Máte za sebou očkovanie AstraZenecou?
Ahojte, čaká ma to teraz v nedeľu. Chcela by som sa opýtať tých, ktorí boli zaočkovaní touto vakcínou, aké mali potom vedľajšie účinky, ako sa cítili, ak zle, tak ako dlho to trvalo...
Rada by som ešte zdôraznila, že o komentáre typu: "nedala by som sa zaočkovať" a podobne, nemám záujem. Taktiež tu nechcem vyvolať žiadnu hádku. Zaujímajú ma len reálne skúsenosti.
Ďakujem.
@miriam11 nikto o AZ nic nezatajuje, vsetko je vonku, komplet zlozenie, materily EMA< ==, nasho SUKL, x clankov, porovnania rizik, x podcastov aj slovensky aj Anj. Opakujem sanca na tromb od AZ je na urovni 0,0004%. Sanca, ze umres na Covid nad 65 rokvo je od 11 do 30%, sanca na long Covid, znicene pluca, ci ze sa zblaznime z lockdownov je tiez pomerne vysoka...A nikto nijaku Astru nepreferuje, tu na vycchode sa nou doslova mozes ohadzovat a je to na odvahe ludi, co povedia, cakam na Pfizer, ci Sputnik...ja dufam, ze sa v zdravi a pri zivote doziju, ale to si oni musia posudit riziko
@zuzkalujza takto neockuje nou USA, lebo ju neschvalili este a spoliehali sa na svoj Johnson, neockuje nou ani IZrael, na druhej strane brutal nou ockuje UK a viditelne to im funguje, v EU nou rpestalo ockvoat Dansko, lebo maju do bludu Pfizerov objednanuch, plus uz maju aj celkom super preockovanu kriticku vekovu struktrukturu, tak nejake spomalenie si povedali OK. Inak sa AZ v EU ockuje a ockuje sa nou naozaj vo vela statoch ak sa bavime o Europe a COmnwelte...AKo je to v latinskej amerike, i afrike som neskumala.
@zuzkalujza Vcera Norsko,predtym Dansko.
@niekto2hy norsko ju ma len pozastavenu a este nerozhodlo, ci ju vyradi... https://dennikn.sk/minuta/2353462/
No tak mi to neda, pridam aj ja svoj pohlad, skúsenosť. Ja som za ockovanie, ale som si vedoma aj rizik. Cakala som, kym sa dostanem na rad na ockovanie, ale aktuálne sa očkovať nedavam. A preco. Vela sa sklonuje HAK a ano ja ju uzivam. Som zena pomaly sa bliziaca prechodu. A mam po covide. Mierny priebeh, bez následkov (bola som na kontrolných vyšetreniach). Konzultovala som situaciu s MUDr a dospela som k rozhodnutiu, ze na očkovanie si počkám. Pretoze rizikovy vek, pretoze HAK a pretoze moj organizmus je po covide v stave pohotovosti a reakcia na vakcinu by mohla byt prudka a bohvie co by priniesla. Sama MUDr vravela, treba ist do toho so zdravým rozumom a zvazovat. U mna misky vah momentálne su v neprospech sa dat za ockovat. U mna konkrétne. Muz bol chorý, ma nasledky, je mladsi odo mna. Ta choroba je zákerná, nikdy neviete ako bude reagovať. Takze ak ste este nemali covid, to očkovanie nezatracujte. Neviete ako u vas môže prebiehať. Nemam rada prehnane emocie ani na jednej strane. Ako vravim zdravy rozum, zvazujte a volte pre vas mensie riziko.
@miriam11 tak si čakaj na inú vakcínu, snáď sa jej dočkáš. Tiež by som prijala inú, ale.... AZ je stále pre mňa jediná možnosť vzhľadom na vek a mienim ju využiť. Lepšie ako nič.
@miriam11 cierne na bielom na sr je len o trochu viac hlaseni NU po AZ ako po Pfizeri a ockujeme MOdernou malo, umrtia po AZ nemame, kym po Pfizeri a Moderne ano.
Celkovo bolo na Slovensku k 15. 4. 2021 podľa údajov NCZI prvou dávkou zaočkovaných 900 575 osôb, druhou dávkou 319 349 osôb
🔵Comirnaty (Pfizer/BioNTech) - 519 443 osôb
🔵COVID-19 Vaccine Moderna - 62 091 osôb
🔵Vaxzevria (AstraZeneca) - 319 041 osôb
💉Zaevidované hlásenia:
⚪Comirnaty (Pfizer/BioNTech) - 1 509 hlásení (83 závažných, z toho 1 úmrtie)
⚪COVID-19 Vaccine Moderna - 133 hlásení (5 závažných, z toho 1 úmrtie)
⚪Vaxzevria (AstraZeneca) - 1 718hlásení (76závažných)
⚪Neuvedený názov (informácie boli dožiadané) - 14 hlásení
💉Medzi najčastejšie hlásené podozrenia na nezávažné vedľajšie účinky patrí bolesť, opuch alebo začervenanie v mieste aplikácie, triaška, zimnica, únava, horúčka, príznaky podobné chrípke, bolesť svalov. Hlásené podozrenia na závažné vedľajšie účinky boli alergické reakcie, paréza tvárového nervu, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi či krátkodobá strata vedomia, alergická reakcia a epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu.
💉Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od celkového zdravotného stavu, veku (všeobecne sú nežiaduce reakcie po očkovaní u ľudí vo vyššom veku menej časté a menej intenzívne), súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede, ale v niektorých prípadoch aj od psychického nastavenia človeka. Takisto ich výskyt a intenzita závisí od toho, či ide o prvú alebo druhú dávku.
💉Pri tzv. mRNA vakcínach – Comirnaty a COVID-19 Vaccine Moderna boli pozorované častejšie a intenzívnejšie nežiaduce reakcie po druhej dávke vakcíny. Naopak, po vakcíne Vaxzevria (AstraZeneca) boli po druhej dávke v klinických skúšaniach pozorované nežiaduce reakcie menej často a menej intenzívne.
https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-ve...
@h2 ockovali ma podvecer, zacalo mi byt zle na druhy den. Horucka+bolest hlavy, bolest v mieste vpichu a taka celkova unava. Trvalo to necely den a pocitovo to bolo ako keby na mna liezla chripka. Manzel to iste. Na druhy den sme boli uplne ok. Svokra tiez ockovali a mal rovnaku reakciu a na druhy den tiez bol ok. Ja mam 28, muz 33 a svokor 60.
@kikus7 ved to, ze sa bude preockovat bolo jasne od zaciatku. neviem, mne sa raz za rok preockovat bolo jasne od zaciatku. Mne pride ako dobry deal raz za rok sa preockovat a mat otvorene skoly, moct ist do divadla, cestovat... ja to nevidim ako problem. Ale ja som sa ockovala aj 11 rokov na chripku, mna raz za rok ockvoanie nijak neobmedzuje..
@kikus7 ja tu uz fakt nemam silu 958x vysvetlovat ako funguje kolektivna imunita, plus ze mame ludi, co sa nemozu ockvoat a ludi, co sa im ani po ockovani nevytvori dost protilatok a tych ockvoanie vacsiny chrani. Neockujte sa, je to vasa volba.
@miriam11 ockovanie je dobrovolne. Mne vakcinu darovat nemusite, ja uz som ockvoana od februara a vlastne cela moja rodina je na kompletku uz v cajku v tomto.
Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili do diskusie a odpovedali na to, na čo som sa pýtala. Ste super a veľmi ste mi pomohli. Ostatných prosím, aby si vymieňali svoje názory niekde inde. Ďakujem za pochopenie, majte všetci krásny víkend. 😘

@zuzkalujza Dansko ju uplne vyradilo, co som čítala.