Môžem poslať manžela na liečenie proti jeho vôli?

15. feb 2023

Dobrs deň, chcem sa spýtať, môžem poslať manžela na liečenie ako jeho žena i napriek tomu, že on nebude chcieť ísť ?
Je zavisli na liekoch, berie 2 antidepresíva niekoľko xy denne plus frontin 1mg ( predtým xanax, neurol) zavisli je niekoľko rokov.
Ide to s ním dolu posledný rok, je bez roboty, celé dni spi a keď nespi, tak je vonku v kaviarni s kamarátmi.k, deti si nevšíma..
dnes strážil syna ( 2 ročného) zatiaľ čo ja som išla k doktorke s mladšou, pridem domov a on spal!! A syn sa sam hral, nožík na zemi, mne zle zostalo. To spravil posledné dnes.
A ešte ja som ta zlá, že sa s ním zle bavím.
Furt býva podráždený, bez nálady.
Už ma to nebavi taký život s ním.

veronikaszabova
15. feb 2023

Uz som ti pisala nieco dlhsie do prvej diskusie, nez si to zmazala....
V skratke - ak nie je zbaveny svojpravnosti, bez jeho suhlasu ho neumiestnis nikde.

lucia851
15. feb 2023

Treba ho vyšetriť psychiatrom

luccija
15. feb 2023

Pokým budeš míňať naňho energiu investuj ju do seba.On nechce, nepohnes s ním.Ak by chcel začni u psychiatra.Rozviedla by som sa z tohto nepozerá nič dobré.Syn si mohol ublížiť tvoj muž je chorý a zničí vás vsetkych

luccija
15. feb 2023

A prepáč máš 2 r dieťa a ešte jedno mladšie...asi si vedela čo robí nie?

mk22
15. feb 2023

Je závislý niekoľko rokov.
Máš dve deti 2r syna a mladšiu.. Prečo si si ho vybrala za otca deti.. Véd sa nezmenil zo dňa na deň.
Píšeš o niekoľko ročnej závislosti..

luccija
15. feb 2023

Skôr ty choď k psychologické sa poradiť čo ďalej

tanyan
15. feb 2023

Kým nemáš dôkaz, že ohrozil život / zdravie / majetok, tak to nemôžeš dať na súd. Súd by totiž mohol na základe dôkazov nariadiť liečenie, ale tiež je tam riziko, že len ambulantne.
Môžeš mu v pokoji navrhnúť zmenu lekára alebo komplexné vyšetrenie - nech už by boli dôvody akékoľvek (peniaze na lieky, kvalita jeho života...).
Aktuálne môžeš podať iba žiadosť o rozvod... (čím skôr, tým menej traumatizuješ seba aj deti).

zuzinka888
15. feb 2023

Moze ti pomoct sudne rozhodnutie. Mam znameho - zhorsil sa mu zdravotny stav- ma halucinCie- musel ist cez psychiatra a oni to riesili lebo chcel podpisat reverz.

lucka_ke
15. feb 2023

nie nemôžeš
a k tomu,. že si vedela aký je a napriek tomu s ním mala ďalšie deti... no comment

autor
15. feb 2023

Niektoré, čo píšete prečo som si spravila deti a pod, ja som neni na výsluchu, aby ste sa pýtali PREČO
sú ľudia ktorí to berú xy rokov a sú v poriadku, fungujú tak.
Pýtam sa jasne, že či môžem dať na liecenie bez jeho vôle, tak načo riešite viac ? Či nebodaj sa idete hrať na psychológov ? 🙈

nominativ
15. feb 2023

Môj už exmanžel toto robil, ale tam šlo o pervitín. Nepomohlo mu ani liečenie, tam kým človek sám nechce a ide sa "liečiť" aby zavrel rodine hubu, alebo nasilu, tak to nemá zmysel. Život s takým človekom je peklo a ako som počúvala terapeutku na liečení, tak vlastne sa mi nepozdával ani ten život s abstinujúcim závislým. Treba sa pratať preč, začať si zariaďovat život (ja som napr šla do práce, keď malo menšie dieťa rok, nech mám aspoň nejaký základ samostatnosti).

A zlá budeš vždy, môj psychopaticky exmanžel je presvedčený, že je to celé moja vina a často mi vyčíta, že prečo som to JA nestopla, kým sa ešte dalo a nechala som to dotiahnuť až k rozvodu. Som hrdá sebecka p.....

S takým človekom nemá absolútne zmysel nič riešiť, majú svoj svet a svoju logiku, ktorej chápu len oni. Nebude to ľahké, bude to psycho a život s istým strachom v podvedomí, ale ako som zobrala decká pod pazuchu, zmizla, rozviedla sa atď, pokusila sa nenechať ním veľmi deptať (čo sa nie vždy darí), tak život je oveľa lepší a kvalitnejší.

draik
15. feb 2023

Najskôr by bolo potrebné špecificky obmedziť spôsobilosť na právne úkony (úplne pozbaviť nemožno), na čo je potrebné súdne rozhodnutie.

lucka_ke
15. feb 2023

nie si na výsluchu, ale tvoje deti to mohli zdediť... navyše nemajú otca, ktorý by sa o nich postaral, ale jasné tvoja vec, odpoveď si dostala od viacerých

kp7333
15. feb 2023

Tie stavy ospalosti mozu byt priznakom depresie, nemusi to byt vedlajsi ucinok liekov. Kto mu tie lieky predpisuje? Predpokladam, ze chodi k psychiatrovi, ten mu moze doporucit liecenie. Donutit ho nemoze, jedine ze by ohrozoval seba alebo okolie, vtedy treba volat 155.

nominativ
15. feb 2023

Až teraz čítam, že dvojročné dieťa a mladšie a vieš o tom dlhodobo.... No, nič. Neviem, či tu moje vypisovanie padne na úrodnú pôdu. Každopádne, život nefunguje tak, že ty urobíš niečo nasilu s niekým, aby tebe bolo dobre. Je to strata casu. Ty máš v rukách svoj život.

erikab82
15. feb 2023

Ľudia, čo to berú x rokov, v poriadku nie sú. Inak by to predsa nebrali. Odkiaľ má toľko liekov? Neverím, že to lekár mu všetko predpisuje.

luccija
15. feb 2023

Nie, nemôžeš nič.Chod sa poradiť s jeho lekárom nič mu nehovor a, keď pôjde na kontrolu možno s ním pohovori.Az tak chorý, keď vládze a na chuť ísť s kamarátmi von nebude.Mala by si kam ísť rodičia?

viestta
15. feb 2023

Tie lieky mu niekto predpisuje, takze by som sla za jeho lekarom poradit sa.

katkati
15. feb 2023

Bez jeho súhlasu sa na hospitalizáciu môže dostať jedine vtedy, ak by ohrozoval seba alebo niekoho iného na živote. Zavolala by si záchrannú službu alebo policajtov, tí by ho odviezli na psychiatriu a už záleží od diagnózy, aktuálne stavu a či lekár rozhodne, že to bude riešiť ako nútený vstup, t.zn., že do 48 hodín príslušný Okresný súd rozhodne, či je nutná hospitalizácia. Ak nie je, rozhoduje o hospitalizácii sám.

autor
15. feb 2023

Ďakujem za odpovede 🙂

luccija
15. feb 2023

@katkati kamarátka tak dala odviezť ex muža a po 2 dňoch v Pezinku podpísal reverz.A bolo to dosť vazne

colsami
15. feb 2023

A kto mu predpisuje lieky? Musi vediet davku a spotrebu. Dvojkombinacia AD niekolkokrat denne ze je clovek na tom zavisly a do bezneho zivota sa napriek tomu nezaradi... Ak je to lekar tak najlepsie konzultovat s nim a dohodnut sa na postupe. Ak je to nejakx znamy.. Lebo aj take sa stava... Tak to uz je na inu debatu. Snad je to jeho Dr. 🙂

katkati
15. feb 2023

@luccija Pravdepodobne to nebola nútená hospitalizácia cez uznesenie Okresného súdu. Nie stále, keď sa volá polícia alebo záchranka je automaticky zvolené takéto riešenie. Záleží v akom psychickom stave je pacient.

luccija
15. feb 2023

@katkati nie, nebola cez súd nariadená.Vyhrazal sa sa samovraždou, sms ky a pod ...zobrali ho nastavili na lieky a po 2 dňoch odišiel.K psychiatrovi už ani nešiel.