icon

Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých

mukiii007
11. sep 2011

Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!

kika2502
1. mar 2014

@andrejka77 ahoj, ja som uz 8den po zakroku a stale mam pocit ako keby som mala zemiak v krku zarazeny, je to normalne? stale sa mi zle prehlta

andrejka77
2. mar 2014

@kika2502 je to v poriadku aj ja som to tak cítíla ,ale stáva sa že ti tam zostavaju zbytky jedla tak to treba stále oplachovat po každom jedení a slinenie sa zlepšilo? 😉

kika2502
2. mar 2014

@andrejka77 ano to kloktam po kazdom jedle, slintanie sa zlepsilo aj ten opuch uz je ovela mensi, skoro zmizol tak som rada, len mam taky divny hlas to ma asi teraz najviac stve, sa tak divno citim s takym hlasom

andrejka77
2. mar 2014

@kika2502 neboj aj s tým hlasom to tak bolo aj u mna ,taký dutý hlas divný ale postupne to prejde všetko ,mna to už nebolí ale cítim to stále a asi ešte dlho budem

kika2502
2. mar 2014

@andrejka77 a ako dlho si po zakroku?

andrejka77
2. mar 2014

@kika2502 ... 6.2 takže už to bude skoro mesiac

kika2502
2. mar 2014

@andrejka77 no pekne teda. To som myslela ze po mesiaci budem len spominat 🙂 . Je nieco na co si mam davat pozor? Zajtra mam 10dni po zakroku

andrejka77
2. mar 2014

@kika2502 každý to znášame ináč 😉 ja som teraz ešte aj prechladla tak ma teraz okrem toho ešte aj škriabe v krku ,ale akurát byt v klude šetrit sa ja som aj pomenej rozprávala hned ma to bolelo nič ma viac nenapadá tak sa drž 😉

kika2502
3. mar 2014

@andrejka77 chudatko, mne zase mamina stale hovori ze rozpravam cez zuby, ze vobec neotvaram usta pri rozpravani, no ja si to nejako neuvedomujem

guga79
14. mar 2014

ahojte,
tak ako sa vám všetkým darí ?

matulisa
3. apr 2014

@guga79 ahoj, v pohode,
len som minule prišla nato, keď mi bolo zle, vracala som, tak mi to rozdráždilo jazvy po mandiach, že ma to bolelo ešte dva dni... a včera znovu... ☹

maajka83
7. apr 2014

Ahojte, ako sa Vám darí po vybratí? Po mesiaci mi brali kontrolné krvné testy a ASLO išlo o polovicu dole ;) ako mi ich vybrali tak má choroby obchádzajú, len aby som to nezariekla. Vôbec neľutujem že sú vonku ;)

guga79
10. apr 2014

@maajka83 ahoj, ak môžeš napísať, akú si mala hodnotu ASLA pred a po operácii? Teším sa, že Ti to tak pomohlo.....

maajka83
10. apr 2014

@guga79 ahoj, pred som mala skoro 900 a po mesiaci som mala polovicu. 🙂

guga79
11. apr 2014

@maajka83 šikovná 😅 ja som mala 981 a po mesiaci "len" 760...... ale vraj to ide veľmi dlho "dole"...... 😝

cica869
11. apr 2014

ahojte aj mne hrozi vybratie mandli mala som uz ist pred 1,5 rokom aale nevyslo a teraz mi to asi zas hrozi...vysiel mi z hrdla nejaaky streptokokus a ASLo vyse 400 hrdlo ma sice neboli ale mam problem s kutikmi takze asi tak...ale bojim sa operacie jak cert kriza kedze viem co ma caka 😒

guga79
19. apr 2014

@cica869 ahoj, 400 nie je až tak veľa 😅 a atb liečbu Ti nenasadili?

cica869
19. apr 2014

@guga79 no norma je do 200 tak aj 400 je dost....zatial nie este musim ist na krcne

danuella
19. apr 2014

no ja som mala aslo skoro 2000 a po 2 mesiacoch kleslo na 1200 teraz koncim liecbu pendeponom tak uvidim ako sa to dalej vyvija. ja vsak asi nemam problem v mandliach- aj ked som mala zopar angin (krcny sa o tom vôbec nezmienil)ale niekde inde. takze zatial ma ich vyberat neposielaju.

guga79
19. apr 2014

@danuella fiha, tak o takejto liečbe som ešte nepočula 😕 😕 😕

guga79
19. apr 2014

@cica869 je to viac ako 200, ale nie je to veľmi vysoké......snad nebude treba mandle vyberať, držím palce 😉

cica869
19. apr 2014

@guga79 no niekto ma aj vyssie ale predsa....no mne uz mali vyberat pred 2 rokmi ale nemohla som ist cize budu musiet teraz ja ich mam chronicky zvecsene a robia mi problemy ale dakujem 🙂

tomaszv
24. apr 2014

Ahojte, chcel by som aj ja prispieť skúsenosťou s vyberaním mandlí. Mám 29 rokov, operovali ma 14.4. 2014 v BB na súkromnej ORL klinike v celkovej anestéze. Ráno som prišiel na kliniku, hneď po príchode na izbu sa ma ujali sestričky obviazali mi nohy elastickym obväzom, vraj prevencia proti zrazenine. Hneď mi dali tiecť aj infúziu. Po nejakej pol hodine som dostal náladovku, pocit ako ked si vypijete. Za chvilku ma odviezli na operačku tam som dostal do žily anestézu asi za 5 sekund som bol už mimo. Zobudil som sa na izbe za 1, 5 hod napojeny na pristroj ktory sledoval srdce a tlak. Z toho ma po chvilke odpojili ked bolo všetko OK. Prekvapivo som narkozu zvladal vporiadku, žiadna nevolnosť ani zmätenosť. Hrdlo ani tak velmi nebolelo asi kvôli infuzii ktora mi tiekla. Dostal som krčah čaju ktory som mal popíjat pomaličky. Nemal som stym velky problem. Prekvapivo ani bolesti neboli az take velke. Na večeru som dostal už vývar s pečenovými haluškami. Potrapil som sa ale dalo sa to zjest. Na noc som dostal infuziu lebo to bolelo viac. Rano mi začala rana trošku krvácať vypluval som krv.. dostal som ladovy obklad na záhlavie a po konzultácii s doktorom aj niečo proti krvácaniu. To pomohlo a prestalo to. Hned nato som dostal ranajky jogurt a piškoty s čajom.. to som zjedol ale ostalo mi zle skoro som odpadol.. vraj to sa stava ako reakcia na anestezu. Po raňajkách ma poslali domov 🙂 Doma som sa už trápil viac, bolesti sa stupňovali ale zvladal som to s tabletkami Paralen 500 2ks a Algifen NEO 40kvapiek.. mal som pripravený aj Flector po prečítaní diskusií ale doktor mi ho neodporučil lebo riedi krv a rana by mohla začat krvácať. Ja som mal velké mandle tak aj velké rany tak ešte večšie nebezpečenstvo. Prve 3-4 dni som jedol len vývar, jogurty, výživu, zemiakovu kašu, praženicu chlieb len striedku.. Potom som pomali začal aj normalne jedla.. samozrejme menšie porcia a poriadne prežuť.. pred jedlom som si väčšinou dal kvapky od bolesti aby to šlo lepšie. 6 deň som už jedol velkonočne menu udene mäso, klobaska, zemiakovy šalát 😅 Dalo sa to pomaličky.. dnes je to už desiaty deň, bolesti mám stále ale také normálne ako ked boli hrdlo.. tabletky už nejem a kvapky len večer a rano vtedy to ešte bolí viac.. jem už normálne všetko, menšie porcie ale ide to.. Moj celkovy názor na to je taký že sa to určite dá vydržať.. bolesť je síce velká, v niektorých momentoch až neznesitelná ale treba myslieť pozitívne že to pre naše zdravie a že bude čoskoro lepšie. Ja som pil prvých 7 dní strašne vela čaju 3-4 litre repík, materina dúška a iné bylinkové, aj v noci vždy ked som sa zobudil. Odporúčal mi to doktor aby bola sliznica zvlhčená stále, myslím že to pomáhalo velmi. Už v nemocnici treba vela pit. Bolesť zvláda každý inak, veľmi záleží aj od velkosti mandlí pretože od toho závisí velkost pooperačnej rany. Podla toho sa odvíja aj dĺžka hojenia, tak mi bolo povedané 🙂 Viacerý tu spomínali neznesiteľný zápach z úst ale ja som žiadny nezaznamenal, ani teraz ked sa mi ten povlak na ranách uz začal odlupovať. Na záver chcem všetkým povedať že sa to dá všetko vydržať len treba myslieť pozitívne, však to podstupujeme pre svoje zdravie 😉 V prípade nejakých otázok tomaszv4@gmail.com

1pipipi
1. máj 2014

@cica869 ahoj absolutne sa neboj, ja so om teda bola uspana, zaziva by som to ja neprezila ale aj to prezili moje kamaratky, neboj 2 tyzdne hojenia, ano boli to najskor som si musela davat kazdych 6 hod nejake i tkvapky lebo po odozneni to bolelo jak slak ale ved nato su lieky..neboj stoji ti to zato, a zmrzlina je blb ost teda nie urcite chladna moze ti to nachladnut, ja som si ju teda dala a dostala som z nej kasel a to bolo dost blbe kedze sa ti urobi akoby taka clona na hrdle a kaslat do toho nic moc...a hlavne vela vela pit aj pat litrov denne ved to ti povedia rob jak lekari hovoria...a potom zacnes pudigny a pod veci jest , pyre a blbosti...

aicha15
1. máj 2014

ja som bola a dalo sa to prežiť, bola to síce bolesť hlavne po zákroku ale to asi po každom, takže len sa netreba opúšťať a ľutovať ako to bolí a prejde to coby dup...

bianca11
22. máj 2014

Ja sa vas chcem spytat. Moze chronicky zapal mandli vplyvat i na plod? Myslim ci tie hnisave mandle mozu za nejake VVCH plodu.

guga79
29. máj 2014

@bianca11 ahoj, to sa určite treba opýtať a poradiť s gynekológom, aj na ORL.....

bianca11
29. máj 2014

@guga79 nooo to isto. S mm sa snazime a dnes mi prisli vysl. ze mam toho streptokoka co vplyva neg. na srdce a oblicky...ň

guga79
2. jún 2014

@bianca11 ahoj a navrhli Ti nejaké riešenie? Liečbu, alebo už priamo výber mandlí? Mala si predtým nejakú liečbu kvôli tomu?

bianca11
2. jún 2014

@guga79 Riesenie? antibiotika... to je podla nich najlepsie riesenie. stale dookola atb. trochu sa to zlepsi a potom sme spat :((
moje dietatko ma od narodenia zdr. problemy a som sa viackrat pytala ci nahodou to nemohlo vplyvat na tehu, lebo vsetko ost. bolo i genetikom a atd. vylucene. no nik na to jednoznacne neodpovie, preto som isla za svojou doki nech mi iba tak spravi vyter a hups co vyslo, dala atb. no chcem ist na krcne nech mi ich vyberu. nech viem, ze som spravila maximum aby moje druhe babo bolo zdrave.