Muž závislý na liekoch

23. aug 2021

Ahojte, idem si po radu lebo neviem čo mám robiť.
Muž je zavisli na liekoch na xanax a hypnogen, tieto lieky berie denne, ráno večer a cez deň. Najskôr začínal 0,5 teraz to je 1mg . Lieky berie už niekoľko veľa rokov.
No problém je v tom, že keď mu poviem, že je zavisli na liekoch, že nech s tým prestane, tak chytí nervy a spravi mna tou zlou, že on nie je zavisli, dáva si to len keď potrebuje atd.
Máva aj veľmi časté zmeny nálad, čo už nie je dobre keďže mame spolu dieťa. On by chcel aj druhé ale mat druhé dieťa s človekom ktorý je zavisli ba liekoch? Nie je sranda..
čo mám robiť s takým človekom? Lubim ho, no pomocí mu niet..

ninusa221
23. aug 2021

Choj za doktorkou ktora mu ich predpisuje🤷🏽‍♀️

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
23. aug 2021

Áno už je závislý akú má diagnózu?veď psychiater či obvodný musí vidieť, že ich berie dlhodobo a zvyšuje dávky.Za chvíľu mu už nebude stačiť ani toto dávkovanie.
Prečo nerieši svoj stav so psychiatrom či antidepresívami?veď xanax je liek na pár hodín a detto hypnogen, ak by bral AD vedel by lepšie spať a nepotreboval by ukludnovaky
Je zle liečený!AD môže brať roky, doživotne nie sú to lieky na chvíľkové utlmenie ako to, čo berie.

luccija
23. aug 2021

Toto znížiť a vysadiť bude trvať mesiace, roky sú ľudia ktori idú na liečenie na psychiatriu, aby sa stabilizovali a vysadili lieky.Rieste to je to cesta do pekla treba iné lieky

autor
23. aug 2021

Lieky mu predpisuje doktor, ktorý pije alkohol a je alkoholik, takze za fľašu predpise hocičo a jemu to je jedno ako obvodnému lekárovi. Pôjdem za ním a zavolá mužovi že som tam bola. To mi nepríde ako dobre riešenie..
no neviem čo robiť vazne, muž si neprizná že je zavisli..
veľa krat som mu povedala nech ide psychiatrovi nie je to hanba, len bol nervózny vždy, že pn ma psychiku ok..
toto už neni asi pomocí pokial nebude chcieť sam

luccija
23. aug 2021

Tak to máš ťažké...jeden horší ako druhý.Ano mal by sa liečiť inak... bude potrebovať vyššie dávky bude nervózny..čo už je ako píšeš.To by si videla čo by sa stalo, ak by ich pár dní nebral.Kolko rokov chce takto fungovať veď je to asi mlady človek.To, čo robí doktor je hrozne, ale tvoj muž by mal mať rozum a navštíviť psychiatra.

euka210
23. aug 2021

Uff, tak to tazke ked ma zdroj. Na liecenie nedonutis.
Nahlasit lekara lekarskej komore alebo kde?
U nas bol psychiater co mal problem s alkoholom, tak z nemocnice odisiel inde.
Svokor bol alkoholik a nemohli s nim nic, hoci uz sme aj jeho kamaratov vyhanali, az ho fajcenie a alkohol zabili.
Porad sa so svojou lekarkou co robit, ako mu zrusit , resp.korigovat prijem liekov. Mne len psychiater predpisuje take lieky. Tiez beriem xanax 5r, ale len 0,25 a boli obdobia ze sa dalo bez neho, teraz musim 3xdenne...okrem Ad a i.

euka210
23. aug 2021

Keby ze mu vytlacis nejaky clanok o zavislosti na liekoch aj s prejavmi a niekde ho "len tak" polozis? ...neviem nakolko je schopny este sebareflexie ze by sa zamyslel nad sebou

ada12345
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lalenka33
23. aug 2021

Hypnogen berie 3x denne? Veď to je liek na spanie. To by prespal celý deň a ešte v kombinácii so Xanaxom. Oboje lieky sú pri dlhodobom užívaní silne návykové. Väčšina lekárov predpisuje Xanax užívanie 3x denne. Nie sú to tak silné lieky, že by s nimi nevedel prestať aj keď od Hypnogenu si už ťažko odvykne. Hypnogen môže všeobecný lekár predpísať len 30 tbl na mesiac, tak isto lekáreň môže vydať len 30 tbl. Čiže anonymne nahlás lekára do poisťovne a na úrad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou ,bud porušuje zákon a predpisuje mužovi viac ako 30 tbl ma mesiac alebo mu ich predpisuje na niekoho cudzieho čo je ešte väčší problém. Keď je lekár alkoholik, tak ho treba nahlásiť. Alkoholik bez alkoholu nevydrží takže musí ordinovat pod vplyvom. Keď vieš kedy za ním chodí tvoj muž s fľašou, tak treba tam vtedy poslať políciu, že lekár berie úplatok. Keď odstrihneš muža od lekára a liekov skôr sa z toho dostane.

slovakboy
23. aug 2021

To je veľmi ťažké. Určite sa nevyhrážaj rozvodom ani nerieš lekára. Zameraj sa na jeden problém nie na tri. Ak by tie lieky bral len keď mu je zle a ľahol by si spať tak to ešte ide ale keď ich berie preto aby mohol fungovať tak to je zle. Mal by ísť za psychiatrom dobrým ktorý mu určí liečbu. Plus psychoterapia. Určite bude potrebovať aj niekoľko mesiacov maródovať. Ale veľa ľudí sa z týchto liekov dostalo. Základ bol dodržiavať liečbu a vydržať tu bolesť bez liekov. Tam sú nejaké postupy že mu to nevysadia naraz. Bez bolesti to nepojde no ak si nedá povedať bude to horšie a moze skončiť veľmi bolestivo. Och je mi ho ľúto veľmi ti držím palce aby si ho presvedčila. S láskou ho motivuj nie krikom vyhrážkami. Možno ale nejakú bolesť by mal zažiť aby pochopil čo ho moze čakať ak neprestane. Kvôli niečomu to začal brať museli to byt úzkosti alebo depresie? Vieš príčinu tých úzkosti alebo depresii? Alebo nejaká trauma?

miskamicha
24. aug 2021

Po 70 bude tvoj muz dobre dementny...z tych liekov.

eva7780
24. aug 2021

Určite porieš doktora, niekde nahlásiť, možno rovno na políciu. Poprípade sa poraď s inou dr. ako to riešiť,hoci aj s tvojou obvodnou,povedz jej všetko. To predpisovanie musí skončiť. A hlavne skúsiť na partnera tlačiť s návštevou psychiatra,to bude podľa mňa najťažšie. Najlepšie by bolo liečenie,ale to by musel chcieť. Nedobrovoľne asi len s privolaním sanitky s asistenciou polície

malinoismum
24. aug 2021

Boze baby 👎🏼 Poriešiť lekára? Nájde buď iného alebo iný zdroj. (Ak ho už pri týchto množstvách nemá, je toho plný internet…) Ries si primárne muža, ako píše @slovakboy
Držím palce ♥️

ivanka12311
24. aug 2021

Keď to už berie ústavne niekoľko rokov nie je to v poriadku pokiaľ viem sú to riadne návykové lieky.Zájdi za doktorkou keď si toto zobrala na svedomie a urobila ho závislým na liekoch

tatianka0000
24. aug 2021

..

marianarem
24. aug 2021

Ak sa s nim uz zle zije, tak mozno este skusit s nim sadnut a popisat mu, ake to pre teba je, ked ma vykyvy nalad alebo rozne ine stavy. Hovorit ale v uplnom klude, iba o sebe a svojich pocitoch, nic nevycitat, neutocit nanho. Uvidis, ci o to vobec prejavi zaujem. Ak ano, da sa s tym pracovat. Ak mu bude jedno, co robi svojmu okoliu, tak by som uz asi nejake ultimatum dala.

ada12345
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
malinoismum
24. aug 2021

@ada12345 Ja práveže takú skúsenosť mám a musím potvrdiť že “s láskou motivovať” u alkoholika pomohlo. Dodávam, že z kazuistickej stránky ide naozaj o výnimku - dovolím si tvrdiť 1 z 1000… 😕

darina746
24. aug 2021

Pokial on nebude chciet, tak s tym nic nespravis. Ani ak by si zariadila, aby sa proste k liekom nedostal, tak si podla mna najde tu cestu, ak s tym nebude chchiet skoncit. Ak nema ziadnu snahu, najlepsie co mozes spravit je to, ze od neho odides

cacianka
24. aug 2021

@euka210
@ada12345
Položiť na stôl aj návrh na rozvod,

cacianka
24. aug 2021

Muzov problem riešiť komplexne.
Odborník na zavislosti, psychiater s tymto zameraním, tak ako na alkohol, drogy, gambling, spupracovat s ním musis aj ty.
Lekara co to predpisuje nahlasit na lekárskej komore, VÚC, v poisťovni, UDZS, nech si ho preklepnu, poznam pripad ze riešili. Predpisoval lieky a ukony na pacienta, kt.bol iba na konzultacii, dostal riadny pucung p.doktor.
Ty skus psychológa ako pomôcť zvládnuť seba a muzovi pomôcť.
Kludny a slusny rozhovor s mužom, ze mu pomôžeš a podporíš ho, ale ak nebude riesit svoj problém, zvazujes rozvod.a kľudne maj pripraveny navrh na rozvod a na zaver rozhovoru mu ho predlož.
Závislosť sa uz prejavuje viditeľne, velmi zasiahla jeho organizmus, psychiku, zvyraznila jeho horsie povahove črty a bude sa to stupnovat. Aj vas rizpocet to ovplyvni, nielen vzťahy a správanie.
Takže zváž svoje rozhodnutia a konaj, v pripade potreby aj rozvod.

martul
24. aug 2021

Nahlásiť na VUC aby ho prešetrili, takisto do zdravotnej poisťovne

tianna
24. aug 2021

Lekára treba nahlásiť na lekársku komoru. Okamžite Dr. zmeniť a nastaviť liečbu.

ada12345
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
manqua
24. aug 2021

Toto nie je dobre, pokial si to sam neuvedomi alebo ty nezakrocis voci tomu dr. tak sa nic nezmeni a neviem ci by som to chcela riskovat. Aby to nebolo casom a vekom este horsie.

kinedrilka1
24. aug 2021
denda007
24. aug 2021

Užívala som jednu domu lexaurin a diazepam. A z mojej osobnej skúsenosti vám môžem povedať že abstak z takýchto liekov je masaker. Abstinenčné priznaky som mala ešte asi pol roka po vysadení, možno aj dlhšie. Tak on aj preto je agresívny lebo si možno nevie predstaviť ako by bez nich žil. Ak vie aký abstak by mal

autor
24. aug 2021

On si neuvedomuje, alebo skôr si závislosť priznať nechce.
Vždy mi tvrdil, že si dá len občas, keď pociťuje nervozitu - ma firmu, vedie ľudí, veľa stresov alebo keď nemôže zaspat večer.
Vedela som, že klame.
Vždy som mu našla tabletky hocikde.
Naposledy som videla že si dáva večer dva hypnogeny po alkohole - občas si dáme večer víno.
Toto je už vážna vec, takato závislosť.
Za doktorom nepôjdem, lebo sú si jedna ruka, on pomáha jemu a doktor mu zas predpisuje lieky.
Keď poviem mužovi, nech s tým prestane povie že on vie kedy a načo to používa, že nie je zavisli a bla bla..
ťažká situácia veľmi ťažká

luccija
24. aug 2021

Tak dostane infarkt...alebo niekde havaruje.Este, keď si dá alkohol to zosilňuje účinok...
Ja som si dala pár x Hypnogen ešte druhý deň na obed som bola otapena.Tak ako to chces riešiť jedine s mužom...nech si dá antidpresiva, keď zle znáša stres.Naozaj nechápem čo z takého života, keď ho to ničí.Milion ľudí má firmu a nepotrebujú lieky
Antidepresíva mu spravia ten istý účinok a nie je to také zlo