Môže extrakcia stoličky spôsobiť medzery medzi zubami?
Ak mi vytrhnú stoličku kde je kaz, konkrétne 5ku, 8mičky nemám tak je pravda že potom tie ostatné zuby zaplnia tu dieru a budem mat medzery medzi zubami? Moja zubárka sa ma snaží od toho odhovoriť a chce ho vŕtať ale mňa ten zub už veľmi bolí takže si myslím že taky zub je zbytočne opravovať.
@anonym_autor áno, je to pravda, a v dnešnej dobe je možné to vyriešiť napr implantátom (ideálne hneď po extrakcii)
@denkabemommy ak nemám teraz na neho peniaze? do akej časovej doby by sa mohol dať implantát?
@denkabemommy ak nemám teraz na neho peniaze? do akej časovej doby by sa mohol dať implantát?
@anonym_autor to záleží od tvojho tela, veku, rátaj pár týždňov/mesiacov, ak ti nechýbajú iné zuby, akože oni sa ti posunu všetky zo zadu dopredu, medzery tam moc nebudeš mať. Len budú krivé, čo esteticky nevadí je to vzadu ale funkčne áno.
Pocuvaj zubarku vo vlastnom zaujme.Aj boľavy zub sa da liečiť.
@anonym_autor to záleží od tvojho tela, veku, rátaj pár týždňov/mesiacov, ak ti nechýbajú iné zuby, akože oni sa ti posunu všetky zo zadu dopredu, medzery tam moc nebudeš mať. Len budú krivé, čo esteticky nevadí je to vzadu ale funkčne áno.
@denkabemommy super dakujem
Pocuvaj zubarku vo vlastnom zaujme.Aj boľavy zub sa da liečiť.
@janinah áno dá ale mne sa ten zub pomaly až láme takže ozaj nevidím dôvod ho zachraňovať 😅
Ja mam vytrhnute hore aj dole a nic sa mi nepoposuvalo. Proste tam mam medzery. Hore sedmicku, dole sestku.
@anonym_autor ja nemám 6ku mozno od 14r.ci koľko som.mala potom.som.mala strojček a ano posunuli sa mi zuby.ale stale.je tam.ista.medzera...
@anonym_autor a preco si ho chces dat vytrhnut? Chapem, ze ta boli, ale kaz sa da spravit. Ved nech ta napicha injekciami a vrtanie neucitis. Ked ti zubarka vravi, ze sa da zachranit. Ale chapem, zuby vedia fakt strasne boliet🙏. Ci ti vyrastu 8 nemozes vediet, mozno ani nevyrastu. Alebo ich mas zle polozene a vyrastu ti mimo... Na to sa fakt nespoliehaj, ze ti vyplnia dieru...
Zuby sa môžu trochu poposúvať, ale prázdny priestor ti to nevyplní. Či je zub "zbytočné opravovať" snáď najlepšie posúdi zubárka, nie ty. Ak ho chce "vŕtať", tak to znamená, že zub sa dá zachrániť. Možno budeš potrebovať endodonciu, ale nie je nutná extrakcia (a implantát). Nedávaj si trhať zuby, ktoré sa dajú zachrániť.
Úplne mam rovnakú otázku.. mne 6tka hore, že mám každý až do nervu, tak ze vyberať nerv ,tomu sa chcem vyhnúť a navrhnúť zub vytrhnúť. Vyrieši to môj problém? Už nebudem cítiť nič? Zub sa pokazil veľmi, lebo to je medzi zubný kaz, a nemohla som mať röntgen lebo som bola tehotna
@anonym_autor Prečo chceš zub s kazom hneď dať vytrhnúť ? Počúvaj zubárku. Veď zub rozvŕta, dá Ti tam liečivú vložku. A následne zub zaplombuje. Všetko sa dá preliečiť.
len si ho daj zachranit, ja som si tak dala vytrhnut 4ku a o par rokov sa mi okrem posunutia zubov 2 okolo medzeri zlomili takze mi museli robit mostik... nestoji to za to trhat ho ak sa da zachranit, predrazi sa to o par rokov
Vlastná skúsenosť a myslím že nie som jediná. Moj stav zubov bola hrôza vypadla bomba a kým som dostala termín a miesto sa časť zuba zlomila . Čistý des ako to vyzeralo nakoniec som sama ze vytrhnúť aj bolel dosť a zápal bol . Takto som riešila zadné zuby. Strach zvrtanue , zubara no chodika som malo fakt len na trhanie . Potom som počula o zubnej ambulancii takže teraz nám iného zubára. A neuveríš ako zachránia teraz zub . Chodím uplne v pohode k nim bez injekcie, strach žiaden. A jedine čo ti poviem zachraňuj kým sa da niet na zub ozajstný. Ja mam 4 implantany a čakám na zuby ked bude hotové potom idem zvyšok dolných urobiť ale už je to iné ako mať svoje. Záchrana niečo bude stáť
@anonym_autor Ja napriklad na jednej strane nemam az dva zuby vedla seba, 5ku a 6ku. A vobec nic sa mi neposunulo, uz je to aspon 15 rokov.
posunuli sa mi tak,že teraz sa to už nedá nijako riešiť
@anonym_autor
každý zub čo ťa začne bolieť si dáš vytrhnúť? každý zub sa počíta, stačí zdravý resp. liečený koreň, aj keď sa zlomí, dáš korunku.
lepšie ako byť bez zuba.
@janinah áno dá ale mne sa ten zub pomaly až láme takže ozaj nevidím dôvod ho zachraňovať 😅
@anonym_autor iné katastrofy vieme dnes zachrániť. Po vtrhnuti sa musí lôžko úplne zahojiť až tak sa dá riešiť implantát. Ak vám časom už ustúpi ďasno a kosť bude implantát problém. Radšej pokus o zachránenie zubu ako riešiť implantáty....
Áno dokáže sa zaplniť ta medzera, ale LEN so strojčekom u dospelého človeka. Samo sa to nespraví. A neviem či je ekonomickejšie namiesto plomby/korenovych kanálikov, riešiť implantát alebo strojček…
@anonym_autor ja mam osmicky von nic sa mi neposunulo a uz tomu je par rokov ( dve) ani ostatnr zuby nemam krive
Zuby sa daju zachranit ale ked to je bolavy polorozpadnuty zub ktoreho oprava bude stat viac ako vytrhnutie tak akoze to nema zmysel
a aky hlboky je kaz< bude nutne vybrat nerv a nasledne by to uz bol mrtvy zub? AK by nebolo treba vyplnat tahat nervy a vyplnat kanaliky, tak odvrtanie a zaplombovanie, ked ti pichne anestezu, to bude OK. ak treba aj kanaliky plnit, to treba urbit dobre. v sucasnosti sa robi pod mikroskopom, a aj su korene komplikovane..tak to nie je sranda
Na 1 strane nemám už 3 stoličky- 5, 6, 7. Postupne mi odumreli a keďže neboli správne vyplnené koreňove kanaliky, tak rokmi museli ísť von. Po vytrhnuti poslednej, sedmičky, sa zrazu rozhodla vyrásť osmička, v 43 rokoch, zatiaľ len kúsok mi vykuka. Ale ostatné zuby sa mi neposunuli vôbec.

@anonym_autor áno, je to pravda, a v dnešnej dobe je možné to vyriešiť napr implantátom (ideálne hneď po extrakcii)