Materská demencia
Povedzte, že to nieje trvalý stav 🥺 najmladšie dieťa má 3 roky. Ako dlho to trvalo u Vás?
Nula dni 🤷
Čo je to?
Je to skor roztrzitost, ked clovek riesi vela veci naraz. Ale, podla vyskumov sa zene v tehotenstve zmensi objem mozgu a tento stav pretrvava do 6 mes. po porode. Pricina je neznama 🤭
Ja na sebe pozorujem velke zhorsenie pamati, odkedy mam dieta. Pripisujem to tomu, ze sa vsetko deje akosi strasne rychlo a furt nieco, nestiham to spracovavat a ukladat veci do pamate. A tiez ze pri malom nic nerobim s plnou pozornostou, vzdy paralelne sledujem, co robi.
Ale nejake ohlupnutie ani nahodou. Praveze sa mi zda, ze som nikdy nemala zamestnanejsi mozog ako pri dietati. A to som povolanim matematicka a VS pedagog. Ked som sa vratila do prace po 2.5 roku, tak som si rovno sadla za stol a zacala robit. Myslela som si, ze budem vygumovana, ale bolo to naopak. A vydrzim robit dlhsie ako predtym.
@pribinak mýlite sa, bolo vedcami dokázané, že v tehotenstve ženám ubúda šedá hmota v mozgu. Rok/dva po pôrode by sa to malo vrátiť do normálu, to by ale aj tak nemalo mať nič spoločné s tou “materskou demenciou” ktorú spomína autorka.
Tiež by ma zaujímalo. Koľko krát mám problém dať dokopy normálnu vetu, ale detské pesničky a riekanky mi idú v hlave nonstop 🙈
@zelenakobyla123 neviem, ja som počula tuto verziu.
V podstate mi je to jedno
Akoze uprimne podla mna to bobost nie je. Mne napriklad normalne zacala odchadzat slovna zasoba (taka odbornejsia) a ked som mala zrazu riesit nejaky problem, tak som citila, ze to moj mozog doslova boli 🙈 a to som bola doma 1,5 roka :D
Ja mam psychicky narocne analiticko zamerane zamestnanie a na materskej som zrazu v podstate nemala nad cim rozmyslat a moj mozog zlenivel, lebo nemal ziaden challenge, nemusel riesit zlozitejsie problemy atd.
Po nastupe do prace som sa asi mesiac a pol citila ako dement.
Skoncila vtedy ked deti podrastli a netocila som sa uz len okolo nich, ci sla do prace. Bola som s 3detmi 7r na RD.
Nie, nie je to trvaly stav. Ked dieta vyrastie, pojdes do prace, dieta do skolky, uz nebudes riesit len veci okolo deti, tak sa ta hlava postupne vrati do normalu. Ale necakaj, ze sa to zmeni ihned, je to dlhsi proces.
Ďakujem krásne za odpovede, nieje to výhovorka, vidím na sebe, napr. doma spomeniem 4 krát liek, ktorý idem kúpiť a v lekárni mi nenapadne. To s tým mozgom som čítala tiež ale príde mi to, že sa to musí dať dokopy hneď po pôrode, pretože si inak ndviem predstaviť ako fungovali naše babky s 8 deťmi 😀
Konecne o tom niekto rozprava. Tu kde zijem je to bezny a znamy fakt. Vola sa to Pregnancy Brain. Na konikovi som uz 3 roky a precitala som tu toho velmi vela, ale prvy krat o tomto pocujem debatovat. Ani som nevedela ako sa to po slovensky povie.
U mna to malo ukazkovy priebeh. Uz v tehotenstve som sa zacala citit ako prihlupla. Po porode sa to vobec nezlepsilo a trva to stale. Po prichode do prace to bolo neskutocne zretelne. V praci som nikdy nemala problem si veci zapamatat (teda okrem cisel), dokazala som pracovat rychlo ako fretka absolutne sustredena. Teraz som uplne nemozna. Pamat 0 bodov. Citam pracovny email, idem do nejakej aplikacie vyriesit problem ktory je v tom maily a zabudnem naco som tam isla😀. Doma v vkuse zabudam preco som prisla do izby. Uz sa ani nesnazim sa vratit aby som si spomenula.
Ale zase mam reflexi ako ninja. Dokazem v letku zachytit padajuci pohar z kuchynskej linky a mam oci aj na chrbte, lebo vzdy viem ze mam za sebou dieta a 20 hraciek.😀
@pieksamaki 5 deti... pana! To je iny level.
Ano, je mozne ze nedostatok spanku je tiez dosledok tej zhorsenej pamate, alebo u mna aj vek. Velakrat je to sustredenie v praci narusene jednoducho preto, lebo mi myslienky stale utekaju k dietatu, ale vyslovene na sebe pozorujem ako mam problemy s premyslanim. Doslova akoby tie koliecka v mozgu zhrzdaveli a nejde to a pred tym to islo vsetko bez namahy. Tu istu pracu robim a pred tehotenstvom sa kolegovia pytali mna na vsetko mozne a teraz sa ja neustale pytam ich.
tiež to nepoznám
Pokial matka na sebe pracuje ( volny cas, samovzdelavanie) a jej zivot nie je len dieta potom nevidim dovod
@taktotedanie Dovod je napriklad nedostatok spanku 😉 aj ked nemas deti a nevyspis sa(respektive si pospis tri styri hodinky) na druhy den nemas taku 100percentnu kapacitu na riesenie atletickych mozgovych ukonov
@majlo1234 aj ja mam male dieta nemusis mi to vysvetlovat co je nedostatok spanku aj napriek tomu som ziadnu demenciu nezaznamenala
@andreatytler presne tak by som to opísala, tie kolečka nefungujú...
@klarissa25 nikdy som na materskej nebola a aj tak som ju mala. Vobec som nevedela, ze nieco take je, kym ma muz neupozornil. Moje druhe tehotenstvo a zacina to tiez.
@taktotedanie ale to neznamena, ze neexistuje. A nie je nedostatok ako nedostatok.
Musím sa taktiež podeliť o svoju skúsenosť pred tehotenstvom som makala v banke mozog fungoval na plne obrátky musim povedať že som bola jedna z tých bystrejších ale počas tehotenstva som začala badať výpadky pamäte v 9 mesiaci som sa normalne zabudla podpisovať alebo dátum našej svadby či názvy liekov v lekárni no s teraz ako novopečená mamička je to oveľa horšie neviem kde som dala veci, popletiem slová, pridem si ako úplne vymletá, ale beriem v úvahu že som nevyspatá a sustredím sa len na malé a veci okolo neho ale som rada že tu o tom píšete a že sa to vráti do normálu

Podľa mňa je to len výhovorka matiek na materskej dovolenke 😉