Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých
Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!
@mimikas no ano mne este teraz sem tam ked zabehne tak vyfukam aj rezance nosom bezne:D:D ano aj usi strasne boleli mne pomahalo davat si do nich vatičku mala som pocit že mi to trošku ukludni a byt len v tichu a prečkať, prejde to. a na kašeľ aj mňa bralo tlmila som celým telom lebo som sa bala toho krvacania :D ja som mala aj lieky proti krvacaniu a napriek tomu mi flector v nemocnici zakazali, no aj tak som ho brala a krvacanie nebolo
@michaela2301 prosim ta a co si mala proti krvacaniu?
@mimikas nepamatam si boli to take tabletky myslim ze cervene, alebo len obal bol cerveny eviem uz, take kapsulkove vzdy som mala stres ako ju prehltnem ale prehtla som vzdy
Ahojte,mne vyberali mandle 5.6.19.1.den preležaní v nemocnici na druhý deň pustený domov, bolesti sa dali novalgin vcelku zaberal 3-5den bolesti stúpli do usi,jazyk spuchnuty,zatekanie soplov,,pretože mi robili aj nosné mandle,slín som mal ako besny pes,kašeľ do toho paráda,na 6den vnoci sa mi to pustilo,dal som si ľad na krk šiel stým na ORL ambulancia a ten má poslal do nemocnice v TN,tam som bol cca 3 v piatok prepustení,doma som sa nejedol klasika pyré, špenát.2 parky vo som bol hladný ako vlk, všetko jedlo sa mi pomalepovalo na ten fibrin povlak mandlí,vyplachol ústa troška vykloktal, dal ATB a o 17h zaspal o 18 sa mi to pustilo znova 1krat sa to podarilo zastaviť no po chvíľke znova tak som šiel cca po 7h prepustení znova do nemocnice kde som doteraz ide má tu slaktrafit.kedy to skončí povlaky mám už len mierne,už mám toho dosť 😰😰😰
@asta18 mne Co odporucali v nemocnici je pit po kazdom sustea vela, s malou miskou pudingu som vypila aj 2dc vody, nepredklanat sa, lezat na zvysenom, v podstatne tie 2 tyzdne naozaj len oddychovat. Dnes mam 13. den po vybrati a bolesti mam iz len mierne, povlaky este stale neake su, ale v podstatne menej ako boli. Ono tie povlaky su pri olupovani asi najcitlivejsie a vtedy najviac clovek krvaca. Inak ten parok ti to mohol podrazdit. Hlavne bud v klude, vela vela zut jedlo a pit. Po 14 dnoch by to uz malo byt menej nachylne na krvacanie, ale pozor na to Co jes treba davat este cca mesiac.
Klby bolia viacej pohybu a pit vodu
Cievy mate ok ?
@rencika969 ahoj, ako je to prosim s tvojou artikulaciou? Ja som kratucko po, ale uz vidim, ze toto nebude dobre
@zuzkamargit neboj sa a nam inak v nemocke kazali cvicit svaly tvare, natahovat usta, zivat akoby a pod. Jasne nie hned ale po takom tyzdni uz trosku mozes. Jazyk sa hoji najpomalsie a najdlhsie ja som 6 tyzdnov po a uz som v pohode, vsetko sa vratil do normal, aj chute sa uz vracaju do normal. Na zaciatku to vyzera vsetko divnako, chce to relax.
@zuzkamargit ahoj, ja po roku citim slabucky rozdiel ale naozaj iba minimalny. Mne osobne sa chute vratili tak na 80% a po operacii mam stale, este aj dnes pocit sucheho jazyka... ten uz asi ostane 😥 artikulacia sa casom da do normalu
Ahoj baby, mna to čaka teraz v septembri v Poprade. Ste tu niektora ktora to tiež absolvovala v Poprade ? Dosť sa bojim ..
Je tu niekto, komu vyberali mandle v 40 ke?
@leona45 ked prelistujete diskusiu dozadu, tak 25. jula.2018 som pisala ako som to zvladla.. Dalo sa to zvladnut, komplikacie som nemala ziadne.. Boliet to bolelo, to je jasne, ale ja som sa viac bala krvacania ako bolesti, lebo bolest treba proste len pretrpiet a zmizne sama. Zakazali mi flector a ako som citala viacere skusenosti, asi vedeli preco to robia - lebo sposobuje krvacanie. Vydrzala som to na Novalgine a Paralene a hektolitroch repikoveho caju..
Ahoj všetci čo máte výbere mandli, chcem sa opýtať tých čo krvacali ktorý deň to bol a čo mohla byť príčina?
Ja som 5 deň po operácii a teda veľmi sa bojím krvácania.
@mykeila ahoj ja som brala aj flector čo sa nemá sle bolesti má donútili ale veeeelmi opatrne som čokoľvek jedla aby som nejrvacala s v pohode aj v noci som pila aby som to mala vlhké a dá sa to bez krvácania držím palce
@michaela2301 ja beriem novalgin iné sa bojím, ten snáď nespusta krvácanie.
Jem len kašovité jedlo, ale teda už som v koncoch a keby začnem krvácať som total na dne, to by bolo treba všetko od začiatku celý proces hojenia?
@mykeila to neviem záleží od intenzity krvácania, ja som mala 27 keď mi vybrali mandle ale úprimne bol to brutal, gradovalo to na nejaký 6-7-8 deň to už okrem krku som mala strašnú bolesť aj v ušiach preto som nasadila aj flector aj keď mi ho zakázali, potom sa začne odlupovat ten povlak a s každým odlupenim príde úľava neboj sa. Väčšinou sa to rozkrvaca po nejakom kúsku jedla tak ja som aj za cenu 2tyzdnoveho hladu vydržala
@michaela2301 vieš ja mám doma dve malé deti a teda iba ležať nemôžem, ty si iba oddychovala.
Ja sa sprchujem lebo večer sa mi vždy zdvihne teplota dopotin sa, a aj vlasy si umyvam, zuby
Z úst mi páchné ako by som bola mŕtvola v rozklade.
Ten smrad kedy ustúpi?
@mykeila keď odpadnú tie povlaky tak sj ten zápach ustúpi, ja som práveže vôbec iba nelezala, mala som brutálnu psoriazu ktorá dá po výbere veľmi zhoršila a niekoľkokrát denne som sa musela sprchovat v studenej vode lebo má palilo celé telo okrem toho hrdla a uši, hlava sa mi podarila umyť asi na 14ty deň až:/ ale všetko sa dá a bude lepšie neboj sa snaž sa myslieť pozitívne a hlavne som si stále vravela že už to neodrastie a musím to prežiť len raz a bude dobre🙂
@mykeila ja mam 36 a ziadne krvacanie sa nekonalo. Treba davat pozor na to co jes aby ta nic neposkrabalo a tie povlaky neodsklabilo, tie povlaky su vlastne chrasta a pod nimi je otvorena rana. Ja som jedla 2 tyzdne polievky, vela vela treba pit. Na boleat som si davala aulin a paralen. Nic ine aj ked jasne nebolo mi velmi dobre a bolelo to ale lepsie ako krvacat. Hlavne sa nepredhynaj a oddychuj. Moj muz mal normalne OCR a bol so mnou doma lebo s 2 detmi by som to nezvladla. Vyrazna ulava dosla na cca 10-12 den.

@michaela2301 to si hovorim aj ja, len 1x v zivote a nikdy viac, dnes mam 4. den, takze este tyzden a bude to lepsie. Hlavne nech to nezacne krvacat. A ano, po top spanku je to odtras a este ma neskutocne bolia usi (hlavne prave ktore mam totalne dokafrane koli mandliam a zjavne sa tam teraz vyrovnavaju tlaky. Naj problem je ze kaslem, podla primara je to ok, vraj este kym si hrdlo zvykne pracivat inak, ze tie mandle tam nie su a teraz to zateka kade tade, som netusila ze po mandliach mi aj nosom bude vybiehat 😂😂😂😂. Ale pozitivne, viem dychat nosom, nakolko ja som mala pravu krcnu mandlu taku velku ze proste nebolo miesto ani na prehltanie ale uz tlacila na celu eustachivu trubicu a zacaka som hluchnut a nemohla poriadne dychat. Neako to eate ten tyzden prezijem a potom uz hadam bude lepsie.