Môžem podať sťažnosť na zubára?
Ahojte,
mam svojho zubara roky rokuce (cela rodina k nemu chodime), a nikdy mi ziaden kaz nenasiel okrem jedneho (ktory som uz mala ked som k nemu isla 1x) a plomboval mi ho rok dozadu.
Preventivky (posledna 2,5tyzdna dozadu) boli typu, boli vas nieco? A ja ze nie, a on ok vsetko v poriadku. … az do vcera.
Ked som absolvovala dentalnu hygienu v sukromnom zariadeni a tam este pred zacatim hygieny mi bolo oznamene ze vidi 5 kazov!!! Ano 5!
Tak ma objednali na rtg, (aj sa ma pytali kedy mi bol robeny naposledy asi tak 15rokov dozadu), ktory ukazal az 9!!! A este to nemusi byt ani konecne cislo!!
Ja cela zhrozena, do placu mi bolo aj je.
Zubarka mi hovori, ze mate tu staru plombu, ktora musi ist von lebo mate zapalene dasno.
A ja ze aku staru, ma presne rok! Ona zhrozena este viac ci to myslim vazne.
A moja otazka znie, da sa s tym nieco robit?
Za opravu tychto zubov, ktore zanedbal moj zubar zaplatim asi 700 eur.
Nechcem ťa strašiť ale 700e mi príde nízka suma za opravu toľkých kazov. Či to máš už potvrdené? Ak áno, tak môžeš byť rada. Žiaľ je to tak. Skočila by som ešte za iným zubárom nech si si istá tým počtom. Držím palce.
Tak ja ti napíšem moju skúsenosť..od mala som chodila k zubárke,cca 6 rokov do zadu ju vymenila mladá(nové metódy,nové ceny)tá mi na preventívke zistila 14 kazov..išla som odtiaľ s plačom..zuby mi spravila ukážkovo,zachránila po starej to čo mi oatalo..ani som nerátala čo ma to stálo,stačí,že 2 zuby má stali každý 150€..dalsie boli "lacnejšie"..ešte by bolo treba vymeniť mostík,lebo mi zle sedi (stal má 250€ u starej)..takže taká skúsenosť..🙄
Bohužiaľ nie si prvá a ani posledná.
Autorka: nečítala som všetky komentáre tu ale napíšem ti svoju skúsenosť.
Presne ako ty som chodila na preventivky pravidelne, dokonca aj na dentalnu hygienu ku svojej starej zubárke. Vždy bolo všetko ok. Za 7rokov co som k nech chodila som mala maximálne tak 4 kazy.
Až som raz išla k súkromnému, a tam mi zubár povedal. Slečna mate 13 kazov. Mňa skoro vykotilo. Začala som chodiť na ošetrenia týchto kazov, časom sa zistilo ze niektoré kazy su tak hlboké že sa muselo robiť čistenie kanálikov.
Dokopy som za opravu zubov zaplatila (nemám to presne spočítané) ale kľudne okolo 5000 eur a možno aj viac.
Môj brat chodil k tej istej zubárke co ja, tak som rýchlo varovala ho nech ide preč a zažil si to iste. Mal 10 kazov.
Neviem preco sa cudujete, ze si nevidela sama kazy. na dentalnej hygiene to pozeraju pod inym uhlom, so zrkadielkami... to si nemame vela krat ani ako vidiet, ak su to kazy medzizubne.
mne tak tiez nasla dentalna 1 medzizubny kaz, ktory ma vobec nebolel. kedze pol roka predtym som bola na preventivke, sla som k inemu zubarovi a ten nasiel este jeden kaz. tak som k nemu prestupila. pytala som sa na take cierne ryhy hore na stolickach. povedal ze to su tam take usadeniny, mozno iny zubar by to bral ako kaz a isiel by to riesit... mam to uz roky a problem mi to nerobi.
dcera ma napr. medzizubny kaz, viditelny na rtg a zubarka jej tam zakazdym da len take striebro, spravi jej kontrolny rtg a vidi, ze kaz sa dalej nesiri. tak ju vrtanim netrapime. uz jej vrtala 3 kazy(105€, 110€ a 140€) na mliecnych zuboch. tak som rada ze aspon toto zatial nevrta. a to ma nazor, ze ked kaz boli to je uz zle. ale na rtg vidi, ze sa rozsiruje minimalne. a takto je uz druhy rok.
@petronelag kaz boli až keď je priveľmi rozšírený v zube.. preto sa robia preventivky, aby sa kazy odhalili skôr ako zájdu priďaleko a ich oprava by bola zložitejšia.. takže ani 9kazov nemusí bolieť..
Presne toto sa stalo aj mne a to som k nej chodila posledný rok pravidelne kvôli boľavej 7cke s tým že mi povedala že to je paradentoza na jednom zube a vždy mi len spravila hygienu. Až ma raz v noci zasiahla taká bolesť že som hneď išla na pohotovosť a rtg ukázal že zub je už mŕtvy, cely pokazený a pod koreňom riadny zapal. Hneď som si našla novú zubarku, ta mi ten zub zachránila (3 návštevy a dokopy asi 600€), spravila mi rtg a našla 8 medzizubných kazov a jeden taký čo nechala pozorovať (vydržal asi ešte 3roky bez opravy). Nechala sim tam asi 1500€, vysvetlila mi aké je dôležité aby zubar robil minimálne každý druhy rok tieto rtg na medzizubné kazy lebo inak ich vidieť nie je, väčšinou nie sú vidieť ani na panoramatickom.
Sestre sa stalo to iste s iným zubárom a ten nevidel dokonca kaz ani na rtg keď mu ho poslala od iného zubara 😅 tiež došla po rokoch k novému a našiel jej na supu 5 kazov a predtým roky rokuce nic.
Ja zas mam opacnu skusenost, ze opravoval akoze kazy. Tiez som vzdy chodila na preventivky aj dentalnu a zakazdym mi po pol roku nasiel aj tri a tym si vykryl dalsi rok…
@deti95060810 dieťa uspali a až potom prišli na to,že nemá žiadny kaz???To ste s ním kde preboha boli?Klinika/zariadenie kde ošetrujú zuby v narkoze ako prvé spraví vstupné vyšetrenie/konzultáciu,kde fyzicky zhodnotia stav chrupu a až potom dávaju termín na zákrok
Nas lekar je ok, a pozri, nas syn chodi na preventivku kazdeho pol roka (deti tak musia) a pozeram ved tam ma dieru v zube ako svet, siel k zubarovi a nasiel dalsich 8!!!!!!behom pol roka 9 kazov sa mu vytvorilo! A co mam ja ppvedat? Su to mliecne stolicky. Dam vsetky opravit a za 3roky vypadnu.
My sme mali celá rodina takú zubarku. Presne preventivky v štýle boli Vás niektorý? A div sa svetu je to mladá doktorka. Prvy od nej odišiel manžel, lebo nebola schopná doriešiť zlomenú stoličku a urobil super. Ostatní sme odišli tiež. Mne našli 5 kazov. Aj ja som bola zhrozená.
Dá sa podať podnet na ÚDZS, ale rovno vam napíšem, že nič nedosiahnete. Nemáte ako dokázať, že pri preventivke už boli tie kazy viditeľné voľným okom. Navyše je rozdiel, pokiaľ niekto kontroluje kazy voľným okom a niekto pod zväčšením (či už lupové okuliare alebo mikroskop) so svetlom.
Neexistuje nijaké nariadenie, podľa ktorého by bol zubár povinný robiť rtg snímky. Je to len na jeho zvážení. Toto čo popisujete je bohužiaľ častý prípad, starší zubári stále nerobia pravidelne rtg snímky a potom pacient príde inde a hneď sa nájde aj 10 kazov. V prvom rade si však treba uvedomiť, že na rozdiel od iných ochorení, zubný kaz je primárne chyba pacienta. Na čistom zube nevznikne, hoci sa ľudia radi vyhovárajú na genetiku, tehotenstvo apod. Prvý dôležitý krok ste už urobila, treba chodiť na dentálnu hygienu, pravidelne, a verím, že až sa tieto kazy opravia, nové už pribúdať nebudú 🙂
700 za 9 kazov ???? To kde? Idem tam. V Bratislave stojí bežne jeden kaz okolo 150-170€
@hradnapani ja platim 25€ za bielu plombu, nikdy som viac u mojho doktora ani neplatila.. ale viem, ze su drahsi zubari.. tomu sa nevyhneme🫣🫣🫣
@kaca222 ale keď je to tak, ako píšeš, nerozumiem načo sú tie preventivne prehliadky. Človek sa na to spolieha. Keď lekár povie, že je chrup v poriadku, tak nemám dôvod tomu neveriť.
Ako dlho si mala ten prvý kaz,ktorý si mala už predtým ,ako si išla k tomuto?
@babushkaem ja som nepočula, ja som to zažila u manžela. A presne, že kazy a realita? Čuduj sa svete, neboli.😄
Tak ci tak tie kazy mas a vysli by ta tolko penazi aj u ineho zubara...mne sa toto tiez stalo, u mojho zubara nic a ked som presla k inemu, nasiel mi 6 kazov , ale pod plombami! Ktore mi uz "urobil" moj stary zubar. Takze kazdy zub mi bol robeny 2x. Stary zubar aj novy zubar.
@babushkaem presne som to chcela napisat... zubari a veterinari v sukromnych zariadeniach najdu tolko kazov, a diagnoz zrazu 🤣🤣
nepaušalizujem,ale : viete koľko stojí zubná ambulancia - jej vybavenie a chod celkovo ? treba platiť leasing,sestru,odvody,materiál.....mladý lekár na to nemá,aby v hotovosti uhradil - sú to leasingy.Tie treba platiť v nemalej výške.A áno - je to biznis.Sfarbená plôška zubu a hned kaz a vrtať.Mikroskopické kazy lekár nevidí - ukáže to iba rontgen.Nie každý je ochotný dať si ožarovať ústnu dutinu,jazyk a ďasná v takom intervale.Napríklad ja NIE.Rontgenuje sa iba vtedy,ak iná zobrazovacia metóda nie je vhodná /sono/CT - píšem všeobecne.Aj keď sú rontgeny vylepšené a viac bezpečné - vždy je to žiarenie.Ak by tomu tak nebolo,neboli by v miestnostiach s rtg barytové steny - toť logická úvaha.Ale iné som chcela.....Mne tiež našli 5 mikroskopických kazov - položila som lekárke otázku,či sú to klasické kazy s narušenou sklovinou.Sadla som do kresla,zašprtala mi podľa rtg do tých "kazov", či niečo cítim...ja že nič - povedala,že sklovina nie je porušená ale že rtg ukáže akúkoľvek anomáliu - áno, i sfarbenie zuba,na kt. sa vôbec nemusí vyvinúť kaz.Ďalšie ryžovanie je dentálna hygiena - ja som si ju dala urobiť iba raz a posl. krát.Doteraz mi lekár vyberal zubný kameň mechanicky - manuálne.Ultrazvuk svojim kmitočtom mi iba pouvoľňoval krčky,ktoré boli v poriadku,zafixované práve tým zubným kameňom.Pod rtg žiaden kaz v zuboradí.Chladením - prúdom vody sa mi práve poškodila sklovina...o pol roka zopakovať ....Nikdy viac - používam sonickú kefku a zubnú sprchu.A nech mi niekto vysvetlí,či sa dá dokázať,akú výplň - kompozit vám zubár dáva.NIKDY a NIKTO !A ani gramaž ! Na trhu sú basic composite - zadarmo pre pacienta.Sú inovované kvalitné a v rôznych odtieňoch.Zubár vam samozrejme povie,že on s takými nerobí...lebo.... A sme doma.Kaderníčka musí na mg vážiť melír ( materiál,ktorý aplikuje ) - lebo dostane pokutu zo SOI - zubár naberie na špachtličku mikro dávku a účtuje rovnako aj na mikrokaz napr. 2 zuba ako aj bohatú výplň na stoličku.Kto to kedy odkontroluje. Je to novodobý fenomén v našom zdravotníctve - presvedčiť pacienta,že je to nevyhnutné a drobnú rahu rozvrtať,poškodiť sklovinu a dať mu plombu vo veľkosti maku a účtovať.Prirovnám to,ako keď má niekto neškodné cysty na obličkách,pečeni a pod.Nemajú tam čo robiť - ale chirurg ich predsa neoperuje - a tiež je tam možnosť,že sa z nich môže niečo vyvinúť.Nemusíte ma hejtovať - je to iba môj osobný názor a skúsenosť.Podobne je to zo znamienkami - prekontrolujú sa,rizikové vyberú a ostatné predsa neoperujú.....takže tak je to i s mikrokazmi,ktoré mnohokrát ani kazy ako také nie sú....lebo akákoľvek anomália na zube sa na rtg ukáže a netreba ju hneď vrtať...
@penelope2066 áno presne tak ako som napísala... asi v nemocnici uverili našej lekárke - zubárke..
zákrok robili v nemocnici v našom okresnom meste...

@ronie338 ďakujem. Ja nemám ani jednu amalg.plombu. Raz som mala problém s koreňom zuba a zvonku zub bez chyby. Musel zub von. Teraz mi dvakrát po sebe nerobili na preventivke rtg. Ale som rada aj. Podľa mňa stačí raz za tri roky, je to žiarenie predsa.