icon

Máte skúsenosť s operáciou sleeve gastrectomie?

erikasadek
1. nov 2010

ahojte ja s velkou pravdepodobnostou pojdem na tuto operaciu a zaujimalo by ma ci sa najde niekto kto sa tiez zamysla sa nad touto operacoiu, alebo uz ju mate za sebou..
alebo mate niekoho vo svojom okoli kto ju uz podstupil...

akokolvek to je budem rada ak sa ozvete a date svoju ospbnu skusenost svoje pocity...... proste vsetko okolo.. 🙂

darinija
3. nov 2019

@iveta1970 ďakujem... Tak to ja som dáky extrém, v pondelok budem 2 týždne po operacii a dole mám 3,5 kg

iveta1970
3. nov 2019

Každý to má inak...na tvojom mieste by som zavolala lekára ktorý ťa operoval a popýtala sa či všetko robíš správne.

berta555
Autor odpoveď zmazal
anickaps
3. nov 2019

@berta555 ak sa smiem opýtať z akej počiatočnej váhy si išla dolu????

katarinka_brnka
3. nov 2019

Ahojte nájde sa tu medzi vami žienka ktorá mala IBM 35 a problémy s chrbticou mala by som pár otázok Dakujem 😊

berta555
Autor odpoveď zmazal
anickaps
3. nov 2019

@berta555 Ja by som skúsila zo dva dni poriadne zhrešiť a dopriať si niečo čo máte veľmi rada a potom začať s dietou a pohybom. U mňa to vždy zaberie.....

shanti77
8. nov 2019

Ahojte zienky co ste boli v BB ako dlho ste cakali na termin?

shanti77
8. nov 2019

A este od koho vsetkeho ste museli mat papier o vysetreni? vszp mam tak by nemal byt problem? kolko ste platili ?

lusinb
9. nov 2019

@shanti77 ahoj...ja som mala prvú konzultáciu v novembri 2018 a operácia bola v septembri 2019...ale závisí to aj od toho ako rýchlo si pobeháš všetky potrebné vyšetrenia...ja som plánovala operáciu cez letné prázdniny, ale to mi nevyšlo, nakoľko cez prázdniny tieto operácie nerobia, lebo čerpajú dovolenky..

lusinb
9. nov 2019

@shanti77 tých vyšetrení je dosť, niekde sa musíš objednať..a niekedy to bolo až o dva tri mesiace...pľúcne a spirometria, kardiologické vyš.,endokrynologické, psychologické, diabetologické, gastrofíbroskopické(hadica), tesne pred operáciou anesteziologické....čo sa týka poisťovní, viem že dôvera a všeobecná poisťovňa to preplácajú...neplatíš nič, iba ak by si si vyberala operatéra ...v BB sa platí iba Doc. Markovi 350 eur..v iných mestách, čo som sa dočítala tu, aj viac...

iveta1970
9. nov 2019

Je tu niekto po opke 3 až 5 rokov.Chcela by som vedieť aký čas telo chudne , ako dlho padajú vlasy a ako často po tých rokoch jedávate.Ja mám stále problém zo zápchou ...prejde to niekedy?

shanti77
9. nov 2019

@lusinb dakujem 🙂

alexkika
Autor odpoveď zmazal
wannda1
Autor odpoveď zmazal
wannda1
Autor odpoveď zmazal
patulka88
19. dec 2019

Ja som rok po sleeve zaludka
Dole mam 70kg
Nepribrala som ani kg
Naopak... az uz by som chcela prestat chudnut

patulka88
19. dec 2019

@ozzynka2332 nechce a neprepláca

patulka88
19. dec 2019

@iveta1970 preboha vy ste aj nieco schudli od operacie???????
To co je za jedálnicek????
Ja som rok po sleeve zaludka
Ale toto vsetko som.mala zakazané
Ja som schudla vyse 70kg
Za rok
Ale toto co cítam
Kaše rizotka s maslom atď 3 tyzdnoch???????
Kde Vas operovali???

iveta1970
19. dec 2019

@patulka88 Schudla som 27 kg som 3 mesiace po opke.Rizoto si robim tak raz za mesiac zjem 3 lyzice.Ta kasa je jahlova inst.speecialne na chudnutie.Uz som zacala aj cvicit.Ked ze si tu navzajom pomahame ,poprosim vas o zoznam co jete....navzajom si obohatime skusenosti.Vopred dakujem.

patulka88
19. dec 2019

Napisem Vam v priebehu dňa co presne a ako bolo
Lebo nestiham
Uz vyse roka som po
Rok aj 3mesiace
Ale vlasy mi stale padaju
Mam 4 chlpy na hlave- a to som mala vlasy huste
Dlhe po rit- mala uz su len po plecia
Nechty nerastú
A chudnem stale
V priebehu dna
Sa prihlasim

patulka88
19. dec 2019

@lusinb nerobia ich skor z ineho dovodu
Nie ze cerpaju dovolenky cez let.prazdniny
Velmi je vtedy teplo
A rany sa vtedy velmi zle hoja
Cize ich robia minimalne v tom obdobi

namiti77
19. dec 2019

@patulka88 a nenapadlo vas ze tie padajuce vlasy,nechty lamave su preto ze jedalnicek mate velmi chudobny ? Strava aj po operacii ma byt pestra a vyvazena. Ale mini porcie. Chudla by ste aj tak. Nie mozno 70kg za rok ale schudla by ste. Niekedy je lepsie drzat sa hesla: Pomaly dalej zajdes.

namiti77
19. dec 2019

@patulka88 nemate pravdu. Kedze operacia sa vykonava laparoskopicky , nie su tam velke rany. Podla vasej teorie by sa od maja ked udru teploty neoperovalo na celom SK. Pri operacii nestoji len jeden chirurg. Je tam aj iny personal. Viac lekarov. A v lete sa cerpaju dovolenky aj kvoly detom. Takze operacny plan ,pre nedostatok personalu je okresany na nevyhnutne operacie a zivot ohrozujuce stavy.

patulka88
19. dec 2019

@namiti77
Naozaj????
Tak.potom protirečite doktorom ktory ju vykonavaju
A kedze ju mam za sebou
Predne viem
Ze to nieje jedna mini ranka
Ale ovela viac

patulka88
19. dec 2019

@namiti77 a Vas nenapadlo to
Ze sa treba drzat toho co povie lekar????
Z mojej hlavy to nieje
Ale asi sleeve bibliu str zrejme necitala

patulka88
19. dec 2019

@namiti77
Máte zaujimave informacie
No musite sa obratit z vasou staznostou
Na doktorov
Kedze si dovolili
Povedat, Že velmi malo kedy cez leto robia tuto operaciu
Pozeram na moje brucho a žasnem
Ze nie sú tam velke rany
Co je velka rana podla vas?
Lebo ja som mini nemala
A ani to nebola jedna ranka
Ale vsak vy viete lepsie
Vsetko ako vidim;))

novaaaa
19. dec 2019

@iveta1970 moja zlata ,len ty si kludne daj aj kašu ,aj rizotko ,ja som papala vsetko a schudla som za rok 58kil , mam velkost 36,38 ,ide o veľkosť porcie.vaha sa po roku ustalila a drzim si ju doteraz..vlasy mi trosku padali ,prestali a nechty mi rastu do teraz ..som po opke 1rok aj 7mesiacov ..

patulka88
19. dec 2019

Principem této operace je významné snížení objemu žaludku odstraněním části žaludku podél linie zvané „velká křivina“. Po
odstranění této části je žaludek sešit speciálním chirurgickým nástrojem za použití drobných kovových svorek. Tím získá žaludek
tvar trubice nebo „rukávu“ o malém objemu. Díky tomuto se dostavuje pocit zasycení již po požití malého množství jídla, čímž je
zajištěno snížení energetického příjmu. Tento výkon snižuje pocit nekontrolovaného hladu, ale nemá vliv na chutě.
Největší váhový úbytek je pozorován během prvního roku po operaci, poté se rychlost váhových úbytků snižuje. Tento výkon
samotný nezajistí snížení hmotnosti, důležitou a nutnou součástí procesu je spolupracující pacient.
Důležitým obdobím je první měsíc po operaci, kdy chirurgické sešití žaludku není ještě zcela pevné.
Po celou dobu je důležité dodržovat pravidlo: PÍT ZVLÁŠŤ, JÍST ZVLÁŠŤ!!!

NAJDOLEžITEJšIE !!!
Den operace
Žádný příjem potravy ani tekutin – (den úplné parenterální výživy – infuze).
1. pooperační den - 100 ml studených tekutin/den
Doporučujeme vodu, neslazený čaj, neperlivou minerálku. Je nutné pít pomalu, malými doušky, s 1-2 minutovými přestávkami.
2. pooperační den - 500 ml studených tekutin/den
Doporučujeme vodu, neslazený čaj, neperlivou minerálku. Je nutné pít pomalu, malými doušky, s 1-2 minutovými přestávkami.
Nepijte více než 50ml najednou.
3. – 4. pooperační den - 1500 ml studených tekutin/den
doporučujeme vodu, neslazený čaj, neperlivou minerálku nebo nízkotučné mléko. Je nutné pít pomalu, malými doušky,
s 1-2 minutovými přestávkami. Nepijte více než 50ml najednou.
5. – 10. pooperační den – tekutá dieta
Pijte pomalu malými doušky, opět s krátkými přestávkami. Objem jedné porce je nejvýše 200 ml – při větším
objemu hrozí roztažení žaludku. Celkové množství tekutin by mělo být ve fázi 2-2,5 l/den. V tomto období
můžeme do jídelníčku zahrnout vodou naředěné ovocné a zeleninové šťávy (jablko, rajče, mrkev a různé
kombinace tohoto), proteinové nápoje, nízkotučné mléko, kysané mléčné nápoje, čirý bujon.
Rychlost přechodu mezi jednotlivými dietními stupni je individuální, konečné rozhodnutí o dietních
opatřeních je v této fázi na Vašem ošetřujícím lékaři.
11. – 20. pooperační den – řídká kašovitá strava
Přecházíte na kašovitou stravu - konzistence jablkového pyré. V této fázi můžete zařadit rozmělněnou
zeleninu, maso a bramborovou kaši (vše připraveno v mixéru), sýr cottage rozmíchaný s mlékem nebo krémovou polévkou a
propasírovaný přes jemné sítko.
K přípravě jídla používáme v této fázi rozmělňování, mletí, strouhání vařených nebo dušených potravin, vše vaříme doměkka, vše
připravujeme jako kaši, pyré apod.
Principy mixované diety: Je velice důležité udělat si na jídlo čas – jíme pomalu, v soustech velikost čajové lžičky, pečlivě
žvýkáme. Snězení jednotlivé porce by mělo trvat nejméně 20 minut.
Pít se nadále doporučuje pomalu po malých doušcích 5–15 minut před začátkem jídla. Po skončení jídla před dalším
příjmem tekutiny by se mělo přibližně 1 hodinu počkat. Nepijte nikdy během jídla!

iveta1970
19. dec 2019

@novaaaa Dík , ja som vedela že idem správnym smerom.