Mamina má Alzheimera

mirkarose
12. apr 2022

Dobry vecer. Prosim Vas nemate niekto skusenosti s touto chorobou? Uz nevieme co mame robit . Sme zufali. Musime s nou chodit uz na zachod , ale ona zabudne, ze tam bola a chce ist na zachod kazdych 10 minut. Plienky nechce . Sestra ju opatruje a je uz psychicky na dne. Uz nevieme co mame robit.

mirkarose
autor
12. apr 2022

@mirkarose zabudla som na pisat, ze ma 90 rokov.

stella03
12. apr 2022

@mirkarose najlepšie pre ňu aj pre vás bude zariadenie, ktoré sa špecializuje na klientov s týmto ochorením napr.v Piešťanoch.

silvinka_c
12. apr 2022

@mirkarose dobrý deň nás starý otec mal túto diagnózu. Pamätal si len na veci , ktoré sa stali kedysi dávno keď bol ešte mladý ale zvyšok nie . Pýtal sa aj niekoľkokrát po sebe koľko je hodín a aký ne deň . Mňa si ani nepamätal . Bol však sociálnom zariadení kde sme ho pravidelne navštevovali a kde sa starajú o ľudí s podobnými , ale aj inými diagnózami. Postupne sa mení aj správanie a pamäť . Boli dni kedy presne aký je deň čo ma v dámy deň spraviť a čo ho čaká -prechádzka , obed , čo jedol , kde je spolubývajúcu a pod. Žiaľ každá choroba sa u každého prejavuje inak a asi by bolo najlepšie jej nájsť špecializovanú opatrovateľku , ktorá sa o ňu bude starať podľa jej potrieb

vandica
12. apr 2022

@mirkarose tiež si myslím, že zariadenie je najlepšie riešenie. Sestra to časom naozaj nebude zvládať, hlavne psychicky. Naozaj nie je sranda sa starať o takéhoto človeka. Mali sme doma 4mesiace babku s alzheimerom, stareckou demenciou, a ešte aj nechodila
Len ležala alebo sedela na vozíku. Bolo to naozaj veľmi ťažké.

eternity24
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
12. apr 2022

@mirkarose umiestniť do zariadenia, iná rada nie je

ibrunova
12. apr 2022

Svokra.. Tri roky bývala u nás, teraz je v zariadení, to už sa nedalo.

pokojvdusi9
12. apr 2022

@mirkarose Akurat dnes mi kamaratka vravela ze to uz nezvlada /mamina ma 83r/ a musia aj ked neradi najst stacionar Otec ma tiez 87r.a uz je unaveny a tiez nevladze okolo nej.Bohuzial pokial sa nechce sestra uplne dostat na dno budete to musiet urobit takto

evita_g
12. apr 2022

Všetci tu radia dss, vraj sa to nedá starať sa o takto chorého človeka... Dá sa, len je to ťažké.

vandica
12. apr 2022

@evita_g dá aj nedá....je rozdiel či sa o daného človeka stará 40rocny človek, alebo 65rocny, ktorý má tiež svoje zdravotné problémy, ako to bolo napríklad u nás.

kinderzwillinge
12. apr 2022

@vandica 40 rocny clovek musi chodit do prace...

mirkarose
autor
12. apr 2022

@vandica No ved toto, sestra ma uz 71 rokov. Viete ,chceli sme sa o nu postarat co najlepsie ved ona nam obetovala cely zivot. Jenam luto ju dat do stacionara. Ona nechce ist ani ku mne tak je nanu naviazana. Ale je mi luto sestry, uz melie z posledneho.

evita_g
12. apr 2022

@vandica Každý musí posúdiť sám podľa svojich možností, samozrejme. Ja som reagovala na tie komentáre "niet inej cesty ako zariadenie". A ďalšia vec, že jeden človek to ťažko zvládne sám, no keď sa tá ťarcha starostlivosti rozloží na viacero pliec, nič nie je nemožné.

vandica
12. apr 2022

@kinderzwillinge áno, to samozrejme. Ale ja som narážala hlavne na fyzické sily, keď písala, že sa to dá zvládnuť.

katulienkax
12. apr 2022

u nasej babky to bolo tak ze 8 hodin bola s opatrovatelkou, kym bola dcera v praci, ale pomahali jej aj surodenci ked bolo treba, nastastie vsetci v susednom meste. Jedna osoba toto psychicky neda

evita_g
12. apr 2022

@mirkarose Alzheimera má diagnostikovaného? Lebo vzhľadom k jej veku je zabúdanie úplne normálne, môže to byť "obyčajná" starecká demencia. Nutkanie na močenie môže byť takisto spôsobené mnohými faktormi. Aké iné príznaky má? Chodíte s ňou k neurológovi, psychiatrovi?

vandica
12. apr 2022

@mirkarose áno, ja úplne rozumiem, človeku je ľúto, keď musí zvažovať aj alternatívu dať rodiča do nejakého zariadenia. Oni sa o nás starali, ked sme boli deti a mali by sme im to oplatiť. No treba si uvedomiť, že oni sa o nás starali pri plnej sile, ked boli mladí. Vaša sestra má tiež už svoj vek, a naozaj to určite sama zvládnuť nemôže. Keby sa vám dalo teda aspon striedať, ale píšete, že mamina ku vám ísť nechce. Skúste so sestrou teda zvážiť možnosť zariadenia, aj ked je to ťažké rozhodnutie.

ruzovakrava
12. apr 2022

@mirkarose umiestnenie do zariadenia starého človeka s demenciou vo väčšine prípadov úplne položí. Sestra má 71, je obdivuhodné že doteraz vládala. Ak máte finančné možnosti tak by som volila opatrovateľku aspoň na pár hodín a prípadne sa prestriedať, ak má kto.

mirkarose
autor
12. apr 2022

@ruzovakrava ano ma diagnostikovaneho alzhaimra, uz asi 10 rokov. Chodime aj k psychiatrovi aj k neurologovi, aj k internistke. A s tym moceni, ona ma vsetko v poriadku len zabudne, ze bola cikat a ide znova a znova. Este skusim ist tej psychiatricke ci by nebolo dobre nejake liwky na ukludneniealwbo uz neviem co

kinderzwillinge
13. apr 2022

@ruzovakrava Preco umiestnenie cloveka s demenciou do zariadenia polozi?? Nam bolo povedane, ze babka skonci tak, ze nebude poznat nas, nebude poznat seba, skonci ako biely papier.

ruzovakrava
13. apr 2022

@kinderzwillinge pretože človek stráca pri týchto diagnózach krátkodobú pamäť, zmena miesta bydliska je pre nich obrovskou (nežiaducou) zmenou, sú ľudia ktorým to veľký problém nerobí a sú ľudia čo umrú za domovom žiaľom, bohužiaľ. Áno toto čo vám povedali je pravda, ale v zariadení sa to v podstate urýchli, lebo stratí základnú istotu, svoj domov.

rikarika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evita_g
13. apr 2022

@rikarika náhodou, dnes už za opatrovanie blízkeho príbuzného, napr. rodiča, dostávaš opatrovateľský príspevok (neviem presne, koľko to je, ale 400-500 € tuším). Pred pár rokmi, keď som sa starala o svoju mamu, tak som dostávala pár € (presnejšie 4). Nakoniec som to aj odhlásila, lebo ešte mi chodili aj kontroly z ÚPSVaR!

enoula
13. apr 2022

Určite len do zariadenia, zvazte aj ako dlho budete cakat... Bohužiaľ to bude uz len horsie. Prida sa problém s nespavostou, chodzou, cize bude treba dvihat, prenasat, prebalovat krmit....nebude spolupracovat. Dvihat nevladnych 60kg alebo neviem kolko bude mat, bude zaberak pre chlapa, nie zenu. A aj kvoli jej bezpecnosti to asi bude lepšie.

danyelia
13. apr 2022

Ahoj, tak o tomto by som vedela napísať aj knihu...Mali sme v rodine s touto chorobou babku aj svokru, takmer v rovnakom čase, na začiatku sa lepšie chvíle striedali s horšími, no časom sa to stupňovalo k horšiemu. Zažili sme aj úsmevné situácie, čo všetko ,,povystrájali,, (pri všetkej úcte k nim 🥰 už nie sú medzi nami) ale aj smutné. To zabúdanie bol najmenší problém, dookola sa pýtali to isté, novú info zabudli do minúty, staré veci si pamätali všetko, ako tu už bolo spomenuté. Horšie to bolo neskôr, keď už boli odkázané na pomoc a z čiperných babiek sa stali babky úplne odkázané na pomoc (kŕmenie, prebaľovanie, umývanie, kúpanie, polohovanie, zdvíhanie) plus zvládanie ich nálad (smútok, hnev, plač, bezmocnosť, urážanie sa...) pochopenie často nezmyselných a nebezpečných činností (na začiatku choroby: úteky z domu v pyžamách, vyhadzovanie ma z vlastného bytu, balkón pomýlený s WC, vyhodený mobil do koša, varenie žiniek na riad, rôzne vidiny...) No dalo by sa o tom písať veľa. Zo začiatku sme sa starali celá rodina na striedačku, v rámci každého možnosti (deti, rodina, práca...). Starostlivosť bola dosť náročná, o jednu babku sa nakoniec dlhodobo starala mama, dostávala za to aj opatrovateľský príspevok a svokra skončila v špecializovanom zariadení pre seniorov.

rikarika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
danyelia
13. apr 2022

@rikarika Ahoj, no moja mama dostávala približne 450 € za opatrovanie mesačne, suma sa ale každý rok o niečo zvyšovala, plus mamin dôchodok, babkin dôchodok a v pohode vyžili, aj sa ušetrilo...Ale tak jasné, len ten jeden príjem pre rodiny by bol málo.

evita_g
13. apr 2022

@rikarika Je mi jasné, že vyžiť sa z toho nedá, len som poukazovala na to, že situácia sa oproti minulosti zlepšila. Ja som svoju mamu opatrovala 10 rokov popri tom, ako som bola na rodičáku a ver mi, že keby som za to dostala 500 €, neurazila by som sa 🙂

januarova
14. apr 2022

Napíšem to trochu surovo, ale zvážte ozaj nejaké umiestnenie. Ak to skôr položí tvoju sestru, čo bude s mamou? 71 nie je vek na takúto starostlivosť o iného človeka. Mala by si ešte užiť svoj dôchodok podľa seba...
Áno, mama je len jedna, to je jasné, ale takéto diagnózy nie sú sranda

kinderzwillinge
14. apr 2022

@ruzovakrava Toto moze byt pravda co pises, len otazka je, ci pre takehoto cloveka nie je nakoniec odchod vykupenim. A to nemyslim nijak zle...