icon

Manžel stále chudne

19. okt 2025

Ahojte, chcem vás poprosiť o radu resp. skúsenosť. Môj manžel má 45 rokov. Keď sme sa zoznámili pred 18 rokmi, mal 185 cm a 90 kg, bol taký statný chlap. Postupne zišiel s váhoou na 82 kg a to si držal pekne dlhé roky. Posledné tri roky však viditeľne chudne. Aktuálne má 72 kg a naozaj je veľmi chudý. Má problémy so žalúdkom. Samozrejme, keď sa to celé začalo, tak postupom času obehal lekárov. Aktuálne má krvný obraz v poriadku, CT brucha v poriadku, až na cysty na obličkách. Má zápal dvanástroníka a tak mu lekár predpísal lieky na žalúdok a k tomu Nutridrinky. Tie berie už tretí mesiac. Ale nič sa nemení. Brucho má už trochu lepšie, menej ho bolí, ale nepriberá. Je všetko rad radom. Nepije kofeínovú kávu, nepije vôbec alkohol, ale vyfajčí škatuľku cigariet denne. Veľmi sa na to hnevám, ale neviem ho prinútiť prestať. Ja som odporúčala, nech mu gastro lekár spraví kolonoskopiu, Nakoľko má aj problém s vyprázdňovaním. Ale gastro mu odobral vzorku stolice, nenašiel tam nič patologické ani krv a povedal, že teda nie je dôvod robiť kolono. Čo by ste mu odporúčali? Okrem skoncovania s cigaretami samozrejme. Bojím sa o neho.

Strana
z2
anonym_83e36e
19. okt 2025

Štítna žľaza ok?

autor
19. okt 2025
@anonym_83e36e

Štítna žľaza ok?

@anonym_83e36e no bol na kompletnom rozbore krvi a mal to ok. Nikdy nemal žiadne problémy so ŠŽ.

anonym_83e36e
19. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_83e36e no bol na kompletnom rozbore krvi a mal to ok. Nikdy nemal žiadne problémy so ŠŽ.

@anonym_autor bežne sa nerobia na preventívke rozbory na štítnu. Len základné TSH.

autor
19. okt 2025
@anonym_83e36e

@anonym_autor bežne sa nerobia na preventívke rozbory na štítnu. Len základné TSH.

@anonym_83e36e ale ak by mal hypertyreózu, tak by mal TSH veľmi nízke a následne by sa sledovalo ft3 a ft4 a prípadne protilátky. Prvý indikátor je hladina TSH a tú ma v optime.

zuzanita1609
19. okt 2025

Chudnúť môže aj zo stresu. Nemá toho veľmi veľa v práci, netrápi ho niečo?

anonym_4c4afd
19. okt 2025

45 rokov a problémy so žalúdkom _ JE _ dôvod robiť kolono

alenka58
19. okt 2025

to fajčenie je potrebné skončiť keďže má takéto tráviace problémy

autor
19. okt 2025
@anonym_4c4afd

45 rokov a problémy so žalúdkom _ JE _ dôvod robiť kolono

@anonym_4c4afd ja viem, aj som to odporucala, ale kedze nema okultne krvacanie a ani ine patologicke veci v stolici, tak gastro vyhodnotil, ze netreba. manzel by isiel len do celkovej anastezie.

anonym_ecbecb
19. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_4c4afd ja viem, aj som to odporucala, ale kedze nema okultne krvacanie a ani ine patologicke veci v stolici, tak gastro vyhodnotil, ze netreba. manzel by isiel len do celkovej anastezie.

@anonym_autor čo vyhodnotil lekár je jedna vec, čo chce pacierńt, vec druhá Trvala by som na kolonoskopii

majamat
19. okt 2025

pri zaludocnych problemoch byva chudnutie. ved zaludok patri medzi traviace organy a pri takychto problemoch byva strava zmenena. clovek trpi enechutenstvom, pripadne stratou enzymov, comoze sposobovat problemy.
co sa tyka vyprazdnovania, ma dost vlakniny? skusal probiotika?

taisu
19. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor môj manžel mal podobný príbeh, zistili mu konecne helicobacter , bral antibiotika, a potom sa ukázalo, že sa u neho vyvinula intolerancia na laktózu a vajcia

julovka8
19. okt 2025

A mal robene testy na potravinove intolerancie a alregie ?

viera012345
19. okt 2025

@anonym_autor P.manzelovi robili aj gastroskopiu s biopsou?

jogy1984
19. okt 2025

Môj brat tiež šialené chudol obehol doktorov gastro a kolonoskopiu . Nic nezistili. Ale tvrdí že to preháňadlo ktoré dostal aby ho mohli vyšetriť mu pomohlo a už priberá

autor
19. okt 2025
@viera012345

@anonym_autor P.manzelovi robili aj gastroskopiu s biopsou?

@viera012345 áno, má zápal duodena inak všetko čisté, bez patologického nálezu na sliznici.

majamat
19. okt 2025

moze prebiehat aj chornicky, cize v takom pripade su priznaky menej vyzrazne, vlecu sa, su menej napadne,a le trvaju dlho.

telefon00
19. okt 2025

@anonym_autor no, poviem to takto. Pred 11 rokmi som prestal fajčiť. Fajčil som krabičku denne. Vtedy som mal stabilne 92 kg pri 192 cm výške. Následne po troch mesiacoch, som pribral 10 kg kvôli tomu, že som vysadil cigarety. Cigarety zrýchľjú metabolizmus. Vôbec som nezačal jesť viacej, jedol som tak ako keď som fajčil. Metabolizmus sa mi spomalil a váha stúpla plus 10 kíl na adekvátny stav jedlu, ktoré som do seba dával. Zastavilo sa to až na 105 kg pi cca piatich mesiacoch. Možno má obdobný prieheh aj tvoj manžel...ak vysadi cigoše...priberie 💪

derdia
19. okt 2025

@anonym_autor bol na kolonoskopii?

derdia
19. okt 2025

Citam ze nebol. Treba vylucit rakovinu hrubeho creva...alebo ine ochorenie hrubeho creva.

anonym_b39ad7
19. okt 2025

Viem ze moj tatko mal niečo keď strašne chudol že nejaký enzým sa mu nevytvaral v žalúdku a to mohol jesť čo chcel...

janaspa
19. okt 2025

@anonym_autor ma aj ine symptomy? Ja som mala naraz zapal dvanastornika, vredy na nom, zapal pazeraka 2st zo 4 a zapal zaludka. A nechudla som. No bola som beutalne unavena, plus mi na to zistili helikobaktera, predpisali mi lieky asi 2atb, plus helicit, nech si kupi aj mastychu. Mne to spustil stres. Na gastre mi robili automaticky hadicky zhora aj z dola. Tiez som mala u ostatnych lekarov vsetko ok, krvny obraz ok, usg, ct ok, az hadickami sa zistilo. Vela stastia a skore uzdravenie.

autor
19. okt 2025
@janaspa

@anonym_autor ma aj ine symptomy? Ja som mala naraz zapal dvanastornika, vredy na nom, zapal pazeraka 2st zo 4 a zapal zaludka. A nechudla som. No bola som beutalne unavena, plus mi na to zistili helikobaktera, predpisali mi lieky asi 2atb, plus helicit, nech si kupi aj mastychu. Mne to spustil stres. Na gastre mi robili automaticky hadicky zhora aj z dola. Tiez som mala u ostatnych lekarov vsetko ok, krvny obraz ok, usg, ct ok, az hadickami sa zistilo. Vela stastia a skore uzdravenie.

@janaspa má zápal duodena - teda dnavástorrnika. Ani gastritída, ani pakreatídida, ani zápal žlčníka. Aj CT, aj USG, aj gastroskopia dopadla dobre. Mimo toho duodena. Rozbor stolice nepoukázal na nič, aj kalprotektín mal v poriadku, ani okultné krvácanie nebolo prítomné.

anonym_7ad0a9
19. okt 2025

Citim z teba, ze ste dobre situovani, mozno by mohol skusit tuto kapsulu, ked som sa o to zaujimala stalo to 800€,ked by sa nic nenaslo a tebe to prinieslo pokoj v dusi, stalo to za tie prachy, aj ked to nie 100% metoda, tak ako ca135 a ine🍀.

pbra40
19. okt 2025

@anonym_autor je x ambulancii, kde urobia kolono sukromne, za poplatok. Isla by som touto cestou

tululu
19. okt 2025

Absolutne nechcem strasit,ale kamoskin muz riesil toto iste, pol.roka chudol, chradol, vsetky vysetrenia ok, az na kolono nasli nieco ako polypy, poslali na rozbor a bola to rakovina, do dvoch tyzdnov podstupil operaciu a vsetko dobre dopadlo, este koncom leta boli cela familia na dovolenke. Verim, ze to nie je vas pripad, ale tu kolono by som teda urobila. Uz len pre pokojny spanok.

tetapetra
19. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nechcem ťa strašiť,kamoskin manžel mal tiež okultne krvácanie ok. Chudol,bol slabý, lekár,že sa nemá sledovať. Rakovinu hrubého čreva mal skrytu pekne vysoko, až pod pečeňou. Skúste tu kolóno🫶🏻.

autor
19. okt 2025
@tetapetra

@anonym_autor nechcem ťa strašiť,kamoskin manžel mal tiež okultne krvácanie ok. Chudol,bol slabý, lekár,že sa nemá sledovať. Rakovinu hrubého čreva mal skrytu pekne vysoko, až pod pečeňou. Skúste tu kolóno🫶🏻.

@tetapetra ja som mala high grade polypy a nechudla som. Odstránili mi to a teraz chodím na kolono raz za tri roky.

andrejka1974
19. okt 2025
@anonym_autor

@janaspa má zápal duodena - teda dnavástorrnika. Ani gastritída, ani pakreatídida, ani zápal žlčníka. Aj CT, aj USG, aj gastroskopia dopadla dobre. Mimo toho duodena. Rozbor stolice nepoukázal na nič, aj kalprotektín mal v poriadku, ani okultné krvácanie nebolo prítomné.

@anonym_autor určite kolonoskopia radšej skôr ako neskoro kamarát tiež mal všetko ok začal rapídne chudnúť a keď bol na vyšetrení zistili že mal rakovinu čreva v pokročilom štádiu žiaľ u neho to malo fatálny priebeh do 2 mesiacov od zistenia nás opustil

tetapetra
19. okt 2025
@anonym_autor

@tetapetra ja som mala high grade polypy a nechudla som. Odstránili mi to a teraz chodím na kolono raz za tri roky.

@anonym_autor on to bohužiaľ nerozchodil. Kolono je určite najlepšia prevencia.

Strana
z2