icon

Menštruačný kalíšok - vaše skúsenosti

danuella
11. júl 2013

budem rada ak pridáte svoje skúsenosti s menštruačným kalíškom. ja ho používam už 3 roky, som velmi spokojná avšak po 2 porode mi akosi 2 hy den preteka tak ze musim pouzit aj slipovu vlozku a na noc normalnu. ostatne dni je to v pohode.

tinnka9
26. júl 2015

@dugyna vidím že máš celkom prehľad, možno budeš vedieť poradiť. mám Ladycup L, ale prvé dni mi preteká a musím vylievať každú hodinu. rozmýšľam nad mooncup xl, ale neviem, či classic alebo soft. vieš porovnať materiál mooncup s ladycup? ten classic sa bojím, či nie je moc tvrdý a nebude mi to vadiť 😒

tinnka9
26. júl 2015

@dugyna oprava zvazujem meluna, nie mooncup 😉

cristal777
27. júl 2015

Ach jaj....prvé pokusy, ten cudlik dajak trčí a strašne vadí ☹. A mne sa asi nepricucne či čo. Ako zistím že je správne na mieste? A po cca 3 hodinách sa sám vysmykol, ale nepretekal.

zuzanat
27. júl 2015

ja som si tiež dnes dala prvý krát kalich,ale neviem, či správne. aj mne ten štuplík trčí,takmer celý, inak kalich ani necítim.

emma_932
27. júl 2015

dievcata, objednala som lunacup, som zvedavaaaaaa 😀

cvikla969
27. júl 2015

@cristal777 ja som ho hned odstihla,skriabalo to(on je aj tak len na zaciatok a potom sa ma odstrihnut).kym sa naucis ho zavadzat-mne pomohlo obist ho prstom ci je otvoreny(pricucnuty),ak ano nema preco vyjst von 😉
inak pouzivam ho uz 4roky a nemenila by som ..
@zuzanat

vikusss
27. júl 2015

baby dnes mi prišiel yuuki hnet som ho aj odskúšala nič som necitila všetko v pohode aj sa pekne pricucol len ten štuplík najprv som si ho zaviedla tak aby som ho mala trošku vonku lebo som sa bala ako vytiahnem kalich ked si ho tam zavediem celý ale mne sa ten kalich celý vsunul dnu a teraz neviem ako ho mam vybrať... to akože má byť aj ten štuplík celý dnu alebo ako nerozumiem tomu.... :-/ a ešte aj to je normalne keď ma to boli ked ho vytahujem mam pocit ako keby bol priliš široký keď mi práve vychadzal von tak ma to trosku bolelo...

simsalabim
27. júl 2015

@vikusss stuplik ma byt cely dnu, inak by ti vadil...to nie je tampon, aby snurka trcala von. 😝 Vybera sa normalne tak, ze si siahnes dnu, stlacis spodok pohrika, aby si uvolnila podtlak a kyvavym pohybom vytiahnes von. Ak si ho nahodou nevies dociahnut, je dobre zaltacit ako na stolicu, pripadne si cupnut a zalacit tak, bude tak nizsie. Rozhodne netahaj von ako tampon! MUSIS uvolnit podtlak a jemne vykyvat von. Tu vidis na obrazku, ze je cely dnu http://menstrualcupreviews.net/

@zuzanat cuplik odstran, ak ti vadi. Ja nemam ani jeden poharik s nim...kupujem bez.

zuzanat
27. júl 2015

@simsalabim uz som z neho odstrihla,ale musim asi viac,
stale dost trci.neviem ci nemam kalich moc nizko.cvicila som a vybehol mi von,neviem ho poriadne vsunut,stale mi sklzne dole...

0silvia0
27. júl 2015

@zuzanat no kalich by teda nemal vybehnúť pri cvičení von 😨 Asi si si ho zaviedla príliš nízko...

vikusss
27. júl 2015

@simsalabim ďakujem veľmi pekne a ja už som si myslela že ma to bude takto bolieť zakaždým no idem skúsiť.. 🙂 ešte by som sa ťa chcela spýtať ako Často ho dezinfikuješ a ako ja iba vyváram vo vode v tom poháriku čo je yuuki.. 🙂

simsalabim
27. júl 2015

@vikusss ja ho vyvarim iba 1x mesacne 5 min, pred zacatim menstruacie v plechaciku po babke. Boliet do bude iba kym neprides na spravnu techniku, mne to doslo po 2.raze. Hovori sa, ze trva 3 cykly, kym zena ziska dokonalu techniku zavadzania a vyberania....

vikusss
27. júl 2015

@simsalabim čiže stačí mat iba jeden kalištek kezde ja som si objednala dva v obidvoch velkostiach pretoze som si nebola ista velkostou a ten väčši mi len tak zostal tento mi je akurat tak neviem co s nim teraz... :D to keď si ho vyberies iba ho vyleješ a znovu dáš dnu?? 🙂

simca06022011
27. júl 2015

@zuzanat uplne ho treba stlacit dokopy a zaviest hlbsie... ak je dobre zavedeny, ani sa len nepohne... treba z boku uvolnit tlak prstom az potom sa da vybrat.

Inak ja som ho mala doma cca pol roka, odhodlala som as prvy krat tento mesiac :D no parada.. uz nikdy viac nic ine :D Jedine na co som prisla, je ze si nemozem dat prec ten dzindzicek na spodku, inak ho nevytiahnem.

simsalabim
27. júl 2015

@vikusss vyberiem, vylejem, oplachnem, ak sa da, ak nie, tak poutieram, a dam naspat. Vecer v sprche dokladnejsie poumyvam. Po skonceni ms poumyvam a odlozim, sterilizujem na poslednu chvilu, ked uz citim, ze to na mna ide. A nerozumiem, co znamena " ten vacsi mi len tak zostal tento mi je akurat tak neviem co s nim"? Mozno by pomohli ciarky vo vete, neviem, o ktorom hovoris.

vikusss
27. júl 2015

@simsalabim kupila som si obidve velkosti pouzivam tu mensiu velkosť ale ten druhý kalištek s tou väčšou velkostou mam stále zabalený neviem ci by ma netlacil tak rozmyslam co ma s nim spraviť či ho vyskusať alebo predať kedže jeden mi bude zrejme stačit 🙂

simsalabim
27. júl 2015

@vikusss zatial si nechaj oba, az casom uvidis, ci ti vyhovuje. Ja pouzivam 2 velkosti, podla intenzity ms. Ale klydne by som vystacila aj s jednym.

vikusss
27. júl 2015

@simsalabim a tá väčšia veľkosť ta nedlačí?? čitala som vraj je veľmi dôležité vybrať si správnu veľkosť pretože malý môže pretekat a velký môže tlačiť resp. bolieť vo vnutry.. 🙂

zuzulik27
27. júl 2015

baby, som po 4 porodoch, vsetky spontanne, pozeram tie kalisky a som z toho magor, su priemer 40 ale aj 46cm. to je dost rozdiel a ja vobec neviem aku velkost by som mala pozerat. "tam dole" som skor sirsia jak uzsia. mam femcup, a ten mi sedi. myslite ze jeho priemer by mohol byt orientacny aj pre tento kalisok? a neviem si predstavit niekde na verejnom wc s tymto fungovat, nemam silne kramy takze si myslite ze ked rano zalozim tak bude stacit vecer vybrat? ak ano tak by to bolo super. len trafit ten spravny, tiez to nie je najlacnejsie. viete mi poradit prip. znacku ktorou by som nemala nic pokazit?
dakujem za akukolvek radu.

simsalabim
27. júl 2015

@vikusss neviem, ci pomozem, ja mam Melunu, ktora ma 4 velkosti, skratene dlzky, 3 tvrdosti, niekolko druhov uchytov. Pouzivam Melunu S classic, Melunu shorty L a v minulosti aj Melunu M classic, kym jej nezmenili rozmery. Meluna L shorty je kratsia ako Meluna M classic, ale o par mm sirsia. Meluna patri ku kratsim poharikom, ale myslim, ze Meluna classic L a XL sa velkostou vyrovnaju tej vacsej velkosti u vyrobcov, ktori ponukaju iba 2 velkosti. Tie moje (meluna S classic, meluna M classic a meluna L shorty) su vsak o dost mensie od mensej velkosti poharikov inych vyrobcov. Ja by som ti odporucila vyckat take 2 cykly, aby si videla, ci chces skusit aj inu velkist. Ak nie - co je uplne ok - ten druhy predaj.

simsalabim
27. júl 2015

@zuzulik27 ak ti sedi femcup, preco chces menit?

zuzulik27
27. júl 2015

femcup - to je antikoncepcny kalisok na krcok maternice 🙂

simsalabim
27. júl 2015

@zuzulik27 aha 😀 Ok, tak tu sirku by som zachovala aj pri pohariku. Pri najblizsej ms zisti polohu krcka maternice - ak je pri prvom/druhom clanku prsta, zvol kratsi poharik. Ak vyssie, zvol dlhsi. Poharik vacsinou staci vyliat 2x denne. A da sa to zvladnut aj na verejnom wc, ak treba.

0silvia0
27. júl 2015

@zuzulik27 na verejnom wc je základ mať čisté ruky, čiže s rukou, s ktorou budeš siahať tam dolu, nesiahať na kľučku atď., poprípade mať k dispozícii vlhčené vreckovky/utierky. Keďže väčšinou umývadlo nie je vo vnútri wecka, je dobré mať fľašu s vodou, s ktorou opláchneš pohárik. Mne sa osvedčila fľaša s tým pítkom/sosákom, tenký prúd so silnejším tlakom fľaše vyčistí aj tie dierky na poháriku. Ja som to takto riešila dokonca na chalupe na latríne, takže mám skúsenosti 😎

vikusss
28. júl 2015

@0silvia0 mohla by som presnejsie vediet o aku flasu ide??? 🙂

0silvia0
28. júl 2015

@vikusss je to takáto fľaša, určite ju poznáš:

cristal777
28. júl 2015

Dala som naspäť tampon :-/ . Mna to bolí, šmyka sa to von, som sklamaná. ☹ Mam luna cup.

lucinocka
28. júl 2015

@cristal777 zle zalozeny bohuzial...ked je spravne zalozeny drzi podtlakom, inak sa smyka vona citit ho dnu

0silvia0
28. júl 2015

@cristal777 skúšaj ďalej, určite to netreba hneď vzdávať...

trulka999
28. júl 2015

@cristal777 ked predychas sklamanie, tak skús znova. Pri prvej menstruacii som tiez mala kadejake pocity 🙂 teraz mam druhu a som v pohode. Uz viem ako hlboko mm dat, ako urobiť podtlak a uz sme boli aj plávať. A pohoda.