Malígny melanóm - zhubné nádorové ochorenie
Ahojte mamicky, rada by som popisala s mamickami,ktore maju,mali v rodine Maligny melanom,mne ho totiz zatial predpokladaju lekari,cakam na histologiu, ale rada by som vedela,ako taku chorobu zvladat ako sa na nu pripravit,lebo ja som na tom psychicky velmi zle,bojim sa,neviem co ma caka,nechcem este umriet..mam male dieta,prosim o kazdu skusenost,viem ze kazdy to moze mat ine,ale ake su sance,alebo ako rychlo sa to sirilo,ci boli nejake ine priznaky..mne to zistili podla znamienka,zacalo menit farbu cierno cervena asi,podla toho co som videla v zrkadle,lekari vam nepovedia vsetko,ale z ich pohladov clovek vyciti rychlo ze nieje vsetko v poriadku.Prosiiim za kazdu skusenost a radu budem vdacna... ☹ ☹ ☹
Ahojte!
Môj príbeh v skratke:pred 8 r. mi našla kožná lekárka pri kontrole ploché znamienko,histologia 0.3 breslow Maligny melanom. Následne som 8 rokov bola kontrolovaná na miestnej onkológii RTG ,sono... žila som ďalej zdravo a bez akýchkoľvek ťažkostí . No pred rokom na kontrole RTG pľúc mi našli 8mm útvar. Po operácii sa zistilo ,že je to nádor MM. A potom keď so mnou takmer nič nerobila onkologička ani ma nejak neinformovala, čo bude so mnou, tak som odišla do NOÚ, BA. A tam mi povedali, že som už v 4.štádiu rakoviny kože! S 100protein bola 3700! Chvala Bohu žijem. 😇A pýtali sa, že kde som doteraz bola....?! Boli v miernom šoku. V októbri 2022 mi ihneď na 2. Deň dali Imunoterapiu, no vyzerá to že nezaberá.
Mám mts už takmer všade.
Ak je tu niekto liečený alebo už vyliečený po 4. Štadiu, napíšte mi pls do správy.
Ďakujem 😊
@ina333 podľa foto si mladé žieňa, keď ti vybrali znamienko aj tí nasadili dáku liečbu? Lebo mužovi nie, on mal in situ štádium,tak tam sa vraj nedáva, breslow tam ešte nebol ...ale tiež chodí každý rok na kontroly, v riadnom strese som stále z toho...do toho plno znamienko ja aj dcérka 😔
@ina333 ach tak to ma mrzí veľmi, ja som to už písala na predchádzajucej strane, aj muža po 5rokoch vyradili z onkodermatologii v BB, lebo všetko ok...ja som mu našla kožnú, ktorá naďalej trvá okrem sledovania kože aj vnútorné orgány...jeden rok rontgen pľúc a sono brušnej dutiny a ďalší rok CT. Ona tiež vraví, že in situ štádium je super,ale treba byť opatrný,lebo pri melanóme sa vraj nikdy nevie😒no na nervy som z toho... veľmi ma mrzí tvoja situácia
@joannita ahoj. To znamienko bolo ploché akoby 2v1, nepravidelného tvaru. Mne na pohľad bežné. Vybrali mi ho miestny chirurg v čase, keď som mala ešte 1m syna a kojila som...
Potom náhodne po cca9rokoch sa našlo niečo v pľúcach. A potom sa to už všetko rozbehlo a behom cca 3,4 týždňov metastázovalo radikálne do orgánov a mozgu.
@ina333 cize ti teraz povedali, ze to pochadza z MM. Mozno hlupo sa pytam prepac, nerozumiem tomu celkom.... Ze teraz ti znamienko nenasli ziadne s MM, len proste to stare ktore ti vyrezali, nieco asi zanechalo v tele a po 8 rokoch sa to prebudilo. Tak laicky to ja chapem. Asi by mali preventivne davat chemoterapiu vsetkym ktori mali MM aj ked bol in situ.
A ake velke si mala to znamienko cca? Opalovala si sa v minulosti nejak viac myslis?
Ahojte baby, dnes som si bola po vysledky, bolo to nezhubne - junkcny nevus! odpadol mi kamen zo srdca.
Ahojte.Ja som bola tento týžden prvýkrat na dermatoskope a budem chodiť pravidelne,lebo ake ja mam stresy zo znamienok,uff.človek by ani nepovedal,že také malinke je potrebne trochu viac sledovať...co mi kožna kazala,čo prístroj vyhodnotil.takže o takých 6-7mesiacov radsej pojdem znovu....Starosti mi robí priatel.On ma znamienko na lavej strane hlavy ako je spanok.a od r.2017 som si vsimla,že sa mu zvacsilo a aj stmavlo.Neda mi to riadne spavať.Vcera a dnes len po nete cítam a stresy mam riadne.Buduci stvrtok budem volať na kožné,nech ho objednaju,lebo čo mam ja kožneho,tak ordinuje iba jeden den u nas meste.Ked sa mi podarí,odfotim mu znamienko,pridam sem,i ked viem,že tu s tým nic nenarobime.....Az zle mi je,co mam strach.Vzdy je to zlé,ked rastie znamienko?aj za tých 5-6rokov?
@kalianka skusim mu to odfotit,isto bude pindať,že co vymyslam atd....lebo jeho dokopat k dr,je nad ludske sily,ale už som povedala,že ho objednam aj bez jeho vedomia a potom už bude musiet.Lebo ja vzdy mam plnu hlavu takýchto vecí,bojím sa,stresujem....samozrejme on v pohode....vsak to,že mne ten prístroj vyhodnotil uplne malinke znamienka,že mam ich sledovať,že nie je to hrozné,ale obcas mrknuť na ne,neuskodí....a tie,ktoré som myslela,že by mali íst von,tak tie boli v pohode.
@domca90 inak mne na toto povedal chirurg, ze ak uz sa znamienko javi ako potencialne nebezpecne, ze moze menit tvar atd, ze nema zmysel ho pozorovat, ale lepsie dat von... Akoze v podstate na jednej strane ma pravdu, na druhej lekari tvrdia, ze ak by boli labaky zatazovane kadejakymi vzorkami, tak by nebola sanca stihat to robit - myslim patologicky vyhodnocovat vsetko, co vyberu,... teraz si vyber
@kalianka ano,má ho dlllllho(to len co my sa pozname 17rokov 😀 tak evidujem jeho znamienka 😀 ),len sa mu zvacsilo za 5-6rokov a viac zhnedlo....ma ho tuším vystupené,podrobnejsie kuknem vecer alebo zajtra,lebo tak nema rad ked ho studujem a pozorujem,ja som na to expert....bohuzial...