icon

Môžem sa počas koronavírusu stretávať s priateľom?

philis10
13. mar 2020

Ahojte.

S priatelom nebymave spolu, ale v rovnakej obci.
V byte byvam so starymi rodicmi, s mamou ktora denne cestuje do prace vlakom, chcem sa spytat, moze ku nam chodit priatel na navstevy, pripadne ja k nemu, alebo mame aspon tie dva tyzdne vydrzat od seba ? Momentalne pracuje z domu, nikam nechodi.

berenika39
13. mar 2020

@klaris621 MOžná by bylo fajn zkusit napsat bez výsměchu a ponižování, zkusíš to příště? Díky. Ne každý má dostatek informací a možná potřebuje poradit.

@philis10 Mrkni sem, třeba ti to pomůže: https://www.modrykonik.sk/zdravie/koronavirus-je-tu-zostante-doma-spomalite-epidemiu/

Zpomalit šíření viru může pomoci každý z nás zodpovědným chováním, pokud se maminka míjí s dalšími lidmi - cestováním - je docela fajn nápad se od sebe oddělit.

ysseba
13. mar 2020

@klaris621 Nečudujem sa, že v Tvojej krajine je väčšie množstvo nakazených ako na Slovensku. S takýmto prístupom čo nám tu prezentuješ sa naozaj nečudujem... A ešte k tomu zdravotník 😖

philis10
autor
13. mar 2020

Ano, viem vydrzat bez priatela dva tyzden, vobec nejde o trtkačku, ako bolo pisane, boze 🙈 ide o to, ze chodi nam aj pomahat do domacnosti, pomoze mi s nakupom, narube drevo, ano aj bez toho viem vydrzat. Skor neviem ako vyriesit maminu dennu dochadzku do prace vlakom.

amelia000
13. mar 2020

@philis10 od niekoho sj pozicat auto co ho az tak nepotrebuje pokial ma niekto z vas vodicak? Hygiena, rukavice pripadne respirator?

oli18
13. mar 2020

@philis10 ty musíš mať farmu alebo si nemohúca, ak ti priateľ musí chodiť pomáhať do domácnosti. Tu ženy majú po niekoľko detí, muži robia do večera, alebo v zahraničí a nemá im kto pomáhať. Sa spamätaj, mladá baba a frajer jej chodí pomáhať. Veď je to v provom rade domácnosť tvojej matky, otca. keď prídu z práce je asi všetko urobené, urobil potencionálny zaťko. Dobre to máte zariadené.😅

petkaaa
13. mar 2020

@philis10 nedá sa mamine prejsť na home office? Pripadne ísť za lekárom a nechať sa vypísať na pnku, lekári to teraz dávajú za menej prísnych pravidiel. Ak máte v pohode lekára, pochopí, že žije v spoločnej domácnosti so staršími rodičmi a boji sa nákazy. Nech to aspoň takto skúsi

philis10
autor
13. mar 2020

@petkaaa praveze ona nemoze robit z domu, nakolko pracuje ako opatrovatelka. A tazko ju prehovorit aby ostala doma, lebo vraj v praci je potrebna.

petkaaa
13. mar 2020

@philis10 aj doma je potrebná, nech je zodpovedná voči svojej vlastnej rodine na prvom mieste

philis10
autor
13. mar 2020

@petkaaa s nou je to tazko v tomto. :( ale urcite sa s nou o tom porozpravam ale pochybujem ze bude suhlasit. Uz ju pocujem. No tak si zoberem dva tyzdne dovolenku a potom co ? Budem doma kym neskonci korona ? 🙈

petkaaa
13. mar 2020

@philis10 Ach, ľudia su strašne nezodpovední. Veľmi to zľahčujú, bagatelizujú... potom sa nečudujme, ako to bude postupovať ...

amelia000
13. mar 2020

@philis10 no chap aj ju, z casti ma pravdu. O 2 tyzdne to moze byt este horsie. Skus ju poziadat aspon o nejake opatrenia

ysseba
13. mar 2020

@philis10 tak bolo by super keby si vzala tie dva týždne dovolenku. Skús ju prehovoriť. Jasné, že korona nevymizne za dva týždne, ale teraz sú to rozhodujúce dva týždne. Presne pred týždňom sa potvrdil prvý prípad. Teraz sa medzi nami pohybujú ľudia, ktorí ešte nevedia, že sú nakazení. Keď vo vlaku zajtra bude 1 nakazený, ktorý o sebe ešte nevie a ďalších 30 zdravých je iné ako keď si 25 zdravých vezme dovolenku a bude tam len 5 zdravých ľudí. To je sakra rozdiel, skús jej to vysvetliť. Prípadne autom by nemohla chodiť? Ideál by bol keby si teraz vzala 2 týždne dovolenky a potom by ju niekto vozil do práce. Máme tú výnimočnú situáciu, to si vyžaduje výnimočné riešenia.

philis10
autor
13. mar 2020

@amelia000 opatrenia mame take, ze starky sa snazia s nou neprist do kontaktu, som s nimi zatvorena v izbe ked je mama doma, ja si od nej tiez drzim odstup, komunikujeme na dialku s ruskami na tvari, vsetko dezinfikujem.. neviem co este by som mohla spravit.

philis10
autor
13. mar 2020

@ysseba autom zial nemoze, nema vodicsky a nikto od nas nepracuje v meste kde ona, takze nema ju ani kto vozit. Skusim ju este prehovorit na tu dovolenku alebo pn, aj ked nemyslim si ze budem uspesna, ale cudujem sa ze jej to sam zamestnavatel nenavrhne ked vedia ze cestuje.

ysseba
13. mar 2020

@oli18 Ale no no no... Zas je pekné keď priateľ príde vypomôcť. Lepšie akoby sa mal prísť len nazvime to debilne, len sa "nažrať" alebo zatr.kať si, či? Ja by som si radšej vzala za manžela chlapa o ktorom viem, že mu robota nesmrdí a vypomôže bez hundrania ako takého, ktorý nič nerobí a čakala by som, že po svadbe zááázračne začne niečo robiť. Či? Autorka píše, že býva so starými rodičmi a mamou. Nie som vyznávačka deľby domácich prác, ale musím uznať, že rúbanie dreva je viac mužská práca. A je milé, že to príde narúbať priateľ a nenechá to na jediného chlapa v domácnosti = dedka 😉 Autorka nemá auto, ani jej mama, preto chlapská ruka určite príde vhod pri vláčení nákupu pre dospelú 4 člennú rodinu.

retatka
Autor odpoveď zmazal
ysseba
13. mar 2020

@philis10 Hmmm... A priateľ má auto? Že by teraz keď pracuje z domu, žeby ju vozil (samozrejme na benzín by ste mu uhradili) a potom by si vzala dovolenku? Máte to blbé. Ale ak sa to inač nebude dať, tak aspoň to rúško, ideálne respirátor by bol vhodný, i keď tieto veci sú vypredané. Dnes som videla predpredaj respirátorov 😀 Pobavilo ma to - predpredaj = ako na nejakú populárnu hudobnú skupinu, alebo knihu od známeho autora 😀

ysseba
13. mar 2020

@retatka Myslím, že z komentárov vyplynulo, že viac ako stretávanie/nestretávanie sa s priateľom autorku viac trápi mama, ktorá cestuje vlakom a ktorá si myslí, že je nenahraditľná a preto si nechce vziať dovolenku ☹

retatka
Autor odpoveď zmazal
philis10
autor
13. mar 2020

@retatka trapi ma to oboje. Najprv som chcela vyriesit co s tym priatelom 🙂

philis10
autor
13. mar 2020

@ysseba to jej je vecny problem. Ci ma nejaky zdravotny problem, je problem niekedy ze vlaky vela meskaju napr kvoli pocasiu, ona do prace ide aj keby traktore z neba padali. :( mozno keby jej to navrhli z vedenia ze nich by posluchla. Nechapem preco jej to sami nenavrhnu.

philis10
autor
13. mar 2020

@ysseba ano ved prave o to ide. Nie o trtka*ku ako tu bolo spomenute. To vobec nie, boze.

viestta
Odpoveď bola odstránená
ysseba
13. mar 2020

@philis10 Ja ťa chápem, viem ako si to myslela, čítam aj komentáre.
@retatka Áno, otázka bola tak postavená. Ale ak chceme radiť (dobre radiť) , treba čítať aj medzi riadkami, teda v našom prípade komentáre. Vieš.... Aj k psychológovi príde matka s tým, že syn má problémové správanie a v škole a zlé známky. Nesprávna psychologička rieši výhradne známky a to ako syna viac cepovať a motivovať k dobrým známkam, hlbšie nerieši. Tá lepšia psychologička skúsi pátrať v rodinnej anamnéze a pátraním zistí, že zlé známky sú len odozva, reakcia na povedzme rozvod rodičov a jeho zlé interpretovanie. Vieš čo tým myslím? Že ak sa nám človek zdôverí s problémom, možno je jeho problém v skutočnosti iný, len si to ešte ani on sám neuvedomuje. Myslím, že aj tu s to stalo - autorka sa pýta na stretávanie sa s priateľom, ale vlastne až počas diskusie ako sa jej začali ponúkať iné a nezávislé pohľady na situáciu zistila, že nie priateľ, ale cestovanie vlakom jej maminy je rizikové a v prvej línií má riešiť práve to. Od toho sú diskusie - aby sme si rozšírili uhoľ pohľadu vďaka iným ľuďom a ich názorom 😉

retatka
Autor odpoveď zmazal
janinah
13. mar 2020

je to jednoduché,rob čo musíš...musíš ísť do práce?áno....musíš ísť kúpiť potraviny?áno....musíš žiť s mamkou v jednom byte?áno....musí k vám chodiť dalšia osoba? NIE....

telly4
13. mar 2020

@klaris621 Zas jedna ktora to vobec nepochopila. Boze sa zobuuuuuuuud!!!!!! #ostavamdoma znamena v preklade OSTAVAM DOMA. Sed proste na prdeli doma, lebo to je to najviac co mozes teraz spravit. Otvor ten mozog a nerozmyslaj ritou 😷😷😷

telly4
13. mar 2020

@klaris621 Niiic hlava prazdna 🤮🤮🤮

philis10
autor
13. mar 2020

@ysseba este mi napadlo, ze by mama mohla poprosit vedenie, ci by nemohla ostat v zariadeni tie dva tyzdne ,,byvat”. No o tom urcite mama nebude chciet ani pocut :( uvidim co mi povie, porozpravam sa s nou o tom. Aj ked tusim aka bude odpoved.

carimari
Odpoveď bola odstránená