icon

Máte za sebou očkovanie AstraZenecou?

h2
15. apr 2021

Ahojte, čaká ma to teraz v nedeľu. Chcela by som sa opýtať tých, ktorí boli zaočkovaní touto vakcínou, aké mali potom vedľajšie účinky, ako sa cítili, ak zle, tak ako dlho to trvalo...
Rada by som ešte zdôraznila, že o komentáre typu: "nedala by som sa zaočkovať" a podobne, nemám záujem. Taktiež tu nechcem vyvolať žiadnu hádku. Zaujímajú ma len reálne skúsenosti.
Ďakujem.

zuzkalujza
15. apr 2021

@lucka_ke očkuje sa Astrou, teda v tom čase sa očkovalo do 70

lucka_ke
15. apr 2021

ja beriem od očkovania Anopyrin ako prevenciu proti zrazeninám, dá sa voľne kúpiť v lekárni

0silvia0
15. apr 2021

@nyusika aj vieme prečo sa zmenila očkovacia schéma? toto som nejako nepostrehla, prečo zmenili očkovaciu látku nad 60+ a dali AZ do 60ky?

lucka_ke
15. apr 2021

@zuzkalujza OK, myslela som, že vyšší vek Pfizerom a Modernou, moja mama dostala automaticky Pfizer

nyusika
15. apr 2021

@0silvia0 neviem presne, moj predpoklad je, ze vela ludi nad 60 nemohlo byt kvoli zdravotnemu stavu ocjkovana astrou...alebo sa zvysili dodavky MRNA vakcin. tazko povedat.
fakt je, ze voci u nas najrozsirenejsej britskej mutacii je najucinnejsia Astra, takze tak.

h2
autor
15. apr 2021

@zuzkalujza Ďakujem, dám vedieť určite.

zuzkalujza
15. apr 2021

@lucka_ke ja som si ho nasadila už preventívne po porade s dr. Mojej mame povedali až pred očkovaním už v nemocke že buď teraz AZ, alebo si má znova registrovať po 70 na Pfiter (ona má 69). Ale už keď tam bola dala sa zaočkovať.

marseillefan
15. apr 2021

@0silvia0 vychádzalo to zo štúdií, na základe ktorých bola Astra schválená. Už nepamätám presne, ale buď mali nad 60 rokov málú vzorku, alebo sa u mladších preukázala vyššia účinnosť. Je to ale už dosť zastaralá vec, lebo medzi tým sa urobili ďalšie štúdie a ukázalo sa, že účinnosť Astry nezávisí od veku, ale od toho, ako je dávkovaná, resp. lepšie povedané s akým odstupom je podaná druhá dávka. Dokonca niektoré krajiny teraz Astrou očkujú len starších (keďže tie zrazeniny spozorovali práve v mladšej kategórii ľudí).

popa86
15. apr 2021

Ahoj, ja ( vek 35) som mala večer po očkovaní hodinu zimnicu, teplotu som mala 37,7 a bolela ma hlava. Ráno mi už vôbec nič nebolo.

h2
autor
15. apr 2021

Ďakujem všetkým, ste super, ako vždy. 😘😃
@lucka_ke Vďaka, ten Anopyrin si určite pôjdem kúpiť. 👍

zuzkalujza
15. apr 2021

@h2 ten anopyrin si nasaď už dnes pre istotu, nejaký deň - dva potrebuje na to aby začal mať účinok 👍

alby2014
15. apr 2021

@marseillefan povodne mali malu vzorku len 8% v 3 faze klinickych studii malo nad 65 rokov, a nasledne, ekdze UK tym ockvoala random kohokolvek sa zistilo, ze je dokazatelne ucinna aj nad 65. Pricom EMA ju schvalila bez obmedzenia veku, to si nastavili tak samotne staty, dnes mnohe prehodnocuju a naopak AZ davaju starsim, elbo tam sanca na tromby je nizsia ako 0,0004%, co je sanca normalne po ockvoani AZ. Ockvoanie a ockvoacie strategie nie su pismo svate menia sa bezne na zakade vyskumu. Napr. aj u nas sa teraz MMR inak preockovavaju deti narodene po 2015 etc.

slniecko_12
15. apr 2021

@zuzkalujza Načo ten liek? Keď tuto jedna pani tvrdí, že sa nemusia tvoriť krvné zrazeniny z očkovania? 👏

ciernysokol
15. apr 2021

Je zaujimave, ako je zrazu kazdy (komu sa nepaci odpoved typu:zomrela po mesiaci, mala depresie) odbornik patolog a presne vie, z coho nezomrela. Tu su ziaduce len odpovede typu mierna teplota, bolest v mieste vpichu. Sme na laickom fore, kazdy ma pravo vyjadrit osobny nazor. Nechapem, preco sa tak vsetci pustaju do niekoho, kto napise vyrazne negativny mozno dosledok ockovania. Teda chapem. Vsetci uz tak chceme mat koronu prec a preto nam ostava jedine ockovanie, ktore chceme prijat bez akychkolvek pochybnosti, lebo je to nasa jedina zachrana. Bodaj by to tak bolo. Lebo uz su varianty rezistentne na vakciny.

lucka_ke
15. apr 2021

netreba sa hádať, pôvodná otázka bola o niečom inom

nyusika
Odpoveď bola odstránená
alby2014
15. apr 2021

@ciernysokol varianty rezistentne na vakciny? To nefunguje ako rezistencia na ATB, omg. A Ak niekto umrie mesiac po ockovani, tak je normalne sa pytat na korelaciu a kauzalitu.

h2
autor
15. apr 2021

@nyusika Prosím Ťa, načo je toto dobré? Chcela som slušnú diskusiu bez osočovania. Som vďačná za každý názor.

slniecko_12
15. apr 2021

@nyusika No myslím, že ty na tom nie si lepšie...ťa baví skoro 50. ročnú ženu takto vypisovať komentáre, ktoré, nikoho neobohatia a ešte aj ponižujú? Idem preč, lebo táto diskusia od teba mi k ničomu nie je užitočná, akurát mi zakrpatí mozog..😉

zitulina
15. apr 2021

Aj ja idem v nedelu. Troška sa bojím od tých vedlajšých účinkoch.

zuzkalujza
15. apr 2021

@slniecko_12 preventívne. Pre nič iné. Ja užívam pri každej chorobe preventívne, lebo každá choroba a aj iné očkovanie môže na určitý čas zmeniť hustotu krvy. Osobne, je taká malá pravdepodobnosť na zrazeninu po očkovaní AZ, že toto je skôr pre "duševnú" pohodu 🙂

h2
autor
15. apr 2021

Ja som ochotná to riziko podstúpiť. Lebo dostať covid so závažným priebehom a musieť ležať dlhé dni, je pre vznik trombózy podstate rizikovejšie, než vakcína.

lucka_ke
15. apr 2021

jasné, že nikto nechce spadnúť do skupiny, ktorá bude mať vážny vedľajší účinok po očkovaní, ale stále tu denne zomiera 80 ľudí na covid, čiže za mňa je očkovanie dobrá voľba, každý nech sa slobodne rozhodne sám za seba

bagre
15. apr 2021

@h2 manžel mal mierne boľavú ruku a 1 noc teploty cca 38. Vyšlo mu to na piatok, takže sa cez víkend šetril a v pondelok bol ok

martinaju
15. apr 2021

Babka - jeden den sa cítila akoby na nu niečo liezlo ale na ďalší deň úplne v pohode.
Mamina - zimnica (vždy keď prišla z práce cca 2-3 dni), horúčka (noc po očkovaní), bolesť ruky
Priateľova mama - bolesť ruky
Priateľov otec - zimnica, horúčka (noc po očkovaní)
Priateľova teta - absolútne jej nič nebolo
Moja teta - tiež nič.
Takže je to naozaj veľmi individuálne.

Preventívne si môžeš nasadiť anopyrin alebo aspirin 🙂

jaroe
15. apr 2021

@h2 teta 58 rokov, pár dní bolesť v mieste vpichu

martinaju
15. apr 2021

@h2 kup si anopyrin/aspirin, paralen a určite to prežiješ bez ujmy na živote ;).
Zrazeniny majú aj maldý ľudia a keď ma niekto vrodenú/získanú mutáciu (o ktorej nemusí vedieť bez vyšetrení) tak by sa zrazenina mohla vytvoriť či by si vakcinu dal alebo nedal. Moja babka ma mutaciu ockovana bola astrou po tych zisteniach obvolali sme 3 doktorky ktoré kontorlovali kartu a konzultovali sme jej zdravotný stav a očkovanie. Všetky sa zhodli na tom, že určite očkovať (davala si aspirin). Jednoznačne je lepšie očkovanie ako ťažký priebeh covidu.

mikadooo
15. apr 2021

@zuzkalujza super nápad ináč... 👍👍👍 Mne sa ujde určite Astra keď budem na rade a jediné čo ma znepokojuje sú tie zrazeniny, anopyrin mi vôbec netrkol. 👍 Očkovať sa určite chcem, už mi hrabe z celej tejto situácie, iné východisko ako očkovanie nevidím.

dundulica
15. apr 2021

my sme boli s mužom cez víkend, dva dni sme boli úplne odrovnaní, zimnica, horúčka, bolesti hlavy, celého tela, žalúdka, hnačka, rameno opuchnuté, teraz na 5. deň ešte stále neviem bez bolesti dvihnúť ruku