviem, čo zn. hrubý.....ale je asi väčšie riziko, že sa Ti uvolní a rozkrváca....a o jedení, strave, Ti čo povedali? Lebo jedni lekári tvrdia, že sa dva týždne musí jesť len kašovitá strava a další že už na tretí deň treba tuhšie niečo, aby sa ten povlak "obrusoval". Preto som zvedavá, čo povedali Tebe....

guga79
26. feb 2014

@subova zdravím, a robili vám aj nejaké výtery z hrdla, odbery, či nemáte v tele zápal?

subova
26. feb 2014

robili mi vytery z hrdla naposledy nalez...Streptococcus viridans...Neisseria cpecies....Dg.Rhinnitis allerg.komp.,Tonsillitis chron.,a Pharyngitis ac.catarrh.Neviem presne co znamenaju ale mi zaberu antibiotika na chvilu a zase ma to boli,asi tak.

kika2502
27. feb 2014

@guga79 no tym rozkrvacanim si ma moc nepotesila, dufam ze nie, do kolkych dni sa to moze rozkrvacat? lebo ja som dnes 6 dni od zakroku

kika2502
27. feb 2014

@guga79 povedala len tolko ze mam dodrziavat vyplachy repikom a kasovita strava to je asi vsetko

kika2502
27. feb 2014

@guga79 a tiez mam problem poriadne otvorit usta, otvorim ich tak na dva prsty to je vsetko, je to normalne?

andrejka77
27. feb 2014

hlavne oddychovat ,nič nerobit aj zátaž či už dvíhanie dietata može sposobit krvácanie ,

guga79
27. feb 2014

@kika2502 ahoj, no mne sa to stalo na 11.deň po zákroku, väčšinou sa bohužial pacienti takto vrátia s takouto komplikáciou do nemocnice, preto nesmieš byť sama, teda dúfam, že nie si. A s tým otvorením úst jasné, že je to normálne, ved všetko je ešte opuchnuté. To pomaličky ustúpi. A presne ako Andrejka píše, žiadna fyzická záťaž.

kika2502
27. feb 2014

@guga79 a co take si robila ked ti to zacalo krvacat?

kika2502
27. feb 2014

@andrejka77 tiez mam problem s velkym mnozstvom hlienov to je normalne?

guga79
27. feb 2014

@kika2502 nič, to neovplyvníš.....naraz sa "odtrhol" väčší kus toho povlaku bieleho a rozkrvácalo sa to....potom už len do nemocnice treba....preto sa lekári nevedia zhodnúť na tom, kedy jesť tuhú stravu, niektorí tvrdia, že môže spustiť krvácanie, že treba dva týždne kašovitú stravu a iní zase, že aby sa ten povlak postupne "obrusoval", tak treba po dvoch dňoch už začať tuhšiu stravu......ktovie, ako to je správne, sami nevedia. Ale pri tých bolestiach som si nevedela predstaviť jesť tuhé veci 😕 😝

kika2502
27. feb 2014

@guga79 tiez si mala vela hlienov?

andrejka77
27. feb 2014

@kika2502 to ano strašne vela slin ale už ti to prejde mne to prešlo tiež neako na 7-8 den ale nezabudnem na dve noci ako som sa z nich dusila až som sa bála že sa rozkrvácam 😒 ,ja som po zákroku presne tri týždne jem už normálne iba že necitim stále chut jedla 😠

kika2502
27. feb 2014

@andrejka77 a usta ti isli dobre otvorit lebo ja ich velmi malinko otvorim a viac sa mi neda

andrejka77
27. feb 2014

@kika2502 ja som v kuse brala lieky od bolesti aby som to necitila a neotvorím ešte ani teraz poriadne a začne ta pobolievat sanka okolo uši ale všetko to je normálne pomaly to bude ustupovat 😉

guga79
27. feb 2014

@kika2502 myslím, že áno, postupne sa to upravilo.....

nitranka03
27. feb 2014

Baby..... ja som bola pred 2,5 r. na vybratie mandli v plnej narkoze v Nitre. Bez komplikacii, bez teploty..... na 4 den domov.... mozno mi neuverite ale na druhy den po zakroku som jedla kakaove rezy(kekse).... doteraz nechapem....

andrejka77
27. feb 2014

@guga79 pozerám ty si asi na materskej to si mala perné to zvládnut pri troch detoch 😀 iba som chcela vediet ak predsa len pracuješ kedy si bola schopná do práce

guga79
27. feb 2014

@nitranka03 ahoj, tak to fakt nechápem 😅 😝 ja som skoro tri týždne jedla najprv kašovité jedlá a potom postupne malé kusočky.....a dva dni po operácii som mala zvýšené teploty...... 😝

guga79
27. feb 2014

@andrejka77 ahoj, nie, nie som na materskej, od septembra min.roka pracujem, a "PN" som bola tri týždne 😒

andrejka77
27. feb 2014

@guga79 hm to ja idem zajtra na kontrolu a tiež tomu je akurát 3 týždne ,ešte jeden by som rada ostala doma 😉

guga79
27. feb 2014

@andrejka77 ale tie 4 týždne som si musela dať pokoj s fyzickou námahou....tak možno Ti ten týžden ešte dajú 😉 podla zamestnanie možno....

kika2502
28. feb 2014

@guga79 ahoj, prvu sprchu kedy sis dala? Kazdy hovori inak

guga79
28. feb 2014

@kika2502 ja ti ani neviem, som taká ubolená, že mi bolo jedno, aká som 😀 😀

andrejka77
28. feb 2014

@kika2502 ja som si vlasy umyla až na 10 den ked som šla na kontrolu 😀 bola zima nosila som čiapku vlasy nebolo vidno a sprchu ?asi o dva dni neskor 😉

googlinqa
28. feb 2014

a je si vôbec lekárka istá, že to súvisí s mandľami alebo len niečo skúša? veď také mandle sú veľmi dôležité, je to filter, pokiaľ by som si nebola na istom, že to určite súvisí s mandľami, tak by som do toho nešla, veď kĺby bolia z x dôvodov