Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých
Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!
@guga79 Mala som nedávno 21 čiže už 5 rokov som bez mandlí a u mňa bol problém že som mala angínu 2 razy do mesiaca a vždy mi predpisovali antibiotiká, dokonca v tom roku kedy som bola chorá fakt skoro non stop, mi ešte brali aj 2 zuby múdrosti, takže preventívne som brala antibiotiká aj kvôli tomu, no za ten rok som ich mala predpísané v jesennom období asi 5 krát + 2 razy na jar tie zuby a zbytočne lebo už som bola prepchatá pirulami a nezaberali, došlo to do štádia že som dostala alergiu na penicilín. Odvtedy som síce chorá bola, ale ATB som za tých 5 rokov brala možno 2-3 razy z toho jedny na jar tohto roku a už sa im zďaleka vyhýbam lebo ma z toho preháňa jak bláznivé a imunita rozhodená na 3 mesiace, takže som začala jesť viac zeleniny a domácej stravy + trošku otužovanie a doma viac ako 19-20 stupňov nemáme a cítim sa teraz fajn. A čo mi odvtedy zostalo tak polievky jem vlažné až studené, myslím že som vtedy dlhú dobu nemohla teplé jesť. tá lokálka nebola taká strašná, ja som bola celkom rada že "som bola pritom" 😀, najhoršie bolo to umrtvovanie tá konská ihla mi vôbec nebola sympatická 🙂. Pre prípad že nachladnem tak mám doma lipu, prieduškové kvapky a tinktúru z kapucínky a to zaručene aspoň mne zaberá.
@eviki to by som chcela vidieť ako ten povlak z rán v hrdle zoškrábeš, mne teda nikto ten povlak fibrínový neškrabal dole ( a ak by sa o to čo i len pokúsil asi by som ho zabila 😀 ), rana sa pod ním hojila a po kúskoch sa sám s jedlom ako sa rana hojila olupoval preč, kvôli tomuto som dokonca letela na pohotovosť lebo som 3 dni nejedla a pila iba velmi málo, bolo to asi 7 dní po operácií kedy sa to začalo samé olupovať a všetko ma na tie rany neskutočne štípalo, doktor čo ma operoval ma ubezpečil že je to normálne a treba iba vydržať.
@sigma510 presne tak ako píšeš, ja som sa tiež najedla antibiotik do aleluja, neustále zápaly mandlí, hrdla, hrtana.....a skoro každý druhý mesiac atb, dokonca som mala aj trojmesačnú liečbu atb a po jej dobratí mi robili kontrolny odber, a aj tak bol pozitívny....takže tak.....a neľutujem to, že som sa na to dala. Dr. na ORL mi presne vysvetlil, čo a ako......a veľké pozitívum je si myslím, že už nebudem musieť toľko atb jesť 😅 však?
Prieduškové kvapky a tinktúru, môžeš mi prosím napísať o tom viac? Aj názvy ak sa dá? Dakujem....preštudujem si to......
@janinah otázkou však zostáva, prečo sa stanú ložiskom baktérií... Všetko má v tele svoj význam, dokonca tuším ešte aj to slepé črevo je na čosi dobré, načo to ti nepoviem až tak do toho nevidím. Každopádne je na zamyslenie, či vždy keď lekár predpisuje ATB, predpisuje ich opodstatnene. Asi nie je na škodu nechať telo, nech sa trochu s chorobou popasuje, veď aj zvýšená teplota je znakom toho že telo sa bráni a bojuje, preto sa ani neodporúča ju hneď zrážať. Naše telá dostali do vienka jeden veľký zázrak a to je imunita, paradoxne, poznám človeka, ktorý chodil holý bosý v lete v zime, spával kolkokrát vonku pred dverami, jedol s psačej misky a dneska mu neni nič! V živote som ho chorého nevidela a nie je jediný taký, ktorého poznám. A ja, decko vychované v čistote ( teda psovi z misky som nejedla nikdy, ale piesku alebo hliny som sa za mladi občas najedla), vždy teplo oblečená, stačilo aby ma v detstve alebo puberte vyše ofúklo a bola som hotová a doktorka prvé čo robila predpisovala ATB. Treba sa zamyslieť na tým ako žijeme, čo jeme a ako sa o seba staráme a keď na tom niečo zmeníme k lepšiemu, možno budeme chodiť menej k doktorovi a do lekárne.
@janinah ahoj, u mňa našťastie z celkovej anestézy neboli žiadne komplikácie, žiadna nevoľnosť, vracanie...zvládla som ju výborne...... 😝 a máš pravdu, indikácia tonzilektomie je individuálna a treba ju starostlivo zvážiť......
Presne to mi aj dr. ORL vysvetlil, že bud pôjdu mandle von, s tým, že sa mi môže zlepšiť stav, upraviť.....ale samozrejme nikde nie je napísané, že ma už v živote nebude hrdlo bolieť, ale atb už nebude treba....alebo si mandle ponechať a žiť s nimi s rizikom pre organizmus.....vybrala som si tú "ťažšiu" cestu......a išla som do toho...... a som rada.
@guga79 Ja užívam keď je problém tinktúru od Grešíka Prieduškové kvapky sa to volá a potom ešte kapucínku väčšiu to je tuším Naděj firma, to je dobré proti angíne a zápalom celkovo je to účinné, len to treba niekedy brať dlhodobo. Nájdeš to v obchodoch so zdravou výživou alebo na nete mrkni. Tie grešíkové prieduškové chutia ako švédske kvapky 🙂
@guga79 Tak jasné, je to iné, veď som sama zvedavá čo sa mi kde poobjavuje ak budem mať neskôr deti 😀 jedno je však isté, doktori neriešia príčinu problému, ale už iba dôsledok. Bolí ťa chrbát? Daj si ibalgin, ale to problém prečo ťa bolí chrbát neodstráni, a takto je to so všetkým, česť výnimkám lekárom ktorí sa ozaj snažia ale je ich málo. A hlavne čo nová generácia pediatrov hustí do ľudí aké metódy, no hotovo, ak tie deťuchy raz budem mať, tak sa na dobré rady opýtam radšej mojej mamy jak doktora.
@sigma510 ej veru, ani nehovor...som sa nabehala po lekároch....až mi do plaču bolo...... 😒 ale verím, že už bude lepšie...... 😅
A pediatričku mám veľmi dobrú, vymenila som ju pred dvoma rokmi...a som s ňou veľmi spokojná. Tak držím palce, aby si si našla aj ty potom takú pre svoje deti.
ja som to riešila skôr prírodnou cestou a užívala som dlhodobo OK Alfu - je to výrobok, ktorý obsahuje 17 bylín a napomáha
detoxikácii tela, má antibakteriálny účinok...vždy som mala vysoké ASLO a časté angíny a teraz mám krv úplne v poriadku a chorá som nebola 2 roky. Viac informácií pre Vás - http://www.okg-fit.cz/zdravieapriroda
ahoj guga79, vždy to boli hodnoty od 800 - 1300.
Všetko dobré v novom roku 2014, nech sme všetci zdraví 😅
Ahojte. Nikdy som nemala vážnu angínu, ale pred 2 týždňami som dostala takú riadnu hnisavú angínu, že som musela týždeň pobudnúť v nemocnici na atb, ktoré mi išli do žily, lebo tie v tabletkách nezaberali. Nad mandľou sa mi vytvoril absces, ktorý spôsobil veľké zväčšenie ľavej mandle a vyklenutie. Dr. jednoznačne indikuje TE takže nemám dôvod a musím to podstúpiť. Nechcem čítať diskusiu, pretože viem, že sa tu dočítam len o tom, aké to bolo strašné. Jediné, čo ma zaujíma, či ste TE podstúpili v lokálnej anestéze pretože ja do celkovej nechcem ísť, ak je iná možnosť. Ešte sa o tom poradím s lekárom, ale ak pripustí lokálku, tak v žiadnom prípade nechcem celkovú. Aké bolo vaše rozhodnutie a ako to prebiehalo?
@natalienka12 ahoj, záleži pravdepodobne aj od pracoviska, kde akú anestézu pri tomto výkone robia. Mne hned povedali, že v celkovej, a priznám sa, že som rada, že to tak bolo...... 😅 držím palce, hlavne veľa sily na nadchádzajúce obdobie...... 😉
@guga79 a kde si bola operovaná? Ja nechcem do CA, predsa len je to riziko jednu mandlu mám stále zväčšenú a bojím sa, že ma nezaintubujú.
Ahoj tak aj ja sa pripájam. Po 6 týždňovom liečení ATB mi nič nezabralo stále mám hrdlo zapálené a zvýšené teploty. Mala som aj zápal prínosnách dutín ktoré mi akože preliečili ale stále sa cítim nedobre. Dlhé roky má trápi jedna hnisajúca mandla a zvýšené teploty 37,2...za tento týždeň sa cítim veľmi unavená ako ke´d máte chrípku, stále mám upchaty nos a kašelm lebo ma niečo dráždi. Ako ma cchú operovať ke´d vedia že mám zvýšené teploty a kašlem len to všetko už z mandiel lebo na krvných testoch je všetko negatívne .(...a horúčky sú na´dalej ale pritom zápal v tele nieje....mal podobné niekto príznaky?...jaj bojím sa toho ale viem že musím lebo so si všimla bolesť klbov v poslednom polroku. Len sa bojím toho kašlu...ktorý neprechádza...ďakujem
@luluwedding ahoj, ja mavam podobne priznaky,krcne mandle mi chcu vyberat uz cca 10 rokov , ale stale odolavam, i ked viem, ze to asi nie je najlepsi sposob hrat mrtveho chrobaka....tiez mavam "teploty" len 37,2´C a citim sa pri nich, ako keby som malal 40´C. na tonzilach mam vacne biele loziska... ale neboliveaju ma nejak casto...tak neviem.... :(
sunshine85....Presne to aj ja dlhééé roky vypľúvam z úst hrudky hnisu...vždy som chodila na krčné a tam ma vysmial že ak tam hnis bude mám prísť až po čase som si to ložisko objavila. je schované. Akože 6 rokov sa m ito robí nikdy som však nemala problém akoby angíny aj keď som bývala unavená s teplotou. terza mi urobil to orl vyšterenie amandle musia ísť von je tam už chronický zápal a hovorí že jedno vyšterenie musí urobiť asi kôli tým teplotám či hnis už neni v tele alebo čo....bojím sa toho....malý začal chodiť do škôlky a o neho som niečo dostala 7 týždňov mám mandle zapálnené a hnisavé...trápia ma tie teploty lebo ke´d že sú dlhodobé že sa ich nemusím zbaviť ani po operácii....
@luluwedding ako to co je za krciara, ze ti ich tam nevidel? ja mam mandle cele zjazvene a tiez tie loziska su schovane, ale moj krciar to hned videl. bojim sa toho zakroku :( i ked mi povedal, ze ma uspi, kedze ma strasne napina...minuly rok som si mala dohodnut termin 😉 teda nie minuly, ale v r.2012. kedze som alergicka, tak si ich nemam dat vyberat v pelovej sezone... alergolog mi naposledy bral krv na nejake rozbory, ale nebola som si este pre vysledky....
@natalienka12 ahoj, operovali ma v BA na Antolskej a intubáciu nedávajú......do dostaneš do žily a potom masku na tvár..... 😕
@sunshine85
@luluwedding
ahojte,
vidím, že tie mandle robia riadnu neplechu..... aj vám robili výtery z tých mandlí, či je tam nejaká baktéria? Aj krvný obraz - ASLO a antiDNázu?
Desať rokov odolávať, to je dosť dlho 😅
Lulu: určite musíš byť zdravá, to mi tiež dalo robotu, vydržať do operácie relatívne bez akútneho infektu.... 😝 je to ťažké, ked má človek problémy 😖
Tak ja som bola vcera na krvne testy a o tyzden ku krciarovi tam uz si dohodneme termin tonzilektomie. Bojim sa ako cert kriza.
Ja idem v utorok pre termin dufam ze cim skor tym lepsie ken ma trapi ten kasel co je asi z mandli ken ma nieco zacne svrbiet a musim kaslat. Myslite ze vsetky priznaky du z mandirl ta teplota malatnost?...lebo Aslo negatívne ziadny zapal.
@natalienka12 aj ja sa bojim trosku tej bolesti ale ak to ma pomoct nech to ide von.7 tyzdnov na bolia a som rada ze sa ich zbavim.
@luluwedding bolest prezijes neboj sa prezilo to x ludi pref nami prezije aj po nas ved si vezmi ake hrozne operacie sa robia. Nie som lekar tak ti neviem zodpovedne poradit ale je velmi pravdepidobne ze zapal mas chronicky. Ja som zase nikdy s mandlami problem nemala ale pred 3 tyzdnami dostala jeden velky akutny a mam tam j absces takze mandle musia von.
@natalienka12 presne mne hnisá asi 6 rokov a to som nebola z toho chorá vôbec...ale ako malý začal chodiť do škôlky od septembra bol chorý a ja som to dostala a za 7 týždňov mi nič nezabralo takže tiež mám ževraj tie mandle už chronické von...zdá sa mi ako keby mi lepšie je mandl kde je hnis bolí stále ale nerozmyslím si to a dám ich už von....
@luluwedding ja idem na zakrok este v januari tak sa neboj, budeme spolu trpiet, napusem ti este ip lebo mam pocit ze mame uplne ten isty problem.

@guga79 nezaujalo ma tu nič,ale je tu zopár nazvime to -nepresností-keďže som roky robila orl sestru na odd. kde sa robili tonzilektomie,tak môžem napísať,že neexistuje,aby pri tejto operácii poškodili niekomu hlasivky a to,čo píše katrin je sícejej názor,ale čím podložený? ničím.....naopak,TE má presné indikácie a nie je hlúposť si ich nechať vybrať/ako katrin píše/,ak majú v organizme pôsobiť ako ložisko bakterií a postupne spôsobiť iné závažné choroby napr. osrdcovníka,klbov,obličiek....a či v lokálnej? to je na každého rozhodnutí,ja osobne by som všetko,čo sa dá vydržať riešila v lokále,keďže CA má tiež svoje riziká /TE v lokále som prežila tiež,takže píšem aj o vlastnej skúsenosti/