Lekári a príjmy z predaja liekov: Fakty alebo mýtus?
Ahojte je pravda že lekár ma za každú predpísanú krabičku €? Preto často predpisujú 3 jednomesačné miesto 1 troj?
Otec dostal od urológa lieky priamo v ambulancii.
Pracujem v zdravotníctve (gynekológia). Lekári majú dohody s farma firmami o tom, koľko a ktorého lieku predpíšu. Dostávajú za to "odmenu" v rôznej forme. Sponzorstvo. Pozvánky na rozne podujatia, zahraničné cesty, kongresy. Tiež majú rôzne dohody s inými zariadeniami, kde posielajú pacientov na ďalšiu liečbu. Za pacienta dostavaju dohodnutú odmenu...
@anonym_autor Lekari uctuju vsetko, aj kazdy predpis liekov si daju preplatitTakze raz mesiac je asi vyhodnejsie pre nich ako raz za 3 mesiace.
@anonym_autor však áno, ale to potom nesedí s tou teóriou, že radšej tri krabičky ako jednu väčšiu.
@gab1sol jo jasne, ja len že na recepte musela byt 1 veľká 🙂
@zuzana76 to som písala,že je úplne bežné (neviem či je to ok,asi áno) že také C a podobné podávajú. Zaplatíš nielen za "liek" ,ale aj za podanie.
@tetapetra nie su to vitaminy, nieco podobne, toto bol cisto biznis, ale manzel ich chcel a samozrejme vzal, ale bol to dovoz, myslim, ze peniaze cisto do vacku
@anonym_autor mám známu, ktorá pracuje vo farma firme. Nie je to tak, že dostávajú výplatu alebo cash, ale po predpísaní istého množstva lieku im dajú "dar" alebo sponzorské. Išlo napr. o tlačiareň, monitor, atď. A lekárov, ktorí najviac predpisujú zvolený liek, berú napr. Na konferencie do exotiky. Majú tam 1 deň program ako konferenciu, predstavenie nového lieku atď. A zvyšok môžu dovolenkovať. Niekedy majú v hoteli väčšiu izbu a ak zaplatia letenky pre rodinu, môžu tam byť ubytovaní. Ale vždy je tam 1 deň tá "konferencia".
NIe lekári nedostávajú eurá za predpisy liekov, ale farma biznis existuje,,,,,ak bude lekár predpisovať určitý liek dostane naopr "školenie"ako dovolenku v Dubaji a podobne....
@gab1sol jo jasne, ja len že na recepte musela byt 1 veľká 🙂
@anonym_autor však áno, lekár mi predpísal toľko, koľko som potrebovala na liečbu. Existovalo také balenie, tak také predpísal. Až v lekárni sme riešili, že mi nevedia dať také balenie, lebo momentálne nemali, či nebude prekážať, že dostanem dve balenia v menšom. Keby to bolo podľa tvojej teórie, tak mi rovno predpise dve krabičky, lebo však je platený od krabičky (ako píšeš v úvode).
Áno, je tam farma biznis, ale ako tu bolo spomenuté, nie je to cashová záležitosť. A potom ak jeden liek je k dispozícii od dvoch výrobcov, tak tie odmeny majú motivovať k tomu, aby predpísal práve ten jeden liek, ktorého výrobca motivuje lekára odmenou. A keďže to už robia asi všetky firmy, tak v podstate asi záleží len na tom, na ktorú stranu lekár sympatizuje.

@zuzana76 také ktoré nepotreboval?
@tetapetra predal mu ich v ambulancii. Ale nie su to zivotu dolezite lieky, neliecia chorobu, myslim, ze ani nie su pouzivane v SR. Tu sa davaju ine, toto bol dovoz z chorvatska.