icon

Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých

mukiii007
11. sep 2011

Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!

maajka83
1. dec 2013

@matabah dakujem za radu, dam vediet hned ako sa bude dat. Pa

30richi30
1. dec 2013

Ahoj aj mne vyberali mandle nov 26 teraz je tomu 5 dni po operacii tak bolesti su stále ale nie už také ako prve štyri dni ale sú používam len paralen raz za 4 hodiny dve tabletky ale da sa to zvládnut uz aj tie fibrinove chrasty my schadzaju. Ked spim spim na tak bruchu a da sa to zvladnut. Jem vianočky rožky teda mäkkú stravu ťažko sa to prehĺta, ale treba aby sa oškrabovali ti chrasty, snad to bude čim ďalej tým lepšie.

matulisa
2. dec 2013

dnes ORL kontrola.. hojí sa to perfektne! Fungujem síce ešte s Flectorom, ale je mi oveľa lepšie ako minulý týždeň... Ešte som nemala výsledky z HI, ešte jedna kontrola o týždeň, dúfam že nezačnem krvácať, bo sa snažím už jesť všeličo (hlad je sviňa 😠 ). Tak sa držte aj všetci ostatní!!!

maajka83
3. dec 2013

ahojte, uz 20min mampo. Skoro som ta,m odpadla. Uz mi dali infuzku, zajtra by som mala ist domov. Pa

matulisa
3. dec 2013

@maajka83 držíme palce!

maajka83
3. dec 2013

jaaj uz to zacina boliet ako svina!

lucia3076
4. dec 2013

Ahojte, tak uz som po tyzden... 🙂 Bola som 4 dni v nemocnici, dalo sa to vydrzat, jest som vobec nemohla, kedze mi bolo zle a bolest je svina... V piatok bol moj kritický deň - bolesti boli strasne, aj flector zaberal len tak tak... A teraz uz v pohode, este do piatku doberem antibiotika, a na kontrolu tak som zvedava 🙂.
Flector mi bude asi este dlho sluzit na slabe bolesti. 🙂
Baby co vas to iba caka, da sa to zvladnut, a drzte sa 🙂... Aj ja som sa bala, az tak ze na internom mi museli dat lieky na upokojenie.

ajik24
4. dec 2013

ahojte 🙂 aj mne vyberali mandle pred rokom a pol, pretoze som mala s nimi problem od malicka, zvysene ASLO a citila som sa nic moc. Vela som vahala a bala moznych komplikacii, ale nakoniec mi ich vyberal mudr. Hustak (strasne zlaty), kt. pracuje vo vojenskej nemocnici v Ke. Robili mi to v celkovej anesteze a jeden den som si polezala v nemocnici. Bolelo to nebudeme si klamat, ale tak flector je fakt super a dobre zaberal, okrem neho mi na bolest nezaberalo nic. Tiez som sa bala ako dlho budem mimo, pretoze mi trebalo chodit do skoly, ale bola som nakoniec doma len tyzden a dalsi tyzden som uz bola na zapocte v skole 🙂 vela stastia zelam a ten pocit ked sa to uz zahoji a znormalizuje je podla mna na nezaplatenie, cely organizmus akoby ozil...aspon u mna to tak bolo 🙂

palomka
4. dec 2013

@maajka83 ahoj, robili ti to v celkovej anesteze? ako dlho trva zakrok? mna nieco podobne caka vo februari, teda nepamatam si ci len nosnu alebo aj krcne chce dat doktor prec 😒 , ja uz som ho potom nepocuvala 😕 😀

maajka83
4. dec 2013

@palomka robili mi to v lok.anes. trvalo to cca 20 min, ale aj s prestavkami, lebo mi prichadzalo zle, tak ma museli dat lahnut, nohy hore. Dnes som prisla domov, dala som si dala flektor tak som sa aj najedla , samozrejme kašu. a celkom fajn sa citim, uz to neboli. Cakala som ze to bude viac boliet. Dr. mi hovoril ze aj ked to bude hrozne boliet mam prehltat, ze to urychluje hojenie.

palomka
4. dec 2013

tak skore uzdravenie..ja idem do celkovej

maajka83
8. dec 2013

Kedy ste zacali jest normalnu stravu? Mne sa uz aj o reznoch sniva 😀

hyta
8. dec 2013

Mne vyberali mandle v lokálke, nebol oto nič strašné.Kázali mi kloktať repíkom a snažiť sa čo najviac pregĺgať.Prvé 3 dni som mala kašovitú potravu, potom už normál.Treba sa vyvarovať ovocia, nakoľko obsahuje kyseliny a to teda vtedy bolí parádne i s ušami, viď. moja skúsenosť.

isabel11163
8. dec 2013

Ahojte,pridám svoju skúsenosť.. mne odporúčali vybrať mandle už ako dieťaťu ale nakoniec sme sa rozhodli nechať ich tam kde sú a tak ma to počkalo v dospelosti :D počula som ako hrozne dospelý trpia ale v konečnom dôsledku som to prežila :D teraz v marci to budú 2 roky a som rada že som to podstúpila.chorá som bola od vtedy 2 krát.. keďže som zdravotná sestra mala som obavy z kadečoho :D to bol vlastne aj môj prvý pobyt v nemocnici..dali mi stiecť infúzku + nejaké 2 tabletky oblbováku :D potom ma previezli na sálu kde ma usadili do kresla a vysvetlili mi čo sa bude diať že mám hlavne zhlboka dýchať tým predídem napínaniu..nastriekali mi do úst lidokaín po čom som mala pocit že mi zamrzlo celé hrdlo :D a potom mi pichali injekcie na umrtvenie. samozrejme celý zákrok ma napínalo sem tam sme museli dať prestávku no otras.. prvá mandľa bola v pohode ale pri druhej som už cítila bolesť.. ale nebolo to nič hrozné..zákrok asi trval 20 min potom ma previezli na izbu..spala som možno hodinku ale bola som hrozne malátna a smädná.. musela som čakať pár hodín kedy sa konečne budem môcť napiť čaju.. no dočkala som sa a hneď som to aj oľutovala pretože tá bolesť bola otrasná :D prvý deň po zákroku sa odporúča vypľúvať všetko aby nenastalo krvácanie..dúfala som že ma večer pustia domov ale nakoniec sa rozhodli nechať si ma do rána..ráno mi dali prepúšťačku a šla som si domov.. to som už musela všetky sliny prehĺtať a to veru bola bolesť.. odporúčajú držať si uši že to je menej bolestivé ale čo ja viem ako si to efekt pre mňa nemalo.. mala som napísaný algifen a flektor ten bol pre mňa asi najlepší.. hneď ako som prišla z nemocnice som si dala doma rožtek s mliekom to bolo najlepšie jedlo vtedy :D no a potom som si už varila zeleninku,zemiačiky pomixovala nechala trošku ochladnúť a jedla.. celkový priebeh hojenia bol v pohode.. takže ak vám treba mandle vybrať ale bojíte sa choďte do toho oplatí sa to.. ja som mávala hrozné angíny..dokonca som mala aj zlatého stafilokoka ...aslo bolo vyše 1000 niekoľko rokov teraz pekne kleslo mala som už problémy aj s bolesťami kĺbov,zvýšené teploty.. od vtedy je to v pohode...

matulisa
8. dec 2013

@maajka83 ja až na 12 -13 deň, ale opatrne, do vtedy som síce chute mala, ale odvahu nie... dnes je 16 deň, jedla som teplý vývar, kurací rezeň, ryža, kompót, a úplne v pohode, už ani bolesti skoro vôbec nemám... je to už v pohode, som rada že som to prežila...

maajka83
8. dec 2013

@isabel11163 aj ja som pri druhej trosku citila bolest. a Flektor je vyborny, ked si ho dam 3-4 hodinky som v pohode a potom zacinaju priserne bolesti! zatial jem len mixovanu stravu.

dasa_g
12. dec 2013

ahoj baby. ja som 8 den po (zakrok 4,12) a boli ma to pri prehltani. co je ale horsie, dost mi to udiera do usi. s tym mate niekto skusenosti? u mna vacsie bolesti zacali na 4 den. najhorsie su ale tie usi. ak ste to mali niekto podobne, kolko asi usi zvyknu potrapit? inac flektor si ja davam tak, ze si ho zarobim do vody, 1/2 vypijem a druhu cast az vtedy, ked opat nastupuju bolesti. tak mi je lahsie vydrzat tych 8 hodin.
btw maajka83, klobuk dolu - ze lokalka!!! mas moj obdiv 😉

guga79
12. dec 2013

@mukiii007 ahoj,
nečítala som si ešte všetky príspevky, ale tiež mám za sebou tonzilektomiu - výber krčných mandlí v celkovej anestéze, pred troma týždnami...... 😝

guga79
12. dec 2013

@dasa_g ahoj, juuuuj, s bolesťami som si to užila.... ☹ veru, máš pravdu, tie uši sú najhoršie...okrem iného, priznám sa, že mňa boleli uši asi dva týždne..... 😝 veľa sily želám, je to náročné.

guga79
12. dec 2013

ešte raz ahojte,
ak môžem, tiež by som čosi napísala ..... dúfam, že nikoho tým nevystraším alebo podobne. To by som nerada. Isto každý z nás je iný a inak znáša bolesť a pod.
Mne vyberali krčne mandle toť "nedávno", 19.11., robili mi to na Antolskej v BA, v celkovej anestézii. Priznám sa, že som rada, že mi to robili takto, neviem si predstaviť, aby mi to v lokálnej robili...... 😨 Nuž prišla som ráno na siedmu do nemocnice, kde ma prijali na oddelenie ORL, uložili na izbu, vyšetril ma potom sám pán dr., ktorý ma aj operoval. Okolo deviatej ma už zavolali do operačky, teda do takej prípravnej miestnosti, kde som sa musela prezliecť do takého čuda zeleného 😝 a prešla som do dalšej miestnosti, kde mi tetuška asi zdravotná sestra 😅 pichla do zadku inekciu - oblbovák. Ležala som tam asi 10 minút, tuším..... 😝 a prišiel pre mňa zdravoťák, a už ma podopieral rukou, asi ma to oblblo už.... 😅 zaviedol ma do operačnej sály, kde ma už uložili na operačný stôl, lahla som si, a len som vnímala, že sa okolo mňa niečo deje, dávali mi manžetu na meranie tlaku, dalšia sestrička mi pichala kanilu do žily a dalšia mi dávala už masku na tvár a hovorí mi, aby som si pomaličky dýchala......a už si viac nepamätám 😝 akurát len to, že ma budili, to už bolo okolo jedenástej. Samotný zákrok trval 30 minút, ostatné som si pospala. Zle mi našťastie vôbec nebolo, len som bola dezorientovaná a strašne unavená. Previezli ma na oddelenie na izbu, kde som prespala zvyšok dňa. Viem, že sa mi veľmi zle prehltalo, mierne to bolelo, a hlavne veľa slín som mala. Piť som mohla asi až o 4 hodiny po operácii. Jedla som až na druhý deň, jedla znamená pár lyžičiek výživy. Pitie vyzeralo asi tak, že každý druhý glg vybehol cez nos von 😒 V nemocnici mi dávali priamo do žily liek proti bolesti. Na doma som dostala Flector a čipky.....bolesti som si "užila" viac než dosť. Mám tri deti, a poviem vám dievčatá, žeby som radšej išla rodiť aj 4té, ako toto. To nie že bolí len hrdlo, človek hladuje, nemôže sa najesť, ledva sa napije, o dalších bolestiach uší a zubov nevynímajúc. Najhoršie asi boli noci, ked som bývala asi tri krát hore a nevedela som už, čo so sebou od bolesti..... 😨 a na 11.deň po operácii ma musela brať sanitka do nemocnice, pretože som začala veľmi krvácať. Mne kázali v nemocnici po zákroku jesť až dva týždne kašovitú stravu...... 😒 neviem, prečo sú lekári v tomto takí rozdielny. Teraz je to niečo vyše troch týždňov, ešte si nedovolím jesť tvrdšie veci, všetko v podstate zapíjam....ale prehltanie je určite oveľa lepšie. A samozrejme som zvedavá na želaný efekt po odstránení mandlí...... isto neľutujem, že som si ich dala vybrať kvôli rôznym zdravotným problémom, ale bolo to náročné obdobie.

guga79
12. dec 2013

@maajka83 ahoj Majka, mňa na druhý deň pustili domov ale s tým, že sa ubezpečili, že nebudem doma sama celých 14 dní minimálne.....a ASLO som mala 981 😝 aj antiDNázu vysokú...... 😒

guga79
12. dec 2013

@lucia3076 o antikoncepcii neviem presne, ale termín operácie sa určite nesmie križovať s menzesom. Ani jeden deň..... pozerám, že operáciu máš už za sebou....

dasa_g
13. dec 2013

@guga79 dnes rano som skončila s krvacanim v nemocnici a dufam,ze to uz nezačne.inac som jedla len kasovitu stravu a ked som zacala mat pocit,ze je trochu lepsie,tak toto.

dasa_g
13. dec 2013

@guga79 ...a to je 9 den.ale dik za info:'(

guga79
13. dec 2013

@dasa_g ahoj, dúfam, že je všetko už v poriadku a si doma. Držím palce, nech sa to už nezopakuje.... 😉

guga79
13. dec 2013

ahojte,
chcela by som sa ešte opýtať tých z vás, ktorí ste mali kvôli mandliam problémy s bolesťami klbov a vysokým ASLO, za aký čas sa vám stav upravil od operácie? Kedy ste pocítili, že vás prestali bolieť klby? Dakujem.

dasa_g
16. dec 2013

@guga79 ahoj.dnes som prisla.museli mi to na 1 strane zatavovat,lebo sa to nedalo zastavit.takze teraz znovu 2 týždne kaše a obavy,aby sa to nezopakovalo.bolestí su uz menšie,ale mam uz toho dost:(.uz nech je koniec roka,to dufam,uz budem fit.dakujem za psych.podporu 🙂.pa

guga79
16. dec 2013

@dasa_g ahoj, to bolo isto nepríjemné, našťastie mne toto nebolo treba robiť, stačilo len poodsávať....no držím palce, nech sa to už pekne hojí 😅

dasa_g
17. dec 2013

@guga79 dakujem. urcite vies, cim prechadzam ☹ . dufam, ze uz ziadne komplik a urcite ti dam len tak pre informaciu vediet, ked uz budem za vodou. 27 idem len na kontrolu (a to som po prvej opreracii mala ist zajtra a tesila som sa, ze aspon vianoce budu normalne. no co uz, clovek mieni, mandla meni 😉 ), tak potom uvidim. verim, ze do vtedy na krcne nezavitam 🙂 . prajem prijemne sviatky a vela zdravia tvojim drobcom 🙂 , pa

guga79
17. dec 2013

@dasa_g veru viem a som rada, že to najhoršie mám za sebou, i ked hrdlo ešte mierne cítim, ako pri takom nachladnutí. Aj som volala včera do ordinácie, a mi hovorila sestrička, že to je aj tým počasím, že je tak sychravo a ešte sa mám "fyzicky" šetriť. V podstate sú dnes 4.týždne, čo mám po operácii. Verím, že už Ti bude len a len lepšie. Lieky si ešte dávaš proti bolesti?