Mám psychické problémy
Ahojte, mám psychické problémy a depresie. Niekedy si myslím, že dostanem schizu a úplne sa scvoknem. Problém je, že nič ma neteší, nič ma nebaví, nemám žiadny zmysel života, nemám sa načo tešiť. Niekedy som mala sny, ktoré som si chcela splniť, plány do budúcna... Neviem sa nijako prinúťiť, keby mi pred dom postaví niekto nové auto, ktoré som vždy chcela, je mi to fuk. Som apatická, a mám problém sa kontrolovať. Keď ma niečo nahnevá, blbosť, že nemám signál na telefone, tak ho hodim o zem ☹. A dostanem hisák, že plačem. Alebo hocikedy, začnem plakať, potom ma to prejde, chvílu som neutrálna, ale nie som šťastná. Muž mi povedal, že si mám niečo nájsť, čo ma bude baviť, šport, jazykovka... lenže ja sa neviem prinúť, mna nič nebaví. Ked si kúpim niečo na seba, neurobí mi to radosť ako niekedy. Nemôžem sa s ním o tom ani rozprávať, lebo on ma nechápe. Tak sa len pretvarujem, keď je doma, že som ok. Ale vnútri sa cítim strašne, mám pocity úzkosti. Občas keď sa pohádame tak sa opijem, a odídem a potom sa bezcielne flákam po meste v noci v krátkom tričku. Uvedomujem si, že moje správanie je na úrovni pubertiačky, čo už dávno nie som ☹, viem, že robím chybu ale neviem to zmeniť, neviem byť proste šťastná. Už som rozmýšľala, že načo som vôbec tu a nevadilo by mi keby tu nie som. Ked som mu povedala, že pôjdem k psychiatrovi, povedal, že sa môžem zbaliť a odísť. Že tabletky zo mna urobia "živú mŕtvolu" a už sa ich nikdy nezbavím ☹. Aj sa bojím ísť k doktorovi, nechcem mať v zdravotnej karte že som psycho ☹. Čo by ste robili vy?
@zuzkamacken Ahoj,opakovane som si prečítala príspevok @ricola sama píše,že má depresiu,úzkosti,necíti sa šťastná. @tova namiesto toho,aby povzbudila,ešte viac ubíja a to pisateľke nepomôže.Ani si nevieš predstaviť koľko ľudí je dnes na liekoch.Radšej spokojná s liekmi ako nešťastná.....ale to nie je len pocit,že dnes som smutná,zajtra je mi hej.Ked to trvá dlhšie,určite vyhľadť dr.Ani jedna nemôže povedať,že lieky áno alebo nie,na to sú lekári a nemusí to byť hned psychiater.Stačí zájsť za obv,a ten svojho pacienta pozná a poradí čo a ako dalej.@ricola,netráp sa a alkohol ti k zlepšeniu nálady určite nepridá.Držím ti palce, aby si to zvládla a bola šťastná.@zuzkamacken máš pravdu čo si napísala
Nečítala som príspevky predo mnou, ale napíšem ti skúsenosť s mojou dcérou, ktorá má 21 rokov. V septembri mala nastúpiť na VŠ, ale dostala také úzkosti a potom z nich aj depresie, že sme okamžite navštívili psychiatra. Dokonca na jej vlastnú žiadosť bola aj na nej hospitalizovaná , lebo sa bála , mala veľmi zlé myšlenky. Nevieš si predstaviiť čo sme prežívali, bála sa že umrie, mala hrozné stavy. Dostala lieky, kde sa predpokladá , že by sa mali brať aspoň pol roka. Dcéra na sebe veľmi pracovala, v prvom rade ty musíš chcieť a pôjde oi k lepšiemu. Teraz po pol roku sa rozhodla lieky postupne vysadiť , je bez liekov dva mesiace, ešte asi raz mala uzkosť ale už to zvládla aj bez liekov. Povedali nám , proste že nemá žiadnu psychickú poruchu, depresie a uzkosti sú proste dnes úplne bežná choroba, tak by si to mala vysvetliť manželovi . Moja dcéra povedala, že dnes by to zvládla aj bez liekov , keby vtedy vedela ako má reagovať. Ale jednoznačne ak to nechceš riešiť liekmi musíš navštíviť klinického psychológa, je to veľmi dôležité. Uvidíš ako ti to pomôže, navedie ťa na správnu cestu. A ešte veľmi dôležité sú metidácie, ktoré sú veľmi dobré, a dobré by bolo ísť k lekárovi a porobiť vyšetrenia napr. štítnej žlazy, lebo aj vtedy môžu byť depresie.
Veľmi dôležitá je podpora rodiny a okolia, by si neverila aký šikovný a významný ľudia mávajú depresie. Všetko sa dá zvládnuť , ale v prvom rade musíš ty chcieť. Držím ti palce.
@zuzkamacken boze, normalna katastrofa citat @tovej prispevky...,co to za blbiny ze ludia co chodia k psychiatrovi su cvoci..., zijeme v modernej dobe v zahranici je uplne normalne navstivit psychiatra...a malo by to tak byt aj u nas...staci vypocut, cloveku sa ulavi,a niekedy aj lieky s lahsim ,,ucinkom,, pomozu...myslim ze zakladatelka temy by urobila najlepsie navstivit psychiatra...a ako si aj ty pisala ci niektore maminy, je kopa ludi co trpi psych. problemami, chodime okolo nich a castokrat ani netusime...potom su samovrazdy, alebo sa to odzrkadli na ich zivote a mozu skoncit v ustavoch...pri tom by pomohol hned na zaciatku prave ,,ten psychiater,, ale tu ma kopa ludi predsudky...tiez som navstivila psychiatra -potrebovala som sa iba vyrozpravat...,nechcelo sa mi hladat psychologa, a co , za to som blazon...??? Nechapem taketo majsterky sveta...ale este ,ze tu mame medzi sebou aj normalne, citlive osobky... 🙂 najma s cielom pomoct...a nie ponizit...nikto nevie ako sam v zivote skonci...
@tova Nedá mi,ale musím sa k tejto téme vyjadriť. Prečo to adresujem TOVE napíšem neskôr. Najprv by som chcela autorke tejto diskusie povedať, že ako píšu ostatní k odborníkovi by zájsť jednoznačnej mala. Hovorím to z profeisonálneho hľadiska. Bohužial stále je psychiatria pre veľa ľudí tabu a osveta nie je žiadna. Brať lieky nie je žiadna hanba a určite človeku ak sa mu adekvátne podajú pomôžu, samozrejme sa najprv musí určiť správna diagnóza, ale to posúdi až odborník a nie ženy na modrom koníkovi. Podľa toho čo autorka diskusie písala v úvodnom príspevku odbornú pomoc potrebuje. Možno najprv psychologickú, ale neskôr isto aj psychiatrickú. A teraz by som chcela niečo napísať TOVE. Je veľmi smutné, že ľudí, ktorí navštevujú psychiatra nazývaš cvokmi. Teba nikdy nenapadlo, že aj ty alebo Tvoji blízki sa tam raz môžu ocitnúť a budú hľadať u nich pomoc?. A majú Ti na psychiatrii povedať, že ty si cvok?. Isto by Ti to nepovedali, ale adekvátne by sa k problému postavili a začali by ho riešiť a tým Ti pomáhať. Potom by som nadviazala na to, že kde si prišla na to, že ľudia s duševnou porucha nemôžu pracovať s deťmi alebo v domoch dôchodcov, píše sa to v zákone????. Ak áno, tak mi to prosím nájdi a ukáž. Možno neuveríš, ale poznám prípad,kde si jedno dieťa v materskej škole vybudovalo nádherný vzťah s učiteľkou,ktorá sa na psychiatrii liečila,ale rodičia ani nikto to neriešil, proste dieťa to vycíti kto je dobrý človke a nerieši či je chorý alebo nie. Učiteľka berie lieky, je úplne komepnzovaná vďaka dobrej nastavenej a deti ju nadovšetko milujú, to je takisto pomáha držať sa v poriadku. Druhá vec, ktorá ma zarazila je zbavovanie svojprávnosti, ktoré si tu nadhodila. Tiež ma zaujíma,kde si sa dočítala, že sa ľudia liečení na depresiu alebo iné duševné ochorenie hneď zbavujú svojprávnosti?. Mám pocit, že vôbec netušíš ako môže duševné ochorenie prebiehať. Samozrejme, že sú prípady, keď ľudia musia ísť hneď na invalidný dôchodok, sú pacienti, ktorí majú tak ťažký priebeh, sú v liečbe nespolupracujúci a je nutné ich svojprávnosti zbaviť,ale su aj pacienti, ktorí normálne žijú, pracujú, majú rodiny a podobne. Tak prosím nehádž všetkých do jedného vreca,ale hlavne si uvedom, že za duševné ochorenie nik nemôže, neurobil naschvál, že ochorel a psychiater je tu od toho,aby človeku pomohol. Ľahšie by sa žilo týmto ľuďom na zemi keby mali podporu aj od iných čo sa ale asi ťažko dočkáme pri typoch ľuďí ako si ty.
@ricola A prečo to jednoducho neriešiš? Tvoja situácia nie je ani zďaleka beznádejná....Rozumiem ako sa cítiš a myslím že potrebuješ psychiatra a antidepresíva. Tento krok proste musíš urobiť sama. Som si istá že ti to pomôže a začneš sa postupne tešiť zo života. Psychická porucha nie je o slabosti, je to proste ochorenie ktoré treba liečiť....Držím palce aby si sa rýchlo dala do poriadku 🙂
@alexiska77 klasický príklad - sýty hladnému neverí ... naviac keď sa niekto ako laik vyjadruje k problematike ktorej nerozumie....škoda plytvať energiu na takýchto ľudí 😀
@ricola ihneď sa objednaj k psychiatrovi a mužovi to nehovor, ani aké lieky ti predpíše psychiater. To je tvoja vec. Možno prvé týždne pri užívaní liekov budú ťažšie, ale ver, že treba depresiu liečiť, lebo to bude len horšie. Ten kto nezažil depresiu, či úzkosť to nevie pochopiť. Nevie si predstaviť, že duša môže bolieť. To nie je zlá nálada alebo lenivosť. Čím skôr začneš sa liečiť tým lepšie pre teba.
@tova tvoje laické ponímanie toho, kto a čo sa lieči u psychiatra, ma doslova rozosmialo. Len tu sa mrkni, na tento link- toto je len čiatočný výber psychiatrických diagnóz: http://jarda-opet.diskutuje.cz/nova-stranka-66412/ A tvoje ponímanie je tak simplexné, akokeby si povedala, že v masiarni si kúpiš len kurča.. Dievča zobuď sa a radšej neprispievaj, keď sa tomu nerozumieš!
@miskap2111 mozno ty si hrda na to ze si odbornu pomoc vyhladala, ale ved ked treba tak na to to je. K psychiatrovi chodia ludia co maju problem v hlave, ti ludia mozu byt casto nebezpecny, preto by som nikdy nechcela aby sa pohybovli okolo mojich deti,hlavne ucitielky, opatrovatelky..
@tova pravdu povediac, odbornú pomoc hľadať nikdy nebudem musieť- budem ju mať priamo v najbližšej rodine. 😀 A radšej si ani nezisťuj, kto v tvojom okolí, či v škôlke, škole, kde sa pohybujú tvoje deti, navštevuje psychiatra - ani vonku nebudeš vychádzať.. 😀
@tova nebezpecni su castokrat ludia, ktori si problem v hlave nepripustaju a su podla teba teda uplne v poriadku... takym prepne v hlave skor, ako takym, ktory si svoj stav psychiky (ze je ich vnimanie pocitov ine) uvedomuju a snazia sa to riesit.
Osobne, radsej by som mala dieta u ucitelky, u ktorej by som vedela, ze je na psychiatrickej liecbe a videla by som, ze vdaka liekom, ktore berie, je z nej normalna komunikativna zena, ako by som mala svoje dieta dat sice podla teba uplne zdravej zene, ktora "cvok" nie je (pretoze u psychiatra nikdy nebola) ale ktora ma evidentne problem znasat emocne pretlaky a miestami trpi hysterickymi zachvatmi
@kaktusik007 no neviem, vacsina ludi ktorym preplo navstevovalo psychologa alebo aj psychiatra a prestali brat lieky. ten co nikdy nebral lieky scvokne asi ovela rychlejsie a tak ho ani k praci v skolke , skole nepripustia, ti co to maskuju za liekmi su jeden den stastny ludia , o tyzden po vysadeni liekov mozu vyliezt ako diabli.
@kaktusik007
@miskap2111
..vy ste to nepochopili.. vsetkych sup sup rychlo do kazajky, hlavu do piesku.. a hned bude zivot krajsi. psychiatria by mala zaniknut.. mudre hlavy ako tova by znegovali vsetko "nenormalne" a basta!!! so simple!! 😎
Je jedno, ake ma clovek zdravotne problemy, ak ich ma s kym zvladat. A myslim, ze to zakladatelke chyba najviac.. Moze mat za furik liekov, ak ju manzel nepodrzi v takejto situacii.. a uplne ma vytaca zadubenost ludi, ktori vnimaju ludi s dusevnou chorobou ako cvokov.. najprv by si mali nastudovat, co spada pod tuto tematiku a potom mat taketo jednoznacne vyjadrenia..
@tova su diagnozy a diagnozy. nemozes porovnavat depresiu so schizofeniou, napriklad. Rovnako nemozes porovnavat depresie ked je tam evidentny smutok (strata dietata napriklad) a ked je to len proste pocit, ze dnes nesvieti slnko a to je dovod na skok z okna. Skatulkovat vsetkych do jedneho je hlupost.
Sama som v 2004 navstevovala psychiatra - pretoze som sa rozvadzala a chcela som mat pre sud papier, ze ma manzel dohnal az na psychiatriu 😀 😀 😀 - a on si ma pravidelne predvolaval, pretoze mu padlo vhod sa rozpravat raz za dva tyzdne s niekym normalnym - a nemusel riesit ziadne moje psychicke problemy. Uvaril mi kavu, pokecali sme o politike, a sla som prec.
Ludom prepne bez ohladu na to, ci beru lieky a prestanu ich brat, alebo nie. To mas ako s ockovanim - ak je nejaky nasledok, nik ti neda studiu, ze ak by dieta ockovane nebolo, tak tento nasledok nie je. Rovnako ako nie je, ze ten nasledok je sposobeny ockovanim. Tak isto aj toto -- to, ze prestal brat lieky -- ak to vyslovene nie je schizofrenia a ine tazke dusevne poruchy - tazko budes dokazovat, ze mu v hlave preplo preto, ze ich prestal brat -- mohlo mu rovnako prepnut, aj ak by ich bral nadalej.
@tova ty si tak strašne mimo, že koniec!! 😀 Dobre som sa pobavila, idem sa teraz venovať niečomu užitočnejšiemu. 🙂
inak baby!!!
@miskap2111
@kaktusik007
@arabela283
@tova a vlastne vsetky co to citate... vedeli ste, ze nebezpecni (alebo nebezpecnY ???) su aj ludia, ktori neovladaju pravopis?? tak bacha, nikdy neviete... mna minule jeden nahanal, hned som vedela, ze gramatiku nepozna.. 😲
Skus si kupiť tabletky Persen,
@tova Mohla by si prosím Ťa prestať používať vyjadrenia "preplo" a podobne?..áno, väčšina ľudi, ktorí nie sú kritickí k svojej chorobe neberú lieky, to sú ale prípady, ktoré skôr či neskôr skončia tak ako si tu už raz spomínala, buď ich príbuzní pre ich a aj svoje bezpečie zbavia svojprávnosti a umiestnia do zariadenia, kde sú pod dohľadom,ale nie každí tak dopadne.. také sú bohužial duševné poruchy, nekritickosť je prakticky základ hlavne pri psychotických poruchách a nikto sa za lieky nemaskuje, lieky upravia v mozgu to, čo je narušené, tak isto ako antidiabetiká upravujú hladinu cukru, tak aj lieky od psychiatria upravia porušené procesy v mozgu, ktoré Ti vysvetlovať nebudem, lebo si asi aj tak nedáš povedať..ide mi len o to,aby si mala trochu úcty aj voči ľuďom, ktorí sú takto chorí..
Ja som na tom uz dost hrozne..uz velmi dlhu dobu, niekolko rokov viem, ze som psychicky uplne v prdeli a to mam len 20. Vytoci ma o nepricetnosti aj blbost lebo uz hrozne dlho ma stale doma rodicia komanduju koli tecucej vode a to sa sprchujem tak 3 min.. Ked za nimi pridem vadi im to lebo pozeraju telku, ked umyvam riady minam vela jary a vody, ked spratujem riady bucham poharmi a taniermi, ved ale niesu z plastu tak jasne ze vydavaju nejaky zvuk.. Ach.. A tak..to je malo co som napisala ale cele roky to pocuvat proste baby uz som z toho v riti :( teraz som tehotna mam priatela, je mily ano nehovorim nic snazi sa, ale bojim sa lebo nema robotu a ja som z toho taka rozcarovana lebo mam strach o to male.. S rodicmi si nerozumieme a uz si zacinam mysliet ze je to vsetko moja chyba. Chcem ist k psychologovi ale myslim ze na tie moje stavy uz je prislaby. Co by ste mi radili? Mam ist k psychiatrovi?? Uz som raz.bola u psychologa a zdalo sa mi to malo lebo ja sa citim uz naozaj moc moc moc psychicky zle.. Ach...
@simonaerik psycholog a psychiater nema daleko ode seba,iba psycholog nemoze pisat lieky a riesit naozaj vazne diagnozy tak efektne ako psychiater,ale je to hlaven o cloveku,ktoreho si vyberies a budes mu hovorit to,co Ta trapi a on Ti na oplatku pomoze a poskytne pohlad,ktory je uplne nezainteresovany a moze poskytnut aj terapiu,ktora uvolni to,co cloveka trapi. Ked povies,ze potrebujes asi aj medikaciu tak Ta posle ku kolegovi,co je psychiater a ten nasadi podla uvazenia medikaciu. Tiez ta medikacia nie je taka jednoducha, musi sadnut a robot dobrotu. Dnes su lieky,ktore z nikoho zivu mrtvolu nespravia,ale pomozu cloveku normalne fungovat. Niekto ich potrebuje iba urcite obdobie, niekto ich musi mat stale,ale to su vacsinou vazne diagnozy,kde je to naozaj potrebne. Myslim,ze sa hlavne potrebujes vykecat a najst z toho cestu von. Ja osobne by som volila psychologa.
@simonaerik Hlavu hore, ja si myslim, ze potrebujes zmenit prostredie, skuste si s priatelom poriesit vlastne byvanie, kde ta nikto nebude ,,buzerovat". Budete cas od seba s rodicmi, aj oni sa zmenia....
@kiki68 ja si nemyslim ale ani moc ze lieky pomahaju..moj otec uziva lieky chodi na sedenia a zmenu vobec nevidim..ale mozno iba ku mne je taky. Starsia sestra to ma s nimi super.. Neviem dakujem za radu urcite ale pojdem za odbornikom rozhodla som sa. A tak ci tak ako tehotna brat lieky nemozem tak si pomozem aj bez nich. Uz musim.
@monkabr vies poviem ti ze zacalo to byvalym priatelom, s ktorym som bola 5 rokov..a on bol vzdy v pohodke usmiaty no mna ten vztah takto doriadil bolo toho dost vela... A ked som si nasla terajsieho priatela vsetko sa mi zacalo zdat krasne citila som sa krasna a svet bol lepsi ale prisli aj tu vseliake veci a som zas tam kde som aj bola.. Asi je to ale vo mne. Nechcem ostat takato. Mrzi ma to...
Baby dakujem a zajtra sa idem objednat.. Ahojte
@simonaerik no moja svokra uziva lieky a bez nich by neviem co bolo,ale staci,ked jej ich menili a hned sa rozkolisal stav a zacali paranoie a uzkosti atd. Ale ona ma velmi vaznu diagnozu,tam by to bez liekov neslo. Niekto kto berie len tie antidepresiva,tak je este stale na tom tak,ze ked si je isty sebou,tak moze vysadit a fungovat bez. To uz zalezi na cloveku,na tom co sa deje. Drzim palce 😉
ja prajem vsetkym detom na celom svete to co som ja nepoznal.
ja som sa mal OK. a preto prajem vela syl odvahy a zdravia ktore ja nemam,
lebo mam dve dcery a a su zdrave a ja nevladzem
mam vas rad
@marecek00... Teba trápi čo?

@niky21 to je snad na odbrornikovi aby posudil co a ako.. lieky jej tu zatial nikto nepredpisoval..