Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých
Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!
prosím vás, ti co ste absolvovali vybratie mandlí, mali ste vysoké ASLO, alebo potvrdenu nejaku baktériu z výterov? Lebo mna krcny lekar presviedča na vyber mandlí, ale ja mam crp, ASLO, výtery ok, on tvrdí, ze mam na mandliach hnisave capy a nejake cysty. Ked mi z nich robil výter, nic tam nevyšlo. Ked som chorá, hrdlo ma boli cca 2 dni, potom mi zapal zvyčajne prejde do dutín. Nemávam klasické anginy. Je toto dôvod na vyber? Neviem sa rozhodnúť.
@amanda05 prosim ,a kde ste bola na operacii???v ktorom meste,v ktorej nemocnici? bol tam prijemny personal,fajn pristup?dakujem
Ja mam von mandle 15 rokov, mala som tiez hnis a bakteriu, neustale som bola chora a, ako ty pises, vzdy si to odniesli dutiny (lebo bakteria z mandli osidlila cele horne dychacie cesty). Odvtedy mi chorobnost klesla, myslim, ze ked mandle su loziskom niecoho, mali by ist von, stav sa rokmi mozee zhorsit.
@buba08 ahoj,mna poslali na operaciu preto,ze mandle mam velke a mam vraj malo miesta na dychanie. Avsak ja ziadne tazkosti nepocitujem, aslo mam 33,crp v poriadku,vytery v poriadku. Anginu som mala naposledy pred 5 rokmi, atb som nebrala uz tiez velmi davno. Ale proste kvoli tomu,ze su mandle velke a tiez vidia akesi hnisave capy,ich mam dat vybrat. Chystam sa do banskej bystrice, do nemocnice.
@zuzka_puska mne dr povedal, ze mam úplne maličké mandle. Ja zatial neviem ci sa na to odhodlam, strasne sa bojím tých bolesti po operácii
@zuzka_puska a ASLO mam 1,5
@buba08 ani ja to napriklad nechapem,odkial sa tie capy beru. Ale, zial som na tom presne rovnako, crp,aslo vytery v najlepsom poriadku, a v hrdle hnisave gulicky. ani krcna dr mi to nevedela vysvetlit, len tam proste su 🙂 A vidim,ze nie som jedina kto to takto ma 🙂
@buba08 1,5 aslo????fuha no ja mam 33,tak 1,5 je nic 🙂
Mne aj mojej mame vyberali mandle v BB, mozeme len odporucit, robili to v lokalnej anesteze, myslim, ze je ovela lepsia a setrnejsia ako celkova, clovek nie je "mimo" a vie, co sa na sale deje, lepsie sa regeneruje.
@zuzka_puska
@jarhal neviem ci ste uz poriesili tu otazku vyberania mandli pocas "nasich dni" ja som bola nedavno na vysetreni a bolo mi povedane, ze je jedno pre aku anestezu sa rozhodnem(lokalnu,celkovu) ale nesmiem mat svoje dni. Ani tesne pred.
@szana coze??? A kedy to bolo asi??Lebo ja som volala do BB do roosveltovej nemocnice,a povedli mi ze krcne mandle robia JEDINE v celkovej anesteze, v lokalnej nie. Pytala som sa,ci sa da zvolit sposob anestezy, a dostala som jasnu odpoved, nie, robime len v celkovej anesteze. preto ma zarazilo,ze vam v bystrici robili v lokalnej. Volala som tam presne v utorok,pred 3 dnami,takze info mam najcerstvejsie 🙂
mne vybrali mandle pred 3mi rokmi v bb v roosveltke a robili to v celkovej anesteze, lekar bol super len mi to potom dost opuchlo. maleho som dala k mame na tyzden ze sa dam dokopy. zo skolki nosil nejake virozy a ja som stale chora bola. kamoska mi dala vtedy wobenzym a opuch zmizol a citila som sa lepsie. mandle dajte vybrat ak vas trapia, nestoji to zato..uz nebyvam chora a vsetci sme viac spoko doma.
@tamaram283 len to, ze si bola často chorá bol dôvod vybratia mandlí? Alebo si mala aj výtery zle?
@zuzka_puska v Nových Zamkoch, personál vpohode, sestričky boli rôzne, chvalabohu v den mojej operácie bola výborná sestrička nosila mi každú chvíľu ľad na krk po operacii, vodu, cajik, chodila sa na mna pozerať, vreckovky a ten podnos na vypluvanie krvy.. Ja som bola spokojná s personálom aj s doktormi. 🙂
Ahojte, ležim v Popradsej nemocnici a zajtra ma čaká operacia mandli. Mam 19rokov a som akútny pacient keďže som dostala absces. Chcem sa opytat ako dlho si takchy pacientov nechajú v nemocnici a po zakroku koľko dni budem mat bolesti. Ak mate niekto skusenost s abscesom a následným vyratim mandli lo ňom napiste mi vaše skúsenosti a rady ďakujem 🙂
vyberali mi ich na vysokej škole - urobila som hysterickú scénu a omdlela som. ale zas ak je to treba, neváhaj, dáko to prežiješ. skor by som riešila, ako byť zdravá bez mandlí, ktoré su prvou bariérou pre bacile. moja rada - šport, šport a veľa na vzduchu - pešibus to istí.
Baby ja som si prežila operáciu mandlí☹27.1.2016 som bola operovana,všetko išlo hladko.Bolelo ma to ale zvladala som to.Prišiel 14 deň po operácii a zacala som krvacat,utekala som naspat,vypalili mi o prisla som domov,vsetko bolo ok.Na druhy den v noci opat krvacanie,opat mi to robili a uz som aj musela ostat na pozorovanie.Schudla som 5.kíl... konecne som v praci,nakolko mam taku pracu,ze len sedim..Mozem povedat,ze uz mi bolest ustupila..Da sa zvladnut operacia aj ta bolest ale ked Vam mozem poradit setrite sa a jest len naozaj kasovite jedla a nedvihat nic tazke.....
ahojte prosím vás, máte niekto skúsenosť s tým že po výbere mandlí ste zvracali? ja už mám štvrtý deň po operácii a čokoľvek zjem, poprípade i vypijem repík tak ma o chvílu napne a všetko vyvrátim. A ešte tie fibrínové povlaky ktoré sa tvoria na rane sa samé vstrebajú alebo ich treba vykašliavať?
@mims_03 asi si vykašlala tie povlaky, a možno ti je to také protivné, že ťa z toho napne? Na kašel si tiež napamätám... lebo tie fibrínové povlaky som asi prehltla pri jedení tak, že som asi nevedela kedy, ale samozrejme dodržiavala som mäkkú stravu. Najviac si pamätám ako ma boleli vnútorné uši pri prehĺtaní, takže som si vždy pred jedením dala kvapky algifen. Ale vôbec som nevracala ani raz, ani tesne po OP.
@buckovak nemyslím si že to bol povlak nakoľko to bola dosť veľká "gula" , ja hneď ako som prišla prvý deň domov večer som všetko vyvrátila a odvtedy mám kašel a vždy pri tom kašli ma napne akoby tam ešte dačo zostalo a chcelo by to ísť von,cítim to už iba na jednej strane a hlbšie v hrdle, ja pri jedení nemám problém ani bolesti, všetko by bolo OK len ked začnem kašlať tak vtedy ma všetko rozbolí a nepomôžu ani tabletky. Rozmýšlam či som náhodou aj neochorela.
@mims_03 tak tie povlaky boli také hrubšie hrčovité, asi taký nejaký ťa dráždi ... a aj mńa to napadlo, že si mala smolu a chytila nejaký vírus, a to ťa dráždi na kašeľ. A bolesti uší asi prídu neskôr ako sa tam sťahuje rana, je to nejak prepojené s Eustachovou trubicou. No ale možno len ja som to mala tak. tak držím palce nech sa to zlepší čím skôr 🙂
@mims_03 ahoj.mna operovali pred mesiacom..ja som zvracala len tesne po operacii, po anestéze, zevraj mi stieklo vela krvy do žalúdka a nevedel ju stráviť. Nevykasliavala som nic aj ked ma to velmi drazdilo, len som vypluvala do vreckovky take kusy zlteho povlaku vyzeralo to ako rozmocena chrasta a velmi zapachalo.. Ked som začala uz jesť aj vnutro rohlika namocene v polievke tak uz povlak zmizol. Najhorší bol 4,5,6 den... Neviem preco ta dráždi na kasel..zbehni na orl za doktorkou na kontrolu.. drzim palce
jasom nezvraciala ale preto ze som nemala ziadnu anestezu len lokalku tak mi nic nestekalo do zaludka...pri celkovej sa vela ludi stazuje na zvracanie....po operacii aj ked mi pomaly zliezli tie povlaky som tiez mala taky diskomort mala som pocit ako by mi tam kusok mandle nechali skrabkalo a cosi mi tam vadilo....bolasom u doktora vravel cosi ze ta jazva to moze robit ze mam vyckat ....casom vsetko odznelo ani neviem ze nemam mandle nic ma neskrabe nezavadzia a hlavne mam svaty pokoj aj od bolesti hrdla
ahojte, mne v utorok vyberali mandle v lokálnej anestéze v LV. radšej by som ešte tretíkrát rodila ako ešte raz toto 😅 dali mi proti bolesti flectorové prášky, ale ja neviem, ako to opisujú všetci ako to dobre pomáha, mne trvá tak cca hodinu a pol kým mi trochu zaberú a po 5 hodinách som tam ako predtým. by som potrebovala aspoň 4x denne ho brať ale kázali mi len 3 tak neviem či môžem...

Ahojte.Pridávam fotku pred a po zakroku 15 dni. Ak by som do toho išla ešte raz, velmi si to rozmyslím. No bohužiaľ v mojom prípade to bolo velmi nutne nakoľko som mala chronicky zápal na pravej mandli. Velmi mi pomohol flektor ktorý som si dávala hneď po tom ako ma pustili z nemocnice - 4 krát denne polovicu jedneho sacku. Novlalgin ktorý dávali v nemocnici mi velmi nezaberal aj sama sestrička povedala ze flektor je silnejší. No nemôže sa užívať viac ako 7 dni. Najhoršie to bolo asi od 4 do 8 dňa. Po 10 dni bolesť úplne ustúpila no ešte sa neodvážim jesť nic tvrdé. Zatial len polievky a vnutro chlebíka bez kôrky. Prvé dni som jedla len jogurty, výživa ma stipala. Co sa tykalo zakroku bol vpohode, bolesť prisla az na 3 den. Po operacii som mala komplikácie lebo mi počas zákroku stiekla krv do žalúdka ktorú nedokázal stravit a po
prebratí sa z narkózy som začala vracať tu nestravenu krv. Na druhy den rano som začala zase vypluvat krv a museli mi zo znovu vypalovat tou pinzetou len v lokalnej anesteze, niečo mi nastriekali do hrdla a uz som nic necitila. Som rada ze uz som po. Hlavne vela pite vodu po zákroku ked vam sestričky povedia ze uz môžete: držím všetkým palce. Odporúčam zákrok v celkovej anestéze!