Liečba mŕtveho zubu počas sviatkov: Ako zvládnuť bolesť?
Ahojte. Trochu stresujem keďže sú sviatky a môj zubár nerobí. Liečime mŕtvy zub, už bol dva krát čistený, mala som aj ATB. Zub bolel po dvoch týždňoch po čistení na zákus, potom prestal. Dnes ma pobolieva pri uchu ( akoby od zubu) môže to byť aj fáza liečenia alebo sa vracia zápal ? ATB mám v zálohe keby niečo
@dzulli1980 stala sa taká vec že sa mu tam zalomil nástroj. Preto ešte jeden kanálik nie je vyplnený.Po sviatkoch mám termín
@dzulli1980 aj mŕtvy zub sa lieči.Mńa zrazu začal bolieť dávno mŕtvy vyplnený zub,a mala som v ňom infekciu,ako sa to stalo,neviem,asi zle urobená výplň.Otvorila,vyčistila,dala vložku,po nejakom čase zavrela.
Autorka dúfam, že ošetrenie kanalikov máš pod mikroskopom. Ak nie, to je tvoja odpoveď na riešenie problemu.
Rtg sa robilo? Zjavne tak ešte je niake ložisko pod zubom vtedy to trvá dlhšie a potrebuje aj viac čistení kým sa vyplní...
Sama píšeš, že bola zle urobená výplň, čiže to bola spackaná robota Dr. ... mŕtvy zub je proste mŕtvy, pokiaľ sa správne ošetrí, vyplní, nie je dôvod, aby v ňom bola infekcia, jednoducho v ňom už nie sú nervy, jediná možnosť je, že sa zlomí ... mám tri mŕtve zuby, ošetrené hádam pred 15 rokmi kvalitne pod mikroskopom, so žiadnym nemám problém ...
@rozculena
@dzulli1980 pred 15rokmi už boli mikroskopy?lebo ja som až minulý rok zistila,že aj také existuje,moja zubárka nič moc,už som od nej preč
Inak mám mrtve zuby už viac ako 30 rokov a problém bol len s 1
@dzulli1980 nie nebola zle urobená výplň. Len v jednom kanáliky sa zalomil nástroj tak mi to dr ešte nechal otvorený. A nebolí to, len cítim trochu pri uchu
@ada510 RTG robí po vyplnení všetkých. Ja mám ešte jeden nevyplneny kvôli tomu zalomenemu nástroju. Bol tam veľký zápal nezabrala mi ani injekcia. Pred Vianocami som bola ešte na jednom preplachu a teraz mám vložku. V novom roku termín
Ved ja viem som zubna sestra ale ak dlhodobo cítite bolest na zahryz malinspravit aj celkové opg pre istotu ale ono to môže trvať dlhšie kým sa to ložisko vstrebe a niekedy sa ani to nepodarí vždy je to riziko pri mŕtvom zube ...
Mne sa ondiala zubarka bez okuliarov a mikroskopu od leta so zubom. Prva dezinfecna vlozka ok, potom druha a do 3-4 dni zacal zub boliet, nakoniec mi to na pohotovosti otvoroli, opuchla som totiz a bolesti. Dali ATB. Zlepsilo sa, doktorka zase pocistila a dala dezinfekcnu vlozku, 2 tyzdne ok, potom 16.12. mi robila dalsie cistenie a dalsia vlozka a zase v stredu bolesti, vo stvrtok vecer som oslovila lekara, co ma mikroskop a ako zazrakom mal termin v piatok pred sviatkami. Robil kompletnu endodonciu, vyplnil kanaliky. Riesenie mojej dr. bolo, ze pridem, nema cas, otvori mi to a necha mi to 2 tyzdne otvorene. Zub mam ako skrupinu, zlomeny. Toto ma dozralo a sla som k tomu druhemu lekarovi. Spravil RTG a videl, ze kanalik nedocisteny, uzky, nemohla sa tam do korena dostat, pod zubom zapal, ale bez hnisu. Preto zaplnil ten zub. Citim ho, ale bolest ako taka to zatial nie je a dufam, ze ani nebude. Ale uz by som si to nikdy nedavala robit bez mikroskopu. Aj ked to stoji prachy.
Ale dodam, ze jeden zub mi robila pred 8 rokmi tiez bez mikro a s tym ziadny problem.
Jaj dievča zlate, robí ti to bez mikroskopu, je taky babrak, ze ti v zube zalomi nástroj a NECHA TAK. A ty sa pýtaš co je zle. Utekaj ku kvalitnému zubári si to ošetriť ako sa patrí.
Máš to dlhodobo otvorené, čistené len tak na slepo a ešte aj so zalomeným nástrojom vo vnútri? ak je zub otvorený, dostane sa tam jedlo, ktoré nevieš vybrať, vyčistiť, môžeš dostať infekciu. Nájdi si iného zubára, lebo nechať človeka s otvoreným, zle.osetrenym zubom počas sviatkov nieje zodpovedný prístup.
@gemerka17 no ja som pred sviatkami nasla konecne doktora, co to robi poriadne. Uz nikdy viac bez mikroskopu. Ale pred 8 rokmi mi zub spravila dobre, stale je tam a neboli, ziadny problem. A tento, katastrofa. A este neviem, ci to bude dobre, len dufam, ze infekcia v dasne sa vyhoji. Povedal mi, ze zub je konecne cisty, suchy, zaplnil rovno kanaliky. Lebo doteraz som to mala tak, ze stale tam dole v korienku daco ostalo a sa to stale namnozilo a zub zacal boliet. Ze tie dezinfekcne vlozky, ze to je hruza. Ale sam povedal, ze lekarka robila, co mohla s tym (ne)vybavenim, co mala. A ze ked je normalna, tak sa nebude na mna hnevat, ze som sla inde. Predstava otvoreneho zuba, zlomeneho, na 2 tyzdne ma desila. Jej riesenie na sviatky bolo taketo. Otvorit zub a ze si budem "vycucavat". Otazka je, ze co, kedze hnis som tam nemala 🙄.
Teraz ma pobolieva aj druha strana, ale tam mam asi ustupene dasno, dufam, ze len to.
Mrtvy zub sa liecit neda, cim dlhsie tam ostane, tym vacsiu sarapatu moze narobit
Mne robili uz pred 14 rokmi s mikroskopom, bol to moj prvy zub, kde isiel nerv von. Doteraz to drzi, iba ako som tehu sa z neho kusok odstiepil. Hned sa to dorobilo. Mozno tam pojde korunka, ked bude taky nachylny. Ale tak drzi to uz roky
@gemerka17 zalomený nástroj sa môže stať aj najlepšiemu odborníkovi.
Ja som pred ošetrením každého zubu podpisovala zvlášť papier s poučením,že sa to môže stať.Dokonca som mala ten nástroj tam 30 rokov,čo mi zistili u toho nového zubára.mal veľký problém to vybrať,lebo mám pokrútené tie kanáliky.A nakoniec sa aj tomuto novému zubárovi toto stalo,sedela som 3 hodiny v kresle a nedalo sa to vybrať.

A kvôli čomu nemáš ten zub ešte vyplnený? ... mŕtvy zub sa liečiť nedá, teda tá opätovná bolesť fáza liečenia určite nie je, osobne si myslím, že nebol dobre vyčistený a opäť sa tam čosi deje ... mne mŕtvy zub vyčistili a vyplnili koreňové kanáliky ... na jednom sedení.