icon

Menštruačný kalíšok - vaše skúsenosti

danuella
11. júl 2013

budem rada ak pridáte svoje skúsenosti s menštruačným kalíškom. ja ho používam už 3 roky, som velmi spokojná avšak po 2 porode mi akosi 2 hy den preteka tak ze musim pouzit aj slipovu vlozku a na noc normalnu. ostatne dni je to v pohode.

44janica44
13. aug 2015

ahoj chcela by som ho kúpiť je nejaký čo v žiadnom prípade neodporúčate prípadne ktorý Vám vyhovuje najviac? - ešte som nerodila

muffinka8
13. aug 2015

@44janica44 každému sadne niečo iné. Iná značka, veľkosť aj tvrdosť.

freefamme
13. aug 2015

Mile mamans, je tu niekto, kto kalisok pouziva aj s vnutromaternicovym telieskom? Viem ze sa treba opytat gynekologicky; povedala niekomu, ze je to ok? Napr. ze po skonceni menses skontrolovat snurku a pod.? Dakujem pekne!

ruan
14. aug 2015

@syssu Ahoj, sice mi nikto neodpovedal, ale napokon som sa rozhodla takto: cez zlavovy portal som kupila jeden lacnejsi kalisok (kedze cas sa mi krati, bojim sa rovno experimentovat s drahym, ak to nebudem vediet a jedna clenka fora spominala ze aj ona ma cez zlavovy portal a je velmi spokojna). Kedze som po porode, objednala som velkost L. Dnes som ho skusala (nemam MS, pouzila som lub. gel)...dnu som ho dostala relativne vpohode (nemam to s cim porovnavat, ale myslim si, ze tento je (nastastie) z tych maksich. Problem vsak bol, ze sa mi tam nerozvinul, aj ked som nim pohybala hore dole...mozno som ho mala zaviest trochu hlbsie, no priznam sa, ze som sa bala, lebo teraz ked som ho mala tak, ze stopka aj trcala (a je to pomerne dlha stopka, s vrubkami na lepsie uchytenie), aj tak som ho nevedela vybrat, lebo sa mi strasne smykala, bala som sa, ze ked ho dam hlbsie a rozvinie sa, uz ho nevyberiem (nie kvoli podtlaku, ale velky problem bol uchopit tu stopku, smykala sa)...Moznoze by som mala mat velkost M (to si mysli aj manzel...po porode ma museli zosivat az po krcok a dlho som mala...no problemy...som asi (napriek porodu) taka uzsia...mozno aj v tom je problem, ale mozno by stacilo zaviest ho hlbsie, zatial sa vsak bojim. Tento tyzden mam ist na preventivky ku gynekologicke, tak sa chcem poradit aj s nou, co si o tom mysli. Ako ty? Ziskala si uz nejake odpovede / skusenosti? Pozdravujem.

bamb27
14. aug 2015

@ruan ono praveze tie maksie kalisky maju tu nevyhodu ze sa tazsie rozvinu,,, fakt to chce nadpozemske usilie, a hlavne pri prvych pokusoch, ked nevies este ako na to ,, urcite nie pchat vyssie,, skor co najnizsie... uvolnit co najviac lonove svaly, nemozes byt pri tom stuhnuta... tvrdsie kalisky sa vnutri rozvinu jednoduhsie, no moze prist pocit diskonfortu, ako tu aj baby pisali, ze ich omina mechut,, makke su zas pohodlne, ale to rozvinutie, to chce fakt cvik ...a smykal sa ti kvoli tomu lubrikantu,,, ak myslis ze si moc uzka skus nejaky tvrdsi a mensi,, ked nacvicis techniku tak budes vediet vlozit aj tento

lubkavargova1
14. aug 2015

Tak zeny, dnes som dostala menzes a bola som doma tak som to skusila. Kalistek uz bol na policke lebo sa mi dni odpocitavali...no, najprv som si ho vyvarila pre istotu, a potom po vychladniti pekne som ho poskladala na dvakrat ako to pise na navodu a isla "sup" dat dnu...islo to lahucko na pocudovanie..cakam...co dalej? 😖 Odrazu citim ako cvak a rozvynul sa...no skoro ma slahlo...hmatam-hmatam-smatram "tam" dole a bola taka vyduta kupolka s tym cudlikom...no asi tak to ma byt 😅 Najprv taky zvlastny pocit to bol, ale potom po cca 30 minutach som si zvykla ze necitila nic. Sice popravde, aj som si poskocila v kupelni ze "co to spravi"..aj som si cupla...furt nic nevypadlo, drzalo na mieste....bolo sice citit, ako tecie ta krv a bola som preplasena, ze ci to netecie vonku, ale nie....takze islo to kalisteka. Skoro ma sajblo, ze kuknem cez zrkadielko ako to tam je...ale to som si poveda, ze to by som bola asi mocno strelena uz 😅 😅 😅 Vyberanie???? Trosku som stlacila spodok, a asi som uvolnila podtlak a islo to vonku fajn. Krvicka v kalisteku, nic sa nerozlialo...uprimne, dnes idem do nocnej, ale este pouzijem tampon, lebo kym nebudem mat uplne odskusane tak sa neodvazim....ale ostala som prekvapena...musim nabrat cvik este vkladanim a vyberom...cikat som este neskusala ako ale aj to bude...zenytakze tolko zatial...neni to az taka blbost ako sa to zda na prvykrat 🙂

ruan
14. aug 2015

@bamb27 Diky moc za typ, vyskusam... ja som chcela maksi prave kvoli tomu mechuru, ale dobre ze si mi napisala - nebudem si ho skusat davat hlbsie...budem to proste cvicit (a ak to nepojde, tak ako pises mensi a tvrdsi). Toto mi velmi pomohlo, vdaka.

bamb27
14. aug 2015

@ruan teraz som si pozrela, co si sa pytala na predchadzajucej strane a nik ti neodpovedal.. nuz ked to je tazko ...kym nevyskusas nevies...malokto sa trafi na prvy raz, a uz vobec ze poradit druhemu ked nepozna "parametre" 🙂 ,,,ak to teda nijak nepojde, tak skus proste iny,, ale myslim ze ked prides na ten grif, tak budes vediet umiestnit aj vacsi a maksi ,,,a budes pripravena na situacie napr. na verejnych toaletach, kde je blbe vyjst s nim von a oplachovat a vratit sa do kabinky,, ale proste vytiahnes z kabelky druhy a aplikujes

ruan
14. aug 2015

@bamb27 Hej, to mas pravdu, diky 🙂 Hlavne mi pomohla aj ta info, ze ho nemam davat hlbsie, ja uz som sa na to odhodlavala...tak som si teraz vydychla 🙂

syssu
14. aug 2015

@ruan no ja som zatiaľ iba v štádiu hľadania info, keďže kojím a cyklus mi ešte nenabehol a pri mojej prícucke asi tak ľahko ani nenabehne.. takže mne to vlastne neponáhľa.. ale ak sa dovtedy nič nezmení, tiež som to uzavrela tak, že vyskúšam nejaký lacnejší a potom uvidím.. ale kupovať zatiaľ nekupujem, aj tak by iba ostal na poličke :D daj potom vedieť či sa to časom zlepšilo ;) vďaka

miskadusko
15. aug 2015

baby a kde kupujete tie lacnejšie ? môžete mi dať nejaký link ?

janka256
15. aug 2015

@lubkavargova1 ahoj ty si si aky kupila... ja mam melunu soft M

lubkavargova1
15. aug 2015

no ja mam zatial len vzorku mooncup..uvidim teraz po skuske ako to bude...dnes som doma po nocnej, tak som si ho opat vlozila...uuuups, teraz to poslo asi trosku vyssie, takze dnes budem rodit jezkov kym "vylovim" 😖

janka256
15. aug 2015

@lubkavargova1 ja len ze ta meluna je mekka ale nepreteka mi len nikdz neviem ci sa spravne rpzvinula a uvazujem ze si kupim este jeden

lubkavargova1
15. aug 2015

@janka256 jeeeeezisi, prave som rodila jezka..ani za toho svatoho nechcel von! A ked som uz ako-tak nahmatala cudlik, odondila podtlak suuuuuup kalistek este hlbsie...no na porazenie....tak som sa spotila kym som ho vytiahla..ale napriklad dnes som uz citila stipanie...neviem cim to je...sksuim pozriet aj tu melunu. Dakujem za info 😉

ditatxu
15. aug 2015

Cavte 🙂 ja som mooncup pouzivala uz dva roky, teraz ocividne nie :D ale mozem iba odporucit. Ale zaciatky to bola sranda velka. Nebolo toho boha vylovit to a potom zase dat naspat poriadne, parkrat tlacil potom zas vytekal no na slaktraf. Uz som si myslela, ze mam kratke ruky :D Ale uz pri druhom tretom cykle secko ok. Odkedy som to zacala pouzivat nemam ziadne problemy gynekologicke ako predtym. Takze za mna jednoznacne the best. Aj ked pocula som, ze nie kazdemu zrovna mooncup sadne

lubkavargova1
15. aug 2015

@ditatxu no mne daco hovor..dnes jak som ja "lovila" tak ma napadlo ze "ci boha co mam kratke palce??? Bo zisli by sa este par centimentre naviac" a jak som sa stelovala - tak som sa stelovala nevedela som nijak, to paragraf skruteny bol suviks voci mne...ale nevzdavam sa! Cert aby bol vtom, aby som tomu nezistila ten spravny figel....

ditatxu
15. aug 2015

@lubkavargova1 😀 😀 😀 drzim palce da sa to len to fakt treba vela nadavok a vychytat to

ruan
Odpoveď bola odstránená
mamulienka000
17. aug 2015

@freefamme ahoj , idem si dať založiť Mirenu v septembri, pýtala som sa na to, a odpovedala mi vyhýbavo, ževraj ho nebudem potrebovať, že budem len špiniť ...tak neviem však al slimvložka mi pôjde už na nervy keď som zvyknutá na kalíšok, podľa mňa o kalíšku mudr. nič nevie alebo len málo

freefamme
17. aug 2015

@mamulienka000 Nasla som studiu, ktora na zaklade vzorky 930 zien nezistila ziadnu kauzalitu medzi kaliskom a predcasnym vypudenim telieska: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22464406

RESULTS: Of the 930 women having IUDs placed and reporting menstrual protection, 10.3% (96) used menstrual cups, 74.2% (690) used tampons, and 43.2% (402) used pads (many women reported using more than one method). In the 743 women with adequate follow-up information, there was a full or partial expulsion (i.e., part of the IUD in the cervical canal) rate of 2.5% (27) during the first 6 weeks after insertion. There was no difference in the women using cups, tampons or pads (confidence intervals overlap).

CONCLUSIONS: From this study, there is no evidence that women who report using menstrual cups or tampons for menstrual protection had higher rates of early IUD expulsion.

mamulienka000
17. aug 2015

@freefamme díky , však uvidím ,som zvedavá čo mi povie nabudúce

zuzulik27
18. aug 2015

dnes uz konecne naostro 🙂 ci som ho dala vyssie ci najnizsie - stale ma tlacil na mocovy mechur a mala som nutkanie na cikanie. takze som to po hodine zrusila. ale inac ked si tento problem odmyslim tak je to fajn vec. krv to pekne zachytavalo a vymena absolutne ok.
asi ostanem pri vlozkach.

bamb27
18. aug 2015

@zuzulik27 chcelo by to mensi a maksi,,, daj tomu este sandu 🙂 ..tie zlavomatove extralacne su makke 😉

vikusss
18. aug 2015

Tak a mam dost dnes som bola u gynekologa a rozpravali sme sa o kalisteku a povedal mi ze mi ho neodporuca vraj to nieje vhodna forma pre mladu babu nevydim v tom ale zmysel viete mi to vysvetlit??? Dakujem... 🙂

ditatxu
18. aug 2015

@vikusss no 🙂 to mas ako s latkovymi plienkami. Niektory pediater ti povie, ze ano skvele a niektory sa na teba pozera ako na blazna. Niekedy ked o niecom nevedia tak to automaticky odpisu. Urcite sa nenechaj odradit ale najprv skus a uvidis ci ti to vyhovuje ;)

vikusss
18. aug 2015

@ditatxu uz som sa zlakla ze ho budem musiet zahodit kupila som si ho cez internet kde som si precitala vela dobrych skusenosti a zatial som nezistila ziadne negativne stranky tohto kalisteku.... 🙂

zuzulik27
18. aug 2015

baby ktore ste mali podobny problem s tlakom na mocovy mechur - vyriesili ste to nejako? kupili ste si kratsi a pomohlo? alebo... ako ste si pomohli? dakujem za kazdu radu

ps - ja mam mooncup A, okrem lunacup su vsetky rovnako dlhe, cize velmi na vyber nie je, bojim sa ze ked kupim mensi tak bude pretekat.

given
18. aug 2015

@zuzulik27 ahoj, pozerala si aj melunu short?

fem
18. aug 2015

@zuzulik27 ja sa chystam na tento lily cup

https://www.youtube.com/watch?v=L7DBJJhUGZE

je dole ztenseny a podla hodnoteni si chvalili, ze tam nie je iritacia mocov. mechura. A ma naozaj superfsoft silikon. Inak na zaciatok odporucam, co najmakksi kalisok, ja mam 4 roky ladycup, vedela som ze je z tych makksich. Podla mna nie je dolezite, aby ti na zaciatok super sadol, nech je mensi, makky, ale aby clovek nabral zvyk manipulaciu, bol co najjemnejsi. Aj tak po case, po rokoch clovek kupi novy. A uz sa pozna, co potrebuje. Dolezite je si tiez zmerat cervix, aby nekupil nieco uplne od veci. Mooncup je fakt velmi tvrdy, aj prstenec ma tvrdsi. Mozno je pricina, ze je nizsie cervix v niektorych dnoch, alebo len ta tvrdost, tlak. Po rokoch to clovek inak citi, to je fakt, je to uplne ine vnimanie seba, chce to trpezlivost. na zaciatok , co najmakksi kalisok. Ja som tiez vymyslala, ci nechcem nieco pevnejsie kvoli cviceniu. Nakoniec som rada, ze som kupila ten makksi lady cup. Niekedy treba na to cas. Nemusi to hned byt dokonale. Davat kalisok iba cez menstruaciu. Nech je aj mensi. Ja sa tesim na ten lily cup, dam vediet, ci splnil ocakavania, je asi najdrahsi. Ale po rokoch to clovek vnima inak, aj rad do toho investuje, lebo vidi, ze to ma zmysel a vratit sa prec od kalisku si neviem predstavit. Napr. uz pri tom lily cup treba mat prax s rozvinutim, s pouzitim kaliska.