icon

Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých

mukiii007
11. sep 2011

Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!

domitobi
Autor odpoveď zmazal
berusaa
13. jan 2015

@domitobi V mojom pripade navrhovali uz v detstve odstranenie kedze som mala stale anginy a mandle sa zvacsili, ale nedali mi ich rodicia odstranit, lebo jeden doktor bol proti tomu a druhy zas aby sa vytiahli.tak to nechali tak.Ale pockalo ma to, mala som sice dlhe roky pokoj s anginami, iba obcas sa objavili ale po porodoch sa akosi vsetko zacalo spustat.Zacali mi velmi zatekat hlieny, od pravej mandli ktoru mam velku tak ma boli aj prave ucho, z ktoreho mi dokonca ide nieco tmave, potom tiez tie capy na mandliach ale najhorsie pre mna je zapach z ust 😖 to je pre mna komplex najvacsi, najviac kvoli tomu ich chcem vytiahnut.Skontrolovala som si aj zaludok, aj zuby.toto mam v poriadku a krcna vravela ze je to z mandli nech ich dam prec.tak dufam ze sa toho zbavim.A ty si nemala s tym problem kedze si mala ich zjazvene a capy?

kiki68
14. jan 2015

@berusaa pri tych capoch treba uz hned operovat a dat tie mandle prec. Ono to neni len tak, mne hovorili,ze to produkuje svinstvo do tela, lebo tam prebieha zapalovy proces. Teda to robi zle celemu telu a ked to daju prec tak tento proces prestane. Mozem to za seba potvrdit. Ako mi tie mandle s tymi capmi hnisavymi an nich dali prec tak mi bolo o dost lepsie vobec potom. Ked je dovod tak tie mandle su k nicomu a treba ich odstranit.

domitobi
Autor odpoveď zmazal
sasules
14. jan 2015

@berusaa
mne ho dali ked som odchadzala na druhy den domov...neboj sa, zvladnes to🙂, neni to zase az take hrozne, ako sa vsade pise, ked to mam porovnat s pôrodom tak je to uplne malina....🙂

berusaa
14. jan 2015

@domitobi
@sasules Dakujem dievčatá za povzbudenie,ste zlaté 🙂 prežila som dva spontánne porody tak tiež sa tým utešujem,že to nejako zvladnem,lebo musím.A ešťe ma napadlo,že som kávičkarka,vy ste pili kávu aspon zimnu niekedy po operácii?lebo nikto to tu nespominal,len tie čaje

domitobi
Autor odpoveď zmazal
sasules
14. jan 2015

@berusaa
Nam dali nam rano kavu v nemocnici s piskotami, ale tusim to bola bezkofeinova INKA, ale tie prve dni by som si ju urcite nedavala, mna tiez brutalne stipalo z bananu, aj z ineho ovocia, a tiez nejedz detsku vyzivu, Najlepsie je podla mna detska krupica, zemiakova kasa s mletym maskom, čistý studený vývar, dnes som si robila sulance,🙂)) a tenke cestoviny-nitovky so struhanym syrom a masielkom, na tom ficim kazdy den. tolko z mojho jedalnicka 🙂 🙂

margarita
14. jan 2015

@sasules
ja mam opacnu skusenost, ja radsej rodit ako 2x mandle vyberat 😀 ale to bude tym, ze povodne mi to mali robit v celkovej narkoze, kedze som ale kratko predtym mala iny zakrok a narkozu, nechceli ma trapit znovu, a ze tak urobime to len v lokalke, pohoda...akurat som tie mandle mala uz take "derave", ze mi anestetikum stade rovno do hrdla stekalo, a Dr ze pruser ale co uz narobime, ze ved aspon cast z toho sa mi asi vstrebala, tak idu rezat, a ked to budem citit, mam zakricat a budu mi to postupne dopichovat 😔
tych 45 minut mojho zivota bolo horsich ako nasledujuce 3 porody 😉
tak ak mozte, radsej celkovu narkozu ako taku drasticku lokalku a napoly zaziva mat kopec zeleza a dve ruky v hrdle 😝

sasules
14. jan 2015

@margarita
Ahoj, aj ja som ich mala derave, tiez mi davali viackrat injekciu, tiez mi to tieklo. Stale dotkorka skusala ci uz mozme a vzdy som jej kricala ze nie, ze to stale citim ale po takej 5 injekcii to uz zabralo a necitila som nic, len tahanie. Z narkozy by si zase mohla zvracat a cez tu živú ranu by to tiez nebolo bohvieco, povedz si ze to tak asi malo byt...

kiki68
15. jan 2015

pit mozes co chces, len ci to telo dovoli. Mna bolelo vsetko, voda,caj, rezalo to hnusne. Spontanny porod je k nicomu,lebo dieta nejde krkom :D Hlavne uprednostni v celej narkoze laserom to dat prec a budes mat svaty pokoj od krvacania. Iba to jedenie a pitie bude neprijemne. Ja mam dojem,ze prve dni sa to dalo,ale potom ako sa to hojilo uz tak viac tak to bolo horsie. Klasicky v lokalne je to blbe, lebo holka vedla mna to mala tak robene a krvacala ako zabite tela, ja som po narkoze behala so sestrickami okolo nej ako vcela. Hold mne po tej narkoze nic nebolo, uz som sa aj po horsich flamoch zobudila so skriabanim v krku. Mne to robili na Antolskej v bratislave 😉 Ale personal uplne super, musim ich pochvalit.

milacikova
18. jan 2015

Ahojte
mojmu mazelovi(45) odstranili mandle, prvy druhy den po operacii dobre bol prekvapeny na vsetky hororove scenare co cital co ho caka a neminie, teraz 4den horsie a horsie je to normalne? na kolky den sa pocituje ako taka ulava? ma novalgin a paralen, flector zakazali dakujem

berusaa
26. jan 2015

@sasules
@domitobi Tak dievčatá mám to za sebou,v piatok ma operovali a dnes ma pustili.Zatial to nebolo také strašné ako to viacerí tu opisovali,možno to ešťe len príde,dnes mám 4 den.Snažím sa jesť vela a piť,aby sa nespravila velká chrasta a nestvrdlo to.Bolí to,ale dá sa to prežiť,som zvedavá na dalšie dni.

berusaa
26. jan 2015

@mukiii007 Ahoj,chcem sa ta spýtať na ten flector,to si si davala iba jeden sáčok na 2 litre vody?

mukiii007
autor
26. jan 2015

@berusaa jeden sáčok na cca 1,5litra vody. Ale opatrne, ja som na ňom ostala "trocha" závislá 😀

berusaa
26. jan 2015

@mukiii007 😀 ja si ho este nedavam, az keby bolo najhorsie.Dnes mam 4 den tak neviem kedy pride najvacsia kriza

sasules
26. jan 2015

@berusaa
super berusaa, som rada ze to mas za sebou...to uz ked mas den za sebou tak horsie to uz nebude, uz len lepsie, ja mam za sebou dva tyzdne a ani neviem ze som na nejakej operacii bola. A presne tak, vela jest a pit. Potom daj vediet ako si na tom dalej, vela stastia🙂

berusaa
26. jan 2015

@sasules vazne 2 tyzdne? A kedy ti prestali bolesti?

domitobi
26. jan 2015

@berusaa ahoj super ,že ti to dobre dopadlo a hlavne mas to za sebou vela pi pokial mozes repik bude sa ti to rychlo hojit..ak by cosi si potrebovala poradit kludne mi napis..nech ti to rychlo zbehne a po 2 tyzdnoch si ani nespomenies ze si si davala mandle vyberat...

zitmi
8. feb 2015

Dobrý deň, má niekto skúsenosti s vybratim krcných mandlí s laserom ?

martinkabe
11. feb 2015

Ja mám dieravé mandle a niekoľkokrát do týždňa si z nich musím vytláčať také zelené svinstvo... ☹ Doktorka sa tvári, že je to normálne a zbytočne je to vyberať, ale mňa to otravuje. A hlavne to svinstvo, čo tam mám zapácha 😢 .
V mojom prípade je asi lepšie si presadiť svoje a dať vybrať. Čo poviete? A keďže som veľmi bojko, tak by som zvolila celkovú anestézu a antolskú nemocnicu, keďže som tu čítala pozitívne info o nej. Alebo vedeli by ste mi odporúčiť lepšie pracovisko?

chrumen
16. mar 2015

@martinkabe ahoj mám podobný problém, predovšetkým na pravej mandle - je viac dieravá ako ľavá a ako píšeš aj ja si odtiaľ vyberám to hnisavé svinstvo, lekárka mi nedávno robila aj výter ale nič nezistili. povedala mi že mandle sú akési filtre a že teraz je aj také počasie zlé, nestabilné a bacil a vírusom sa darí. Chcem ísť na ORL, ako dieťaťu mi vybrali nosové mandle aj prebíjali dutiny - teraz stačí že fúka silnejší chladný vietor a hned ma bolia, soplím a všetko steká do krku. Ja kloktám slanú vodu ráno/večer a dosť mi to pomáha, čo sa v mandliach usadí ide na druhý deň hned von ale tiež ma to už štve, neustále si tam vrtám preto čo tiež asi prispelo k tomu že sa ten hnis tam tvorí 😒 "pod nôž" sa bojím ísť lebo vyberanie krčných mandlí aj prebíjanie nosa mi robili pri vedomí

martinkabe
16. mar 2015

@chrumen Ja už som sa definitívne rozhodla, že ich dám von. Každý deň ma bolí hrdlo, stále to tam cítim, môžem povedať, že sa bojím s kýmkoľvek rozprávať, že zacíti tie mandle. Aj keď mi snúbenec hovorí, že sa nemusím báť, lebo to necítiť..
Aktuálne si hľadám dobrého ORL lekára a pôjdu von... Určite v celkovej anestézií.. ten týždeň a dva akútnych bolestí vydržím pre ten pokoj potom ... 🙂
Pohár trpezlivosti pretiekol.. i keď strach mám

lucieee24
17. mar 2015

Našej 3rocnej dcere, epilepticke, mandle vybrali, lebo ich mala veľmi veľké. Ale predtým vôbec nebola chorá, žiadne angíny nič. Síce vtedy ani do škôlky nechodila. U nás v nemocnici ich chceli len zmenšiť, ale na Kramároch ich vybrali celé. Teraz, po polroku od operácie, nam 2x tak zostala chorá akokeby mala problémy s dýchaním. Strašne bola zahlienena, v obidvoch prípadoch. Mame problem taký, že pri vyššej teplote dostáva kŕče, zostava mimo a tieto hlieny dosť potom komplikujú dýchanie. Momentálne je v nemocnici a čaká ju röntgen pľúc. Tak neviem ci to uz nemám pripisovať tým vybraným mandlam, že sa jej to všetko usádza dole...

cherry1981
17. mar 2015

@lucieee24 Mne odkedy vybrali krcne mandle, som ostala prieduskarka, vsetko mi hned steka dole a mavam caste zapaly priedusiek, ja by som uz svojim detom kym by to nebolo velmi akutne mandle vybrat nedala.

lucieee24
17. mar 2015

@cherry1981 zaujímavé je, že niekde chceli len zmenšiť a asi vedeli prečo. Tak to si ma teda veľmi nepotešila. S vybraním nosnej mandle u malej som spokojná, lebo nechrape, oveľa lepšie spi a pravdepodobne aj sluch sa dal do poriadku. S tými krcnymi to bola asi chyba a teraz sa to s nami potiahne.

milacica22
17. mar 2015

Ahoj, práve som mesiac po operácií mandlí, veľmi ma boleli kĺby a mala som stále zlé výsledky z krvi. Už som mesiac po operácií a cítim sa 1000x lepšie, bolesti kĺbov už skoro ustúpili. Môžeš si vybrať či ťa uspia alebo ti to urobia v lokálnej anestéze. Ja som šla do celkovej, keď som sa prebrala tak necelú hodinu som pľula krv a potom už bolo dobre. Väčšie bolesti som pociťovala 3 až 10 deň po zákroku. Od bolesti mi veľmi pomohol Flector sáčky, bolesť ustúpila do 15min. Mňa dosť boleli uši ako keby som mala zápal stredného ucha lebo tie kanáliky sú tam prepojené. Poradím ti , že určite by si mala jesť. Najviac piškóty namáčané v čaji 🙂 čím viac ješ tým viac sa tie rany ošúchavajú tým jedlom a tým rýchlejšie sa to zahojí 🙂 Ja som bola za 20 dní ok a normálne som už jedla veľké sústa :D Určite si ich daj vybrať, je to nebezpečné aj na srdce, ja som bola v takom zlom stave že som už nedokázala prejsť ani na wc a zdvihnúť si syna na ruky. Inak mám 28 rokov :D a bolesť je to bolestivá ale nie až taká strašná ako všetci hovoria, dá sa to vydržať 🙂 prajem veľa síl a veľa zdravia 🙂

janka_jurko
17. mar 2015

Tak prispejem aj ja 🙂... Mandle mi vyberali v roku 2013 a keby viem aka to bude bolest, nikdy si ich nedam vybrat... Robili mi to v Ruzomberku v celkovej anesteze..rano som prisla,doobedu mi ich vybrali a na druhy den som isla domov...hned po operacii to bolo celkom fajn..ale navecer prisli bolesti a trvali cca 14 dni... bolelo ma hrdlo,hlava,zuby,usi...jedine co mi pomahalo bol Flector,keby ten nemam tak neviem ako by som to vydrzala...nakoniec som ale aj tak skoncila na pohotovosti a cca 10 dni som chodila na injekcie..az po nich sa mi konecne ulavilo... takze ja keby si mam vybrat tak radsej by som si ich nechala 🙂 strasna bolest to bola... :(

maminecka2
17. mar 2015

@martinkabe Ahoj, nečítala som celú diskusiu, ale poradím Ti zájsť sa ukázať na ORL kde tie mandle aj vyberajú, nech to posúdia, buď Antolská, Ružinov abo Vojenská nemocnica (nem. Sv. Michala), ja odporúčam vojenskú keďže tam pracujem 😀 (Ale teraz som dlhodobo na MD)

vinifred
17. mar 2015

..mňa neuspali a bolo mi to jedno,lebo som nič necítila..cítiť som to začala až keď mi polavili injekcie a skoro som skapala..ale dá sa to prežiť,ako všetko..teraz ,po po 17 rokoch môžem skonštatovať,že také časti bolesti hrdla som nemávala ani keď som tie mandle mala..všetko prechladnutie,pitie studenšej vody,nieto ešte bublinkové,koniec,hneď ma bolí hrdlo..rozhodnúť sa ešte raz,tak poviem NIKDY!!..ale závisí samo od iných okolností,mňa kĺby neboleli..